Yurtiçi ve Yurtdışı Uçak Yolculuğunda Tip-1 Diyabetliler Nelere Dikkat Etmeli?

T1D Hakkında Her ŞeyYurtiçi ve Yurtdışı Uçak Yolculuğunda Tip-1 Diyabetliler Nelere Dikkat Etmeli?

Yurtiçi ve Yurtdışı Uçak Yolculuğunda Tip-1 Diyabetliler Nelere Dikkat Etmeli?

Bu aralar yine uçak seyahatiyle ilgili sorular sıklıkla geliyor. Ben de elimden geldiğince kendi tecrübelerime göre cevap vermeye çalışıyorum.

Yıllardır hem yurt içi hem de yurt dışı seyahatlerim olmakta. İlk seyahatlerimde yaşadığım sorunları Uçak Seyahatindeki Tip-1 Diyabetli başlıklı yazımda sizlerle paylaşmıştım. Bugüne kadar da Hollanda, Almanya, Fransa, İtalya, Avusturya ve İspanya gibi ülkelere gittik. Galiba en katı kuralları olan havaalanı İspanya idi. Almanya / Stuttgart Havaalanı içerisindeki güvenlik de bana enteresan gelen güvenlik kontrollerindendir. Tip-1 Diyabetliler Havaalanlarında Nelere Dikkat Etmeli? başlıklı yazımızdan da bu konuyu okuyabilirsiniz.

Ancak genel olarak sıvı taşıma kısıtıyla ilgili ortaya çıkan el bagajı mı yoksa normal bagaja mı insülinleri verelim konusu halen tartışmalı. Amerikan Diyabet Derneği yani ADA insülinlerin el bagajında taşınmasını halen önermekte. Ancak artık eski teknolojide uçaklar kalmadı. Yani uçağın normal bagajında eskiden ısıtma sistemleri yokken bu alanlar eksi derecelerin altına düşebiliyordu. Ki elbette halen eski tip uçaklarla seyahat etme ihtimalimiz de bulunuyor. Yeni jenerasyon uçaklarda bagajlar oda sıcaklığına yakın sıcaklığa sahip. Bu sebeple de ben hep bagaja verdim insülinleri ama Hollanda dönüşü eve geldiğimizde kıyafetlerimiz baya soğuktu. Normalde bu kadar soğuk olmaz ya da normal sıcaklıkta olurdu. Normal bagaja versem bile insülinlerde bugüne kadar bir sıkıntı yaşamadım ama yine de sizler el bagajınızda taşıyın.

Önemli Not: İnsülinleri bagajaya veriyorsanız herhangi bir sorun yok. Ama el bagajınızla uçak içine alacaksanız diyabetle ilgili malzeme ve özellikle insülinlerinizi o halde gerekli önlemleri almanız lazım. Hatta Amerika gibi ülkeye girerken de geçeceğiniz güvenlik kontrolleri varsa aşağıdaki detaylar size yardımcı olacaktır.

Yurtiçi ve yurtdışı seyahatlerde yanınızda tip-1 diyabetli raporunuz olursa olası bir aksilikte tip-1 diyabetli olduğunuzu kanıtlamanız daha doğru olur.

Yurtdışı seyahatlerde ise yurtiçi seyahatlere göre biraz daha katı kurallar söz konusu. Özellikle insülin ve insülin pompası ile ilgili. Yurtdışı seyahatiniz olacaksa seyahate çıkmadan bazı detayları tamamlamanızı öneririm.

  • Doktorunuz tarafından reçete kağıdına seyahat sürenizce yanınızda diyabetinizle ilgili bulunması gereken malzemeler (İnsülin, insülin pompası ve ekipmanları, iğne uçları vs) reçete edilsin ve not düşülsün. Örneğin; Sn Esra Avcı şu şu tarihlerde ülkenizi ziyaret edecektir. Bu tarihler arasında şu kadar kalem insülin, insülin pompası, pompa setleri gibi malzemeleri yanında bulundurması önemlidir. Bu reçete kaşeli olsun. Her yurtdışı seyahatinizde bu reçeteyi yeniliyor olacaksınız.
  • Sonra da standart diyabet raporunuz ve bu reçeteyi yeminli çevirmen aracılığıyla İngilizce’ye çevirtin. Diaybet raporunuz böylece resmi ve Dünya’nın neresine giderseniz gidin özellikle havaalanında sizin demirbaş dökümanınız olacak.
  • Bu sayede özellikle insülin kalemlerinizi standart bagaja verme zorunluluğunuz da ortadan kalkacak. El bagajınızla taşıyabileceksiniz.

Ben raporlarımı da yanımda taşımıyorum. Bugüne kadar da ne insülinler ne de insülin pompası ile ilgili hiçbir sorun yaşamadım ama yaşayanlar oluyor. Bana mail yoluyla ulaşanlardan biliyorum. Yine de tedarikli olmakta fayda var.

Umarım bu yazı sizlere rehberli sağlar. (Görsel Kaynak: kulakburunbogaz.info)

12 YORUMLAR

  1. Esra Hanım, insülin pompasına yeni geçmiş biri olarak soruyorum peki yurtiçi seyahatte insülin pompası ile güvenlik kontrolünden geçerken herhangi bir sıkıntı oluyor mu? İnsülin pompası kullanan bir tanıdığım x ray cihazından geçmeden, el dedektörüyle kontrolden geçtiğini söylemişti de bu ne kadar doğrudur ve oradaki cihazların pompaya bir zararı oluyor mu? (Tabi bi de üzerimizdekileri tamamen çıkarıp geçiyoruz cihazdan, pompayı çıkarmamız zor olabilir)

    • Arif Bey Merhaba,

      Yurt içi ya da yurt dışı uçuşlarımın hiçbirinde insülin pompasını çıkarmadan x-ray den geçtim. El dedektörü ile de kontroller oldu. Ama insülin pompam halen çalışıyor 🙂

      Ben yaşamadım diye diğerleri yaşamaz diye bir şey de diyemiyorum. Pompa tedarikçilerine göre özellikle havalimanındaki x-ray kontrollerinden insülin pompası ile geçilmemesi öneriliyor.

      Pompayı çıkarmak zor olabilir gibi düşünmeyin. Çıkarması, takması oldukça kolay. Ki ben Almanya’daki güvenlik kontrollerinde çıkarmak zorunda kalmıştım.

      sevgiler

  2. abd vizeleri 2019 a kadar durdurdu artık insülin taşıma derdimiz de kalmadı amerikaya:) diğer ülkeler de kaldırırsa böyle bir derdimiz kalmayacak.

      • Esra Hanım Merhaba,
        size mail atmıştım 1 ay kadar oldu, yurtdışında yaşayan tip1 diyabetlilerin özellikle kanada ve amerika için insülin ve diğer gereken igne ucu vs. gibi ilaçların temini konusunda bilgi paylaşabilecek birisi var mı diye yazmıştım.kanada ya eğitim ve sonrasında göçmenlik için gitme durumundayım ve net bilgi bulamadım.

        • Birkan Bey Merhaba,

          Mailllere birkaç aydır yanıt veremiyorum.

          Bu konuyu bir yazı olarak yayınlamak daha doğru olacaktır. Gelen yorumları hep birlikte takip eder bilgileniriz.

          sevgiler

  3. mrb esra hanım ben çok uzun sürecine ingilterede çalışmak için gitmeyi düşünüyorum ilk giderken bütün bu belgeleri hazırlayıp yanımda ne kadar insülin ve iğne ucu götürebilir yada en iyisi bulunduğum ülkeden mi temin edeyim insülinlerini bu arada lantus uzun etkili insülin kullanıyorum ingilterede aynı etkiye sahip uzun etkili insülin markaları kullanabilirmiyim tşkler

    • Ertan Bey Selam,

      Size Instagram aracılığıyla da yanıt vermiştim ama buradan da yazayım.

      Ne kadar sürede ingiltere de yaşayacaksınız bilmiyorum ama minimum 1 yıllık ihtiyaçlarınızı götürebilirsiniz.Bunun için de doktorunuzdan kaşe ve imzalı detaylı ihtiyaçlarını yazması gerekecek.Diyabet raporunuzu ve reçetenizi mutlaka Ingilizce ye çevirtin yeminli tercümandan.

      sevgiler,

Bir yorum yapın.

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.

Diğer yazılar

%d blogcu bunu beğendi: