Esra’nın Notu: Lütfen bu tarz haberleri okurken hemen yarın her şey bitecekmiş gibi düşünmeyin ve hayal etmeyin. Bu çalışmaların nihai sonuca ulaşması için daha zaman var.
Miami Üniversitesi Diyabet Araştırma Enstitüsü (DRI) tarafından yürütülen çalışma, biyolojik iskele içinde adacık hücrelerinin implantasyonu ortaya çıktı.
Wendy Peacock 43 yaşında ve 17 yaşında tip-1 diyabet tanısı koyuldu. 18 Ağustos 2015 tarihinde de Wendy’e biyolojik iskele içinde adacık hücrelerinin implantasyonu yapıldı. Wendy artık kendi insülinini üretebilir hale geldi.
Adacık hücre nakli nasıl çalışır?
Bir önceki adacık hücre nakli araştırmaları sağlıklı bir pankreasın işlevini taklit etmeye çalışan “mini-organ” geliştirilmesine yönelik çalışmalardı. Ancak DRI BioHub olarak bilinen bu organ ise tip-1 diyabeti olan insanların kendi insülinini üretmelerini sağlar.
Araştırmayı yöneten Camillo Ricordi, MD, DRI Direktörü; “Bu çalışma adacık nakli çalışmalarında gördüğüm en iyi transplantasyon sonrası sonuçlardır.” dedi.
Adacık hücre nakli ve sonrasında immün sistemini (bağışıklık sistemini) baskılayan tedavi
Şu anda; adacık hücre transplantasyonu sonrasında tip-1 diyabetli insanların yeni adacık hücrelerine yani fonksiyonel adacık hücrelerine yapılan saldırıyı durdurmak için immün sistemi baskılayan ilaçlar alınması gereklidir. Bağışıklık sistemini baskılayıcı bu ilaçlar bu anlamda faydalı iken aynı zamanda iyi bir şekilde yönetilmeye devam eden tip-1 diyabetli insanlarda hastalık ve enfeksiyon riskini arttırır. Çünkü bağışıklık sistemini baskılarken olası tüm olumsuzluklara açık olunmaktadır.
Dr. Ricordi gelecekte teknolojik gelişmelerle immünosupresif tedavi (bağışıklık sistemini baskılayıcı tedavi) gereksinimini kaldırmak için umutlu olduğunu belirtti. “Bu sonuçlar teyit edilebilir adacık nakli için yeni bir dönemin başlangıcı olabilir. Nihai hedeflerinin ise yaşam boyu anti-ret tedavisi gereksinimini önlemek için ek teknolojiler geliştirmek” olduğunu aktardı.
Benzersiz bir yaklaşım daha
Adacık nakli araştırmaları oldukça ümit verici bir alandır. Adacık hücre nakli tedavisinde çoğu alıcı on yılı aşkın süre boyunda kendi insülin üretimi sağlar. Ayrıca Ağustos ayında, 33 yaşındaki öğretmen Gina Marchini’nin, California’da kâr amacı gütmeyen bir araştırma merkezi olan City of Hope’da adacık hücre nakli sonrası kendi insülin üretmesi sağlandı.
Bu çalışma oldukça benzersiz çalışmaydı. Karın kısmına yerleştirilen ve jel benzeri bir malzeme kullanılarak adacık hücrelerinin bu malzeme içerisine implamente edilmesiyle başlayan bu çalışanın sonuçları da oldukça iyiydi.
DRI Klinik Hücre Nakli Programı Tıp Profesörü ve Yönetmen’i MD Rodolfo Alejandro bu çalışmanın da benzersiz bir çalışma olduğunu ama ancak bağışıklık sistemini baskılayıcı ilaçlar kullanmadan yapılabilecek çalışmaları da başarabilirlerse daha da benzersiz bir çalışmaya imza atacaklarını özellikle vurguladı.
vauvv hadi inşallah sonuca ulaşılır biranönce.