Yemek Tarifi Neden Vermiyorum?

KH SayımıYemek Tarifi Neden Vermiyorum?

Ünlü markalar bildiğimiz gibi diyabetik ürünler adında bisküvi, çikolata, baklava vb besinler yapıp satıyorlar. Ama aynı ürünlerin normal olanlarından pek bir farkı olmuyor. Hatta içerisine giren tatlandırıcılar sebebiyle az da olsa tehlike altına giriyoruz.

Bloğu açtığım günden bu yana diyabetik yemekler, tatlılar gibi kategoriniz olsa ve orada tarif yazsanız ve yazsak gibi öneriler geldi. Ancak ben diyabetik besin tarifi vermeyi pek uygun bulmuyorum. Ki zaten ben 11 yıllık diyabetli hayatımda hiç diyabetik tatlı yemedim 🙂 . Bir ara Algida’nın diyabetik dondurmasını denedim ama o daçok başarısız bir denemeydi.

Bu talebiniz sebebi ile dün diyetisyenim Nevin Hanım ile konuştum. Nevin Hanım’a dedim ki; ‘Nevin Hanım, diyabetik tatlı nasıl yapılıyor.’ Ne gerek var dedi kendisi? 🙂 . Blogtaki takipçilerimizden bu tarz talepler geliyor, ben de ben bilmem diyabetik tatlı yapmayı, hem ne gerek var ki diyorum dedim herkese. Nevin Hanım’da; ‘diyabetik tatlı yiyeceklerine, karbonhidrat sayımını öğrensinler, o zaman aslında standart diyet listelerine bağımlı olmadan yemeklerini yiyebilecekler’ dedi.

Şimdi ciddiyetle yazıya devam etmem gerekirse; diyabetik adı altındaki ürünlerdeki karbonhidrat oranları normal ürünlerdekiyle hemen hemen aynı. Alacağımız karbonhidrat aynı olacaksa neden normal olanı yemeyelim? Bununla beraber diyabetik tatlı yapacağız diye içerisine koyduğumuz tatlandırıcının haddi hesabı olmayacak. Tatlandırıcılarla ilgili halen kesinlikle zararlı değil diyen bir kişi gördük mü? Görmedik.

Bu sebeplerle lütfen karbonhidrat sayım yöntemini öğrenin. Bu yöntemi öğrenince tatlı bile yiyecek olsanız, içerisindeki karbonhidrat miktarını hesaplayabilecek ve rahatlıkla tüketebileceksiniz.

Ben evde yemek yaparken mutlaka has zeytin yağı kullanıyorum. Ve biz diyabetlilerin kilo almaması gerektiği için de içine koyduğum yağ oranına mutlaka dikkat ediyorum. Bizim evde sütlaç dışında tatlı pişmez. Ben tatlı yemeyi pek sevmem. Bir de ara sıra şekerpare çeker canım. 1 adet yer bırakırım. 1 küçük boy şekerpare 15 gram karbonhidrat içerir. Dolayısı ile bir adet şekerpareyi şeker değil tatlandırıcı ile yapsanız ne kadar fark olacak? Çok az. O yüzden kendimizi illaha diyabetik tariflere odaklamayalım.

Tekrar söylemem gerekirse mutlaka karbonhidrat sayım yöntemini öğrenin.

Bu arada isterseniz Hatay ve İskenderun dolaylarından yemek tarifi verebilirim 🙂 .

Not: Bu yazı için şekerpare görseli iyi gider. Gözüm, gönlüm açılır her baktığımda 🙂 (Görsel portakalagaci.com’dan alınmıştır.)

 

4 YORUMLAR

  1. esra hanım bu karbonhidrat sayımı kabaca nasıl oluyor ,mesela 1 tane 300 gr beyaz ekmek ya da ,x gram unlu bi ürün(poğaça,simit,vs) bunları tartıp bişeylere mi bölüyoruz ?hani mutlaka bi formül vardırya kabaca onu öğrenmek istiyorum,teşekkür ederim 🙂

    • Alp Eren Bey,

      300 gr ekmeği dilimlere ayırır ve yiyeceğiniz dilimleri tartarsınız. Her 25 gr tartı ağırlığı 15 gr KH a yani 1 dilim ekmeğe denk gelir.

      Önemli olan tartı ağırlığının ne olduğunu bilmek. 25 gr tartı ağırlığının 15 gr KH a denk geldiğini de unutmayıp oran orantı kurarak yiyeceğiniz besinin KH miktarını hesaplarınız.

      Sevgiler

  2. Cok tesekkur ederim esra hanim ,okudugum bolumden dolayi herseyin bi formulu oldugunu ogrettiler bize ,ilk defa ezberci bi sistem isime yariyo ,gercekten bi formul varmis 🙂

Bir yorum yapın.

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.

Diğer yazılar

%d blogcu bunu beğendi: