Yaz Dönemi ve Genelde İnsülin Pompası Kullanırken Dikkat Edilmesi Gerekenler
İnsülin Pompası İle Deniz, Havuz ya da Banyoya Girmeyin
Unutmayın!!! İnsülin pompası ile banyoya, denize, havuza vb. girilmez. İnsülin pompası elektronik bir cihaz olması sebebiyle su ile temas etmemelidir.
Ancak Medtronic 640G ya da Medtrum Patch Pump kullanıyorsanız bu insülin pompalarının su geçirmez özelliği vardır. Deniz, havuz ya da banyoya girebilirsiniz.
Pompayı Takarken Ekran Kısmı Cildimize Dönük Olmazsa İyi Olur
Ayrıca pompayı özellikle yaz döneminde çok terlediğimiz için de ekran kısmını tenimize dönük takmamalıyız. Kışın da terlememiz fazla ise yine dikkat etmek lazım.
Röntgen, MR Gibi Radyasyonlu Taramalarda İnsülin Pompası ve Sensörü Ne Yapmalıyız?
Aslında bence en önemlisi röntgen, MR vb radyasyon taramalarına gireceksek insülin pompası dahil tüm teknik ekipmanları yanımızda bulundurmamamız gerekiyor.
İnsülin pompası kullanıyorsanız pompayı vücuttan ayırmanız ve bir kenara bırakmanız lazım. Vücudumuza giren set kısmının kalması bir sorun teşkil etmez.
Dexcom ya da Medtronic Enlite sensörü kullanıyorsanız da sensörü transmitter kısmını çıkarmanız önerilir.
Yaz Dönemlerinde Pompayı Güneşle Temas Edecek Şekilde Takmayın
Özellikle erkek insülin pompası kullanıcılarımıza gelsin 🙂
İnsülin pompasını pantalon kemerine takıyorsanız insülin pompası rezervuarı özellikle yazın sıcağında sürekli güneş ışığında maruz kalacağından insülinin bozulma riski artacaktır. Bel bölgenizi, daha doğrusu insülin pompanızı kapatacak boyda t-shirt, gömlek vb giymenizi öneririm. Ortalama 45-50 derece sıcaklığına insülin pompa rezervuarları dayansa da direkt güneş ışığında maruz bırakıldığında dayanma gücü fazla olmayacaktır.
Diğer Önemli Detaylar
Pil Değişimi Sırasında Dikkat Edilmesi Gereken Hususlar
Galiba pil değişimini yaptığımız çevirmeli kısmın çatlama oranı gittikçe arttı. Bundan dolayı da firma insülin pompası kullanıcılarını bilgilendirmeyi uygun gördü. Ancak pilin takılı olduğu yerin pil değişiminde kolayca çatlıyor olması bana pek mantıklı gelmiyor. Ya insülin pompası kullanıcıları pil değişiminde kapağı çok sıkıştırıyorlar ya da ürünün pil kısmının kalitesinde bir problem var.
İnsülin Pompa Mandalı
Özellikle ben pompanın mandal gibi olan kısmının kırılmasından şikayetçiyim.
Mandal kısmı ya koyu gri ya da şeffaf oluyor. Koyu gri olan mandal ortalama 3 yıl sonra kırıldı. Kırılan kısım da mandalın açılma yerindeki pimlerin kulakları. İkinci aldığım mandal şeffaf olandı. Bu mandal ortalama 8-9 ay sonra yine aynı şekilde kırıldı. Üçüncü mandalı aldım. Bakalım bu ne kadar dayanacak? Ama bana göre bence koyu gri olan mandal daha dayanaklı. Denilene göre firma artık koyu gri olanı üretmiyormuş 🙂 🙂 🙂
Bu arada mandal kırıldığı zaman Medtronic artık ücretsiz olarak yeni mandal gönderimi yapıyor. Aklınızda olsun.
kopar ablacım hakkımızdır:))