Şimdi açmak istediğim konuya uygun bir başlık oldu mu bilemiyorum 🙂 .
Tartışmaya açmak istediğim konu şu: Biz diyabetli bireyler az çok bir çok kanaldan bilgi ediniyoruz ve her geçen gün tecrübelerimizi geliştiriyoruz. Esra Hanım’ın blogu veya başka platformlarda da bu tecrübelerimizle başka insanları aydınlatıyoruz. Bu bir kere çok değerli bir imkan bence, bu yüzden bunu sonuna kadar kullanmalıyız.
Hepimiz az çok diyabetimizi tanıyoruz. Hepimizin aklına gelen veya içinde kalan bazı şeyler vardır. Amacım şu an bunları sormak veya ortaya dökmek. Ben kendi doğru bildiklerimi de yazacağım ki bir hatam oluyorsa öğreneyim, öğrenelim.
Bu kadar laftan sonra konuya geliyorum. Mesela normalde diyabetliyken yapamayacağımızı düşündüğümüz ama doğru yolu bildikten sonra yapabileceğimiz şeyleri konuşalım istiyorum. Mesela en basit örnek “bir daha hiç tatlı bir şey yemeyecek miyim?” çoğumuz biliyoruz ki bunun cevabı “yiyebileceğiz” dir. Hangi sporları yapabilirim, hangilerini yapamam? Uzun yolda araba kullanabilir miyim? Fizik gücü gerektiren mesleklerde çalışabilir miyim? vb. uzar gider bu sorular. Sonuç olarak buraya neyi yapmak isteyip de yapamayacağınızı düşündüğünüzü yazarsanız, cevapsız kalmayacağını düşünüyorum 🙂 .
Başlığın veya konunun aynı sorular çevresinde tekrar eden bir konu olduğunu düşünürse Esra Hanım gönül rahatlığı ile kaldırabilir 🙂 .
Önayak olmak açısından kendimden bir örnek vereyim. Diyabet öncesi uzun süre spor yaptım ve diyabetten sonra zorlu fitness antremanlarını nasıl yapacağımı, hatta yapabileceğimi bilmiyordum. Ama kendi deneme yanılmalarımla iki saatlik yoğun bir antremanın altından kalkabiliyorum (1 aydır tekrar başladım). Tabi fitness’ın gerektirdiği bir beslenme düzenini daha tam oturtamadım. Bu beslenme düzeni de enerji açısından antreman öncesi karbonhidrat ağırlıklı beslenip, antreman sonrası protein ağırlıklı beslenme. Ben bu kısmı antremandan 1 saat önce yediğim hafif bir akşam yemeği bir kaç dilim ekmek (Tabi insülinimi yaparak) ve antreman sonrası proteinli (süt, kuru yemiş, haşlanmış et) şeyler yiyerek halletmeye çalışıyorum. Son olarak sporun şekerime çok büyük etkisi oldu. Gün içinde işte olduğum süre zaten genelde hep stabil ilerliyor, akşam da spor ile bu düzeni sağladığımdan beklenmedik sonuçlarla karşılaşmıyorsunuz.
Ama unutulmaması gereken spor sonrası, antreman yoğunluğuna göre kaslar şeker tüketmeye devam eder, hipoglisemiye dikkat! (Görsel web.deu.edu.tr’den alınmıştır.)
Takipçimiz : Burhan Akman
Burhan Bey,
Eskiden şehirlerarası seyehatlerim oldukça fazla olurdu. Kan şekerim öyle ya da böyle iyi giderdi.
Ama şimdi eskisi gibi büyük bir enerjim yok. Seyehat ediyorum ve kan şekerlerim baya iyi.
Ayrıca inanın diyabetli olarak yapmak istediklerim var ama diyabetten dolayı yapamıyorum diyebileceğim bir şey yok. Eski zamaları hatırlarsam jeoloji mühendisi olarak arazide aktif olarak çalışmak isterdim ama bence bu diyabetli halimle bence çooook zor 🙂 🙂 .
sevgiler