Türkiye’deki Diyabet Teknolojileri Neler? – Bölüm2

Genel BilgilerTürkiye’deki Diyabet Teknolojileri Neler? – Bölüm2

Türkiye’deki Diyabet Teknolojileri Neler? – Bölüm1 başlıklı yazımızda diyabet (şeker hastalığı) teknolojileri nden; İğne kullanılan insülin kalemleri, İğnesiz insülin kalemleri, Kan şekeri ölçüm cihaz ve stripleri ve CGMs’den (Sürekli glikoz ölçüm monitörü) bahsetmiştik.

Bu yazıda ise diyabet teknolojileri nden;

  • FGM (Anlık glikoz ölçüm)
  • Non-invasive kan şekeri ölçüm cihazları (Kan almadan şeker ölçüm cihazları) hakında bilgi vermeye çalışacağım.

FGM (Flash Glucose Monitoring System): Yurtdışında bildiğimiz kadarıyla tek FGM: Anlık glükoz ölçüm sistemi Abbott firmasına ait. Hollanda, Avusturya, Almanya, İspanya gibi ülkelerde satışı bulunmakta. Türkiye’de satılmıyor olsa dahi, reçete zorunluluğu olmaması sebebiyle, internetten alış-veriş yapabilir gibi alabiliyorsunuz.

Türkiye’den satış yapılan bu internet sitelerine öncesinde girilemiyordu. DNS ayarları değiştirilse bile. Ama bildiğim kadarıyla artık giriliyor. Ancak girilse bile Abbott’ın FGM ürünü olan FreeStyle Libre ürününü satın alamıyorsunuz. Hollanda, Avusturya, Almanya, İspanya gibi ürünün satıldığı ülkelerde ikamet ediyor ya da sizin adınıza birinin satın alması gerekiyor.

Vurgulamak gerekirse Türkiye’de satışı yok. Hatta bazı kişiler firmayla Türkiye’ye gelmesi için görüşmeler yapıyoruz, indirim istedik ve firma bir çözüm üretecek gibi bilgiler paylaşıyor Facebook’ta. Bu tarz paylaşımlar inanın laf kalabalığından öteye gitmiyor. Bilinen birkaç imza kampanyası dışındaki bilgilere güvenmemenizi öneririm. Hatta bu vesileyle imza kampanyasına destek vermek için Diyabet Teknolojilerinin Türkiye’ye Gelmesi İçin İmza Kampanyasına Destek Verin linkindeki yazıyı okuyun lütfen.

‘Bazı’ (ne tarz bir sıfat kullanacağımı bilemedim 🙂 ) girişimciler ürünü örneğin 100 Euro’ya getiriyorsa  150-200 Euro’ya satıyor. Bana bile mesaj atan oldu. ‘Yeni paketler ulaştı. Okuyucu+2 Sensör: 245 Euro’ şeklinde mesajlar geliyor Instagram’dan 🙂 Normal şartlarda okuyucu+2 sensör en son 170 Euro idi. Şaka gibi bir ülkeyiz değil mi? Ama yurt dışından alamayan insanlar için fiyat farkı vermek çok da önemli olmuyor.

Ürünle ilgili çoğu kullanıcı Facebook’ta Tip 1 Diyabet Tecrübeleri Sayfası‘nda bilgi ve tecrübe paylaşımı yapıyor. Daha fazla bilgi için bu sayfayı ziyaret edebilirsiniz.

Aşağıdaki linklerden Libre hakkında bilgi sahibi olabilirsiniz.

Abbott ’un Parmak Delmesini Gerektirmeyen Sürekli Glükoz Ölçüm Cihazı CE Onayını Aldı

Abbott FreeStyle Libre ve Kan Almadan Şeker Ölçümü

FreeStyle Libre Tecrübesi

Non-invasive kan şekeri ölçüm cihazları: Kan almadan şeker ölçüm cihazları olarak geçiyor. Diyabet teknolojileri kategorisindeki enteresan bir teknoloji. Ben de denedim. Ve çok enteresan bir tecrübeydi. Ancak bir türlü kalibrasyon sürecinin bitmemesi ve kansız ölçüme geçememek ürüne olan güvenimi sarsmıştı.

Benden sonra Öyküm de denemişti. Ancak o kalibrasyonu bitirmesine rağmen ve cihazın bir süre daha kalibrasyon istememesi gerekirken tekrar kalibrasyon yapmaya başlaması enteresan olmuştu.

Cihazın çalışma prensibi şu şekilde;

  • Cihaz kişiye özel. Aynı cihazla başkalarının şekerinin ölçülmemesi gerekli.
  • Cihazın tip-1 diyabetli bireyi öncelikle bir tanıması gerekli. Bu sebeple öncelikle % 100 kalibrasyona ulaşmanız gerekiyor.
  • Kalibrasyon süresince 2 kez parmaktan kan alarak 1 kez de kansız ölçüm yapmak gerekli. % 100 kalibrasyona kadar bu ölçümleri sırasıyla yapmak gerekiyor. Yani bir seferlik kan şekeri ölçümü için 2 kez parmak delerek 1 kez de kansız ölçüm yapıp 1 ölçümü tamamlıyorsunuz.
  • Cihaza kalibrasyon süresince ufak bir kalibrasyon aparatı takılı olmakta. Bu aparat kan şekeri ölçüm çubuklarının takılması için.
  • Bir de cihazın bir üst kapağı var. Bu kapağı açtığınızda zeminde sizi ufak bir mercek ve parmağınızı koyduğunuzdan parmak ucuzunuza televizyon kumandalarının yaydığı ışığa benzer bir ışık değmesi için ışık veren bir kısımla karşılaşıyorsunuz.
  • Biraz karışık olmuş olabilir bu anlatımım. Cihaza ilk çubuğu taktınız. Parmağınızı deldiniz ve kanı damlattınız. Ölçüm bitti. Sonra makine zaten yönlendiriyor. İkinci çubuğu takıyorsunuz. Yine parmak delerek kan şekerinizi ölçüyorsunuz. Sonra yine cihaz bu sefer kansız ölçüme geç uyarısı veriyor. Bu sefer de üstteki kapağı açıp parmağınızı hazneye yerleştiriyorsunuz. Parmağınızın ucunun değdiği yerden tv kumandalarının yaydığı ışık parmağınıza değiyor. Bu değen ışık sayesinde parmağınızın altında bulunan ufak mercekten foto çekimi yapılıyor. Bu vesile ile de cihazın sistemi 65 milyon renk seçeneğinden seçim yapıyor. Örneğin; kan şekeriniz 110 çıktı. Cihaz diyor ki; Esra’nın şekeri 110 iken oluşan renk pembenin şu tonu. 400 çıktı. Yine cihaz diyor ki Esra’nın şekeri şu an 400 ve oluşan renk mavinin şu tonu.
  • Bu ölçümler % 100 kalibrasyona gelene kadar devam ediyor. Ve cihazın sistemi Esra’nın şeker seyrini ve renkleri hafızasına kayıt ediyor. Ve % 100 kalibrasyondan sonra artık kansız ölçüme geçebiliyorsunuz. Ve parmağınızı delmeden koyduğunuz hazneden sadece renk taramasına göre şeker değeri tahmin ediliyor.
  • Cihazın üreticisi Cnoga firması. İsrailli bir firma. Ve bu firma aynı zamanda tüm cep telefonlarının mercek üreticisi

Combo Glükometre (Kan Almadan, Kan Şekeri Ölçümü)

Combo Glukometre Kalibrasyonuna Öyküm Başladı

Öyküm’üm Combo Glukometre Denemeleri – Volume1

Öyküm’ün Combo Glukometre Denemeleri – Volume2

NOT: Yazıyı Facebook ya da Twitter gibi sosyal medya kanallarında paylaşın. Alttaki Facebook, Twitter, Google+ ya da Pinterest butonlarına tıklamanız yeterlidir.

1 Yorum

Bir yorum yapın.

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.

Diğer yazılar

%d blogcu bunu beğendi: