Türkiye’deki Diyabet Teknolojileri Neler? – Bölüm1

Genel BilgilerTürkiye'deki Diyabet Teknolojileri Neler? - Bölüm1

Yazıyı Nisan’ın son haftasında yazmaya başlamıştım ama yoğunluktan ancak finalize edebiliyorum 🙂 Ve iki bölümde de yayınlamayı planlıyorum. Yoksa uzun uzadıya bir yazı olacak. Konumuz Türkiye’deki diyabet teknolojileri.

Türkiye’deki diyabet (şeker hastalığı) teknolojilerini düşündüğümde aklıma şöyle can alıcı bir şey maalesef gelmiyor. Çünkü halen strip maliyeti, sensörlü pompa ödemesi olsun mu olmasın mı, yurt dışından ürün getirme çabaları gibi birçok konuya takılmak zorunda bırakılıyoruz. Umarım ülkemizde diyabet teknolojilerinin çeşitliliği artar ve bizlerin de hayatı biraz daha konforlu hale gelir.

Türkiye’de satışı yapılabilen ve bizlere sunulabilen diyabet teknoloji kategorileri neler?

  • İğne kullanılan insülin kalemleri
  • İğnesiz insülin kalemleri
  • Kan şekeri ölçüm cihaz ve stripleri
  • CGMs (Sürekli glikoz ölçüm monitörü)
  • FGM (Anlık glikoz ölçüm)
  • Non-invasive kan şekeri ölçüm cihazları (Kan almadan şeker ölçüm cihazları)
  • İnsülin pompaları
  • Uzaktan takip sistemleri

Benim bildiğim kategorileri bu şekilde ama eklemeyi atladığım kategoriler varsa yazmanızı rica edeceğim.

İlk dört kategori hakkında biraz daha detay vermek gerekirse;

  • İğne kullanılan insülin kalemlerinin renkli renkli olması ve hatta buçuklu insülin kalemlerinin çıkması önemli bir değişiklik. Eskiden insülin iğneleri kaynatan ve/veya insülin enjektörleri kullanan bizler için bu kalemler inanılmaz bir lüks.
  • İğnesiz insülin kalemleri ise birkaç yıldır ülkemizde biraz daha aktif pazarlama ile gözümüzün önünde duruyor. Injex ve Comfort-in iğnesiz insülin kalemleri bunlara örnek. Türkiye’de satışları da var.

Ancak iğnesiz enjeksiyon yöntemleri insülin emiliminin iyi olmaması sebebiyle önerilmiyor. Diyabetle uğraşanlar iğne fobisi gibi nadir durumların dışında bu enjektörleri önermiyor. Sanıldığı gibi bu enjektörlerle iğne yapmak ağrısız değil, ayrıca insülin emilimi de iyi olmuyor. Yine bu enjektörlerin insülin yapılan yerlerde daha çok soruna neden olduğunu bilinmekte.

  • Kan şekeri ölçüm cihazları konusunda ise zengin bir ülkeyiz. Ancak Uzakdoğu’dan ülkemize giren ve iyi bir denetim süreci olmadan satılan kan şekeri ölçüm cihazları bizlerin diyabet yönetimine olumsuz etki etmekte.

Diğer ülkelerde olduğu gibi ülkemizde de kan şekeri ölçümünde güvenilir sonuçlar veren üç ana marka bulunmakta. Abbott, Bayer ve Roche. Ancak bu firmaların yurt dışında satılan harika glükometreleri Türkiye’deki SGK geri ödeme sisteminin iyi olmaması sebebiyle satışa değil. Türkiye’ye getirilmiyor bile.

Roche’un geçtiğimiz yıl içinde Türkiye’de satışına başladığı Accu-chek Performa Connect hayatımıza bulut çözümler de getirdi. Bu vesileyle kan şekeri ölçüm sonuçlarımız bulut üzerinden doktor ve diyetisyenimize gidebilmekte ve karşılıklı takip ve öneri süreci oluşmakta. Aynı zamanda ailenizden ya da yakınlarınızdan birilerine de mesaj ile kan şekeri ölçüm sonuçlarınızı uzaktan ulaştırabiliyorsunuz.

Özellikle yakınının ya da çocuğunuz kan şekerini uzaktan da olsa bilmek isteyen bireyler için bu çözüm iyi bir çözüm. Ancak aktif kullanıyorsa.

Esra’nın Accu-Chek Performa Connect Glükometresine Geçişi başlıklı yazıdan ürünle ilgili detaylara ulaşabilirsiniz.

  • CGMs’ler ise deri altı sıvımızın şeker değerini ölçerek bize kan şekeri değerimizi anlık ya da 15 dk gecikmeyle gösterebiliyor. Bu gecikmenin sebebi vücudumuzun çalışma prensibi. Yemek yediğimizde besinlerden çıkan şeker önce kanımıza ardından da deri altı sıvımıza geçiyor. Bunun için de bir zaman geçmesi gerekiyor. İşte bu zaman farkı buradan çıkıyor.

Türkiye’de Medtronic ve Medsalus firmalarına ait CGMs’ler bulunmakta. Medtronic’in iPro adındaki CGMs’i deri altı sıvısının şeker değerini 15-20 dakika geç gösterirken, Medsalus firmasının Dexcom adındaki CGMs’i hemen hemen anlık ya da 5 dk gecikmeyle gösteriyor. Dexcom firmasının mühendislerinin oluşturduğu algoritma sebebiyle kan şekeri değeri, bireyin kan şekeri gidişatına göre tahmin ediliyor. Tahminlerinin kuvvetli olduğunu da söylemeden geçemeyeceğim 🙂

Her iki firmanın ürünlerinin arka planındaki mühendislik ve algoritmalarının farkı sebebiyle gecikme süreleri değişkenlik gösterebilmekte.

Maliyet konusunda ise Dexcom açık ara önde. Maliyeti oldukça yüksek ama sunduğu çözüm ve mühendislik bu paranın verilmesini hak ediyor 🙂

Bu arada Dünya genelinde CGMs’lerin şahları Medtronic’in iPro’su ve Dexcom 🙂

CGMs kategorisi altındaki yazılardan hem iPro hem de Dexcom hakkındaki tüm yazılara ulaşabilirsiniz.

Yarın da diğer kategoriler hakkında yazıyor olacağım.

Şimdiden herkese iyi hafta sonları 🙂

NOT: Yazıyı Facebook ya da Twitter gibi sosyal medya kanallarında paylaşın. Alttaki Facebook, Twitter, Google+ ya da Pinterest butonlarına tıklamanız yeterlidir.

2 YORUMLAR

Bir yorum yapın.

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.

Diğer yazılar

%d blogcu bunu beğendi: