“Türkiye Çocukluk Çağı Şişmanlık Araştırması” Sonuçları Açıklandı

Haberler&Gelişmeler“Türkiye Çocukluk Çağı Şişmanlık Araştırması” Sonuçları Açıklandı

10378940_677453675623364_21110385743608285_nSağlık Bakanlığı koordinatörlüğünde yapılan “Türkiye Çocukluk Çağı Şişmanlık Araştırması” sonuçları açıklandı. Dünya Sağlık Örgütü’nün (DSÖ) belirlediği kriterler çerçevesinde yapılan araştırma, Türkiye Halk Sağlığı Kurumu, Milli Eğitim Bakanlığı ve Hacettepe Üniversitesi işbirliğiyle tamamladı. 67 ilde yapılan araştırma kapsamında, 216 okulda 2. sınıfta eğitim gören (7 ve 8 yaş grubu) 5 bin 101 öğrenci ve aileleriyle görüşüldü. Araştırmanın saha uygulaması 78 ekip ile Mayıs-Haziran 2013 tarihlerinde yapıldı.

Araştırma sonuçlarının açıklandığı basın toplantısına; Sağlık Bakanı Dr. Mehmet Müezzinoğlu ve Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanı Mehdi Eker katıldı.

Burada konuşan Sağlık Bakanı Dr. Müezzinoğlu, son yıllarda bütün dünyada obezitenin ciddi bir sağlık sorunu halini aldığını kaydetti. Türkiye’nin önemli bir genç nüfusa sahip olduğunu hatırlatan Müezzinoğlu, şunları kaydetti: “Türkiye’de her yaşta bir milyon çocuğumuz var. Baktığınız zaman nüfus açısında müthiş bir zenginliğe sahibiz. Bu zenginliği korumak için gerekli sağlık tedbirlerini almalıyız. Sağlıklı beslenme ve hareketli yaşamı hayatımızın felsefesi haline getirmeliyiz. Bu anlamda ‘sağlıklı birey, sağlıklı aile’ anlayışını daha da güçlendirmemiz gerekiyor. Sağlıklı bireyi anne karnından itibaren iyi takip eden, bunu ailesi ile birlikte bütünleştiren, sonraki kademede de sokakla, sosyal doku ile kültürle yoğurabilen bir anlayışı olgunlaştırmalıyız. O zaman sağlıklı bir bireylerden oluşan sağlıklı bir toplumu inşa etmiş olacağız.”

Bakanlık olarak gerekli tedbirleri alıyoruz

Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanı Mehdi Eker ise obezite gibi gerçek bir sorun ile karşı karşıya olduklarına dikkat çekerek, bakanlık olarak bu konuda yaptıkları çalışmaları anlattı. Bakan Eker, sözlerini şöyle tamamladı: “Tuz ve şeker tüketimini azaltmaya yönelik bir takım düzenlemeler yapıldı. Ağustos ayında yeni düzenlemeler yapıyoruz, salçalarda tuz oranını azaltıyoruz. Salçaların tuz içeriği yüzde 64 azaltılıyor. Peynir de, fermente zeytinlerde ve meyve sularında ilave şeker, tuz ve fermente zeytinde tuz miktarını azaltıyoruz. Meyve sularında ilave şeker kullanımını yasaklıyoruz.”

Sağlık Bakanlığı koordinatörlüğünde yapılan “Türkiye Çocukluk Çağı Şişmanlık Araştırması”nın sonuçları açıklandı.

Sağlık Bakanlığı’ndan “Türkiye Çocukluk Çağı Şişmanlık Araştırması”na ilişkin yapılan yazılı açıklamada, “67 ilde yapılan araştırma kapsamında 216 okulda 2. sınıfta eğitim gören (7 ve 8 yaş grubu) 5 bin 101 öğrenci ve aileleriyle görüşüldü. Araştırmanın saha uygulaması 78 ekip ile Mayıs-Haziran 2013 tarihlerinde yapıldı. Öğrencilerin boy ve kiloları dikkate alınarak, beslenme ve fiziksel aktivite davranışlarıyla ilgili anket uygulandı. Aynı zamanda araştırmanın yapıldığı okulların beslenme ve fiziksel aktivite kapasiteleri de araştırmaya dahil edildi” denildi.

Araştırmanın temel sonuçları ise şöyle:

“Beden kitle indeksine göre çocukların yüzde 22.5′ i şişman (kilolu dahil) yüzde 2,1′ i zayıf. Erkek çocukların yüzde 23,3’ü şişman (kilolu dahil), kız çocukların yüzde 21,6’sı şişman (kilolu dahil). Boya göre sınıflamada çocukların yüzde 2.3’ü bodur (ciddi bodur dahil). Vücut ağırlığına göre çocukların yüzde 2.3’ü zayıf (ciddi zayıf dahil)”

Okullarla ilgili sonuçlar ise şöyle:

“Okulların yüzde 78,5’inde kantin (kentte yüzde 92,0, kırda 26.4), yüzde 20.6’sınde yemekhane (kentte yüzde 17.8, kırda yüzde 26,4) bulunmaktadır. Okulların yüzde 78,5’inda beslenme eğitimi verilmektedir. Okulların yüzde 96,3’ünde oyun alanı bulunmaktadır. Okullarda haftada ortalama 87,8 dakika beden eğitimi dersine süre ayrılmaktadır.”

Açıklamaya şöyle devam edildi:

“Her altı çocuktan beşi (yüzde 84,6) her gün kahvaltı yapmaktadır. Ailelerin yüzde 42,8’i çocuklarının her gün taze meyve, yüzde 18,3’ünün sebze tükettiğini belirtmiştir. Her gün her 10 çocuktan 5’i peynir, 4’ü tahıl, ekmek, yumurta, taze meyve, yoğurt, 3’ü ayran ve süt tüketmektir. Çocuklar haftada 1-3 kez şeker içeren gazlı içecekleri yüzde 50, cips, patlamış mısırı yüzde 60, şekerli barklar ve çikolatayı yüzde 56, bisküvi, kek, kurabiyeyi yüzde 54, pizza, pide, lahmacun, patates kızartması ve hamburgeri yüzde 66 oranında tüketmektedir. Çocukların uyuma süreleri ortalama 9.30 saattir. Her dört çocuktan üçü (yüzde 74,2) hiç spor kulübüne gitmemektedir. Çocuklar hafta içinde yüzde 60’ı 2 saat ve üzerinde, yüzde 40’ı her gün 1 saat ve 1 saatten az oyun oynamaktadır. Ailelerin yüzde 30’u okul yolunu güvenli, yüzde 70 güvensiz bulmaktadır. Öğrenciler okula giderken yüzde 70’i yürüyerek, yüzde 20’si servisi, yüzde 7’si arabayı, yüzde 0,3 bisikleti kullanmaktadır. (Milli Eğitim Bakanlığı Mevzuatı’na göre çocuklar evlerine yakın okullara kayıt edilmektedir) Öğrenciler hafta içinde ev ödevi yapma ve kitap okumaya yüzde 71 oranında 1 veya 2 saat zaman ayırmaktadır. Evlerden yüzde 52,5’inde bilgisayar bulunmaktadır. Çocukların hafta içinde yüzde 43,4’ünün ve hafta sonunda yüzde 55,8’inin günlük aktiviteleri arasında bilgisayarda oyun oynama gelmektedir. Televizyon seyretmek çocukların önemli etkinliklerinden birisidir. Hafta içinde çocukların yüzde 74,5’i ve hafta sonunda yüzde 87’si günlük 2 saatten fazla televizyon seyretmektedir.” (Kaynak: Sağlık Bakanlığı Facebook sayfası ve sondakika.com)

Bir yorum yapın.

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.

Diğer yazılar

%d blogcu bunu beğendi: