Diyabette zamanla gelişebilen komplikasyonları zaman zaman paylaşmaya çalışıyorum sizlerle. Bunlardan en önemlileri arasında yer alan böbreklerdeki hasar ciddi ve göz ardı edilmeyecek bir sorundur. Şu an ben bu olayı yaşamaktayım. %50 olan diyabete bağlı börek yetmezliği yüzünden ciddi perhizler yapmaktayım ve de ilaç tedavisi görmekteyim. Sebebi malum diyabeti geçmişimde önemsememem ve bu tehlikelerin farkında olamamam. Bildiğiniz gibi geçen seferki yazımda ayaklardan bahsetmiştim, dönüşümlü olarak bu komplikasyonları anlatacağım. Mutlaka biliyorsunuzdur ama iş tatbikata gelince maalesef önemsememek olgusu ağır basmakta, başa gelince de ne yapacağım telaşı başlamaktadır. Aslında çok basit kurallarla önlem alınabilir.
Yüksek seyreden kan şekeri ve kan basıncı böbrekte hasara yol açmakta ve bundan dolayı da idrarda protein kaçağı başlamaktadır. Öncelikle normal bir tam idrar tahliliyle kaçak olup olmadığına bakılmalı eğer varsa bir Nefroloji uzamanı kontrolünde 24 saatlik tam idrar tahliliyle bunun miktarı saptanmalı teşhis konmalıdır.
Diyabetik böbrek tahribatı hiçbir belirti vermeden gelişir bu durumdan her iki böbrekte etkilenir ve aşırı halsizlik,kaşıntı ve ödem gelişir. Eğer börek yetmezliği had safhaya gelmişse sonu diyalizdir.
Tüm diyabetli arkadaşlar lütfen senede en az bir kez idrarda ALBUMİN ve kanda da kreatinin kontrolünü yaptırınız inanın hiç bir şey kaybetmezsiniz.
Bu kadar basit bir testin size neler kazandırdığını inanın ilerleyen zamanlarda daha iyi anlayacaksınız aksi vukuunda……..söylemeye gerek yok bence.
Bu arada önlem için de;çok basit, kontrollü şeker ve tansiyon, Yani mükemmel bir beslenme ve aşırı protein almamak, bol su içmek. Tuz oranını düşürmek ve de kafanıza göre her ilacı kullanmamak.
İşte bu kadar basit. Karar ve tercih hakkı sizlerin her zamanki gibi.
Lütfen geç kalmayın ve önemsemezlik yapmayın benim geçmişim gibi. (Görsel kaynak: dogaltedavi.net)
Ünsal Kantarcı
İpek hanım merhaba;
Tansiyon hapının amacı sadece tansiyon için değil aynı zamanda da böbrekler üzerindeki basıncıda azaltmaktır.Benim tansiyon problemim olmamasına rağmen Delix adlı ilacı ömür boyu kullanacağım.Malum böbreklerim yarı kapasite çalışıyor.
Protein kaçağını engellemek belli aşamadan sonra mümkün olamıyor ama yavaşlatılabiliniyor bunun içinde aşırı proteğin almamak ve de düzenli ilaç kullanımı.Ayrıca 24 saatlik idrardaki oran da çok önemli.Normal değerlerin altında bir kaçak varsa fazla korkulacak birşey yoktur,ama değer yüksekse,gece idrar artışı fazla olur kaşıntınız artar halsizlik başgösterir.
Şekeri kontrol altında tutup,beslenmenize dikkat ettiğiniz müddetçe korkmayın derim.
Saygılar.