Tip-1 Diyabetle Artık Başbaşasınız

Tip-1 Diyabetle Yeni Tanışanlar İçin KılavuzTip-1 Diyabetle Artık Başbaşasınız

Tip-1 Diyabetle Artık Başbaşasınız

Eyvah! Tip-1 Diyabet Teşhisi Konuldu yazımı öncelikli olarak okumanızı rica edeceğim 🙂

Tip-1 diyabet teşhisinden sonra tüm aile tip-1 diyabetli olur. Tip-1 diyabetli kişi kimse onun gibi yaşamaya, onun gibi yemek yemeye, onun gibi düzenli yaşamaya başlar.

İlk aşamada; hastanede size verilen, anlatılan tüm bilgileri özümseyin. Defter+kalem ile notlarınızı alın. Çünkü bilmediğiniz bir dünyaya geliyorsunuz. Ve bu dünyayı anlamak için bilgilenmeye ihtiyacınız var.

Elbette üzgünsüz, belki diyabetli olan çocuğunuz ama ağlamayı, isyan etmeyi, sorgulamayı bir kenara bırakarak, yeni tanıştığınız tip-1 diyabeti öğrenmeye başlayın.

Bundan sonra; insülin, kan şekeri ölçümü, doğru beslenme, kan şekeri yüksek ve düşükken diyabetli kişinin tepkileri, o anlarda ne yapılması gerektiği gibi birçok detayla başbaşayız kalacaksınız. Bu yüzden kesintisiz bir şekilde öğrenmeye başlamalısınız 🙂

Çok fazla bilgi vermeyelim bu yazıda. Hastaneden çıkar çıkmaz hayatınıza girecek bazı detaylardan bahsedeyim.

  • İnsülin: Yemeklerden önce yapılacak insülin ve vücudumuzun bazal koşulları için yapılması gerekecek uzun etkili yani bazal etkili insülin hep yanıbaşınızda olacak.
  • İnsülin yapmak için insülin kalemi iğne ucuna zaten hep ihtiyaç duyacaksınız.
  • Kan şekeri ölçümü ise en olmazsa olmazınız. Hastaneden çıkarken ücretsiz ölçüm cihazı verilebileceğini düşünüyorum. Bu cihazla, parmaktan alınacak minik kanla kan şekeri ölçümü yapmaya başlayacaksınız.
  • Ve doğru beslenme. Size verilen menülere göre yemeklerinizi yiyecek, ona göre de insülin yapacaksınız.

Hastanedeyken mutlaka ama mutlaka, yukarıda bahsettiğim temel ihtiyaçları öğrenmeniz lazım.

Yani;

  • İnsülin nasıl yapılır?
  • Hangi insülini saat kaçta yapacaksınız?
  • İnsülin kalemini nasıl kullanacaksınız?
  • İğne ucunu insülin kalemine nasıl takacaksınız?
  • Parmaktan şeker ölçümünü nasıl yapacaksınız?
  • Ve özellikle kan şekeri yüksek veya düşükken ne yapmanız gerekiyor?

Bu temel bilgiler, ilk aşamada, sizin için yeterli olacak. Öncelikle bu detayları öğrenin ve eksiksiz uygulamaya çalışın. Sonrasında diyabet teknolojiler, farklı insülinler, farklı kan şekeri ölçüm sistemleri ve karbonhidrat sayım yöntemi gibi detaylı öğrenirsiniz.

Once tip-1 diyabete alışmaya zaman harcayın. Ve size hem yakınlarınız hem de dostlarınız tarafından önerilen, söylenen şeyleri dikkate almayın (Bu konuyu ilerki yazılarımda daha da açacağım.).

4 YORUMLAR

  1. Esra Hanım Merhaba

    8 senelik şeker hastasıyım, Şekerle birlikte geçen ay kaşıntılı kızarıklık ile acile gittim kurdeşen diyip iğne vurdular erteis gün hiç birşey kalmadı, sonra bir ay sonra tekrar kaşıntılar başladı kan tahlili verdim birde ne göreyim.. d vitaminim cok düşük.. aynı zamandada tsh 25 olmuş…

    Yani sanırım hem haşimato hemde çölyak hastasıyım :((( doktorum henüz görmedi tahlilimi ben sonucları inceledim.. ne yapacağımı bilmiyorum inanın..

    • Çölyak için biyopsi yapıldımı , biyopsi kesin sonucunu veriyorum , 1 sene önce hem tip 1 ile hem çölyak ile birlikte tanıştım zor olduğunun farkındayım pesetmeyin lütfen

  2. Oğluma üç gün önce tip 1 DM tanısı konuldu, 3,5 yaşında.. çocuklarda İnsülin / karbonhidrat miktarını hesaplarken sabit sayı olarak 250 ya da 300/ toplam insülin dozu mu ? Yoksa K/İ = 500 / toplam insülin dozunu mu kullanmalıyım? Bir de İDF deki formüldeki değerler çocuklarda nasıl? 1800/ toplam insülin dozu mu? Teşekkürler… Gece sitenizi incelemeye başladım, saat gece 3.58 hala çok fazla okuyacağım şey var … Emeğinize sağlık çok bilgilendirici olmuş, videolarımızı da ayrıca izliyorum…teşekkürler herşey için..

Bir yorum yapın.

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.

Diğer yazılar

%d blogcu bunu beğendi: