Tip-1 diyabetle ilgili gelişmeler hız kesmeden devam ediyor. Özellikle Doug Melton’ın içerisinde olduğu araştırmalar benim oldukça ilgimi çekmekte. Çünkü Doug Melton’ın da oğlu Sam tip-1 diyabetli. Diyabete Karşı Çok Büyük Bir Adım başlıklı yazısı sizlere konuyu biraz daha hatırlatacaktır.
Massachusetts Teknoloji Enstitüsü ve Harvard Üniversitesi bilim insanları tarafından tip-1 diyabetin olası tedavisi için harika bir adım daha geldi.
Bu çalışma Pazartesi günü Nature Medicine ve Nature Biotechnology dergilerinde yayınlandı. Ana işlevi insülin üreten beta hücrelerini yaratmak ve saklamak, yani bağışıklık sisteminin saldırısından korumak ve aynı zamanda insülin salgılanmasını sorunsuz bir şekilde salgılatmak için bir teknoloji geliştirildi. Harvard Üniversitesi Kök Hücre Araştırma Merkezi’nde inşaa edilen bu çalışmanın birinci fazında fareler üzerinde başarılı olduğu görüldü. İlerleyen zamanlarda tip-1 diyabetli bireyler üzerinde de denenmesi hedefleniyor.
MIT (Massachusetts Teknoloji Enstitüsü) ve Harvard Üniversitesi’ndeki bilim insanları ve araştırmacılar diğer üniversitelerdeki uzmanlar ile ortalama altı ay boyunca hız kesmeden çalıştı. Altı ay süresince; implante edilen ve insülin üretme görevi olan beta hücrelerinin bağışıklık sisteminin saldırısına karşı dayanabilmeleri için bir cihaz geliştirildi. Doğal yöntemlerle üretilen bu cihaz içerisine yerleştirilen beta hücreleri bağışıklık sisteminin saldırısından korundu.
Bu çalışmada oldukça önemli bilim insanları bulunmakta. Douglas Melton Harvard Xander Üniversitesi Profesörü ve Howard Hughes Medikal Araştırma Enstitüsü Kurucusu. Dan Anderson ve Bob Langer MIT’den, Gordon Weir Joslin Diyabet Merkezi ve Harvard Üniversitesi Kök Hücre Araştırma Merkezi’nden ve Dale Greiner ise Massachusetts Üniversitesi’nden.
Son zamanlarda özellikle bağışıklık sistemi saldırısını önleyebilmek adına alterantaif metodlar geliştiriliyor. Beta hücrelerini bir çeper içerisinde korumaya almak ve insülin salgısını da hayata geçirmek adına yapılan çalışmalar ise oldukça ilgi çekici. Eminimki bu ekipten de güzel sonuçlar çıkacaktır.
Unutmayın; halen hayvan deneylerinde. İnsan deneylerine geçmeden kesin oldu ve bitti diyemiyoruz.
Bence yıllık olağan bir ortamı yumşatma çabaları,bakın uğraşıyoruz mesajı..