Tip-1 Diyabetimizle Her Mevsim Yaşamaya Devam

T1D Hakkında Her ŞeyTip-1 Diyabetimizle Her Mevsim Yaşamaya Devam

Tip-1 Diyabetimizle Her Mevsim Yaşamaya Devam

Mevsimler değişir. Ve biz her mevsim tip-1 diyabetimizle yaşamaya devam ederiz😊✌

Havalar gittikçe sıcaklarken tip-1 diyabet yönetimimize biraz daha özen göstermeliyiz😊🌞🌝☀

👉En temel konu insülinlerimizin ısıya maruz kalmaması gerektiği. Özellikle evden dışarı çıkarken, insülin kalem kullanıcıları insülinleri sıcaktan korumalılar. Ben iki farklı taşıma yöntemi kullanıyorum. Biri @myvivitr ‘nin insülin koruma aparatları, diğeri ise @diyabetmarketim ‘in cüzdanları. Bu iki markanın ürünlerine güvenebilirsiniz.

👉İnsülin pompası kullanıcısı iseniz; pompa rezervuarındaki insülinler 50 derece santigrata kadar insülini koruyor. Ancak özellikle Medtronic 640G kullanıyorsanız, su geçirmez özelliğinin rahatlığıyla, pompayı direkt güneş ışığına maruz bırakmayın. Pompada da olsa infüzyon setinin ve rezervuarın içindeki insülinin bozulmasına zemin oluşturursunuz.

👉Glükometrelerin de canı var😊 Yüksek sıcağa maruz kalırsa, tıpkı iPhonelarda olduğu gibi, “yüksek sıcaklık uyarısı verir. Bu durumda yaz buzdolabına ya da serin bir yerde bir müddet tutmanızda fayda var. Cihaz sonra kendine zaten geliyor😊

👉Sensörler de su geçirmiyor😊 Ama suya girildiğinde de gerekli tüm önlemleri almak lazım. Malum maliyeti yüksek teknolojiler 🙂

Deniz ya da havuza girdiğinizde sensör okumayı durduruyor ama kendi içinde ölçüm yapmaya devam ediyor. Sudan çıktıktan bir süre sonra, cihaz ile sensör eşleşince, sudaki süredeki ölçümler cihaza aktarılıyor. Bu süre bazen 6-8 saate kadar uzayabilir. Sensörlerin maliyetini düşündüğümüzde de uzunca süreler beklemekte sabırlı olmak lazım.

Sensörle suya girildiğinde en temel sorun sensörün suda çıkması. Bunu engellemek için su geçirmez ve pedsiz bant kullanın, sensörün üzerini kapatın.

Neden pedsiz? Pedler suyu emiyor. Uzun süre suda kalınca pedin sensörü yerinden çıkarma riski yine oluşuyor😊

Sensörü kolunuza taktıysanız sporcu bantları, bandana tarzı ürünler ile sensörü sağlama alabilirsiniz.

👉Yukarıda bahsetmiştim. Şu an için tek su geçirmez insülin pompası Medtronic 640G. Pompa ile suya girecekseniz rezervuar bölümünden insülin pompasının içine olası su kaçağını önlemek için insülin pompasını satın aldığımızda kutunun içinden çıkan ve üzerinde “activity guard” yazan “aktivite kilidini” kullanmak lazım. O kilidi, rezervuarın dışta kalan bölümüne mandal gibi takmanız yeterli.

Bir diğer konu sudan çıktıktan sonra insülin pompasının ekran ve tuş takımı tarafını kurulamanız. Su geçirmez dahi olsa cihazın nemli kalmasını ve yine olası teknik sorunları önüne geçmiş oluruz.

👉Ve “su içmek” 🙂 Terleme ve sık idrar çıkmalar sebebiyle kandaki glikoz yoğunluğu artar. Bu da şekerimizin yükselmesine ve hatta “ketoasidoza” sebebiyet verebilir. Bu sebeple yaz mevsimi süresince bol su içmeyi aman ihmal etmeyin.

 

1 Yorum

Bir yorum yapın.

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.

Diğer yazılar

%d blogcu bunu beğendi: