‘Teplizumab’ Adlı İlaç Yüksek Risk Altındaki Kişilerde Tip-1 Diyabeti Geciktiriyor

Haberler&Gelişmeler‘Teplizumab’ Adlı İlaç Yüksek Risk Altındaki Kişilerde Tip-1 Diyabeti Geciktiriyor

‘Teplizumab’ Adlı İlaç Yüksek Risk Altındaki Kişilerde Tip-1 Diyabeti Geciktiriyor

Dün gece Çocuk Endokrin Uzmanı Dr Erdal Eren bir haber paylaştı.

“Dünyanın prestijli tıp dergilerinden biri olan NEJM’de yayınlanan bir makalede; diyabet riski taşıyan bireylere, pankreas beta hücrelerine saldırıyı engelleyen, Teplizumab isimli ilaç verilmiş. Tedaviyi alanlar ortalama 48 ay, almayanlar ise 24 ay sonra diyabet olmuş. Tedaviyi alanlarda bu güçlü ilaca bağlı ciddi yan etkiler gözlenmiş. Halen başarılı olmasa da bilim sayesinde diyabet tarih olacak. BİR GÜN MUTLAKA…”

Erdal Bey’in Instagram hesabını https://www.instagram.com/erdaleren_dr/ linkine tıklayarak takip edebilirsiniz.

Ben de kısaca araştırıp sizlerle, umut vaadeden daha doğrusu tip-1 diyabetin çözümüne ışık olabilecek bu araştırmayı paylaşmak istedim.

Bu arada araştırma 2011’de başlamış. Ve halen de devam etmekte.

Bir anti-CD3 monoklonal antikoru (Teplizumab) ile tedaviyi içeren çalışma, tip-1 diyabetin geciktirilmesi veya önlenmesinin yollarını bulmayı amaçlayan uluslararası bir işbirliği olan Tip-1 Diyabet TrialNet tarafından gerçekleştirildi.

Araştırmacılar, tip-1 diyabetli kişilerin akrabası olan 8-49 yaş arası 76 katılımcı, en az iki tür diyabetle ilişkili otoantikor (bağışıklık sistemi tarafından yapılan proteinler) ve anormal glükoz (şeker) toleransına sahiptiler.

Katılımcılar rastgele, 14 günlük bir Teplizumab kürü alan tedavi grubuna veya plasebo alan kontrol grubuna atandı. Tüm katılımcılara, çalışma tamamlanana veya klinik tip 1 diyabet gelişinceye kadar (hangisi önce gelirse) düzenli olarak glükoz tolerans testleri uygulandı.

Deneme sırasında, kontrol grubundaki kişilerin% 72’si, Teplizumab grubunun sadece% 43’üne kıyasla klinik diyabet geliştirmiştir. Kontrol grubundaki kişilerin klinik diyabet geliştirmeleri için ortanca süre 24 aydan biraz fazla iken, tedavi grubunda klinik diyabet gelişenlerin tanıya geçmeden önceki ortalama 48 ayları vardı.

Gönüllü ilaç tedavisi uygulanan 44 gönüllü hastanın 19’unda diyabet gelişirken bunların yarısında da hastalık ortalama 48.4 ay içersinde ortaya çıktı.

32 gönüllüye verilen tesirsiz ilaç sonrasında ise bu kişilerin 23’ünde diyabet gelişirken, yarısında hastalık ortalama 24.4 ay içersinde ortaya çıktı.

İlaç tedavisi sonlandığında ise ‘Teplizumab’ kullanan grupta diyabet hastalığı ertelenenlerin oranı yüzde 57 iken bu, tesiri olmayan ilaç kullananlarda yüzde 28 oldu.

Çalışmanın yazarı, Yale Üniversitesi’nde İmmünoloji ve Tıp Profesörü Dr. Kevan Herold; “Bu sonuçların, hastalar gibi aile üyeleri gibi klinik tip-1 diyabet geliştirme riski taşıyan bireyler için gerçek klinik anlamı var.” dedi.

“İki haftalık bir terapi seansının diyabet insidansını neredeyse % 50 azalttığını görmek dikkat çekici. Bu veriler bize kısa süreli immünoterapinin diyabetin klinik başlangıcını önemli ölçüde yavaşlatacağını açıkça söylüyor.” diye devam etti.

Habere göre, Teplizumab adlı ilaç, pankreastaki insülin üreten hücreleri öldüren beyaz kan hücrelerini bağışıklık sisteminde değiştiriyor.

1 Yorum

Bir yorum yapın.

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.

Diğer yazılar

%d blogcu bunu beğendi: