Serbest Kürsü başlığının bloğumuzda mutlaka olması gerektiğine karar verdik 🙂
Bazen öyle sorular ve konular oluyor ki hangi başlığın altına yazacağız bilemiyoruz.
İşte tam da bu sebeple bu başlık hepimiz için. Aklınıza bir konu mu takıldı? Bir şey mi sormak istiyorsunuz? Ya da bir konu var ve anlatmak mı istiyorsunuz? Konu içeriği ne olursa bu başlığın yani Serbest Kürsü başlığının altına yazabilirsiniz. Böylece spesifik konusu olan diğer yazıların altına başlıkla uyumsuz yorumlar yapmayacağımızı düşünüyorum 🙂
Bu yazının altına yapılan yorumlar bazen ara ara ana sayfada yazı formatına da çevirilebilir. Bu sebeple de tüm yorumlarınız gibi yapabileceğiniz tüm yorumlar kıymetini ve önemini koruyacaktır.
Zaman zaman bu yazının tarihini güncelleyip ana sayfada mutlaka olmasını sağlayacağız. Böylece serbest kürsü unutulmamış olacak. Ve yine böylece başlıkla ilgisi olmayan yorumlarla artık uğraşmayacağız 🙂
Fikri beğenirsiniz umarım 🙂 (Görsel kaynak: aslantaraftar.com)
Diyabet hakkında hiç bir şey bilmeyen birinin, ilk öğrenmesi gereken şey nedir?
Hatice Hanım,
Bana göre KH sayım yöntemi ve doğru dozda insülin yapmak. Bunun için profesyonel destek almak lazım ama.
Bir de pompayı bildi mi her şey tamam olur.
Diğer arkadaşlarım ne düşünüyor?
sevgiler
Esra hnm merhaba,
Taze böülce fasülyenin cho miktarını aradım fakat bulamadım. Uludağ üniversitesinin yayınladığı sayfada tazebbörülce =100gr 7 cho die geçiyor. Fakat fasülye olrak yazmıyor.
Taze börülce fasülyenn cho değeini biliyormusunuz?pylaırsanız çok seviniriz.pişti yenmeyi bekliyor 🙂
Sevgiler selamlar
Dilek Hanım Merhaba,
Börülce yeşil fasulyeye benziyor di mi? 🙂
Bence yeşil fasulye gibi kabul edebilirsiniz. Ne dersiniz?
Sevgiler
Esra hnm
Evet evet benziyor, zaten fasülye cinsinden ama daha lezzetli bizim için.yaa düşünmedim değil ama imkan varken bir bilene sormak daha sağlıklı geldi tavsiyeniz için teşekkürler.
Sevgiler selemlar
Dilek Hanım,
Nesil Hanım a da sordum. Sebze yemeği gibi olduğu için 4 yemek kaşığı dolu dolu 6 gr KH 🙂
Tazesi olmasaydı 3 yemek kaşığı 15 gr KH 🙂
Sevgiler
Esra Hanım Merhaba
Size ınsuped ile ilgili bir mail atmıştım ama cevap alamadım. Burda da yorum bırakamıyorum her nasılsa.
Hatice Hanım Merhaba,
Diyabet hakkında ilk öğrenilmesi gereken bilgi, çok öğrenilmesi gereken bilgi olduğudur. 🙂
İyi Günler.
Merhaba. Ben Tip1 diyabet değilim. Birinden hoşanıyorum ilk gördüğüm andan beridir 🙂 ilk gördüğümde diyabet olduğunu öğrenmiştim insülin pompası sayesinde. Ve onun sayesinde diyabet hakkında araştırmalar yaptım. Sizin bütün videolarınızı izledim. Sanırım o da tip1 diyabet.. diyabet hakkında hiiçbir şey bilmiyordum. Sizlere teşekkür etmek istedim, çok şey kattınız. Artık bende en azından abur cubur yiyeceklerde karbonhidrata bakıyorum 😀 hoşlanma kısmına gelirsek, açılamadım. Çok yakışıklı maalesef.. çekiniyorum. Tanışamadık bile.
Ankara’da yetişkin tip-1 diyetisyeni tavsiyesi? 🙂
Hacettepe üni. dyt. Meral Mercanlıgil.
Merhabalar
Ben tip 2 diyabet hastasiyim
Yediklerime cok dikkat etmeme nazaran cok kilo aliyorum sebebi ne olabilir
Saygilar
Merhabalar Esra hanım. Bugün Furkan’ın veli toplantısı vardı. Bir ara öğretmen çocukların dengesiz beslenmesinden ve daha sonra bu sebepten dolayı hasta olmalarından bahsetti. Hatta diyabetin ne işi var küçük bir çocukta dedi.Bende diyabetin dengesiz beslenmekten ziyade pankreas bozukluğundan kaynaklandığını ve insülin kullanmanın zorunlu olduğundan bahsettim.Fakat kendisi bana keşke insülin kullanmasaydınız bağımlılık yapar altarnetif tıp deneseydiniz dedi.Diyabetle ilgili hiçbir bilgisi olmayan tamamen kulaktan duyma bilgilerle yorum yapabilen bir öğretmenle karşı karşıya olmak beni çok üzdü.Eve gelince üzüntüm sinire dönüştü.İlk defa böyle birşeyle karşılaşmak beni kızdırdı .Okullardaki eğitimcilerin daha duyarlı olması ve her türlü hastalık konusunda eğitim almaları gerekli diye düşünüyorum.Tabiki her türlü fedakarlıkta bulunan öğretmenlerimizi bu konunun dışında tutuyorum.Herkese sağlıklı günler dilerim sevgilerle
merhaba
bende bahar hanım gibi KOCAELİ’de(izmit merkez) ,karbonhidrat saymasını ve kh/i oranını ayarlayabilecek,öğünlere göre kh/i oranlarını ayarlayabilecek, bi diyetisyen arıyorum..
kocaelide oturan ailelerimizin bilgisi varsa lütfen paylaşsınlar ..teşekkürler.
Yeliz Hanım Merhaba,
En azından öğretmen söylemiş, bu şekilde konuşan doktorlar da var 🙂
Bu da olur, bunlar da var diyerek biz doğru bildiğimiz yolda devam edeceğiz. Ne diyim? Artık sinirlerim tepeme çıktıkça yer kalmadı 🙂
Sevgiler
Bahar Hanım,
Buradan Ankara Diyabet Vakfı Koordinatörü Öyküm Hanım’a sesleniyorum. Bu sorunun en doğru cevabı sende.
Cevap gelmezse Ankara Diyabet Vakfı’nı aramanızı önereceğim.
Sevgiler
yeliz hanım sizin karşılaştığınız sorun şundan kaynaklanıyor bence,artık çoğu kişi hatta doktorlar dahil kullandığımız ilaç ve insülinlerin tedavi etmediği kanısında.doktorlar kendileri söylüyor anlık müdahale gibi bişey.ama eski tıp yöntemlerine bakınca gerçekden tedavi etmeye çalışıyorlarmış.onun için herkes alternatif tıbba yöneldi.
Bana kalırsada beslenmeyle yaşam tarzıyla çok alakası var.benim kızım da diyabet şu an ankarada şehir hayatı değil de küçük bi yerde doğal beslense hastalığı kontrlol altına alabiliriz.tatillerde bunu görüyoruz çünkü.
biraz uzattım ama benim kızım küçük olduğu için yediklerine pek karışamıyoruz tabi şekerli bir şey yemiyor ama yeşillik ve salata gibi şeyleri tüketmiyor daha.büyükler yediklerine dikkat ederek insülinden kurtulabilir veya azaltabilir.vücut kabul etmiyorsa şekeri unu, zorla fazla iğne yapıp vücudu yormayın.ben kızıma ekmeği bıraktırdım şekeri daha iyi gidiyor.nadiren az veriyorum.ibni sinanın şekeri nasıl tedavi ettiğine bakarsanız oda perhiz veriyormuş.yeme konusunda kendini tutabilen varsa Gül kaynaK ın sitesine bakmasını tavsiye ederim.yurt dışında kırk gün çiğ beslenerek insülini bırakan bir grup olduğunu yazıyor.
sağlıklı günler herkese…
Esra Hanım,
Açıklamalar için teşekkürler.
Sana da Eşref Abi Eşref AVCI farkı ortada. 🙂
Alp eren bey merhaba, kocaeli de oturmuyorum ama arkadaşım diyabet sitesinden bildiğim diyetisyen Alev Keser var. Kocaeli Üniversitesinde çalışıyormuş.
Tesekkurler ozlem hanim ..simdi arastiriyorum
Herkese merhabalar,
diyabette profesyonel destek almak şart ama herkes her aile kendi doktoru,diyetisyeni ve diyabet hemşiresi olmak zorunda KH sayımını öğrenmeden bu işte BAŞARI olamaz
Yeliz Hanım merhaba..
Çocuğunuzun öğretmeninin söylediği ”genç yaştaki obez tip-2 diyabetliler” için geçerlidir..Tip-1 Diyabet gibi MODY diyabet gibi LADA diyabet gibi çok karmaşık olan, genetik ve immun faktörlerle bağlantılı olan endokrin hastalıklarda, bir çocuğun yapabileceği birşey yoktur korunmak adına..
D vitamininden, omega-3’den, probiyotiklerden faydalanmak bu tür immun ve kompleks hastalıklara karşı koruma sağlar ama hangi çocuğun haberi vardırki bu bilimsel gerçeklerden ? Ben şahsen çocukken D vitamininin ne olduğunu bilmezdim..Tip-1 Diyabet bende de gelişebilirdi..Yani bu kişinin yaptığı hataya bağlı olarak gelişmez çünkü küçük çocuklar yada adelösanlar bu konuları pek bilmezler..
Dolayısı ile öğretmenlerin bu tür gelişi güzel konuşmaları çocuklarda ”suçluluk psikolojisine” yol açabilir..Bu sefer ”şöyle yapsaydım diyabet olmazdım, böyle yapsaydım şöyle olurdu” falan gibi düşünüp, pişmanlık duygusu geliştirebilirler..Bir çocuk için çok tehlikeli bir durumdur böyle düşünmek..
Tip-1 Diyabet için çocukların yapabileceği hiçbirşey yok..Tip-1 Diyabet’in oluşum mekanizması bile bilim dünyasının hala tartıştığı çok kompleks bir mekanizmadır..
Ancak şunu biliyoruzki D vitamini ve Omega-3, Tip-1 Diyabet’in görülme sıklığını ciddi bir biçimde azaltıyor..Ama anne karnından itibaren kullanılırsa !
Yeliz Hanım;
Bakın şimdi gözüme çarptı da..Epey kızdım çocuğunuzun öğretmenine..Benim çocuğuma aynı sözleri sarfetse şikayet ederdim ilgili mercilere..
Bilmediği konular hakkında ahkam kesmemeli kimse..Yok İnsülin bağımlılık yaparmış, yok alternatif tıpmış falan..
”Kendi çocuğunuzda Tip-1 Diyabet çıkarsa insülin kullandırmaz; alternatif tıptan medet umarsınız” deseydiniz keşke..
İnsülin bir tip-1 diyabetli için hayati öneme sahiptir..
Bunu bilmeyen adama öğretmenlik yaptırmak felakettir..Hele hele çocuk psikolojisini düşünmeden bu tür yıkıcı cümleler sarfetmek cinayettir..Gelişmiş bir ülkede bir öğretmen bu tür laflar etse öğretmenliği bile elinden alınabilir..
Ama gelişmiş ülkelerde öğretmenler bu tür laflar etmezler çünkü öğretmen olmadan önce Pedagoji, Sağlık Bilgisi, İlkyardım gibi fonksiyonel dersler görüp ”bir çocukla nasıl iletişim kurması gerektiğini” bilirler..
Açıkçası çok ama çok kızdım Yeliz Hanım..Sanki insanlar bilerek ve isteyerek tip-1 diyabet oluyor..Hele hele çocuklar..
Ozlem hanim baya arastirdim drdiginiz diyetisyeni ama soguk geldi bana biraz dr diyetisyenmis kendisi bende kendi insulin dozumu kendi hayat duzenime gore ayarlamaya karar verdim ,bugunden itibaren deneme yanilma yoluyla cozucem bu isi ama sunu da soyleyeyim bunu kimse cocuklarinda denemesin ,cunku ben sekerim 79 80 arasindayken sinyal alabiliyorum 😀 hemen bisiler yiyince gi dusuk topluyo vucudum..yine de cok tesekkurler..
Eyüp bey merhaba,
Yorumlarınız için çok teşekkür ederim.Keşke o an diyabeti anlatmak yerine “tip 1 diyabet hakkında ne biliyorsunuz” deseydim hala bunun pişmanlığı var içimde.Bazen fazla iyi niyetli oluyorum galiba.Hala çok kızgınım.
Saygılar.
Dr. Eyüp bey ve Yeliz hanıma yanıt;
Ben de bir öğretmenim ve sağlık alanına oldukça ilgim ve diğer meslektaşlarıma göre daha çok bilgim var.Buna rağmen oğlum 1 yaşında aşırı su içmeye başladığında ve bezini çok ıslattığında belirtiler aklıma hemen diyabeti getirse de konduramadım; daha doğrusu diyabetin bir çocukta hele bebekte olduğunu ne görmüş ne de duymuştum.Yani demek istediğim öğretmen tüm hastalıkları bilecek diye bişey yok. Bırakın öğretmeni sevgili Esra hanım ne doğru demiş “doktorlar bile bilmiyor” diye. Pratisyen doktor bir akrabamız var oğlumun hastalığı üzerine konuşurken tip 1 hakkında HİÇBİRŞEY bilmediğini gördüm.Hastaneye gittiğimizde de çocuk uzmanlarının bile çoğunun çok yetersiz bilgiye sahip olduğunu bu çocukların insülin kullanmak zorunda olduklarını bilmediklerini, hemşirelerin yatan hastaya insülin yapabilecek deneyimde olmadıklarını diyabetli bir çocuk annesi olarak çok net söyleyebilirim. Örneğin bir öğrencim vardı 2 ay önce sspe teşhisi aldı. Belki çoğunuz bu hastalığın ne olduğunu bilmez ve umarım öğrenmek zorunda kalmaz( ben de hergün bu tip 1 diyabeti hiç duymamış ve öğrenmemiş olmayı diliyorum)
Yani demem şu ki; sahip olduğumuz hastalığı herkes ayrıntısıyla bilmek zorunda değil sağlık çalışanları hariç) Herkes en iyi kendi hastalığını tanır ve onunla dostça yaşamaya çalışır.Yeliz hanım son olarak şunu söylemek istiyorum; sizin yapacağınız şey öğretmene bu hastalığı daha önce hiç duymamış veya görmemiş olduğundan kızmak değil, çocuğunuzun okul saatlerinde öğretmenine yapabileceği şeyler hakkında yardımcı olmasını istemeniz ve çocuğa pozitif ayırımcılık yapmasını istemeniz olur.
Bu arada Medtronik Pancreum tanıtımı var’google’dan araanız çıkar. Çok şirin; closed-loop ve omnipod benzeri çünkü içinde glukagon da var; izlemenizi tavsiye ederim. Az önce mesaj yazdım ne zaman çıkar ve ne kdar süre sonra Türkiye’ye gelir diye. Cevap gelirse yazarım.
Tüm diyabetli yavrularımızı,emanetlerimizi öpüyorum…
Sayın Kardelen,
Okulda Diyabet programı Sağlık Bakanlığı ve MEB’in bir uygulaması. Ama madem böyle bir projeye başlanıldı neden tüm eğitmenler hızlıca bir eğitim sürecine dahil edilmedi? Projenin amacına uygun devam ettiği konusunda endişelerim var açıkçası. İşte tam bu noktada diyabetli öğrenciyi gören eğitmenler şaşırıyor. Ve ne yapacaklarını bilemiyorlar. Aileler de madem böyle bir proje var neden bilgi sahibi değil bu eğitmenler diyebiliyor.
Ben de sizin gibi düşünüyorum. Eğitmenler madem böyle bir bilgiye sahip değil madem Okulda Diyabet programı az da olsa ölü doğdu ailelere ve biz diyabetlilere iş düşüyor. Kızmak ve tepki göstermek yerine onlara yardımcı olmak gerekiyor. Bizlerin unuttuğu en önemli nokta bizler de daha önce diyabeti bilmiyorduk. Mecburiyetten öğrenmek zorunda kaldık. Şimdi belki de bir doktor kadar bilgi sahibiyiz. Bu sebeple de eğitmenlerin de diyabeti yeni duyduklarını bilerek onları bizler eğitmeliyiz.
Bir de Pancreum konusunda http://www.diyabetimben.com/pancreum.html linkimizde detaylar mevcut. Blog takipçilerimiz gelişmelerden haberdar oluyorlar. Ama bildiğim kadarıyla Pancreum halen prototip. Denemeler devam ediyor. Pancreum gibi bir de Zero var. http://www.diyabetimben.com/zero.html linkinden de onun detaylarına ulaşabiliriz.
sevgiler,
Esra hnm ,
meb in böyle bir proğramı varsa ne güzel bence işte böyle bi durumda biz diyabetli yakını olarak harekete geçmeliyiz.bu sürecin eğitmenlerin bu konuda hızli bir şekilde konuya vakıf olabilmeleri diyabeti öğrenebilmeleri için bir şeyler yapmamız gerekmez mi aileler olarak.bu eğitimlere öğretmenlerle katılmak mesela?
Dilek Hanım,
Ben de bunu söylüyorum. Okulda Diyabet programı kapsamında belki de pilot okullar dışına çıkamadı bu proje. MEB ve Sağlık Bakanlığı okullara bilgi gönderse de okullar da belki çok ciddiye almadı. Aileler olarak sorumluluk bilincinden olup gerekiyorsa öğretmenlerimizi bizler eğitelim.
Mesela Yeliz Hanım bilgilendirme yazıları yazıp vermeyi planlamanız iyi bir adım. Bu güzel bir adım olur. Sizi de tebrik ediyorum 🙂 Okulda Diyabet Programı’nı aslında tüm okullar biliyor. Okulların MEB ve Sağlık Bakanlığı’na diyabetli öğrencileri var mı yok mu, varsa nasıl davranıyorlar gibi göndermeleri gereken bir rapor var. Önemli olan bu projenin sahiplenilmesi. Bir okul sahiplenirken diğeri sahiplenmezse bana göre bu proje herkes tarafından kabul görmemiştir.
Dilek Hanım, bu arada bu yazının başlığı SERBEST KÜRSÜ. Burada istenilen her konuda konuşulur. Ama tarifi aynı zamanda KH Sayım yöntemine de örnek olsun diye yazı olarak yayınlayacağım 🙂
sevgiler
esra hanım merhaba ben sitede konu açmak istiyorum nereye yazı yazacağım? tip 1 diabetli 18 yaşında bir gencim diyabetten sonra troid bezeleri az salgılaması nedeniyle önce 50 mg her gün ilaç almaya başladım (eutrox tabletti adını yanlış yazmış olabilirim.) sonra yetmedi bir gün 75 birgün 50 mg almaya başladım. tvde prof. dok. ibrahim saraçoğlu hocanın söylediği şeyi uyguladım ve ilacı tamamıyla bıraktım :)) bunu anlatacağım doktorum şaşırdı değerler düşmüş nasıl oldu anlamadım dedi bu arada eutroxmudur nedir o tablet kemik erimesine neden oluyormuş bilginize konu açıp herkesin bilgilenmesini istiyorum konu hakkında. teşekkürler
Merhabalar
Niyetim eğitimcileri yargılamak falan değil.Benim düşüncem bir öğretmenin, sınıfında hangi rahatsızlıktan öğrencisi olursa olsun o konuda bilgi sahibi olması gerektiğidir.Her gün yaklaşık 6 saatlerini beraber geçiriyorlar çünkü.Öğretmene kızmamdaki sebep sene başında ayrıntısıyla diyabeti anlatmama rağmen düşünce şekli.Ne demek küçücük çocukta diyabet mi olur.Esra hanım MEB okullara diyabet bildirisi yayınlamış ama bizim okul bu konuda ilgisiz.Diyabeti anlatan yazı hazırladım. Çoğaltıp öğretmenlerimize dağıtıcam.Belki ayrıntılarıyla bilmek zorunda değiller ama acil durumlarda bizler okula gidene kadar en azından nasıl müdahele edileceğini bilmeliler diye düşünüyorum.Bizler için bazı durumlarda saniyelerin bile büyük önemi var.
Saygılar……
Sayın Kardelen;
Bir öğretmen, tip-1 diyabet konusunda belli oranda bilgi sahibi olmak zorundadır..Yani tip-1 diyabetli öğrencilerin durumlarını anlayacak, acil bir durumda onlara yardımcı olacak ve onlara karşı hassas davranacak şekilde temel bilgilere sahip olmalıdır en azından..
Yoksa biz ”her öğretmen tip-1 diyabet konusunda ihtisas yapmalıdır” demiyoruz..Ama bir öğretmen bu konuda nasıl konuşacağını, nasıl hareket edeceğini bilmelidir..Acil durumlarda öğrencisine yardımcı olabilmelidir..Gerektiği zaman pozitif ayrımcılık yapabilmelidir… ”İnsülin bağımlılık yapar alternatif tıptan faydalanın” gibi saçma sapan cümleler sarfedip, tip-1 diyabetli öğrencilerin kafasını bulandırmalalıdır..Sanki tip-1 diyabet olmak öğrencinin kendi tercihiymiş yada kendi hatasıymış gibi öğrencide ve ailesinde suçluluk duygusu oluşturacak şekilde gelişi güzel ve kırıcı şekilde konuşmamalıdır..
Tabiiki her öğretmen bir değil..Bu konuda çok duyarlı ve bilgili öğretmenler de var..Onları tenzih ederim..Ama benzer şekilde bu konuda çok duyarsız ve bilgisiz öğretmenler de var..Bu öğretmenler, tip-1 diyabet ve buna benzer durumlar hakkında eğitilmeliler..Seminerlere katılmalılar..Israrla benzer hataları yapan öğretmenler için de gerekli şikayet mercileri mevcuttur ülkemizde..Kimsenin bu insanları kırmaya, yargılamaya ve incitmeye hakkı yoktur…Kimsenin !
Ayrıca burada devletin de kabahati vardır..Sonuçta öğretmen yetiştirilirken, bu konuların yani sağlık ile alakalı meselelerin de eğitim müfredatlarına dahil edilmesi gerekir..Öyle öğretmen varki, sınıfta fenalaşan öğrencisine temel ilkyardım müdahalesinde bulunamıyor..Bunlar hep bu öğretmenlerin bu konularda eğitim almamalarından kaynaklanıor..Bu sorunlar düzeltilmelidir..Mevcut öğretmenler diyabet konusunda seminerler ve kitapçıklar vahıstası ile bilgilendirilmeli, yetişmekte olan öğretmenler ise bu konularda ders görmelidirler..
Herkese selamlar,
Konunun altına yazmak doğru olacak mı olmayacak mı karar veremesemde,esra hnm buraya yazıyorum siz düzeltirsiniz dimi sayfayı?
Pirinç pilavı glisemik indeksinin yüksekliğinden dolayı istesekde korkumuzdan tüketemediğimiz arda nında buğün isterimde isterim die tutturduğu en sevdiği şey.
Glisemik indeksinin yüksek olmasından dolayı biz buğün şöyle yaptık canınız çok istiyor seviyorsanız deneyin derim.
Pirinçimizn ölçüsü size kalmış.
Öncelikle 1.pirinçimizi sıcak suda 15dk bekletin
2.sonra süzgeçte iyice soguk su ile yıkayın
3.yıkadığınız piriçleri kaynamakta olan suya ilave edip bir taşım hamur etmeden ocaktan alıp süzüp soguk sudan geçirip 5dk soğuk suda bekletin.
4.yagınızı tencerenızde yakmadan ısıtın pirinçleri iyice süzüp yagın üzerine ilave edin.hiç karıştırmadan 1dk bekletip ocağınızı kapatın.biraz demlendikten sonra tane tane korkusuz pirinç pilavınız hazır.
Deneyin derim arkadaşlar afiyet olsun.
Merhaba Yeliz abla Benim okulumda böyle hiç birşeyden anlamıyor hadi o bir şey değil GLUCAGEN iğnesini bile almıyorlar . Sevgiler
Sayın forum okuyucuları,meb’de uygulanacak olan diyabet eğitimiyle ilgili çalışmalar maalesef diyabet haftası olan Kasım ayına has göstermelik bir çalışmadan öteye gitmedi.Ayrıca bu bilgilendirmeler sadece okuldaki rehber öğretmenlere yönelikti. Ayrıca zaten biz okulda herhangi bir acil müdahale hakkına sahip değiliz. Kış aylarında bir kız öğrencimin ateşi çıktı ve gittikçe yükseliyordu. Ailenin okula gelmesi yarım saat sürdü. O esnada ağrı kesici vermek istedim ama arkadaşlarım engelledi. Çünkü tahmin edemeyeceğimiz yan etkiler olabilir ve mesul tutulabilirdim. Diyabetli,epilepsi hastası, hemofili veya aklıma şu an gelmeyen veya halen bilmediğim hastalıklara sahip olan ailelerin yapacağı şey sınıf öğretmenini bu konuda bilgilendirmesi ve aciliyet durumunda yapılması gerekenleri anlatıp; müdahale etme yetkisini öğretmene vermektir.Benim görev yaptığım okulda diyabetli bir öğrencimiz var.Rehber öğretmenle görüşüp acil bir durumda bana haber verilmesini, bu konuda yeterince bilgiye sahip(maalesef) olduğumu söyledim.Pancreum’dan yanıt geldi bu arada…1. sene mekanik çalışmalar, 2. sene klinik deneyler, 3. senenin sonunda fda onayı ve 4. senenin sonunda global bir kullanım olabileceğini( o da en optimistik tahminmiş) yazmışlar… Daha bekleyeceğiz gibi görünüyor. Tüm diyabetli ve diğer kronik hastalığa sahip hastalara şifa ve sağlık dileklerimle…
şimdi sizin yazdıklarınızı görünce gerçekten şanslı olduğumu anladım benim okulumda hastalığım konusunda bana çok yardımcı oluyorlar öncelikle sınıf rehber öğretmenimle konuştum ve o da diğer öğretmenlerimle konuştu derste herhangi bir şey olursa müdahale ediyorlar (daha doğrusu ederler heralde henüz Allah’a şükür öyle bir şey yaşamadım 🙂 ) ve istediğimde dersten çıkmama izin veriyorlar ayrıca sınav esnasında şekerim düşerse sınavımı iptal edip tekrar sınav yapma imkanı sunuyorlar ayrıca okulum tam gün olduğu için öğlen insülin almam gerekiyor ve bunun için de müdürüme çok teşekkür ediyorum müdür odasındaki buzdolabında insülinimi bulundurmama ve derslerden bi kaç dk erken çıkarak insülin almama izin veriyor
benim okulumda olanları paylaşiym dedim umarım başka şeker arkadaşlarıma da okullarında böyle imkanlar sunacak öğretmenleri olur
herkese şeker günlerr 🙂 🙂 🙂
Sevgili MEHMET ALİ, glukagon iğnesini yazdırıp okula senin götürmen lazım. Okul çalışanları onu temin edemezler ki; tahmin ettiğn gibi raporlu hasta olması gerekiyor. İğneyi alıp okula götürmeni, sınıf veya ders öğretmenlerine; bilincin kapanmış şekilde seni bulurlarsa bu iğneyi yapmalarını söyleyebilirsin. Tabi nasıl enjekte edildiğini anlatmalısın. Oğlum hastanede yatarken bir hemşire, yeni tanı almış diyabetli bir hastaya normal iğne yapar gibi insülini enjekte ettikten sonra hemen çekmiş üstüne bir de pamukla ovmuştu. Biz o zaman 1 yıllık diyabetliydik.Bu nedenle hemşireye insülini nasıl enjekte etmesi gerektiğini açıklamıştım.Yani yine aynı şeyi söyleceğim herkes her hastalığı tanımak zorunda değil “herkes kendinin veya sorumluluğuna sahip hastaların bi bakıma doktoru olmalı.” Ama inanmazsınız belki ama şeker hastası olup da bu hastalık hakkında birşey bilmeyen o kadar çok hasta var ki maalesef. İçler acısı bir durum anlatayım. Komşumuz şeker hastası ve ben söylemeyineye kadar ekmeğin bile kan şekerini yükselttiğini bilmiyormuş zavallı kadın;sadece şekerli yememeli diye biliyormuş.Neyseki artık doktorlarımız çok iyi; bizi hastalık hakkında bilinçlendiriyorlar. Doktorlarımız alınmasın ama hatırlıyorum da eskiden tanının ne olduğunu bile söylemez şu ilaçları kullan demekle yetinirlerdi. Neyseki o devir kapandı. Şİmdi çoğu hastaya karşı çok kibarve bilgilendirici…
Esra hanim benim merak ettigim bisey var.gercekten uzuntu ve stres sekwrimizi olumsuz yonde etkiliyormu.hep oyle duyumlar airiz ya etraftan ama hic simdiye kadar oyle bi deneyimim olmadi yada ben farketmedim.bu konu hakkinda yirumlarinizi bekliyorum.
Merhaba mehmet ali.GLUCAGEN iğnesinin hayat kurtarıcı olduğunu bilseler okulda bulundurmanın öneminide anlarlar ama bunun için önce diyabeti bilmeleri lazım .Kendimize dikkat etmekten başka çare yok gibi şimdilik. sevgiler…………..
Merhaba,
Okuduğum yorumdan anladığım kadarıyla Öğretmensiniz. Biz okulumuzu güzelce bilgilendirdik. Hastaneden aldığımız mektubu da fotokopide çoğaltım bütün öğretmenlerime dağıttım. Ama Müdür bey biz mesuliyet alamayız çocuğunu alabilirsin okul dan dedi. O durumda o müdürün kabul etmediğini hangi okul kabul ederdi.O yüzden annem beni okuldan almadı bütün dönem benimle okula geldi bekledi benimle geri döndü.Şunuda belirteyim GLUCAGEN iğnesi zaten elimizde 2 tane var ama okula kabul ettiremedik zaten bu dönemde şekerimi idare edebiliyorum.
Sevgiler
Sevgili Mehmet Ali, yanlış mı anladım yoksa gerçekten okul idaresi glukagon iğnesini okulda bulundurmayı red mi etti? Okul idaresine bu iğnenin gerekli durumda acil ve hayat kurtarıcı olduğunu söylemeniz durumunda( raporu da gösterebilirsiniz) zorluk çıkaracaklarını düşünemiyorum. Evet maalesef çoğu okul bu tür öğrencileri almak istemiyormuş. Çünkü bu hastalığın ciddiyetinin farkındalar ve sorumluluk almaktan haklı olarak korkuyorlar. Bu nedenle bence her okulda bir hemşire bulunmalı veya diyabet hastaları belli okullara yönlendirilip ulaşım, doktor ve okuldaki beslenme programları ihtiyaçları gibi sorunlar bu şekilde giderilmeli.Bildiğiniz gibi Yasemin Yalçın’ın küçük kızı da şeker hastası ve kendisi de röpörtajında kızını okulda beklediğini söylemişti.Maalesef bu konuda yeterince destek görmüyor ve deyim yerindeyse kaderimize ve kendi imkanlarımıza terkediliyoruz….
Merhaba,
Müdür ve müdür yardımcıları raporu da gösterdiğimiz halde kabul ettmediler .
Sevgiler
27.11.2012 tarihinde diyetisyenimizin verdiği örnek yemek listesi aşağıdadır.
Sabah 1 su bardağı şekersiz süt 10
1 yumurta ve 1 kibrit kutusu peynir 0
1 porsiyon meyve 15
4 ince dilim ekmek 60
Ara 1 porsiyon meyve 15
1 kibrit kutusu peynir 0
1 ince dilim ekmek 15
Öğlen 1 köfte büyüklüğü et,tavuk veya balık 0
1 porsiyon sebze yemeği (4 yemek kaşığı) 5
1 çay bardağı yoğurt 5
1 porsiyon meyve 15
1 porsiyon çiğ sebze/salata (yağsız) 0
2 yemek kaşığı pilav makarna veya 1 kase çorba 15
3,5 ince dilim ekmek 52,5
Ara 1 porsiyon meyve 15
1 kibrit kutusu peynir 0
1 ince dilim ekmek 15
Akşam 1 köfte büyüklüğü et,tavuk veya balık 0
1 porsiyon sebze yemeği (4 yemek kaşığı) 5
1 çay bardağı yoğurt 5
1 porsiyon meyve 15
1 porsiyon çiğ sebze/salata (yağsız) 0
2 yemek kaşığı pilav makarna veya 1 kase çorba 15
3,5 ince dilim ekmek 52,5
Gece 1 su bardağı şekersiz süt 10
1 ince dilim ekmek 15
Toplam Karbonhidrat Miktarı 355
Bu listeye göre Kadir’in günlük ortalama 355 gr. Karbonhidrat alması gerekmektedir. Karbonhidrat / İnsülin Oranı ise 500/47 = 10,6 (yaklaşık)’dur. Buna göre 355/10,6 = 33 (yaklaşık) ünite novarapidi üç ana öğün öncesi vermemiz beklenir. Halbuki Hastanede verilen rapora göre sabah, öğle, akşam 9+9+9 novarapid gecede 20 ünite levemir yapmamız gerekmektedir.
Diyetisyenin verdiği yemek listesinde karbonhidrat, protein ve yağ oranlarını gram olarak yazdığımda gördüm ki; karbonhidrat miktarı yaklaşık %65’dir. Bizde karbonhidrat miktarını azaltıp protein miktarını artırdık. Böylece insülin ihtiyacı azaldı ve kan şekeri kontrolü daha kolay olmaya başladı.
Aşağıda bazı günlere ait açlık kan şekeri, karbonhidrat ve kullanılan novarapid değerleri aşağıdadır.
06.03.2013
AKŞ CHO Novarapid
06:30 161 67 9
09:30 30
12:30 79 110 10
15:30 92 15
18:30 96 80 9
22:30 66 45
Toplam 347 28
07.03.2013
AKŞ CHO Novarapid
06:30 160 60 9
09:30 30
12:30 90 70 9
15:30 45
18:30 188 50 10
22:30 217 30
Toplam 285 28
08.03.2013
AKŞ CHO Novarapid
06:30 161 64 9
09:30 30
12:30 173 70 10
15:30 15
18:30 181 75 10
22:30 84 25
Toplam 279 29
09.03.2013
AKŞ CHO Novarapid
06:30 159 64 9
09:30 30
12:30 149 70 9
15:30 15
18:30 143 60 9
22:30 218 0
Toplam 239 27
10.03.2013
AKŞ CHO Novarapid
06:30 194 80 10
09:30 30
12:30 271 75 12
15:30 265 4
18:30 138 65 9
22:30 101 25
Toplam 275 35
11.03.2013
AKŞ CHO Novarapid
06:30 156 65 9
09:30
12:30 142 90 9
15:30 13
18:30 225 60 12
22:30 83 10
Toplam 238 30
12.03.2013
AKŞ CHO Novarapid
06:30 186 58 10
09:30 30
12:30 183 40 10
15:30 105
18:30 110 55 8
22:30 88 10
Toplam 193 28
13.03.2013
AKŞ CHO Novarapid
06:30 137 50 9
09:30 30
12:30 74 92 9
15:30 73 28
18:30 111 85 9
22:30 168
Toplam 285 27
14.03.2013
AKŞ CHO Novarapid
06:30 148 55 9
09:30 22
12:30 91 90 9
15:30
18:30 129 70 9
22:30 159 25
Toplam 262 27
15.03.2013
AKŞ CHO Novarapid
06:30 104 65 9
09:30 30
12:30 85 85 8
15:30 15
18:30 176 75 9
22:30 67 33
Toplam 303 26
Eşhan Bey Merhaba,
İDF VE KH/İnsülin oranı zamanla değişebilen faktörler. Ben de ilk hastane çıkışımda 4/4/4/7 ünite yapıyordum. Ama sonrasında baya değişti. Ki halen değişmekte.
Yemek düzeni konusunda da her ara öğünde neden 1 dilim ekmek var ki? Bana o da fazla geldi. Bu arada Nesil Hanım bu listenizi görüp değerlendirirse daha iyi olur. Netice de ben diyabetliyim 🙂 Sadece fikir geliştirmeye çalışıyorum.
Bana da oğlunuzun günlük KH alım miktarı fazla geldi. Ama gelişme çağında olduğu için normal mi acaba? Bir de fark etmişsinizdir ama yine sormak istedim. Akşam 18:30 itibarı ve sonrasında kan şekeri genelde yüksek gidiyor. Ve bununla beraber sabah açlık kan şekerleri. Bir çözüm geliştirdiniz mi?
Fazla KH alımı elbette sıkıntılı ama şunu özellikle tekrar söylüyorum; kritik miktarda KH alımı yaparak diyabet ve komplikasyonlarından kendimi kurtaralım derken farklı hastalıklarla uğraşmak zorunda kalırız. Ama şunu da yine özellikle söylüyorum; kaliteli KH alımı yapmak bence de en doğrusu.Beyaz ekmek, beyaz makarna, pirinç vb besinler evimizde yok. Misafirimize ikram edecek şekerimiz bile yok 🙂 Ama canımız bir şey çekerse de yeriz dışarıda 🙂
sevgiler
Merhaba oğlum tip 1 sabah 6da yola çıkacak otobüsle kahvaltı saati 7.30 da.kahvaltıya kadar şekeri düşmemesi için ne yapmalıyz.1 bardak süt içse olurmu. biz diyabet tanısı alalı 2 ay olduğu için dha yeniyizde bize bu konuda cevap verirseniz sevinirim.TEŞEKKÜRLER.
Hacer Hanım Merhaba,
Ya otobüste yiyebileceği bir sandiviç hazırlayın. Ya da yarınki yemek saatlerini sabah kahvaltısını yapacağı saate göre planlayın. Eğer sabahın o saatinde yemek yiyebilecekse.
Yani 07:30 yerine kahvaltıyı 05:30’da yapacak ve sonraki öğün saatlerini de 2 saat öne çekecek.
1 bardak süt içirseniz bile eğer kan şekeri düşüyorsa yetmez. Ki kan şekeri zaten düşüyorsa oğlunuzun öncelikle insülin dozlarını doktorunuz ile değiştirmenizi öneririm.
sevgiler
Cevabınız için teşekkür ederim.Ben yanına 7.30 da otobüste yemesi için sandoviç koyucam zaten.uyandığı zamanla o saate kadarki arada düşerse diye bi süt içsinmi diye sordum.oğlum 14 yaşnda günde 3 defa homolog ve yatarkende lantus kullanıyor.Sabahları hiç şekeri düşmedi ama kalktığı gibi kahvaltı ediyor.İlk defa erken kalkıp yola çıkması gerektiği için sorma gereği duydum.
Hacer Hanım,
O halde kan şekeri düşmüyorsa 6’da değil 07:30’da ve her zamanki saatine kahvaltısını yapsın. 1,5 saat dayanacak uykudan kalkmışken. Dolayısıyla düşer diye korkmayın ama karar sizin. Süt içirseniz bile kan şekerine büyük bir etkisi olmayacak.
sevgiler
Merhaba esra hanım.Diyabetle tanışalı 3. ay bu siteyi keşfedeli 3 gün oluyor.oğlum diyabet tanısı alana kadar bu konuyla ilgili hiç bir fikrim yoktu.Bu sitede emeği olan herkeze çok teşekkür ederim.Yanlız olmadığımızı bilmek iyi geliyor.Yaşadıklarımızı paylaşmak faydalı olur diye düşünüyorum.Oğlum 14 yaşında 8 yıldır judo yapıyor,20 den fazla madalyası var yarısı yurtdışında kazanılmış.Geçen yılda kendi kilosunda türkiye birincisi ve balkanlar şampiyonası birincisi.21 Aralıkta samsun daki türkiye ümitler judo şampiyonasına bu yıl diyabet olarak katılacak buda bizi biraz korkutsada doktorlarımız diyabetin spora bir zararı olmayacağını söylediler.bakalım yaşayıp görücez.
Doğrusu herşey yolunda gidiyor diyemeyeceğim. Sabah erkenden okula gittiği için öğle okuldan gelince genelde evde durmaktadır. Havalar nedeni ile dışarıda çıkamadığından öğleden akşama kadar hareketsiz kalmaktadır. Sanırım spor kısmımız eksik kalmakta. Haftada iki akşam tenisimiz var fakat yeterli olmuyor. Günlük yemek listesi 2300 kaloriye göre hazırlanmıştır fakat biz karbonhidrat miktarının düşürüyoruz. Akşam yada gece değerleri yüksek çıktığında ek ünite yaptığımız oluyor. Kimi yüksek değerleri yorumlayabilsekte, bazılarınında nedenini anlayamadığımız olmaktadır. Umarım yakında daha düzenli olur.
Selamlar.
Esra hnm ,
Beni yönetici olarak sectiğiniz için tesekkürler size destek vermek mutlu edet beni.yalnız benim Ipad de kurulu uygun yazılım olmadığından giriş yapamıyorum.kısa surede cözeceğim.
Selamlar
Dilek Hanım Merhaba,
Üye olduğunuzu gördüm. Yönetici olarak değiştirdim arka planda sizi.
Katkılarınız için teşekkürler.
sevgiler
Eşhan bey merhaba
oğlunuzun bilgileri ve 3 günlük ayrıntılı besin tüketimini bana yönlendirirseniz size yardımcı olabilirim…
nesilgoren@hotmail.com
https://twitter.com/UzmDyt_Nesil
Nesil Hanım Kadir’in bilgilerini
nesilgoren@hotmail.com adresinize gönderdim.
Şimdiden teşekkürler.
Selamlar.
Merhabalar…..5 Yıl aradan sonra cihazımızda ilk defa “HI”gördük.Acaba dedim bidaha ölçtük bidaha bidaha bütün sonuçlar aynı.:( HI:( Her şey normal giderken bunun sebebi ne olabilirdi.Öğlen yediği dondurmamı arkadaşlarıyla yediği bir avuç çekirdekmi yada olmaz dediğim halde akşam yemeğinden önce içtiği 2in1 kahvemi.Öğlen yemeğindeki dondurmaya gerekli insülini vurmuştuk oysa. Çekirdek masum gibi.Tek şüpheli kahve YADA şekeri yükseldi farkında olmadığı için yaptığı fazla hareket şekerini iyice yükseltti.Şekerinin 550 üstü olduğunu düşünerek ve yediklerinide hesaplayarak insülin yaptık.45 dakika sonra 215.Yemeğimizi yedik.Her şey yoluna girdi derken şeker 54 .İnsülin fazla geldi.Şimdide bunu düzeltmenin peşine düştük.1adet muz yedi.Bir bucuk saat sonra 49 bir bardak süt ve 1 dilim tam buğday ekmeğiyle süt mama yaptık.Furkan diyabetiyle hayatımıza giren süt mamayı hala çok sever.Gece sekerimiz 121 sabah 234 .Bu kadar dengesiz bir akşamdan sonra sabah şekerimizi normal karşıladık.Genelde iyi çıkar bizim sabah şekerimiz.Tabi benim alt üst olan morelim furkanın bana “yeter artık, bende insanım, canım acıyo, anlamıyosun” gibi beni mahveden sözlerinden hiç bahsetmeyeyim.Büyüme döneminde işler biraz karışıyo haklılar ama bizlerde yavrularımız iyi olsun diye canlarını acıtmak zorunda kalıyoruz.Umutla özgürce yiyebilecekleri ŞEKERSİZ GÜNLERİ BEKLİYORUZ SEVGİLERLE…………
Yeliz Hanım,
İsterseniz dünü sabahtan başlayarak bir yazın. Tam olarak ölçüleriyle ne yedi, kan şekerlerini saati saatine ve yaptığınız insülinler.
Dondurma o kadar yükseltmez. Kahve 2si 1 arada da şeker var mıdır? Çekirdek de o kadar yükseltmez. Hele ki 1 avuç hiçbir şey yapmaz.
Bize tam olarak dünü yazın ki neden High ı gördünüz bilelim.
Sevgiler
Yeliz hanim acaba kan alinan parmaga sekerli bisey bulasmis olabilir mi,veya bogazinda enfeksiyon yada glukometrede bi problem?
Alp eren bey .Birinci ölçümde elini yıkamasına rağmen bidaha yıkadık sonra alkollü pamukla sildik 4 aynı sonuç.Enfeksiyon yok cihazda problem oldugunu sanmıyorum .Yedikleriyle doğru oranda insülin yapamadık yada bunun dışında bişey bilmiyorum umarım bir daha yaşamayız.
Yeliz hanim bence problem dondurmadan kaynaklanmis olabilir eger midesini falan usuttuyse yada bagirsaklari falan istr o zaman kan sekeri cok fazla oynuyor ,surekli inis cikis yapiyo ben kendimden biliyorum ,muhtemelen siz 500 ustudur diye insulin yaptiginizda o seker dusukmustur, aclik sekerininde yuksek cikmasinin sebebi yine bu usutmeden dolayi artan insulin ihtiyaci diye dusunuyorum,doktor alan degilim sakin yanlis amlasilmasin sadece karsilikli kafayoralim diye konusuyorum boyle.Kahve sekersizse sekeri yukseltmezki birde cekirdek 500 lere kadar cikarmaz ,sabah baktiniz mi ishali falan varmiydi
Merhaba Esra hanım. Sabah 06:30 AKŞ :75 kahvaltı 3 dilim tam buğday ekmek domates salatalık yarım yağlı peynir 1 fincan çay 1 adet esmer şeker attık.ara öğün de 1 adet elma 6 ünite insülin. Öğlen 13:00 AKŞ: 94 1 dilim ekmek, 1 kepçe tel şehriye çorba, ıspanak,1 kase yoğurt, 3 kaşık makarna, gökkuşagı dondurma 6 ünite insülin .Sonra arkadaşlarıyla top oynamaya gitti.Ara öğün almadı sadece çekirdek yemiş.Eve geldiğinde kahve içti.Yemek saatimize 1 saat vardı.Akşam AKŞ: HI 1 kase çorba 1 kepçe fırında yaz türlüsü 3 kaşık kadar pilav 1 bardak ayran 1 elma. Şekerinin tam kaç olduğunu bilemediğim için yediği yemeğe 5 tahmini 450 fazlalığada artı 7 insülin vurdum ama fazla geldi sanırım. 7 yerine 5 vursam daha iyi olurdu galiba. İlk defa böyle bir şey yaşadık başta ne yapacağımı bilemedim henüz karbonhidrat sayımı için diyetisyene gidemedim. DAHA DOĞRUSU NEREYE GİDECEĞİMİ BİLMİYORUM.Diyetisyen Neslihan hanım var numarasını buldum ama ulaşılamıyor. Bizim hastanedekiler klasik diyet listesiyle gönderdiler.Hatta karbonhidrat sayımından bihaberler. işte böyle Esra hanım. BUGÜN HER ŞEY NORMALE DÖNDÜ.Şekerler süper.Bu arada hastalık ve ishal durumuda yoktu. sevgiler…….
Yeliz Hanım,
Öğlen yedikleri de aslında sanki fazla gibi. Ispanak pirinçli miydi bilmiyorum ama ortalama 5 dilim ekmek yemiş kadar Kh almış. Dondurma dahil değil buna. Dondurmayı da dahil edersek 1 dilim ekmek kadar KH da ondan gelecek. Ama Gökkuşağı dondurmanın içeriğine baktığımda 15 gr KH ve 12 gr şeker var. bu 12 gr şeker KH miktarının altında alt başlık gibiyse dondurma 15 gr kh içeriyor. Alt başlık gibi değilse onun da getireceği kh var.
Dolayısıyla 6 ünite yetmemiş olabilir. Bir de dışarıda çekirdek yerine başka şeyler de yemiş olabilir mi?
Esmer şeker de olsa şeker şekerdir. Biliyorsunuz. Dün sorun yaratırken bugün yaratmamış olması da glisemik yükten dolayı olabilir.
Uzman Diyetisyen Nesil Gören Atalay’a mail gönderin. nesilgoren@hotmail.com mail adresi. Size yardımcı olacak birisi varsa o da Nesil Hanım.
Sevgiler
Esra hanım kahvede 2 adet esmer şeker vardı. Zaten ben içmesini istemiyorum ama bazen isteklerinin önüne geçmek zor oluyor.Bu gün deneme amaçlı bir kahve daha içti hiç bir şekilde yükselme olmadı .
Esra hanım öğlen yediği yemekteki ıspanakta bulgur vardı.Kesme şekeri sadece arada çay içince 1 adet kullanıyor sadece kahvaltıda şekersiz alışana kadar.Kullanmasa daha iyi ama şekersiz içemiyor arada müsade ediyoruz.Dediğiniz gibi öğlen insülin az geldi demekki. Aslında karbonhidratla aldıgı insülin dogru orantıda gibi ama bi yerde atladığımız birsey var mutlaka ……
Esra hanım nasıl resim gönderebiliriz?
Yeliz Hanım,
Mail adresim: esra@diyabetimben.com Buraya resim ve resimle ilgili ne anlatmak istiyorsanız bana maille yazabilirsiniz.
Sevgiler
Herkese merhaba,
Esra hanım benimde sizlerle paylaşmak istediğim konu tam da buydu OKULLARDA DİYABET PROGRAMI .. Yeliz hanım sizi çok iyi anlıyorum benzer durumlarla bende karşılaştım ve Dr.Eyüp bey’e sonuna kadar katılıyorum her öğretmenin tip1 diyabet hakkında en azından genel bilgilere sahip olması ve kş ölçümü yapabilme kabiliyetinin olması gerektiğini düşünüyorum ki, bu 4 yaşındaki bir çocuğun bile kendi kendine yapabildiği bir durumdur.
Dün facebook grubuma üye olan bir arkadaşımız bu konuyla ilgili Samsun’da OMÜ ve Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığının birlikte yürüteceği Diyabetli Çocuklar Okulda Proje’si için yaşamış olduğumuz zorluklar hakkında bilgi istemişti, ben de konuyla ilgili bir metin hazırladım sizlerle de paylaşmak isterim ve mümkünse sizde arkadaşımıza yazılarınızla yardımcı olabilirsiniz..
Esra hanım size mail olarak yolluyorum, yayınlarsanız arkadaşların deneyimlerinden de faydalanabilirler, şimdiden teşekkür ederim.
Sevgiler..
Esra hanım gönderdiğim resimler mailinize geldimi. Sevgiler……..
Yeliz Hanım Merhaba,
Mailinizi bloğumuzun ana sayfasında yazı olarak paylaştım.
sevgiler
Esra hanım merhaba,
Öncelikle bugün YGS’ye girecek olan bütün arkadaşlara başarılar diliyorum.
ikincisi, bugün mail adresime baktım 2 günde 82 olmuş gelen posta adedi…
sizden ricam geri bildirim istemeyen kişiler nasıl bir işlem yapacak ? mail adresimden daha çok baktığım bir adreste yazılan bütün mesajların mail adresimi doldurmasını istemiyorum da 🙂
mutluluklar 🙂
İlker Bey Merhaba,
Benden de tüm çocuklara başarılar.
Yönetici olduğunuz için blogtaki en ufak hareket mailinize düşecek. Çözümü de yok. Bana da geliyor 🙂
Yöneticilik zor zanaat. Ama yine de işin uzmanı Fatih’e danışayım.
Sevgiler
Esra hanım,
Bana çocuk demeyiniz 😛 , saat 10 da bende sınav kalemim , silgim, kimliğim,giriş belgemle hazır olacağım. 🙂
Bu arada Fatih bey el atana kadar , profilimdeki mail adresimi , ikincil adresimi girerek çözdüm sanırım. Eşref Beyede selamlar, facebook resmi güzel…
mutluluklar 🙂
Evvet Cevaplıyorum hemen. abi açtığın konuda yorumlar yazılırsa mail geliyor demekk faal bi konu açmışsın o yüzden geliyor. yönetici de olsak normalde bu kadar mesaj gelmiyor diye biliyorum yanlış mı biliyorum ?
Taha’cım,
Yöneticilere blogtaki her hareketin maili gidiyor diye biliyorum. Öyle değil mi size gelen mailler? Ya da dediğin gibi. Yaıyı kim yayınladıysa o yazıdaki tüm hareketler yazı sahibine bildiriliyor.
Sevgiler
Yeliz Hanım merhaba öncelikle geçmiş olsun.umarım hiçbirimiz bu durumlarla karşılaşmayız. Naçizane fikrim, öğlen yaptığınız insülin yeterli gelmemiş, sonra da top oynayınca daha da yükselmiştir. Şeker yüksekken hareket etmek daha da yükseltiyor.
Sağlıkla kalın.
Özlem hanım mehaba.Büyük bir ihtimalle dediğiniz gibi oldu neyseki şimdi her şey yolunda.Bidaha olmaz inşallah.Yorumunuz için teşekkür ederim sevgiler…
Ali Altınbaş’ın Yorumu
selamlarçok değerli arkadaşlar.ve hocalarım bende aranıza katılmış bulunmaktayım tip 2 diabetli olarak uzun süredir takip ediyorum çok faydalı bilgiler paylaşıyorsunuz cümlemizden allah razı olsun sorunlarımız ortak bi türlü ayar tutturalamıyor kollarıma kesinlikle vuramıyorum iyneyi
çalıştığıdsa anüdüşüyor hareket etmediğim zamanlarda vücutta birikme yapıyor allah sonumuzu hayır etsin
Merhabalar
Keşke diyabetlilere ait ayrı bir dünya olsa her kes aynı anda aynı saatte aynı şeyi yese .Kulağa saçma gelsede bazen istiyorum bunu.Çocuğum dondurma yiyen çocugun eline baktığında yada arkadaşlarıyla bir şey yemek istediğinde saatini beklemek zorunda olduğunda ve yiyemediği zaman bana kızdığında.Okulda sağlıklı olanı o yesede gözünün arkadaşının yediğine kaydığında, bazen en yakınlarının bile senin yaşadıklarını anlayamadığında.Biraz duygusallaştım ama çocuklar söz konusu olunca her zaman dimdik duramıyor insan .Biliyorum her şeyden önemlisi çocuklarımızın sağlığı gene biliyorum ileride anlayacaklar onların iyilikleri için istedikleri yiyecekleri istedikleri anda veremediğimizi ve istemedende olsa canlarını yakmak zorunda kaldığımızı…
Sevgilerle
Yeliz Hanım,
Çocukluk dönemleri bir nebze de olsa eminim zor geçiyor. Ben 18 yaşında diyabetle tanıştığım için çocuğunuzun neler çektiğini anlayamam. Ki siz benden daha iyi biliyorsunuzdur ne çektiğini.
Aynı anda dondurma yiyemese de biz diyabetlilerin de dondurma yeme özgürlükleri var. Bazen ana öğün sonraları canım istese de bazı şeyleri yemek biraz kendimi frenlemek zorunda kalıyorum. Ara öğünü bekle diyorum.
Gözümüz de kayacak, canımız da isteyecek. Tam bu anlarda KH Sayımı devreye girecek. Ama her zaman her zaman göz kayar ve can isterse oraya da bir dur demek gerekecek. Canınız sıkkkın. Farkındayım. Ne diyeceğimi bilemeden size cevap vermeye çalışıyorum yanınızda olduğumu hissettirebilmek adına.
sevgiler
Yeliz hanim merhaba ben su saatini bekleme durumunu anlayamadim,beklenmesi mi lazim ,ben canim bisi istesiginde insulini yapip yiyorum,saat falan beklemiyorum beklenmesi mi gerekiyor?
abi evet beklenmesi lazım demek yerinde olur. çünkü belli oranlarda kh alıyorsun ve bu oranlar belli saatlerde olmalı ki buna göre ayarlanıyor öğünlerimiz. hani doğru olanı istediğin anda bişeyler yiyip bolus gönderme ve/veya hızlı etkili insülin yapmak değil. zamanında öğünlerini takip etmek ve yiyebilmek. 😉
Anladim tahacim benim boyle su ogunde su kadar kh gibi bi listem olmadigi icin sansliyim galiba 😀
Yeliz hanım
Diyabetli bütün çocuklar ve aileleri aynı durumda. Büyük bir imtihandan geçiyoruz.Allah yardımcımız olsun.
Biliyorum Esra hanım ordasınız yanımdasınız buna eminim bu yüzden dostuma anlatır gibi yazdım sıkıntımı .Çok sağolun. Bu arada ne güzel yazmışsınız “Gözümüz de kayacak canımızda isteyecek tam da bu anlarda KH sayımı devreye girecek ama her zaman göz kayar ve can isterse orayada bir dur demek gerekecek”ŞİİR GİBİ harika olmuş. İyiki varsınız sayenizde kocaman bir ailemiz var . SEVGİLER….
ufuky….. İnsanın çocukları söz konusu olunca bazen imtihanlara karşı dayanıksız oluyoruz galiba.Allah hepimize yardım etsin çocuklarımıza ve biz ailelere sabırlı olmayı nasip etsin. Bugünümüze de şükürler olsun.Yorumunuz için teşekkürler saygılar…
Yeliz hanım
Esra hanım hep orda buna bende katılıyorum 🙂 ve bende iyiki var diyorum .hiç cevapsız bırakmadı ilk görüşmede yardımcı olamadığı hissettiğinde bir daha arayıp aklıma şuda geldi diyerek cokk destek oldu 🙂 cok şey öğreniyor ve paylaşıyoruz hatta dediğiniz gibi en yakınınla konuşamadığın şeyleri paylaşıyorsun ..Esra hanımı cok seviyoruz 🙂
bu arada çocuklar konusunda okadar haklısınızki birisini yediği şeye bakarken ben ondan fazla eriyorum 🙁 o yüzden mecburiyet dışında inanın dışarı bile çıkarken düşünüyoruz Önceden yedikleri ve mahrum kaldıkları için böyle tadını bildikleri için içten isyan ettiklerine eminim Allah Yardımcımız Olsun cocuklarımızın ve bizlerin
Sevgiler
Yeliz Hanım, Türkan Hanım Merhaba,
Bugün inanın çok kötüyüm. Şeker düzensizlikleri beni bezdirdi.
Şu an toplantıdayım. Yorumlarınızı okudukça ağlamamak için kendimi zor tutuyorum. Sizler de iyi ki varsınız 🙂
sevgiler
Selamlar ,
İki gecedir arda nın hiperlerinin normale dönmesi için sabahı zor ediyoruz,gerçekten ne moral ne ümitlerimiz bize bu anda yardımcı olamıyor.hele birde benim psikolojimin bozulmaya doğru gitmesi,unutkanlıklarımın başlaması üstünetız biber ekiyor.
Eştef bey gerçekten ağlama duvarı olsada bütündüyabetli yakını anneler kucaklaşabilsek çünkü birbirimizi daha net anlarız biz.
Dilek Hanım,
Olabilir galiba 🙂 Bunu bir düşünelim 🙂
Biraz bahsettim aslında. 2 haftadır düzene sokamadığım ve özellikle sabahları 350 lere kadar yolu olan bir kan şekerim var. Bugün sabah ta aynısını yaşadım. Ve o kadar bunaldım ki.
Bu tarz düşüşleri elbette yaşayacağız ama toparlanmak lazım.
sevgiler
Esra hanım insan bazen böyle bezginlikler yaşayabiliyor .Bugün bizim içinde o günlerden biri.Şeker düzensizlikleri alt üst ediyor bizleride.DİYABETLİ OLMAK KADAR ZOR DİYABETLİ ANNESİ OLMAK.İnşallah şekerlerde morellerde acilen düzelir. sevgilerle….
Türkan hanım yorumunuz için teşekkürler.Furkan bu aralar dediğiniz gibi isyan etmeye başladı.Hemde içten falan değil direk dıştan.O an aklına ne gelirse söylüyo Sonra siniri geçince ” SEN BANA BAKMA ANNE” diyo. böyle olunca ister istemez moral bozuluyo onlarda haklılar.KÜÇÜK BEDENLİ BÜYÜK YÜREKLİ yavrularımız her şey onların iyiliği için…… sevgiler
Herkese Merhaba, (Özellikle duygusal hanım arkadaşlara)
Ne oluyoruz, nedir bu motivasyon düşüklüğü? Silkelenip kendinize gelin. Size ihtiyaç duyan insanlar var hayatınızda, güçlü olmalı ve inadına gülmelisiniz.
Yok biz bunu başaramıyacağız diyorsanız elele tutuşup hep beraber ”ağlama duvarı” na gidelim sizde rahatlayın bende. 🙂
Konuşmamı tamamlarken, size bir dörtlük’le veda etmek isterim.
Derdi ben bilirim ne anlar eller,
Bana ben lazım derdimi kim dinler.
Şiir iyice duygusal oldu,
Eşref senin dilin ne söyler… 🙂
Mutlu kalın, gülümseyin… 🙂
Esra hanım ; Eşref beyide üzdük anlaşılan ama doğru söylüyor morelleri düzeltip gülümseme vakti 😀
Yeliz Hanım,
Evdeyim. Ve halen gülemiyorum. Kafamı toplamam ve kan şekerinin yükseldiği saatlere doğru müdahaleleri yapmam gerek.
Eşref Bey’e ve siz diyabetli yakınlarına cevaben;
Bir biz biliriz ne çektiğimizi.
Eşref gelsin de eve beni toparlar zaten 🙂
Sevgiler
alperen…
bizim 3 ana 3 ara öğünümüz var.Örneğin;07:00 kahvaltı 10:00 ara öğün 12:45 öğle yemeği 15:00 ara öğün 18:00 aksam yemeği 22:00 ara öğün. Genelde böyle arada saatlerde yarım yada bir saat gibi bir oynama oluyor tabi.
Yeliz hanim
Ben ara ogun falanda yapmiyorum ,ana ogunu zor buluyorum 🙂 10 da kahvaltimi yaparim 3 te oglen yemegi 7 de aksam yemegi 11 de levemir ,bu saatler disindada canim bisey isterse insulinimi yaparim yerim,ne sekerim cikar ne de duser,gunde 10 kere olcerim stabil,86 nin altinda bir iki kere gordum sekeri o hatalarimi da biliyorum yaklasik 2 haftadir 150 ustu rakam da gormedim birde oylr kepekli glisemik indexi dusukmus falan hic yemiyorum valla bi gariplik var ama insallah boyle gider.
Hoscakalin
Alperen bey
Biz novarapid ve lantus kullanıyoruz .Diyabet kişiye göre değişiklik gösreriyor herkesin tedavi şekli ve uygulaması farklı inşallah hep böyle güzel gider şekerleriniz…
Tesekkurler .
Acikcasi ben cok takmiycam galiba ,sekerimi dengede tutucam ama 3 ayda bir dr a git,diyetisyene git,sabah erken kalk aksam erken yat,sut ic yogurt ye ,meyve ye egzersiz falan yapamiycam bi sigaram var onu birakirsam eger yeter benim icin ,2 ayda sıkıldım artik ,saldim cayira mevlam kayira ,sizde uzmeyin kendinizi hoscakalin
Selam
100 gr spagetti de kac gr kh var bilen var mi?(biraz yagli) cevap verene cok tesekkurler..
Dilek hanım merhaba. Bizi biz anlarız ancak (Esra hanımdan kopya çektim:D) Şaka bir yana diyabeti yaşamayan ve diyabetli yakını olmayan tam anlamıyla bizleri anlayamaz.Bazen çevremizdeki insanlar yaşadıklarımızı anlatmaya bile dayanamıyorlar. Sağlığınıza dikkat edin çocuklarımız için ayakta durmalıyız. Sevgiler…
Alp bey.telfonumdaki listemde 1 porsiyon 200 gr 6 yemek kaşığı 47 gr kh.olarak geciyor.afiyet olsun
Emine hanim tesekkurler 🙂
Esracım daha iyi olcaksın eminim canım.bizler yanındayız nasıl sen bizim yanımızdaysan her zaman.Eşref can ne demiş kendinize gelin süpersin abi senin sayendede iyiyiz iyiki sende varsın Esra iyiki sana emanet
😀 😀 😀
sevgiler
Rica ederim Alp bey
2050 senesinde her 4 çocuktan birinin tip 1 diyabetli olması bekleniyor. Bu durumda öğretmen diyabet hakkında bilgi edinmek zorunda diye düşünüyorum. Benim işim de diyabet ama bana gelen diyabet+çölyaklı kişiye ynnlış birşey önermemek ya da söylememek adına okuyup öğreniyosam öğretmenler de özellikle çoçuklarda görülen kronik hastalıklar üzerine birkaç sayfa okuyabilmeli. Kardelen hanım yazdıklarınız beni çok üzdü açıkcası, kaldı ki bir diyabetli annesiymişsiniz. Alternatif tıp deneseydiniz tavsiyesi veren bir öğretmene ben bu ülkeyi yönetsem öğretmenlik yaptırmam açıkcası. Çünkü bilgisiz bir veli dinleyip uygular ve çocuğunu kaybedebilir. 1990 da diyabetim çıktığında 10 yaşındaydım, Ankara Anadolu Lisesi’nde o tarihteu dersime giren tüm hocalarımdan Allah razı olsun öğrenmişlerdi durumu ve nasıl hareket etmeleri gerektiğini biliyolardı. Üstelik o sırada tip 1 diyabet görülme sıklığı şimdiye oranla oldukça düşüktü. Umarım öğrenmeye ihtiyacı verken öğretme sorumluluğu verilmiş o öğretmenler diyabetli çocuklarımızla karşılaşmaz
İkisi bir arada nescafelerde 10 gr karbonhidrat var. Ancak ben şunları da göz önünde bulundurmanızı rica edicem : İnsülin yapılan yerde sıkıntı nedeniyle kana yeterli karışmamış olabilir, insülin yapılınca dışarı çıkmış ve farkedilmemiş olabilir , az yapılan hata da olsa farklı tip insülin dalgınlıkla yapılmış olabilir vs.
Alp Eren Bey spagettide 2 yemek kaşığı 15, kaşık hesabı yapın daha kolay olur 🙂
Oykum hanim merhaba
Nedir sizin benden cektiginiz :)gercekten minnetdarim size,spagettide kasik hesabinin altindan cok karmasik hesaplarla ugrasan biri olarak ben bile cikamam 🙂 taha aradi soyledi 200 gr da 47 gram varmis,emine hanim da saolsun teyit etti,ama pulavda falan kasik hesabi yapiyorum 2 kasik 15 gr var 😉
Cok tesekkurler oykum hanim sevgiler.
Esra hanım merhaba .Yüksek giden kan şekerlerini düzeltmek amacıyla doktorumuz hastaneye yatış yapmamızı uygun gördü.Bugün yatıyoruz maalesef .Herkese sevgiler…
Yeliz Hanım,
Umarım çok uzun sürmez. Ve umarım iyi bir şekilde çıkarsınız Furkan ile hastaneden.
sevgiler
Merhaba Yeliz abla inşallah tez vakitte çıkarsınız. Furkana Selamlar
Sağol mehmet ali furkan cok üzgün sevgiler
Yeliz hanım ölçüm yapılacak parmağın alkolle veya kolonyayla silinmemesi gerektiğini söylemişti doktorumuz. Sonucu değiştiebiliyormuş. Ben ıslak bir peçeteyle silip kuruluyorum sonra ölçüyorum.
HERKESE MERHABA,
SERBEST KÜRSÜ başlıklı yazımız her zaman ana sayfamızın sağındaki KATEGORİLER kısmında bulunacaktır.
Böylece SERBEST KÜRSÜ yazımızı her zaman güncellemeden de KATEGORİLER kısmından da takip edebileceğiz.
sevgiler
Merhaba Esra Hanım ,
Öyle gelmiş kaçmış gibi oldum ama bütün suç benim emektar bilgisayarın zira zamansız bir çökme eyleminde bulundu ve beni bu satırları akıllı telefonla uzun süren bir uğraşla yazmama sebep oldu 🙂 sizin üzülmenize kayıtsız kalamadım çünkü..
Siz benden daha tecrübeli olduğunuz için çok çok daha iyi bilirsiniz ama zaman zaman böyle dalgalanmalar olması da normal olmalı değil mi ?
sonuçta ne iç dünyamız ne de iş yoğunluğu hep aynı kalıyor. Biz diyabetliler içi dışı bir insanlar olduğumuzdan içimizdeki sıkıntı ya da yorgunluk da şekerimize de yansiyor 🙂 ya da diyabet bizi hayattan da kıskanıyor olabilir 🙂
Yani bazı şeylerle biraz fazla ilgilensek diyabetimiz hemen kıskanıp ”önce
ben , önce ben ” diyor da olabilir 🙂
Hem ne kadar şanslısınız ki ; (siteden okuduğum kadarıyla) size her şekilde destek olmaya çalışan, gücünüz tükendiğinde size sevgi dolu pencereler açabilen, hatta (yine bir yazınızda okumuştum) glukometrenin sesine bile duyarlı bir eşiniz var ve inanın yalnız uyumak, yalnız uyanmak zaten zor olan hayatlarımızı daha da zor ve kırılgan bir hale getiriyor. Bu yüzden siz gülümseyen yüzünüzü hüzünlere değil , eşinizle yaşayacağınız güzel anlara çevirin. Çevirin ki çehrenizle birlikte yuvanız da aydınlansın. Şöyle güzel bir film izleyin ya da temiz bi deniz havası alın , şeker de yükselirse yükselsin ; çıktığı gibi iner çünkü sevginin gücü karşısında diyabet bile duramaz değil mi 🙂 yıkarız o aglama duvarını 🙂
Umarım kendinizi biraz daha iyi hissediyorsunuzdur bugün. Sizin için de dua edeceğim 🙂
Haa unutmadan bu mesajı yayınlamaya da bilirsiniz çünkü önemli olan yüzünüzde bir parça tebessume ve umuda sebep olmak. Sizin bizim yanımızda oldugunuz kadar bizim de sizin yanınızda olduğumuzu gösterebilmek..
Sevgiyle ve sağlıcakla kalın..
Dilek Hanım,
Yorumunuz ve bakış açınız daha bir destek oldu bana. Çok teşekkürler. Herkese dokunabilmeye çalışırken sizlerin de bana dokunabilmeniz ayrı bir mutluluk.
Akıllı telefona alışmak ne demek iyi bilirim. Alışınca da elimize yapışır bir de 🙂
Bu ay içerisinde kaçmaya çalışacağız İstanbul’dan. Kıbrıs’a kaçalım dedik. Planlamayı yaptık. Son andaki fiyat değişikliği ile iptal ettik. Bir yer buluruz elbet. Ama inanın bugünlerde daha iyiyim.
Bu arada Eşref bir tanedir. Candır. Canandır.
Siz nasılsınız?
sevgiler
Çook teşekkür ediyorum Esra Hanım, ortalığa saçılan şekerlermi toplamaya
çalışıyorum 🙂 Bir ayda nasıl bir mucize bekliyorduysam ben de , insülinimi sihirli değnek sanmaya başladım 🙂 Eliptik kondüsyon bisikleti hediye etti arkadaşlarım , spora da başladım , iyice sağlıklı yaşam gurusu oldum çıktım 🙂
Bu aralar çocuk ve evlilik konularıyla dolu kafam. Gerçi ortada daha fol yok yumurta yok ben tavuk ciftligi açtım sanırım
Iyi olduğunuza çok sevindim tatil de iyi gelecek hem baharda tatil
yapmak gibisi yok. Ben imkanım oldukça Ağva ‘ya kacarim. Hem İstanbul ‘a
yakın hem de havası şahane. Haftasonu kaçamağı için de ideal insallah bir gün
diyabetimben ekibi olarak topluca tatil tadında bir kamp yapma şansımız olur
Sevgilerimle..
100 gram patateste kac gr sey vardi karbonhidat?bilen varsa lutfen cevap ama kasik sormuyorum 3 kasik falan su kadar var kabul etmiyorum bunu 😀
patates kızartmasının 150 gr.’ında 26 gr cho, püresinin 100 gr.’ında 17 gr cho, kendisini boş boş yiyeceksen 100 gr.’ında 17.1 gr cho vardır vesselam 😀
9 unitemi vurdum yarim kilo patatesimi yiyorum tahacim bekleyedim cevabi sagol yinede 😀
abi iki dakika daha bekleyeydin iyiydi 😀
Sek yiyorum pure gibi insallah tepelemez beni 😀 hayirlisi cok aciktim taha ya ,kitap kaybolmus benim orda vardir aslinda da bakalim ne olacak
Alp Eren bey, bu karbonhidrat hesabıyla 9 ünite yaptıysanız tepeleyebilir 🙂 Glisemik yükü fazla, özellikle akşam saati diyabetlinin abartmaması gereken bir yiyecek. Pilav ve ekmekgibi. Keşke başka bir yiyecek seçseydiniz. Ayrıca bilmediğinizde arıyodunuz beni son verdiğim bilgileri mi beğenmediniz yoksa ?
Glisemik indexi hesba katip 300 gram yedim pesinden 200 gram daha elma yedim ama yine de hafiften bi tepeleme durumu oldu valla 😀 189 u gordum simdi hafiften dusuyo 😉 son soylediginiz cumleyi de 1 nisan sakasi olarak kabul ediyorum oykum hanim 😉
Son yorumum söz 🙂
Oykum hanim,baska bi yiyecek luksum maalesef yoktu 🙂 yalniz yasiyorum bu aralar ,cok iyi yumurta kirarim,patatestede ustume tanimam :)seytan kulagima bi burgeri ara ,3 lahmacun patlat ,vs gibi seyler soylese de ,seytana uymadim ve kendi kafama kendim sıktım 😀
herkese merhaba
ben aranıza yeni katıldım ve sizlere kendimden ve diabetimden biraz bahsetmek istedim bu sayede hem sizin tecrübelerinizden faydalanmak hemde sizlere belki bir faydam olur diye düşünüyorum.
ben diabetle 4 yıl önce 27 yaşındayken tanıştım gittiğim ilk doktor bi açlık bir de tokluk şekerine baktı tokluk şekerim o zaman 189 çıkmıştı ve glifor isimli bir ilaç verdi gönderdi. ben bi süre ilacı kullandım ve hiç bir fayda görmedim. sözü fazla uzatmadan 4 yıl içinde defalarca doktora gittim birisi ilaç verdi ( glifor vb. ) birisi bıraktırdı, birisi oynak diabet dedi birisi insülin direnci dedi hiç bir şeyin yok sapasağlamsın diyen bile oldu. neyse bu süre içinde benim şeker önceleri 200 ü geçmiyordu sonraları 300 ü geçmiyordu derken 400 lere dayandı bu süre içinde sayısız hipoglisemi atağı yaşadım ve en sonunda 1 ay kadar önce aniden kalkıp burada bulunan özel bir hastanede ki endokrinoloji uzmanına gittim. önce beni bi güzel azarladı kendisine 2 yıl önce gitmiştim ve bu kadar zaman neden gelmediğimi falan sordu. yaşadıklarımı uzun uzun anlattım ve hemen bir sürü tahlil yaptı.
SONUÇ : TİP 1,5 ( LADA ) DİABET
direk insüline başladık novorapid ve levemir fakat benim şeker yine aynen eskisi gibi dengesiz şekilde devam etmekte bi bakıyorum 50 lerde bi bakıyorum 300 lerde. Kontrole de gidemiyorum çünkü beni diyetisyene yönlendirdi ve ben gitmedim.
Böyle işte fazla uzun oldu kusura bakmayın ama hepiniz çok iyi biliyorsunuz derdi çekmeyen bilmiyor ve anlamıyor o yüzden sizlerle bunları paylaşmak bile insanı çok rahatlatıyor.
son olarak muğla bodrum da yaşamaktayım ve de 12 yıldır eczanede çalışıyorum yapabileceğim bir şey olursa hepinize seve seve yardımcı olmaya çalışırım.
saygılarımla
“Mikrofiber lif”ile ilgili bir bilgisi olan var mı?
Bu gün trthaber’in sitesinde çıkan bir habere göre:
Japon bilimadamları, laboratuvar ortamında canlı mikrofiber lif elde etmeyi başardı.
Takeuçi, pankreas hücreleri enjekte edilen bir mikrofiber lifi, diabet hastası olan bir fareye nakletti.
Farenin kanındaki şeker seviyesi normale düştü. Mikrofiber hale getirilmeyen pankreas hücresi nakli ise başarısız oldu.
Esra hanım size ve bütün arkadaşlara selamlar …. 5günlük hastane hayatımızdan sonra evimize geldik.Nekadarda çok şey kaçırmısız ne güzel paylaşımlarınız olmuş .Şimdi oturup tek tek okucam hepsini .Bu arada Esra hanım bağımlılık yapmış bende diyabetimben.Her gün düşündüm bugün ne paylaşım yapıldı diye. Neyse geldik şükür. Sevgilerle ….
Yeliz Hanım,
Ben zaten daha bir bağımlıyım 🙂 Dükkanın sahibi de olunca parmaklarım acıya acıya cevap yazıyorum 🙂
Okursunuz kaçırdıklarınızı ama yavrumuz nasıl?
sevgiler
Yeliz hanım geçmiş olsun Bundan sonra ölçümleriniz iyi olur inşallah.
Esra hanım merhabalar,
Alper’in şekerini yatarken ölçtüğümde eğer 50-60 çıkarsa süt, ekmek gibi bişey yiyip yatıyor. gece ölçtüğümde 160 civarı çıkıyor. iyi olduğunu düşünüyorum. Fakat sabah kalktığında 300 olduğunu görüyorum. Birkaç kez aynı şey oldu. Gece yediği yiyecek, gece ölçümünde çıkmıyor da sabah neden çıkıyor. Şekeri yükselecekse neden gece ölçümünde göremiyorum. Teşekkür ederim.
Özlem Hanım Merhaba,
Alper’in kan şekeri 50-60 çıktığında mutlaka meyve suyu ile destek verilmesi lazım. Öncelikle olası hipoglisemi atağının önüne geçilmesi gerek. Meyve, ekmek ya da süt hipoglisemi tedavisinde öncelikli besinler değil.
Bu tarz bir durumda bazen kan şekerimizde Rebaund etkisi oluyor. Kan şekeri düşükken bazı hormonlar salgılanmaya başlıyor şekeri yükseltmek adına. Bu arada da kan şekeri bu hormonlar sayesinde baya yükselebiliyor.
Ya da Şafak Fenomeni olabilir. Bu durumda gece yatarken kan şekeri normal ama sabah kalktığımızda yüksektir. Bunda da gece yatarken büyüme hormonu, kortizol, adrenalin ve glukagon gibi hormonlar salgısından kaynaklanır.
Diğer bir olasılık ta Somogy Etkisi. Uykudayken düşen kan şekerini yükseltmek adına karaciğer ve yağ dokusundan kana şeker salgısı başlar ve sabah kalkında kan şekeri yüksek olur.
Eğer gece 3-4 gibi ölçülen kan şekeri düşükse sabahki yüksekliğin sebebi Somogy Etkisi’dir, eğer kan şekeri gece 3-4 te normal çıkarsa sabahki yükselmenin sebebi Şafak Fenomeni’dir.
Bu bilgiler ışığından doktorunuzdan destek alıp sunacağı çözüm önerileri ile önlemlerinizi almalısınız.
Bahsettiğim konuları bir yazı olarak yayına da almaya çalışacağım.
sevgiler
Esra hnm ,
Şafak fenomeni ve somogy açıklaması için çok teşekkürler.çok bilgilendirici bir yazı olmuş kendi adımaa çokk mutlu oldum cvp larını aradığım konulardı.
Sevgiler slamlar
Rakam Somogy’den çokm glukagon salınımı nedenli rebound gibi. Özellikle adölesan döneminde hipoglisemiye yanlış ya da eksik müdahale sonucu oldukça ciddi rebound etkisi görülüyo. Bu nedenle gece yatış kan şekerini 130 civarı tutmakta fayda var
Esra hanım merhaba. Furkan iyi çok şükür. İnsülin dozları ayarlandı.Şekerinin düştüğünü sandığında mutlaka ölçüm yaparak müdahele edilmesi gerektiğini söylediler.Bunu biliyorduk zaten ama furkan okuldayken bunu uygulamadıgı için problem yaşıyorduk.Hastanedede 3 kere aynı belirtiler oldu. Şekerim düştü dedi ölçtük ilkinde 179 sonrakindede 224 cıktı. .Ölçmeden bir meyve yada meyva suyu versek yükselecek ki 3.de bu hatayı yaptık çıkış için rapor yeniletmeye 1. kata inmiştik ellerim titriyo dedi bende meyva suyunu verdim 20 dakika sonra odamıza gelip ölçüm yaptıgımızda şeker 334 tü.Hemşiremiz 300 lerden 200 lere düşüş yaparken hipo belirtisi hissedebilir dedi.Evde olunca ben mutlaka ölçtürüyorum ama okuldayken ihmal edebiliyor.Bugün sıkı sıkı tenbihlerle okula gitti bakalım ölçüm yapıcakmı 🙂 Şu an her şey yolunda umarım böyle devam ederiz. sevgilerle…
Özlem hanım merhaba.Güzel dilekleriniz için teşekkürler.Dikkat etmek ve bilinçli olmak gerekli ve en önemlisi moral HİPERGLİSEMİSİ 🙂 SEVGİLER…
Özlem hanım merhaba . Dün akşamda furkanın şekeri 22.30 da 65 ti. 1 bardak meyve suyu ve 3 tane çubuk kraker verdim.20 dakika sonra meyvesinide yedi. 23.30 da şekeri 148 02.30 da 106 06.30 da 138 çıktı. Diyabet hemşiremizde aynen Esra hanım gibi önce şekerli su yada meyve suyu verilmesini önerdi. sevgilerle…
merhaba, ben Turkmenistanliyim 18 yasindayim, benim dedem 63 yasinda 12 yildir seker hastasi ama insulin hic kullanmadi, dedemin bu hastaliktan kurtulmak imkani varmi, ben onun icin gereken tum haberlere bakiyorum, belki de siz bize yardim ede bilirsiniz, cevabinizi bekliyorum, onceden tesekkurler
Esra Hanım Merhaba
Benim uzun süredir şekerim normal gidiyordu ama artık akşamları yemeklerinden sonra tokluk şekerim yüksek çıkıyor tabi diceksiniz doz yükselmesi gerekebilir ama şunu sorucam beim daha tip 1 olalı 1 yıl olmadı ve insülini yanlış muhafaza etmiş olabilirim özellikle işyeri odam sıcak olabiliyor bende bir muhafaza için çanta yada bz birşey alıcam ama bana tavsiye edebileceğiniz birşey varsa sevinirim çünkü insülinim apidra solostar kısa etkili ünsilinlerin 25 derecenin üstünde çabuk bozulabileceğini okudum ama gece yaptığım lantus da bir sorun yaşamadım tşk ederim .
Başak Hanım,
İnsülinlerimizi evde olduğumuz sürece buzdolabında yumurtalık kısmında saklıyoruz. Her insülin yaptığımızda çıkarıp, yapıp, tekrar dolaba. Ama eğer bir kalemi 2 ay ve üzerinde kullanıyorsanız o halde 2 ayda 1 kalemdeki insülin bitmese bile kalemi atmamız lazım. Çünkü iğne ucu her vücuda girdiğinde deri altı sıvısından az da olsa insülin kalemi içerisinde sıvı kaçışı oluyor ama kalemdeki insülinin formu bozuluyor. Ama bitiyorsa sıkıntı yok.
Dışarıdayken ise havalar Arabistan sıcağında olmadığı ve direkt insülin kalemlerini güneşle temas ettirmediğimiz sürece sıkıntı yok.
Ki bu arada siz de insülinin bozulup bozulmadığını anlayabilirsiniz. Eğer insülin bulanık görünüyorsa, insülin kaleminin iç camında bir sürü ince kabarcık yapışmışsa o insülinde bir sıkıntı olabilir sonucuna varabiliriz.
http://www.diyabetimben.com/ve-bugun-bulustuk.html linkindeki yazımızda birkaç fotoğraf var. Orada insülin taşıma cüzdanları var. Onları referans alarak internetten o cüzdanı satın alabilirsiniz.
sevgiler
çok çok tşk ederim esra hanım:)
merhaba herkese;
bir sorum var… çok kişi ve merciye sordum ama net bir cevap alamadım..
tip1 diyabetli bir kişinin özürlülük raporu alma yüzdesi kaçtır??? yasal anlamda… ekstra bir komplikasyon bir hastalık olmaksızın tip 1 diyabetin tek başına özürlülük raporu alma imkanı var mı? bu raporu almak ve raaporun avantajlarından faydalanmak için en az %40 hasar olması gerekiyormuş..
Ayşe Hanım Merhaba,
Tip-1 diyabetli maksimum sadece diyabetinden ötürü % 30 engelli raporu olabiliyor. Kan şekerinin rapor alınmaya gidildiğinde 200 mg/dL üzerinde olması gerekiyor. Şaka gibi değil mi?
Ben özel bir şirkette İnsan Kaynakları Sorumlusuyum. Özel ya da kamu sektörü farketmeksizin engelli istihdamında min. % 40 engelli raporu olması gerekiyor. Ama özellikle ÖMMS (Özürlü Memuriyet Sınavı)’den sonra engelli raporu almak daha da zorlaştı.
Komplikasyon olursa % 30’un üzerine matematiksel hesaplamalara dayanarak engel oranı ekleniyor. Ve oran arttırılabiliyor.
sevgiler
Komplikasyonsuz tip 1 dm için oran %30
🙁 desenize faydalanamayacağız..
Esra Hanım;
pompa hakkında birşey sormak istiyorum.. gece uyurken sağa sola dönerken pompanın hortumu kopabilir mi? yada cihaz sabitlendiği yerden çıkabilir mi? yada otobüste biri çarptı bize ve cihaz düştü, düşerken hortumda kopmadı ve kliklendiği yerde açılmadı ve komple çıkarak düştü.. kanadı.. olur mu böyle şeyler?? yani olabilir mi?? bu hortum ne kadar sağlam.. serum hortumu gibi mi?
bir şey daha söylemek istiyorum.. yorumları okuduktan sonra birşeyler söylemek istedim.. bizim tip 1 olduğumuzu nasıl kanıtlamamız lazım ya!! yani şeker hastasıyım dediğiniz anda çewredeki insanlar hemen önyargılı birşekilde ağızlarına ilk geleni söylüyorlar.. ya sinir oluyorum gerçekten..
tip 1 var tip 2 var diye başlıyrsunuz açıklamaya ama o amcam teyzem almış hızını anlatıyor seni duymuyor bile.. onu ye bunu yeme.. bak şekerli yemeyeceksin sakın ha!! vs.. vs… teyzecim amcacım yada ablacım kardeşim ben tip 1 şekerim bana bitkisel ilaçlar fayda edemez ben çok yemekten yada karaciğerimi yormaktan hasta olmadım.. ben de hiç insülin üretimi yok diyorsunuz ama asla anlama çabası yok.. haa şeker hastası mısın düşünülen şey hep aynı… şeker deyiince herkesin aklına tip 2 geliyor.. öyle değil ya!! bu tip 1 i naasıl anlatacağız ya!!!
şu sağlık programlarını izliyorum arada sırada. orada bile gerek katılımcı doktorlar gerekse sunucular her zaman tip 2 için konuşuyorlar.. hani şu pompayı adam akıllı anlatan bir program var mı nerde???
çok sinirlendim ya… arkadaş bize hiçbir bitki yiyecek fazda etmeeeez!!!! bunu anlayın ya!! tamam alternatif tıptır saygım sonsuz ama bizim hastalıkta yok böyle bir alternatif!! çünkü bizde insülin üretimi yok ki sen bu üretimi güçlendiresin…biz insülini dışardan hazır almak zorundayız!!! kendinizi kandırmayın kandırtmayın!!!
ya özür dilerim isterseniz bu yazıyı yayınlamayın acayip doldum yazdım… tekrar üzgünüm…
saygılar
Ayşe Hanım,
Yorumunuza istinaden pompa konusunda isyanımı tekrar haykırıyorum. Pompa ile ilgili blogta çok fazla yazı yazdım ve yorum yaptım 🙂 Çok uzatmayacağım. Pompa ile yaşamak bana göre oldukça konforlu. Pompa elinizden sert zemine düşmedikçe, siz yere aniden pompa üzerine düşmedikçe bir sorun olmaz elbette. Pompanın ne kablosu ne kendisi hakkında düşündüğünüz gibi sorunlar yaşanmıyor.
Türkiye’de insülin pompası hakkında detaylı yazılar ve videolar olan tek sosyal platform biziz. Yani DiyabetimBen. Ama pompa konusunda bir video dizisi mutlaka yapacağım. Anlatarak bir şeyleri ifade etmek hem daha kolay hem de her detayı anlatabiliyorsunuz. Bunu ödevlerim arasına alıyorum.
Teyze, amca, dayı, hala kızı 🙂 Her kim olursa olsun tip- diyabetle söyledikleri her şeyi saçma buluyorum. Dikkate almıyorum. Zira tip-1 diyabetin varlığından bile bi haberler.
sevgiler
Esra Hanım;
Sitede o kadar yorum var ki.. hangisini okuduğumu okumadığımı okuyacağımı şaşırdım.. kusura bakmayın size aynı şeyi tekrar tekrar söylettiğim için.. öyle bir heyecanla yazmışım işte aklıma gelince…
bu arada kayıt olma işini yaptım ama yorumlar konusunda daha istediğim sonuca ulaşamadım.. o da sanırım yeni kayıt olduğum için bundan sonra ki yorumlarım için geçerli olacak söyledikleriniz..
Selen Hanımın maili için de çok teşekkürler.. en kısa zamanda yüzyüze de görüşürüz umarım onunla… Selen hanım yeni bir pompa kullanıcısı olarak eminim benim gibi pompa kullanımına geçmek isteyen biri için motive edici bir güç olacak..
Ayşe Hanım Merhaba,
Aslında üye olur olmaz size gelen kullanıcı şifreniz ile sistemin arkasına giriş yapmanız lazım. Ve hemen yorumları görmeniz gerekiyor.
Nerede sorun yaşadığınızı anlayamadım. Bloğun arka planına girebildiniz mi? Benim bahsettiğim ekranın solundaki konuşma baloncuğunu görebildiniz mi?
sevgiler
merhabalar esra hanım sizlerle birşey paylaşmak istedim .bunun için buraya yazıyorum ama umarım doğru yere yazıyorumdur:) benım bir önerim var.ben burada bazı eczanelerin strip için fark almadıklarını duyduğumdan beri her gördüğüm eczaneye soruyorum henüz bursada böyle biryer bulamadım.birçok eczacı firmalardan fazlaca ürün aldıkları zaman mesala 200kutu gibi 100de ücretsiz yani promosyon falan verdiklerini o zamanda fark almadan strip verilebildiğini söyledi.eğer böyle birşey varsa aynı ilde yaşayan diyabetliler bir eczane belirleyip anlaşarak ilaçlarını oradan alıp fark vermeyebilirler .benimkisi bir fikir sadece ama olmayacak birşeyde degil.buradada birçok kişi fakülte karşılarındaki büyük eczanelerden fark ödemeden alabildiğini söylemişti.bence bu konu degerlendirilebilir .sizce nasıl olur .sağlıklı günler dilerim herkese…
Zehra Hanım Merhaba,
http://www.diyabetimben.com/olcum-cubuklarindan-fark-almayan-eczaneler.html linkinde bu konuyla ilgili bir yazımız bulunmakta.
Bu yazıda amacımız tip-1 diyabetli arkadaşlarımıza eczaneleri adres olarak vermek. Ki siz de zaten Bursa’dan eczane konusunda yorum yapmıştınız bu yazıya.
Bu fikir yani sizin fikriniz harika. Ama fikrinizi o yazı altında paylaşarak belki yol alabiliriz. Herkesin bulunduğu ilde bir grup oluşturmasını amaçlasam da biraz zorlanırız gibi geliyor. Ama denemek lazım. Fikrinize sağlık 🙂
sevgiler
merhabalar,pompa kullananlara sorum olacak.gunluk toplam bolus ve toplam bazallarınız nekadar?
benım bazal toplamım 12.65
bolus :22-25ü. arası.
bunlar çokmu acaba?
yalnız bazallarda sıkıntı vardı.onları arttırınca toplam degerlerde dustu.:)
normal olması gereken dıye bır standart yoktur tabıde ortalama nasıl onu merak ettım.sevgıler.
Selen hanım merhaba, bu dozlar size göre nasıl bilemem ama, benim bazallarım 16,05 ve boluslarım 18 ünite.
merhabalar tekrar,
fatma hanım dıyabetlının künyesı bolumune yazmıs ama ben buraya yazmakta uygun gordum.izmirlı şeker arkadaslar ıstersenız bırgun toplanıp goruselım bız ayseyle maıllesıyoruz sımdılık daha gorusemedık ama ınsallah gorusecegız.dıger arkadaşlar da olursa çok memnun olurum.eger ızmırdekı arkadaslar kabul edersenız esra hanım bana maıllerımızı ve telefonlarımızı atsın bende dıger ızmırlılere yollarım.ne dersınız?
esra hanım sızden rıcam bu:)tskler.sevgıler…
Selen Hanım, Ayşe Hanım Merhaba,
Ana sayfada DiyabetimBen İzmir Ekibi başlıklı bir yazı yazacağım.
Ekip iletişimi için lütfen bu yazıyı takip etmenizi ve yorum yapmanızı rica ederim.
sevgiler
bu arada bır usttekı yorumumada cevap veren olmamıs.olursa onada sevınırım.:)svg.
olmus yada yenı oldu neyse:)tskler.benımde bazallarda sıkıntı var onları daha da yukseltmem gerek.bunun bır sınırı yok lantus gıbı herkese gore degısıyor sanırım.tskler.svg.
Yeni oldu yeni selen hanım 🙂 tabii ki bir sınırı yok doktorunuzun belirlediği şekilde yükseltebilir ya da düşürebilirsiniz diye biliyorum…
Merhaba,
Dün yeni memur olan engelli bir arkadaşla tanıştım, ne kadar engeli olduğunu sordum, sebebi olarak da Tip-1 diyabetin %30 engel olduğunu + % 10 ile (Allah korusun) engelli sınıfından memur vs olabilceğini söylediğimde ; engelli kadro sınırının %30a çekilebileceğini söyledi bana , çalışmalar varmış.
Araştırmadım , duyduklarımı direk yazıyorum ; ilgili arkadaşlara duyurulur.
mutluluklar 🙂
olursa ben de gelirim meemurluğa 🙂
İbrahim bey 🙂
meemurluğa derken kuzular gibi “m” yanında 2 tane “e” kullanmanız manidar olsada durumu araştırmanızı rica ediyorum sizden 🙂 Ted konusunda sana yeni cevap verdim , kusura bakma lütfen.
mutluluklar 🙂
abi daha önce araştırmıştım bi iki sene önce % 40’ın altını almıyorlardı ama bi değişiklik olursa zaten her yerde duyulacağından, pek bir araştırmaya gerek var mı bilmiyorum. Elim sürçmüş yoksa, tek “e” yazacağdım ben. ama yine de bir sorduracağım büyüklere… önemli değil abi yoğunsundur, yorgunsudur sorun diil 😉
Esra hanım merhaba,
Yeni logo hoşuma gitti , siteye renk katmış. Site içinde bir açıklama aradım ama bulamadım, mavi halka içinde pempe dairenin anlamı konusunda açıklamanız varmı acaba?
mutluluklar 🙂
Esra abla içinden geçeni anlatmışsa daha önce demekki, hemen ilk dikkat çeken mavi halka içerisinde ki pembe dairenin anlamı ne oluyor. abi biliyorsundur sanırım sen de ama Esra abla bir açıklama yazısı yazar, sabaha karşı elimizde olur zannımca 😀
Merhaba herkese
bu özürlülük raporu için her hastane başka birşey söylüyor.. çok ilginç.. eskiden (yani en yeni bildiğim eski 2008) teşhis konduğu hastanede hemen özürlü raporu tip 1 ler i,çin %40 olarak veriliyormuş.. benm çewremde bulunan neredeyse bütün tip 1 lerin %40 raporu var.. ama gidip hastanelere sorduğumda %30 diyorlar… İlker bey söylediğiniz %30 luk konusunu bende duydum ama söylenti olarak duydum kesin bir yerden değil.. neden %30 diye sorduğumda bana verilen yanıt: artık çok tip1 li var. hepinize %40 verirsek yandık valla!!! bu nedemektir bilmiyorum artık.. yorumsuzum…. ama inat ettim alcam o raporu.. ister tanıdıkla ister zorla… madem adam gibi vermiyorlar….
Ayşe hanım merhaba,
Engelli kişilere tanınan haklar “hepinize %40 verirsek yandık valla” cümlesini kuran gerizekalı ve familyasının kesesinden çıktığı için !
bu arada inşallah %30 a düşer
mutluluklar 🙂
İlker Bey’cim verdikleri hak ta sanki beyaz saray konforunda:S ne ki ya.. otobüslere bedava in bin.. vergide %50 faturalarda %50… daha??? başka ne ki.. bu ülkede fuzuli o kadar harcama varken…. o kadar yan gel yat Osmancık varken… konuşturuyorlar adamı illa!!! bu hak nedir Allah aşkına!!! ama inat ettim alcam…
Diyabetlilerin künyeside 76 mesajdan sekizi künye değil,
biri tip2
onbirinde kan gurubu yok
22 si 0
16 sı A
10 u B
5 i AB
bu durum yaklaşık dünya standartlarında 🙂
tam sayım değil , kabaca saydım
mutluluklar 🙂
Diyabetin künyesi yazısından ;
Mustafa Vatansever
25 yllık tip 1 im 13 yldr pompa kullanyorum
Mustafa Bey;
13 yılı duyunca çok şaşırdım açıkçası.. ve hemen pompa nın tarihçesine baktım.. gerçekten de oldukça yaşı olan bir tedaviymiş üzüldüm kendi adıma.. neden derseniz benim geçen yıl kesin tedavi olarak haberim oldu pompa tedavisinden… bu konuda 13 yıldır tecrübeli olmak güzel bir duygu olsa gerek..
Esra Hanım;
diyabet tedavi yöntemleri ile ilgili güzel bir yazı buldum.. özellikle adacık nakli ve kök hücreleri ile ilgili.. sanırım hala araştırmaları dewam ediyor.. bu yazıyı siteye koymak ister misiniz bilemedim.. e-mail olarak gönderebilirim size isterseniz..
Bir de son olarak eğer İzmir de bir toplantı gerçekleşecek ise seve seve iştirak ederim kendi adıma…
Serbest Kürsü başlığı biraz arkalara gitmiş. Kafama takılan bazı sorular var 🙂 bunları burada paylaşmak istiyorum, tecrübeli üyelerden cevap geleceğine inanıyorum.
1. Tip 1 DM birisi kan verebiliyor mu?
2. Tip 1 DM birisi tatil için yurt dışına gitmek istediğinde uçağa binişlerde, yabancı ülkeye insülin/ilaç/insülin kalemi vb. şeyleri sokarken ne gibi şeylere dikkat etmeli? Mesela gittiği ülkede bir sorun yaşamaması için önemli konulara da değinirseniz sevinirim.
Burhan Bey Merhaba,
Serbest Kürsü yazımız ana sayfanın sağ tarafında ve herkesin kolayca ulaşabileceği bir yerde.
Yazı gerilerde kalsa bile hepimiz ana sayfanın sağından daha rahat ulaşabiliyoruz.
Sevgiler
Burhan Bey,
Tip-1 diyabetliler kan veremiyor.
Yurt dışına giderken ben mutlaka yanımda diyabetli olduğuma dair raporumu ve özellikle insülin pompamın raporunu yanımda götürüyorum. Hiç sorun yaşamadım. Raporların olması yeterli oluyor.
Sevgiler
Esra Hanım,
siz diyince baktım da gözümün önündeymiş 🙂 dikkat etmemişim, teşekkürler.
İstanbul ve yakın çevresi için diyabet çocuk kampları ile ilgili, bilgi görüş veya tavsiyesi olanlar yazabilir mi?
Dilek hanım merhaba,
http://www.diyabetimben.com/2013/02/20/benim-de-bir-kac-sorum-var/
linki aradığınız yazı,
geçmiş olsun
Selamlar,
Herkese iyibhafta sonları diliyorum.
Arkadaşlar bir sorum olacak lütfen benzer durumu yaşayanlar paylaşabilirmi ?
Arda eren 3yasında 6 aylık diyabetli ,3gecedir karın ağrısı yaşıyor diyabetli çocukların yaşadığını daha önce bloğumuzda. Okumuştum fakat yazıya ulaşamıyorum suan.lütfen yaşayanlar varsa paylasırmısınız ne. Yapmalıyım ağru kesici kullanmalımıyım nasıl müdahele ederim .
Sevgiler
merhaba benim bir sorum olacak
ben tip1 diyabetim
insülin sisteminin bozulması ile acaba glukagon metebolizmasıda bozulurmu
Ali Bey Merhaba,
Sorunuzu ana sayfada yayına aldım. Takip etmenizi rica ederim.
sevgiler
Esra Hanım Merhaba, ben sayfanızı uzun süredir izliyorum, bilgi sahibi olduğum birkaç konuda daha önce yorum da yaptım. Siz ve sayfayı takip edenler belki biliyordur ama ben yine de sizinle paylaşmak istedim. İstanbul Pendik’teki Marmara Üniversitesi Araştırma Hastanesi, çocuk endokronoliji bölümü de olan çok iyi bir hastane. Karşısındaki eczaneler, ölçüm çubuklarından ve insülinlerden fark almıyorlar. Biz bir seferde 9 kutu yazdırıyoruz ve ciddi bir maliyet oluyordu. Sanırım birçok aileye ücretsiz almak, maddi olarak iyi gelecektir. Sevgiler.
Nazan Hanım Merhaba,
Paylaşımınız için çook teşekkürler.
Ölçüm çubuğu konusu bizim de bildiğiniz üzere sürekli gündemimizde. Biz de il il elimizden geldiğince ölçüm çubuklarını ücretsiz ya da daha az ücretle olan eczanelerin isimlerini http://www.diyabetimben.com/2013/04/12/olcum-cubuklarindan-fark-almayan-eczaneler/ linkindeki yazımızda paylaştık. Siz de inceleyin. Ve eczaneniz listede yoksa yorum yaparsanız memnun olurum.
sevgiler
Esra Hanım, eczanemizin adı Büyük Eczane ama diğerleri aynı sıradaki (hastanenin karşısındaki) diğer eczaneler de yakın zamana kadar almıyorlardı, son bir aydır diğerlerinin durumunu bilemiyorum. Biz hiç fark vermiyoruz. Sevgiler
Merhaba,
Ben İlker Y, Kayseride evdeyim, merak edenler için yazıyorum; şuan
1 Mayıs 2013 Tarihli ve 28634 Sayılı Resmî Gazetenin yayımlanmasını bekliyorum….
mutluluklarla dolu olur inşallah 🙂
İlker Bey,
Gerekli yere mail gönderdim ama yanıt alamadım.
Sabahı bekliyorum olacak mı bir gelişme diye 🙂
En kötü ihtimalle başka birine sorar yarın gelişme var mı yok mu öğreniriz.
Sevgiler
2 Mayıs 2013 Tarihli ve 28635 Sayılı Resmî Gazete;
TEBLİĞLER
— İthalatta Gözetim Uygulanmasına İlişkin Tebliğ (Tebliğ No: 2005/8)’de Değişiklik Yapılmasına Dair Tebliğ
— Milli Emlak Genel Tebliği (Sıra No: 353)
— Özelleştirme İdaresi Başkanlığının 30/4/2013 Tarihli ve 2013/ÖİB-K-25 Sayılı Kararı
— Özelleştirme İdaresi Başkanlığının 30/4/2013 Tarihli ve 2013/ÖİB-K-26 Sayılı Kararı
mükerrer sayı çıkmazsa , diyoruz ki ” Bugünde ölmedim anne”
mutluluklar 🙂 çıkacakkkk
Esra hanım,ilker bey ve diğer arkadaşlar merhaba,
Benim acilen sizin deneyimlerinize ve bilginize ihtiyacım var.
Arda ya. Cho sayımına. Göre insülin uyguluyorum çokda başarılı 1 ay geçirdik.3 gündür şekeri 58 68 78 mg leri görür oldu ana. Ögün ara öğün dahil.yükseltmek için meyve muz, meyve suyu ile destek verdim fakat en fazla 12 mg yüskelebiliyor.
Mesela akşam yemegindeyiz şuan saat 19 da 140 mg. Olan kşr ine,45 cho yiyecek 3.5 ünite insülin yaptım.aslında 4 idi 3,5 yaptım.yemekten 15 dakika. Sonra acıktıgını söyledi ve sekeri 57 mg idi. Normalde 2 hatta. 3 .saatte ancak 90 mg. Oluyordu.
Bu olaya ne denir bilmiyorum normalmidir.lütfen paylasırmısınız
Selamlar
Dilek Hanım Merhaba,
KH/İnsülin Oranı değişmiş olabilir mi? Ki sizin de bildiğiniz üzere özellikle gelişme çağındaki çocuklarda bu oran daha kısa sürelerde değişebiliyor.
Ben bu tarz durumları yaşadığımda hemen KH/İnsülin Oranını değiştiriyorum. Ya da baktım olmuyor bazal ayarlarımda da oynuyorum.
Bir de öğünlerin protein ve yağ oranı nasıl? 1 ay öncesine göre değişiklik var mı? Yemekten 15 dk sonra hipoglisemi yaşıyorsunuz. Tamam. Ama 2., 3. ve 4. saatte durumlar nasıl?
Kan şekeri istenildiği gibi yani verdiğiniz takviyelere göre beklenen düzeyde yükselmez ise KH ile destekleyin. Mesela ben meyve suyu içsem de yükselmiyorsa kan şekerim yanında 1 dilim tam tahıllı ya da beyaz ekmek yiyiyorum. Çook eskilerde 1 kutu meyve suyun bitirmeme rağmen yükselmemişti kan şekerim. Doktorum Oğuzhan Bey patates haşla ve 1 adet ye demişti telefonda. Çünkü hipoglisemiden bir türlü kurtulamıyordum gece yarısı. Eskiden şimdiki gibi yüksek bilinç de yoktu. Patatesi yedikten sonra yükselmeye başlamıştı.
Ancak hipoglisemiden kurtulmaya çalışırken hiperglisemiye dönüşmemesi için de dikkatli olmamız lazım. Vücut rebound yaparsa yapacak bir şey yok elbette 🙂
Umarım yardımcı olabilmişimdir. Bu arada mailinize Nesil Hanım’ın telefonunu da gönderiyorum.
sevgiler
Tokluklar düşükse bolus fazla gelmiş demektir.45 için 4 yaklaşık 11 e 1 üniteye denk geliyo, yarın bence 15 e 1 deneyin bakalım nasıl çıkacak. Denemekten çekinmeyin
herkese merhabalar;
şunu çok merak ediyorum glukometreler en düşük ve en yüksek şeker ölçüm değerleri kaçtır???
cihazdan cihaza değişir mi? 30 un altında şeker ölçen var mı?
cewaplar için şimdiden teşekkürler…
Ayşe Hanım Merhaba,
Bazı cihazlar 900 mg/dL ye kadar ölçüm yapabiliyor. Ama Öyküm’ün de dediği gibi bu markaların güvenilirlikleri sıkıntı.
Mesela Performa Nano kullanmadan önce Accu Check Active kullanıyordum. 18 mg/dL’yi ölçmüştü. Çok şaşırmıştık o değeri gördüğümüzde. Ama Active o kadar düşük değeri de ölçüyor.
Sevgiler
Ayşe Hanım Performa Nano, Accu Check Go, Contour Ts ve Optium Exceed vs. Bunlar hep LO rakamını 20 nin altı olarak tanımlar. Yine aynı cihazlar için bildiğim kadarıyla HI 600 de başlıyo. Daha yüksekleri de ölçtüğü söylenen makineler var ancak güvenilirlik konusunda bence yeterli değiller.
önceden Accu-Check kullanıyordum şimdi Life-Check kullanıyorum ve şu aralar bu düşüklüklerden dolayı merak eder oldum çünkü 2-3 kere bu Low görüntüsü ile karşılaşıyorum cihazda.. en düşük 30 ölçmüş eşim şekerimi.. bende kaç olabilir ki şekerim diye merak ettim.. cihazın kullanma klavuzu da yok elimde.. size sorym dedim.. eşime demek ki 20 nin altında şekerim o zamanlar dedim.. saçmalama sen ki eğitili birisin böyle saçmalıyorsun şekerin nasıl 20 nin altında olur.. ölürsün o zaman dedi.. ve ben bunu kanıtlayamadım ona.. araştırdım internetten.. en düşük şeker kaç ölçülür diye ama bulamadım bir şey… ve ben saçmalamış olarak kaldım eşimin nezlinde.. hemen buraya yazdım cewaplar için teşekkürler…
esra hanım ben humalog kullanıyorum.iğneden sonra 5 dk.yemek yemek için beklıyoruzya bu cok onemlı mı.pompa kullanan sızler nasıl yapıyorsunuz.ben iğne kullanıyorum ve bazen öğle yemeklerınde felan zor oluyor.sevgıler
Nehir Hanım humalog yapar yapmaz yemek yiyebileceğiniz gibi yemek sonrasında da yapabilirsiniz. Ben şahsen tabağıma konanları genelde bitiremediğimden sonrasında insülin vermeyi tercih ediyorum . Karbonhidrat sayımını böylece daha rahat yapabiliriz. Yediğimize göre insülin ayarlamak bu işteki en önemli denge.
aaaa teşekkür ederim öyküm hanım ınanın cok sevındım.beklemek cok gıcık edıyordu benı tesekkurler.sevgıler
Benim bir sıkıntım var arkadaşlar.. Henüz taze diyabetli sayıldığım için mi, beceriksiz bi hatun muyum ondan mı bilemedim 🙂
Sıkıntım yemek hususunda…Hep aynı şeyleri pişiriyorum artı sürekli de ne pişirsem sorusu beni bunalttı. Şuan sadece sabah-akşam insülin aldığım için karbonhidrat sayımı yöntemine uygun olmadığım söylendi ve diyetim çok sıkı. Hal böyle olunca, ben de ne pişireceğimi şaşırıyorum. Kendime pişirebileceğim yemekler diye bi liste yaptım. Listemde olan yemekler;
1-Menemen
2-Orman Kebabı (Tavuk ve garnitürle yapılanından)
3-Bamya yemeği (Tabiki yemeğin suyunu tüketmeden sadece bamyanın kendisini)
4-Fırında sebze
5-Tavuk şiş/Fırında tavuk
6-Bulgur pilavı
7-Dizme (Acti-fry da kızartıyorum patlıcanları)
8-Babağannuç
9-Kabak yemeği
10-Izgara et/köfte
11-Izgara balık
12-Ali nazik (evde pişirileninden 🙂
13-Saç tava
14-Karnıyarık
15-Kiremit tava
16-Ev sucuğu
17-Fırında karnıbahar
Bazen, hele ki nöbet günümse o kadar yorgun geliyorum ki eve; üşendiğimden yoğurt-ekmek, domates-ekmek-peynir ya da sahanda yumurta ile bile geçiriyorum akşam öğününü.. Hep aynı yemekleri de pişirmek istemiyorum, ne yapsam bilemedim 🙁
Benim mutfaktaki durumlar böyle 🙂 Sizler evde neler pişiriyorsunuz? Fikirlerinizi, önerilerinizi paylaşırsanız çok sevinirim..
Sevgiler..
Dilek Hanım Merhaba,
Bunların hepsini yapabiliyorsanız bravo size 🙂
Ben her akşam yemeğinde kırmızı et yapıyorum. Tavuk eti uzun zamandır evimize girmiyor. Balık ta genelde kışın girer.
Kırmızı eti de kıyma, biftek, kuzu kapama ya da pirzola şeklinde alıyoruz. Yanına salata, ayran, bulgur ya da kepekli pirinç ya da ev yapımı kepekli makarna.
Haftanın bazı günlerinde ise yeşil fasulye ya da kabak yapıyorum. Bu tarz sebzeli bir ana öğün olacaksa mutlaka beyaz koyün peyniri, ayran ve yine pilav oluyor.
İçli köfte, mantı da vazgeçilmezlerim. Derindondurucum annemin yaptıklarıyla dolu. Bunları yiyeceksek yine yanında bol salata oluyor.
Salata ve ayran hangi ana öğün olursa olsun vazgeçilmez bizim için.
Günde 2 kez insülin yapanlar nedenKH sayamıyor onu anlamadım. Nesil Hanım’a da sordum ve cevap bekliyorum.
Bu arada yakın zamanda abugannuş (siz banagannuş demişsiniz) yapayım 🙂 İskenderunlu olan bizlerin vazgeçilmezidir 🙂
Sevgiler
Merhabalar Esra hanım,
Tavuk konusunda ben de hassas olmaya çalışıyorum. Mardin’in bir köyünde görev yaptığım için etin de tavuğun da halis muhlis organiğini ilk elden alma şansım oluyor, sağolsun öğrencilerim de kendi kümeslerinden yumurta getiriyor ki lezzetine doyum olmuyor 🙂
Bazı yemekleri de burada öğrendim. Burda abugannuş’a babağannuç diyorlar, sanırım Mardin arapçası ile İskenderun arapçasının telaffuz farkından 🙂 Zor oldu ama mardin arapçasını da ilerlettim baya 🙂
İçli köftenin haşlanmışını yapıyorlar burda ona da bayılıyorum, ama bir türlü bulgurlu hamurunu yapmasını öğrenemedim, öğrenir öğrenmez mutlaka yazarım.
Doktorum kıyma konusunda da çok kesin çizgiler çizdi bana, dışarıdan hazır kıyma almak ya da kıymalı ürünler (kebap gibi) yemem yasak . Kıymayı yağsız etten kendim çekiyorum. Kebabı da bu çektiğim kıymadan kendim yapıyorum..
Aah aah, diyabetli olmadan önce ne yemekler yapardım da şimdi sıkıştım kaldım 🙂 Allah’tan kırmızı et yasak değil yoksa sağlıklıyken kahvaltısını bile iskenderle yapabilen bir ben kesin aç kalırdım 🙂
Bu arada bugün eski tariflerimden birini diyabetime uydurdum, üzerimde denedim ve kan şekerimi hiç oynatmadı onu da paylaşmak isterim ki listemiz genişlesin değil mi 🙂 Yemeğimin adı “Kaygana”
1.5 türk kahvesi fincanı kepekli un
200 ml (1 kutu) az yağlı süt
1 Yumurta
Tuz
Arzu edilen miktarda kıyma
1-2 baş kuru soğan
yarım demet maydanoz
1 adet küçük boy rendelenmiş havuç (bu da isteğe bağlı, arzu edenler havuçsuz da pişirebilir)
Bir tavada az yağ ile soğanı kavurdum daha sonra üzerine kıymayı ilave edip kısık ateşte kendi suyunu salıp, çekene kadar pişirdim. Sonra üzerine rendelenmiş havucu ekledim. Havuçlar yumuşayınca da maydanozu ekledim. 1-2 dakika daha pişirdikten sonra tavayı ocaktan aldım. Böylece iç malzememiz hazır oldu.
Süt, yumurta ve tuzu bir kapta iyice çırptıktan sonra üzerine unu ilave ettim ve malzemeler birbirine karışana kadar iyice çırptım. (Aslında kulak memesi kıvamında olması gerekiyor hamurun ama ben karbonhidrat içeriği az olsun diyerek az un kattım ve bu yüzden baya cıvık bir hamur yaptım)
Daha sonra krep tavasını (ya da orta boy herhangi bir tava da olur) ısıttıktan sonra bir tatlı kaşığı sıvı yağ döktüm (ki hamurum tavaya yapışmasın) daha sonra da üzerine hazırladığım hamuru kepçe ile tavanın ortasına döktüm. (Döker dökmez tavayı çevirirseniz,incecik, eşit dağılmış bir hamur oluyor)
Hamur piştikçe yanlarından açılıyor böylece piştiğini görüp hamuru tersine çevirip öbür yüzünü pişiriyoruz. Her iki tarafı da piştikten sonra tavayı ocaktan alıyoruz ve hazırladığımız krebin içine yaptığımız harçtan katıp dürüm şeklinde sarıyoruz. yanına salata ve ayran yapıp afiyetle yiyoruz 🙂
Verdiğim ölçüden 4 adet krep hazırladım ben. Tabi yemeği hazırlarken şekerim 60 lara düştüğü için dayanamayıp 4 ünü de yedim 🙂
İsteyenler dürüm şeklinde değil de kare şeklinde sarıp kürdanla sabitleyip,kürdanların üzerine birer dilim de domates,sivri biber takarak fırına da koyabilirler, çıkmasına yakın üzerine light kaşardan da şöyle birer dilim koyduk mu fena olmaz yani 🙂 ama şekerimiz bu fikre ne der onu bilmiyorum 🙂
Umarım anlaşılır bir tarif verebilmişimdir 🙂
Yaz tatillerinde İstanbul’a geliyorum o zaman size de pişirebilirim istediğiniz herhangi bir yemekten, hatta siz pirinç pilavi da yiyebildiğinize göre, size esaslı bir maklube yapabilirim, tabii diyabetik usülden 🙂
Sevgilerimle..
Dilek Hanım Merhaba,
Abugannuş konusundaki açıklayıcı bilgi için teşekkür ederim 🙂
Biz annemle içli köfte yaparız İskenderun usulü. Annemden hamur tarifini alır size maille gönderirim.
Tarif güzelmiş. Bu yorumumdan sonra dün yaptığım yeşil fasulyeyi yemeye gideceğim. Acıktım tarifiniz sonrasında 🙂
Ben pirinç yemem. Kepeklisi var. Özel bir yerden alıyorum. Normal pirince göre kan şekerini pek zıplatmıyor.
Sizi bu tarifinizi bu Pazartesi günü yayınlarız bloğumuzda. Çok yemek tarifi vermeye başladık. Yemek tarifi koktu blog 🙂 Ama öğretici olması yani KH sayımını hesaplama anlamında da yardımcı oluyor.
Glisemik indeksi yüksek un vb malzemeler kullanmadığınız şekilde yaptıklarınızı yerim 🙂
Geldiğinizde İstanbul’da olursak sizi evimizde de ağırlarız 🙂
Mardin’e gelmeyi çok istiyoruz. Gelirsek te size haber veririz.
http://www.diyabetimben.com/2013/04/12/olcum-cubuklarindan-fark-almayan-eczaneler/ linkinde Zeynep Hanım, Haluk Bey’in Mardin’de bahsettiği bir eczaneyi soruyor. Yardımcı olabilirseniz sevinirim.
Sevgiler, güzel Mardin’e selamlar 🙂
Sevgiler
Tarifi beğendiğinize sevindim, deneme yanılma usülündeki araştırmalarımın devamı gelir böyle giderse 🙂 Yollayacağınız tarif için de şimdiden teşekkür ediyorum..
Mardin’e gelirseniz mutlaka beklerim. Temiz hava, bol güneş belki şekerimizi korkutup kaçırabilir; biz de bol bol yeriz 🙂
Söylediğiniz linke baktım, ben de şuan striplerden fark almayan bi eczane arayışı içindeyim. Bulduğumda mutlaka haber vereceğim.
Sevgilerimle..
Dilek Hanım Merhaba,
Nesil Hanım’ını cevabını aynen paylaşıyorum. Sayenizde ben de yeni bir bilgi edindim 🙂
“karbonhidrat sayımı 3 aşamalı bir sistem biliyorsunuz. ilk iki aşamasını herkes yapabilir ama karbonhidrat insülin oranı ve insülin duyarlılık faktörünü hesaplamak için 3. aşamaya geçemez. ikili yani mix insülin kullananlar karbonhidrat sayımının .aşamasına geçemiyor.doktoru bunu demek istemiş olabilir.
karbonhidrat sayımının 3. aşamasına sadece 4 lü doz insülin kullananlar ve insülin pompası kullananlar geçebilir.”
Sevgiler
İlginiz için çok teşekkür ediyorum Esra hanım,
Sayenizde her yeni gün yeni bilgiler öğreniyoruz, diyabetimizle uyum içinde yaşamayı biraz daha kolaylaştırabiliyoruz 😉
Sevgilerimle..
Merhabalar,
Bir sorum var. Ağızda aseton kokusu sadece şekerin yüksek seyrettiği zamanlarda mı olur yoksa şeker hastası olmayan birindede olabilir mi?
Herkese iyi akşamlar…. Nerden başlayıp yasadıklarımı nasıl anlatsam bilemedim .Bu sabah oğlum ellerimin arasından kayıp gitti. Düşük şeker komasına girdi .Sabah saat 7 30 da 131 di.Cumartesi diye uyumak istedi.İkimizde yattık .5 yıldır böyle devam ediyorduk.Ama bugun boyle olmadı. Tuhaf sesler cıkartmaya baslayan oglum kendini kasmaya sallanmaya basladı.Elleri ters döndü,ağzından beyaz köpükler çıkmaya başlamıştı.Oan panik yapmaması gereken ben çığlık atmaya bağırmaya başladım bir yandanda glıkagonu aradım yerını bildiğim iğneyi bulmakta defalarca yapmayı test ettiğim iğneyi nasıl hazırlıcamı sasırdım.Bana yıllar kadar uzun gelen saniyeler içinde iğnesini yaptım 2 dakika sonra gözünü açtı ama çok bitkin durumdaydı. Şekerini ölçtüğümde 58 di.Daha sonra kusmaları başladı ve soluğu acilde aldık.Gece 1 e kadar serum takviyesiyle 80 den yukarı çıkmadı şekeri.Gece saaat 1 de yediği yemekle oğlum kendine geldi.Kurt gibi acııktım anne dedi.6 yıldır diyabetliyiz herseye dikkat eden her gece kalkıp şekerini ölçen ve bilinçli olduğumu düşünen ben bu komayı hiç beklemiyordum.Hala kendime gelemiyorum gözümün önünden oğlumun o görüntüsü gitmiyor.Allah bize bir daha sizlerede hiçbir zaman bu durumu yaşatmasın .sevgiler
Yeliz hanım;
öncelikle çok geçmiş olsun.. ben şaşırdım açıkçası 🙁 sizin için çok zor bir durum gerçekten.. paniklemeniz elbette ki çok normal..
6 yıldır bu kadar bilinçli bir diyabet yönetimi sonunda bu şekilde bir koma yaşamak eminim sizi de oğlunuzu da çok yormuştur ve sarsmıştır..
oğlunuz kaç yaşında? ve daha önce böyle köpük gelme durumu oldu mu ki?? ben de bir çok kez hipo yaşıyorum 30 lar 40 lar.. ama bu şekilde bir atak yaşamadım.. acaba başka bir rahatsızlık söz konusu olabilir mi?? acil de başka birşey söylenmedi mi.. safra kesesi yada Allah korusun epilepsi nöbeti gibi.. olduğundan yada olacağından değil elbette ama nöbetin bu şekilde seyretmesi ilginç geldi bana…
sevgiler…
Ayşe Hanım, Yeliz Hanım Merhaba,
Bu konuyu ana sayfaya aldım.
Ayşe Hanım’ın yorumunu da yazının altına ekledim. Oradan konuşalım. Önemli bir durum çünkü.
Sevgiler
Merhabalar,
Aklıma takılan bir soru var. Doktorum bana havuç dışında meyvelerden uzak durmamı
Ama illa ki yemek istiyorsam belirli porsiyonları kürdan inceliginde dograyarak
Yaklaşık 4 saatte yememi söyledi. Ben de meyveyi o şekilde tüketemediğimden
yemiyorum.
Şimdi aklıma takılan soru şu : elma veya limonun sadece kabuğunu kullanarak
kepekli undan tatlandırıcı ile bir kek yapsam içine kattığım elma veya limon kabuğu
kekin KH içeriğini arttırır mı ? Yani meyvenin kabuğunda da meyvedeki gibi şeker var midir ?
Dilek hanım merhaba;
Yazdığınız yorum çok merakımı cezbettiğinden sormak istiyorum. Nasıl yani doktorunuz size havuç dışında meyveleri yasakladı.
özel bir durumunuz mu var meyvelerle alakalı, yani size bir zararı mı var ki böyle birşey söyledi ?
Biz diyabetlilerin benim bildiğim kadarıyla böyle bir sorunu yok.
Hatta ki ben kendimden biliyorum. Çapa da gittiğim diyetisyenler, özellikle araöğünlerimi (yatmadan önceki hariç) 100 gr istediğim bir meyve ile 200 ml süt ile geçirmemi istemekteler. buna göre size sorularımı sordum. lütfen mazur görün.
Eğer daha deyatlı bilgi almak isterseniz blogumuz da Diyetisyen Nesil hanım ile iletişime geçebileceğiniz twitter ve facebook adreslerine ulaşabilirsiniz.
En sağlam bilgiyi Nesil hanımdan öğrenebilirsiniz…
Dilek Hanım,
O doktoru kucaklıyorum 🙂 Negatif bir şeyler yazmayacağım.
Genelde ara öğünlerde meyve yenir. Benim her ara öğünümde meyve mutlaka var. Zira oradan almamız gereken vitaminler var.
Bence o doktorun söylediklerini silin kafanızdan. Havuça evet ama diğer meyvelere hayır. Bu şaka gibi olmalı. Nesil Hanım’ın mail: nesilgoren@hotmail.com
Nesil Hanım size daha iyi yol gösterir.
Bu arada keki meyve kabuklarından değil kendisiyle yapın 🙂
sevgiler
Merhaba Esra Hanım,
Bence de kucaklayalım, evrene pozitif enerji gönderelim ki o da bize regüle olmuş bir şekerle geri dönsün 🙂
Benim şekerim aynı benim gibi; bi tuhaf 🙂 Acaba sadece lantus aldığım için midir, yoksa başka bi sebebi mi var bilemedim ama şekerim herşeye reaksiyon veriyor. Mesela bugün 23:00’te gene 200ü buldum,neden yükseldi onu da çözemedim 🙁
Mesela geçen ay, Dr Oetker’in bu şekersiz serisinden almıştım tatlandırıcı ve sütle pişirdim. Arkadaki tabloya göre ufak bir porsiyonda 15 gr Kh var yazıyordu ben de buna istinaden ikindi vakti olan ara öğünümde yedim. Yemez olaydım o gün akşam tokluk saatinden gece 3’e kadar saat başı artarak yaklaşık 300 lere kadar geldi. Sonra aklıma geldi “kuzu kulağı” diye ekşi bir ot var,ondan yedim bir saat sonrasında ancak 180 lere indirebildim..
Sanırım meyve de bende buna benzer bir eki yaratıyor zira doktorum ilk önce meyveyi sadece akşam ara öğünümde kürdan inceliğinde doğrayarak ve 4 saat gibi bir sürede yememi söylediğimde dinlemeyip öğlen ara öğünlerimde yemiştim ve o zaman da hiperleşmeye başlamıştı şekerim. Meyve yemeği bıraktığımda en hiperi 160 oluyordu, o da sabah tokluklarda.. Acaba ilk başta çok düzensizdi de o yüzden mi yoksa gerçekten mi meyve yükseltiyor bilemedim..Bana ara öğünlerimde yarım dilim ekmek-peynir ya da şu altınbaşak yulaflı kepekli bisküvilerinden verdiler, onları tüketiyorum uzunca bir zamandır.
O yüzden şimdi meyve yemeye korkuyorum açıkçası. Nesil Hanım’a da bir mail atarak bu konuyu bir danışayım diyorum. Yoksa dediğiniz gibi hiperleşmeyeyim derken vitaminsizlikten başka hastalıklara yakalanacağım 🙁
Eğer Nesil Hanım meyveli keke onay verirse kendime bu bi kaç gün ara öğünlerde kek ziyafeti çekebilirim 🙂
Sevgiler..
Dilek hanım;
anladığım kadarıyla yeni diyabet hastasısınız.. takdir edersiniz ki bu hastalık zamanla öğreniliyor.. tecrübe ede ede kendinizi öğreniyorsunuz bu konuda..
dolayısıyla diyetinizi oturtabilmeniz için uzman bir diyetisyenle çalışmanızı öneririm.. ayrıca diyabetimben sitesinde istediğiniz her konuda yazı ve yorumları okuyarak bilgilenebilirsiniz…
ben Uzm. Dyt. Nesil hanım ile tanışmadan önce kendi bildiğimce yapıyordum bazı şeyleri ve doğru olmadığını dalgalı şekerlerden anlamak pekte zor değildi.. Nesil hanım özellikle tip 1 diyabetli beslenmesinde doktora yapıyor ve bizim için bulunmaz niimet.. bence öyle en azından..
öncelikle kendinizi bu kadar sıkmayın.. biraz rahat olun.. cho sayımını öğrenince çok daha rahat olacaksınız.. bir de neden sadece lantus kullanıyorsunuz?? oral diyabetik ilaçta alıyor musunuz?? sadece lantusla regülasyon zor olabilir sanki..
bir de meyve ve sebzesiz olmaz.. artı kurubaklagilsiz.. vücudun temel yapı taşları var.. bunları dışardan sağlmazsanız evet muhakkak günün birinde bi araz çıkar…
sevgiler..
Ayşe Hanım merhabalar,
sadece lantus alıyorum sabah akşam onun dışında herhangi bir ilaç almıyorum bu yüzden maalesef karbonhidrat sayımı yapamıyorum, daha çok sopr,vb aktivitelerle düüzenlemeye çalışıyorum..
Çok tecrübesiz olmama rağmen pek çok şeyi buradan öğrendim, Esra Hanım’ın olsun, diğer arkadaşların olsun ilgisi ve desteği muazzam..Sağolsun Nesil Hanım da mailime cevap atmış.Onun da aklına yatmamış pek, bilmiyorum artık doktorumu mu değiştirsem, sizin de dediğiniz gibi daha da fazla hastalanmak istemiyorum zira..
İlginiz için teşekkür ediyorum,
Sevgiler..
Merhabalar Taha Bey (isminiz Taha diye hatırlıyorum, yanlışlık
yaptıysam kusuruma bakmayın 🙂
Ben de Çapa ‘da muayene oluyorum, Tip 1 liyim fakat sadece lantus kullanıyorum sabah akşam. Ara öğünlerimde
meyve yediğim zaman gün içinde şekerimde dalgalanmalar oluyor ona istinaden
doktorum bu şekilde davranmamı söyledi. Ben de çok nadiren yemeğe çalışıyorum.
O da en fazla 3 can eriği….Kaldı ki yaz meyvesini de çok severim ama bu yüzden
uzak durmaya çalışıyorum.
Estağfurullah tabi ki aklınıza takılanı sorun ki ben farkında olmadan bir yanlış yapıyorsam
düzeltmiş olayım. Çünkü sadece 3 aylık diyabetliyim, hatalarım çok olabilir. Belki Nesil
Hanım da bu konudaki hem de meyvelerin kabugunda şeker olup olmaması hususundaki sorularımıza ışık tutabilir ben de çok mutlu olurum.
Dilek hanım merhaba sanırım cemile ya da emine hanımla beraber diyetlerinizi yönetiyorsunuz.
Ve bence yeni diyabetli olduğunuzdan dolayı regule etme adına söylenmiş olmalı bu size ama, esra ablanın da dediği gibi, diyetisyenlerinize gittiğinizde “ihtiyacımız olan vitamini vs. Nasıl alıcaz” diye sorarsanız biz de aydınlanmış oluruz…
Merhaba Taha Bey ,
Ben Çapa’da endokrinoloji ana bilim dalı başkanı prof Temel Yılmaz’a muayene oluyorum özel muayenesine gittiğim için cemile veya emine hanımla tanışma şansım olmadı maalesef. Kısa bir süreliğine rapor alıp muayeneye geldiğim için ve o dönem tabir-i caizse neye uğradığımı şaşırdığım için hiçbir şeyi sorgulamak aklıma gelmedi. Bir dahaki gidişimde daha ayrıntılı soracağım.
İyi geceler herkese,
Arkadaşlar kan şekeimiz yüksek iken duş yapmak sakıncalımıdır? Duşa girmek için normal değer varmıdır?Lütfen paylaşırmısınız.
Selmlar
Dilek Hanım,
Çok yüksekse yani 200 mg/dL’nin üzerinde ise zaten hareket ettirmemek lazım Arda’yı. Duşa girmek için bir değer olmasa da hareket edeceği için yaptırmamak lazım gibi?
Sevgiler
Dilek hanım merhaba .Bu konuda tam anlamıyla bilgim yok ama Esra hanımında dediği gibi şeker yüksekken yapılan hareket daha fazla yükselmesine sebeb oluyor mesela bizim 300 lerdeyse böyle oluyor. Birde merak ettiğim insülin vurduktan ne kadar zaman sonra banyo yapılsa daha iyi olur .Herkes farklı bir sey soyluyor. sevgiler
Yeliz hmn bize zamanında doktorumuz insülin olduktan yemek yedikten 1saat sonra çok sıcak olmayan banyo yapsın dedi.
Bende sunu öğrenmek istiyorum tamam her şey 1saat sonra ama. Kşr değeri ne olmalı 200mg iken olabilir mi olamaz mı ?daha da yükseltirmi düşürürmü?
Sevgiler selamlar
Dilek hanım furkan 5 bucuk yasındaydı diyabet oldugunda ozamandan beri 200 lü degerler de banyo ve hareket halinde artı yükselme yapmadı .Ama biliyorsunuz her diyabetlinin vucut tepkisi kendine özel denemek lazım galiba diye düşünüyorum.Birde diyabet kafası karısık bir arkadas ne yaptıgını bilmiyor.Aynı durumlarda bazen yükseltirken bazen düşürüyor. sevgilerimle
Bu arada söylemeyi unuttum Nesil Hanım’ın, Esra Hanım’a ve Taha Bey’e çok selamları var 🙂
Dilek Hanım,
Teşekkür ederiz 🙂
sevgiler
Merhaba Esra Hanım,
Aslında uzun zamandır sitenizi takip ediyorum. Fakat yazma konusunda yeni güç buldum. Belki de yaşarken çok ağır gelen şeyleri anlatmaya kalbim tahammül gösteremedi. 2011 Kasım ayında kızım henüz 10 yaşındayken diyabet teşhisi kondu. 10 günlük bir hastane süreci sonrası yeni hayatımıza başladık. Gerek kızımın pozitif tavrı, gerek kısa sürede diyabet üzerinde çok iyi bir kontrol sağlamış olmak kısa sürede toparlanmamıza vesile oldu. Fakat 3 ay sonraki kontrollerde troid antikorlarının varlığı tespit edilince dünya başıma yıkıldı. Kızım haşimato… Henüz ilaca başlanmadı. Fakat bu bende travmaya sebep oldu. Sanki oto-ümmin sistemle ilgili tüm hastalıkları yaşayacakmışız gibi korkmaya başladım. Kızım karnım ağrıyor dese “Eyvah, çölyak mı” , dizim ağrıyor dese”Römotoid artrit mi” hezeyanlarıyla işkenceye dönen günler…
Şimdilerde daha iyiyim. 1,5 yıl oldu. HbA1C değerlerimiz 5.7- 6.5 arasında değişiyor. Troid değerlerimiz normal seviyelerde. Troid için selenyum kullanmanın önemini okumuştum. Selenyum hapını aksatmıyoruz. Zerdaçallı balımız var, sürekli tükettiğimiz. Soğuk sıkma çörek otu yağını da unutmayayım. Sabah elimde kaşık kızımın yatağına gittiğimde kızımın sözü”Sabah işkenceleri part 1″… Eşim de kızım da biraz abarttığımı düşünüyorlar ama ben tam gaz devam, yolumda ilerliyorum…Annelik işte.
Bu siteyi keşfettiğimde haşimatolu bir diyabet hastası olduğunuzu okuduğumda size sarılmak geldi içimden. Can simidi oldunuz bana.Size, kızıma ve tüm diyabetli yavrularımıza şifalar diliyorum. İyi ki varsınız… Teşekkürler…
Filiz Hanım Merhaba,
Bu yorumunuzu ana sayfada yazı formatına aldım. Yorumumu da oraya yaptım 🙂
sevgiler
merhaba!ben nurcan amasya merzifon da fen ve teknoloji öğretmeniyim.4 yaşında bir kızım var ve kızıma 6 ay öncesinde marmara eğitim araştırmada tip1 teşhisi kondu çok zor günler yaşadık ve hala zorlanıyorum .kan şekerlerini bir türlü 80-190 arasında tutamıyorum.karbonhidratı sayıyorum zannediyorum ama artık hiç bir şeyi beceremiyorum gibi geliyor.günde 5 defa insülin yapıyorum.sabah,öğle,ikindi,akşam(levemir+humolog)ama kızım şundan şu kadar yer diyemiyorum çocuk ne zaman ne yiyeceği belli olmuyor.moralmen çökmüş bir durumdayım kızımın organlarını nasıl koruyacağım,yaşadıklarım normal mi yardımcı olursanız sevinirim.ayrıca önerebileceğiniz doktor ve diyetisyen var mı?istanbul,ankara,izmir fark etmez her yere giderim teşekkürler.
Nurcan Hanım Merhaba,
http://www.diyabetimben.com/2013/05/06/uzman-diyetisyen-nesil-goren-atalay/ linkinde Nesil Hanım’dan bahsetmiştik. Size İzmir yakın mı uzak mı bilmiyorum. Ama Nesil Hanım’a gitmenizi önerebilirim.
sevgiler
Nurcan Hanım,
Öncelikle geçmiş olsun… Evet geçmiyor ama biz zamanla bu hastalıkla yaşamayı öğreniyoruz. Hatta biz hastalık demiyoruz yeni yaşam şeklimiz diyoruz. Çünkü biz kızımla beraber bütün aile aynı düzende besleniyoruz artık. Paketli ürün evimize girmiyor, poğaça, açma gibi hamur işlerine veda ettik. Hep beraber ara öğün saatleri vs. Sizin de düzene girecek, diyabet size, siz diyabete alışacaksınız, emin olun, paniklemeyin.
Size naçizane tavsiyem panikleyip üzüldüğünüzü kızınız hissetmesin. Diyabette psikolojik duruş çok önemli. Kızıma ilk teşhisin konduğu günü hatırlıyorum. Kızım ne olduğunu, işin ciddiyetini anlayabilmek için gözümün içine bakıyordu. Ben ağlayabilmek için hastanede gizli saklı bir köşe ararken arkamdan geliyor, gözlerimin içine öyle bir ifade ile bakıyordu ki… Yazarken bile kalbim eziliyor… Hiç ağlamadım, nasıl başardım bilmiyorum ama hep güldüm, şakalaştım kızımla. Kızıma “Senin sayende biz sağlıklı yaşama geçtik, doğru beslenmeyi öğrendik” diyerek teşekkür ettim. Şimdi 12 yaşında 1,5 yıllık diyabetli olmasına rağmen büyük oranda diyabeti kendisi yönetiyor. Her türlü geziye, doğum günü partisine gidiyor. Yiyeceklerini hesaplayıp insülinini yapıyor. Hiç hipo yaşamadık. Yükselişler oldu araya girdik.
Emin olun sizin de böyle olacak. Biraz sabır, biraz gayret. Mutlaka spor olsun kızınızın yaşamında ve bol su…
Umarım iyi haberlerinizi alırız…
Merhabalar…Bu ara naparsak yapalım şekerleri dengeleyemiyoruz .Ne yapacagımı ogluma nerden nasıl yaklasacagımıda sasırmıs durumdayım.Çok fazla sinirli oldu .Her seye fazlasıyla tepki göstermeye basladı.Bir yere giderken kendine dikkat et dememe bile tahammulu yok hemen kızıyor.Diyabetle ilgili söylediğimiz her konu öfkeyle bitiyor.Oğluma yardımcı olmaya calısıyorum ama olamıyorum.Bu sene hic yapmadıgı terslikleri yapıyor .Surekli bir dondurma kavgamız var.Sitedeki bazı yazıları okutmak istiyorum ama gözünün ucuyla bile bakmıyor. Yemekle ilgili sorunlarımız cok surekli sandviç ekmek arası tarzında seyler yemek istiyo.Benim artık uykularım kacıyor bi komplikasyon olcak diye .Bu yasları diyabetle geciren kardeslerimden ve annelerinden tavsiye istiyorum. Sasırmıs ve morelmen cökmüş durumdayım.
sevgili yeliz hanım ve diyabetli anneleri allah hepimize kolaylıklar versin.damdan düşeni en iyi damdan düşen alar.ben 17 senedir diyabetli annesiyim.oyüzden hepinizi akrabam kabul ediyorıum.şeker akrabalığı.biz anneler çok güçlü olmak görünmek zorundayız.ben sizin daha öneki yorumlarınızı yeni okudum.benim oğlum 17 yaşında diyabet oldu.sizin oğlunuz daha çok küçük allah yardım etsin.çok yıpratıı uzun bir yol var.disiplinli bir hayat gerektiriyor.yeni başladığımızda bir mutfak tartısı ölçülü yemekler…meyve saatleri…. herşey düzenli saatli dakikalı gramlı .hatta birgün memlekete gittik. orda bir komşu oğluma ağaçtan kopardığı bir erik veriyor oğlum teşekkür edip meyve saati olmadığı için yiyemeeğini söylüyor.ama çok duygulanıp yanımıza geldi sakalından yaşlar süzülerek ama bu böyle gitmiyor …1 sene 3 sene 5 sene değil hayat boyu… gizli isyanlar yaşıyor hırçınlaşıyor umutsuzluğa düştüğü anlaRI OLUYOR. bunlar konuşulmuyor birbirinizi ümemek adına siz anne olduğunuz için anlıyorsunuz .ANNE nin ıstırabını sadee anne anlar.bizim ve çouklarımızın psikolojik yardım almamız şart.acılarımız azlmazda birbirimizedoğru davranmayı öğreniriz.bir anne çouğuna nasıl davranmalık,i onu hayata hazırlayabilsin.korumacı olmak üzüldüğünü ona bildirmemek doğrumu PAYLAŞMAK neyi nekadar.çok zor günler atlattık.inşallah atlamıştır.oğlum İTÜ endüstri mühendisliği mezunu kendi şirketini kurdu SAP danışmanı evlendi 1.5yaşında dünya tatlısı bir torunum var.hiç göremeyeeği amasının adını aldı.dünya imtihanlarla dolu rabbim taşıyamayaağımız yükler yüklemesin.ben diyabetli oğlumun üstüne titrerken sapasağlam yolcu ettiğm küçük oğlum bir telefon uğruna öldürüldü.ve ben hala ayaktayım yaşıyorum gülüyorum yani HAYAT devam ediyor.annelik hep güçlü olmayı gerektiriyor .aılar öldürmüyorsa güçlendirirmiş.şeker anneler güçlü olmak durumunda.allah hepimize kuvvet versin sevgiler
merhaba 22 yıldır tip 1 diabetim şekerim regüle olmadığından dolayı doktor medtronik şeker pompası denmemem gerektiğini söyledi 10 gündür kullanamaya çalışıyorum fakat sorun yaşadım bunun için bana dönme zahmetinde bulunmadı ameridaki merkezini aradım sonuç bekliyorum bensize kesinlikle tavsiye etmiyorum bu markayı eksik eğitim veriyorlar paray almayı biliyorlar fakat asla karşılgını vermek yok aynı hatayı yapmayın lütfen…
Merhaba Esra hanım ben sizin araciliginizla annelerden yardım istiyorum oğlum diyabetli 6 yasında malum yaz ayindayiz hergün dondurma yemek istiyor biara izin verdim ama baktım daha doyumsuz olmaya başladı her gördüğünü istiyor tabi yanimizdaki cocuklardan gördüğü için ne söylesende oan için boş oluyor nasıl davranmam gerektiğini bilemiyorum aslında birazda yanimizdaki ailelerede kızmıyor değilim bu konuda daha duyarlı olmalarını bekliyorum ama maalesef kolaya dondurmaya çikolataya boğuyorlar cocuklarını ama bizim cocukların ne hissettiği onların pekte umrunda değil böyle durumlarda ne yapmam ne söylemem gerekiyor
Arkadaşlar selamlar , öncelikle yazı ve yorumlarınız gayet profesyonel. İnsanı davranış ve tutumlarınız ise harkulade. 1 aydır takip ediyorum sizleir ve yazılarını , yorumalrınızı. Neden takim ediyorum ? bende şekerim galiba 🙂 her neyse . ciddi bir stresli dönem sonrası şeker dünyasına adım attık. 6 ay önce hiç bir ibare yok iken bir anda şeker olduk. Buraya yazmak istememin sebebi bu sürede toparladığım bilgileri sizler ile naçizane paylaşmak. şimdiden tespitleirmde oluşabilecek hatalarım için özür dilerim.
Söyliyeceklerim esasında tip2 leri ilgilendirir ama genel anlamda şeker hastalarının diyeti ve beslenmesiyle ilgili. Bu arada mesleğim mühendislik ve bazı tabirlerim meslek içinden olabilir.
şeker hastalığının temel iki nedeni var
1- genetik
2-çevresel faktörler ve beslenme
1- genetik ; endokrin sistemimiz
2-çevresel faktörler ; stres vb durumlar ve yediklerimiz , soğuk veya sıcak hava vsvs
yurt içi ve yurt dışı kaynaklardan araştırdıklarımdan yola çıkmadan önce tespitlerimi belirteyim,
1- başırsak ameliyatı olan kişilerde tip 2 rahatsızlığı ortadan kalkabiliyor.
2-metobaolizma ameliyatı olup ince bağırsağın üst ve alt kısmının yer değiştirilmesi sonrası %90 lara varan oranda tip2 hastalığı iyileşiyor.
3-soğuk ülkelerde tip2 ye pek sık rastlanmıyor.
4-özelikle elma sirkesi ve benzeri bağırsaktan emilim hızını azaltmak kaydı ile tip 2 ciddi kontrol altına alınabiliyor
5-şeker hastası olan kadavralardan alınan bağırsak numunelerinde zararlı bakterilerin yararlı bakterilerden ciddi oranda fazla olduğuna dair tespitler yapılıyor.
aslında bir çok şey daha yazabilirdik ama sadete gelirsek merkezde bağırsak ve vucudumuzun bakteri floryası duruyor. bilindiği üzere bakteri floryası herkese annelerinde hediyedir. İlk floryamız annemizden bize transfer olur(genetik:) )
şekerimin ciddi anlamda yükselmesinden 1 sene önce karnımda cidid anlamda gurultu , şişkinlik , sık büyük tuvalete çıkma gibi durumlar ile karşılaştım. olay lar bundan sonra gelişmeye başladı.
işte bu noktada , iyi ve sağıklı bir bağırsak florası , mide florası elde edilirse , ince bağırsağın en alt kısmında bulunan ve insülin duyarlılığını artıran kısmı gıdaca zengin şekilde beslenecek kadar bir beslenme diyeti uygulanırsa ve artı spor yapılırsa (meletonin salgısı açısından 🙂 ) bunun yanında immün sistemin temel taşı olan bu bağırsak florası çok ciddi ele alınırsa özellikle tip2 ler için cidd faydalar sağlanabilir.
öncelikle bağırsak florasının ne kadar sağlık lı olup olmadğını anlamak için size tavsiyem a karnına bir adet elma yiyin. eğer bu elma kısa bir süre sonra gaita olarak dışarı atılmış ve ciddi anlamda sindirilmemiş ise sizdeki bağırsak florası flora değil arkadaşlarım. çünki elma 24 saat süre boyunca bağırsaktaki o yardım kardeşlerimiz olan bakteriler tarafından fermentasyon yolu ile sindirilir. bakteri yoksa yada az ise o elma sindirilmez ve olduğu gibi ve kısa sürede dışarı atılır. eğer böyle bir durumunuz var ise ki bende var tavsiyem(tavsiyem bu durumdan etkilenmeyecek durumda olan kişiler içindir. herkesin durumu aynı olamaz ve dikkat edilmeli)
-çorbalarınıza azcık elma sirkesi atın
-her yemek öncesi bağırsak emiliminizi yavaşlatıp gıdaların ince bağırsağın sonlarına kadar ulaşabilmesi için 1 çorba kaşığı yulaf kepeği +1 bardak kefir + bir tatlı kaşı tarçın (insülin kullanımı ityileştirir) yemekten önce için
-mutlaka balık yeyin haftada en az 1 kez (çupra tavsiyem)
-balık yiyemez iseniz mutlaka balık yağı kullanın
-bol bol yoğurt
-yeşil çay + yarım limon akşamları tavsiyem (damarları %4 ornaında genişletip hüzrelere enerji , glukoz , trgiserid girişine yardımcı olur.
-eğer sağlık açısından bir sıkıntı doğurmayacaksa probiyotik destek
tüm bunları bağırsaklarınız elme sindirebilir hale gelene kadar yapınız 🙂
şimdi bunlarda ne denebilir.
1- yulaf kepeği : çözünebilir lifler bağırsakta jel tabakası oluşturup emilimi tüm bağırsağa yayar
2- elma sirkesi : yine buda emilmi azaltarak bağırsağın alt kısımlarına kadar gıda ulaşmasına yardımcı olur
3-tarçın: insülin kullanımı kolaylaştırır. insülin direncini düşürür.
4-kefir ve yoğurt : bağırsak florasının düzelmesi için yardımcı olur-
5-probiotik : azalmış bakterilerimizi çoğaltır. (genelde 2 haftada bir noktaya getirir ama doktor tavsyesi ile uzatmak faydalı olabilir.
bunları dikkate almadan önce mutlaka doktorunuza baş vurun. bilinçsizce kendi sağlık durumunuzu göz önüne almadan bu tavsiyelere uymayın.
hepimize Allah şifalar versin
saygı ve sevgilerimle
http://www.diabetesdaily.com/forum/type-2-diabetes/37947-does-gut-inflammation-cause-insulin-resistance/
bu linkte yukarıdaki yorumuma ilşkin bilgiler ve olgular bulunuyor
http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3224226/
bu geniş makalede ise bağırsak florasının cidid anlamda etkilerine dair hipotezler mevcut. bunun yanında tip1 diabet için de bağırsak florasının geliştirilmesine dair bir takım ilgiler mevcut
http://tr.wikipedia.org/wiki/Fruktoz
bu bağlantıyıda okumanızda fayda var
Mustafa Bey Merhaba,
Hoş geldiniz 🙂
3 yorumunuzu toparlayıp ana sayfamızda yazı formatına getireceğim birazdan. En azından hep beraber tartışırız.
sevgiler,
Mustafa Bey Merhaba,
Konuya http://www.diyabetimben.com/2013/08/06/mustafa-beyin-yorumu-ve-bilgilendirmesi/ linkindeki yazı üzerinden devam edelim. Yorumunuzu düzenleyip orada yayına aldım.
Sizden ricam bu yorumunuzu copy-paste ile verdiğim linkteki yazının altına yorum olarak atamanız.
sevgiler
esra hanım iyi günler strip farkı almayan eczaneler linkini tıkladığımızda sayfa bulunamadı diyor.yardımcı olurmusunuz konya merkez için
Rahmi Bey Merhaba,
Bazı sorunlar sebebiyle kaldırmak durumunda kaldık.
Yazıyı mailleseniz size nasıl olur?
Sevgiler
Esra hanım neden olmasın. e-mailime gönderebilirsiniz.
nehaberhasip@mynet.com saygılar.
esra hanım merhabalar…
şeker ölçüm cihazı olarak güvenilir bir marka önerebilir misiniz acaba. bende 2 tane var biri ebsensor diğerinin markasını bilmiyorum acıkcası:) aynı anda ikisinden de ölçüm yapıyorum ve yaklaşık 40 50 fark oluyor.bir de bu ölçüm cihazlarını internetten sipariş etmek ne kadar güvenli olur sizce.. şimdiden teşekkür ederim ..iyi günler…
Sena Hanım Merhaba,
Aslında 2 glükometrede ölçüm yapıp glükometreleri karşılaştırmak doğru değil.
Ben Accu-chek Performa Nano kullanıyorum. Roche’un ürünlerine güveniyorum. Tavsiye edebilirim.
İnternetten sipariş konusunda da bence bir sıkıntı yaşamazsınız. Endişeniz olmasın. Ama SGK zaten size ücretsiz glükometre alma hakkını veriyor. Eğer hakkınızı doldurmadıysanız eczaneden alabilirsiniz.
sevgiler
esra hanım..
ilaç raporumda kayıtlı olan ebsensorun süresi 2 yıl olduğu için o süre dolmadan yeni bir ölçüm cihazı alamıyormuşum eczacım öyle söylemişti.yanlış bir bilgi ise yardımcı olur musunuz yeni bir glükometreye gerçekten ihtiyacım olduğunu düşünüyorum. teşekkürler..
Sena Hanım Merhaba,
Evet. Süresi 2 yıl. Bu durumda kendi paranızla alacaksınız.
sevgiler
esra hanım..
kusura bakmayın çok soru sordum 🙁
peki söylediğiniz o markayı doktora yazdırabiliyor muyuz, ücretsiz alım için
Sena Hanım,
Önemli değil. Accu-chek Performa Nano diğer kan şekeri ölçüm aletleri gibi reçete edilince ücretsiz alınabiliyor. Eczacınıza bu cihaza geçmek istediğinizi söyleyin. Belki ücretsiz verir.
sevgiler
Mehabalar… 3 aylık strip alma zamanımız geldi.Gecen 3 ayda kutu basına 12 lira vermiştim.Bu ay kutu basına 18 lira verdim.Zammı geldi yada benim eczanemle mi ilgili anlamadım.Yakın zamanda alan varmı ve ne kadar fark ödediniz.Cihazımız optıum freeStyle.11 kutuya 200 lira verdim.Bu fark alımına ne zaman bir çözüm bulunacak.Biz bunları paramız olsada olmasada almak zorundayız.Ama neden bizim için insülin kadar önemli bir malzemeye fark ödemek zorunda kalıyoruz.Fark ödenmeyen cihazın striplerini güvenilir bulmadıkları için hastane kabul etmiyor kullanmayın diyor.İyi güzel kullanmayalım ama böyle farklar olunca galiba mecburi bir dönüş olacak.
sevgiler
Merhaba,
Bu gün ilaçlarımı yazdırdım.Alırken eczacımız bana denemem için In STAR iğne uclarını önerdi ben de bir kutu aldım normalde Micro Fine kullanıyordum.Bu In STAR’ ı daha önce kullanan veya hakkında bilgisi olan var mı?
Teşekkürler
Mehmet bey merhaba,
In star adı altında satılan iğnenin kalitesi microfine yanında sıfır kalır. Deriye takılıyor ve kanamalar meydana geliyor. Lütfeeen eczacımıza bu kadar güvenmeyin 🙁 kendi karlılığı için o iğneyi öneriyorlar. Şuna Microfine piyasadaki tek kaliteli iğne. Lütfen sağlığınızdan ödün vermeyin
Bir öneri,
26 Ekim Cumartesi günü yapılacak toplantının bir televizyon kanalı yada internetten canlı yayınlanması mümkün olursa katılamayan, konuyla ilgili insanlara yararlı olacağı kanaatindeyim.
Saygılar,Sevgiler Emek verenlere teşekkürler.
Burhan Bey Merhaba,
Öneriniz için teşekkürler.
Ancak bir TV kanalıyla 4 saatlik yayını yayınlama konusunda anlaşmamız imkansız.
Farklı bir düşüncemiz var. Beklemenizi rica edeceğiz.
sevgiler
Merhaba Esra Abla geçnki toplantıdaki gibi geleceklerin adlarını yazarmısın Esra abla
Mehmet Ali Merhaba,
Maalesef yayınlayamayız. Herkesin kişisel bilgileri ve isimleri dahil bilgi güvenliği için bizde saklı.
Şu an 210 kişi kesin katılacak 🙂 Eeee siz de geliyorsunuz 🙂
Sevgiler
Merhabalar esra hanım,
Öğrenci olan Diyabet hastalarının yurtlarda kalması hakkında bir yönetmelik var mi? Varsa neleri içeriyor. Bu arada yurtta kaldığım yer çok güneş almıyor. Bu benim açımdan nasıl bir risk oluşturur.
Teşekkürler.
Gülsüm Hanım Merhaba,
Maalesef bulunmamakta bir yönetmelik.
Güneş almamak d vitamini değeriniz için belki sorun oluşturur.
sevgiler
Merhabalar,
Yaklaşık 10 yıllık bir diyabetliyim ve artık şekeri kontrol altına almak için pompa kullanmak istiyorum.
Bu konuda önerisi olan var mı? yeni bir sürü cihaz var?
Ayrıca Gaziantep’deyim kiminle görüşebilirim acaba?
Ömer Bey Merhaba,
Türkiye’de maalesef yeni bir sürü cihaz yok.
Sadece 2 marka var. Birisi Medtronic, diğeri ise Dana markalı.
İnternetten bu 2 firmayı da arayarak pompa hakkında bilgi sahibi olabilirsiniz.
Ben Medtronic marka olanı kullanıyorum.
sevgiler
arkadaşlar,nar kabuğu tozu,beta hücrelerini arttırıyor.bilimsel olarak,hemde kimyasal değil ve aktarlarda satılan kabuklardan değilde,kendi evimizde hazırlaarsak daha sağlıklı olur.
Gazi Üniversitesi Gazi Eğitim Fakültesi Kimya Eğitimi Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. İbrahim Uslu’nun açıklamaları;
‘Gölgede veya 40-50 dereceyi geçmeyecek ortamlarda kurutarak, ufaladığımız nar kabuklarını serin bir yerde saklayalım. Daha sonra 100 gram kaynamış suya, 2 gram nar kabuğu atarak, yaklaşık 10 dakika kaynatıp suyunu hemen her gün çay olarak tüketelim. Böylece başta kanser, kalp ve şeker olmak üzere pek çok hastalıktan kendimizi korumuş olacağız. Hatta çay içmekten üşenirsek, kurutulmuş ve parçalanmış nar kabuklarını, kahve çekme makinelerinde toz haline getirip, bir çay ya da kahve kaşığı tozu salata, peynir gibi gıdalarla direk olarak ta tüketebiliriz. Özellikle diabetlilerde beta hücrelerini artıracak bu tozu tüketmeye özel çaba göstermelidir. Genelde tüm meyvelerde olduğu gibi narın da en değerli yeri kabuğudur. Bir ilaç gibi içtiğimiz nar suyundan arta kalan kabukları da asla atmayalım ve başta kanser, şeker ve kalp olmak üzere hemen hemen tüm hastalıklardan korunalım.”
ayrıntılı bilgi ;
http://www.sabah.com.tr/Gunaydin/Saglik/2013/02/21/nar-kabugu-her-derde-deva
Gunaydin. Ben tip 1 hastasiyim . Sabah kahvaltisina kalkamadim ignemide kahvaltiyida gecirdim 2 saat kadar ne yapmam gerek.
Burcu Hanım Merhaba,
Biraz geç bir cevap oldu. Önemli bir durum değil. Yani kalem insülin kullanan tip-1 diyabetliler yemek saatlerini süre 2 saati aşmadığı sürece yemeklerini öteleyebiliyorlar.
Tabi kan şekerinizde de sorun çıkmıyorsa.
Sevgiler
Merhaba
Freestyle optium cihazımızın kanda ketonda ölçtüğünü öğrendim. Acaba güvenilir sonuç veriyor mu? Kullanan var mı? Kızımdan idrar örneği almak ölüm gibi hastalandığından beridir 1 kere verebildik. Moskovada bezden bakmışlardı ama burda öyle yapamayacaklarını söylediler. Aylardır keton ölçümü yapamıyoruz. Bir kaç hastaneyi arayıp kanda ketonu sordum yapmadıklarını söylediler.
Ebru Hanım Merhaba,
Optium Freestye cihazı güvenilir bir markanın cihazı. Ancak idrarda keton ölçümü çok elzem bir test değil. Öyle her zaman yaptıramıyorsunuz. Kan şekeri yüksekken, yani ortalam 200-250 üzerindeyse kan şekeri idrarda keton oluşabiliyor. Bazen olmayabilir de. Kan şekeri normalken keton bakmanın bir manası yok. Kan şekeri yüksekken de baksanız önemli değil. Önemli olan kan şekeri yüksekken, vücutta oluşabilecek olası ketonu bol su içerek ve idrara çıkarak atmaktır.
sevgiler
Esra hanim merhaba
Cevabiniz icin cok tesekkur ederim. Her doktor kontrolumuzde bir keton testi istiyorlar. Su an 3 tane hala acik yapilmayi bekleyen testimiz var ama ornek veremiyoruz. O yuzden ne yapacagimi sasirdim. Diyabet hemsiresi mutlaka keton olcun demisti ondan acaba boyle bir sey kullansam mi dedim. Ama dedigiz gibi zaten oyle durumlarda bol su ile mudahalede bulunuyoruz ki vucut kendini oyle bir ayarliyor ki sekeri yukseldigi anda su istiyor. Daha cok acemiyiz bu konuda biraz cahilce sorularimla karsilasabilirsiniz:)
Sabriniz icin simdiden tesekkur ederim:)
Sevgiler…
Esra hanım,
Bugünkü toplantıya katılanlardan biri olarak “inanılmazdı” diyorum. Öncelikle size ve tüm katılanlar gerçekten çok teşekkürler!!!
Merhaba,
İnternette bazı web sitelerinde GLIFOR denen ilacın Tip 1 diyabette de insülinle birlikte yardımcı olarak kullanılabileceğini okudum.
Bu konuda bilgisi olan varsa paylaşabilir mi acaba ?
Murat Bey Merhaba,
Glifor, Matofin ve Glucofage gibi ilaçlar Metformin maddesi içeren ilaçlardır. Tip-1 diyabetli kullanırsa içerisindeki maddeler sebebiyle insülin ihtiyacını azaltabilmekte.
http://www.diyabetimben.com/nilgun-hanima-gittim-bugun.html linkindeki yazımda Metformin’den bahsetmiştim. Bu yazıyı okumanızı rica edeceğim.
Ama şunu unutmamak lazım; Metformin grubu ilaç kullanırken amaç insülini tamamen bırakmak değil insülinin daha etkin çalışmasına destek olmak. Ve mutlaka doktor önerisi ve kontrolünden alınmalı.
sevgiler,
Esra Hanım Merhaba,
Pazartesi günü Emniyet Müdürlüğünde PASAPORT başvurusunda bulunduk. Yanımızda Eren’in insülin pompası raporu olmasına rağmen insülin pompası pasaport bilgisi olarak girilemedi. Acaba bu durum normalmi yoksa engelli raporu vb birşey alarak muhakkak pompayı göstermekmi lazım. Görevli arkadaş raporu yanımızda taşımamız halinde kapılarda sorun olmayacağını söyledi ama birçok doktorun dahi bilmediği pompayı gören güvenlik görevlisi bomba zannedebilir yada X-ray cihazından geçmesini emredebilir.
Esra hanım blogda pasaport konusu işlenmemiş, sizin nasıl aldığınızı ve yaşadığınız farklı birşey olup olmadığını yazarmısınız lütfen.
Mutluluklar 🙂
İlker Bey Merhaba,
Sabah ilk işim yazmak olacak 🙂
Sevgiler
merhabalar ben Çınar ‘ın annesiyim Çınar 6 yaşında 2008 den itibaren tip 1 dm li laser doc makine almak istiyorum kullananların olumlu yada olumsuz görüşlerinizi bekliyorum teşekkürler
herkese merhabalar…
çoook uzun zamandır yazamadığım için duyduğum üzüntüyle beraber başlıyorum bu yorumu yazmaya ne yazık ki 🙁 🙁 bir çok çeşitli sağlık ve genel sebeplerden dolayı siteden uzak kaldım 🙁
ama şükür kavuşturana demekten çok çok mutluyum kendi adıma 🙂
Esra hanımcım iiiiiiiiki dünyaya getirmiş o güzel anneniz sizi 🙂 iyi ki doğmuşsuznuz.. biraz geç oldu benim iyi temennilerim ama olsun 🙂 onun dışın da 26 ekim toplantısı dehşet olmuş gerçekten… böylesine kalabalık bir topluluğu uzman doktorlar eşliğinde organize etmek gerçekten oldukça güç bir durum.. tekrar tekrar tebrikler… şunu söylemeden asla geçemeyeceğim… en zor zamanlarımda diyabetimben benim hep yanımda oldu… Esra hanım başta olmak üzere gerçekten hayata dönüş virajını sorunsuz atlatmamı sağladınız 🙂
toplantıda var olmayı çok istedim ama ne yazık ki mümkün olmadı… insanlar hayatlarında bir çok sınavlar veriyorlar.. ve bu sınavlar sonunda da olgunlaşıp kişiliklerini olgunlaştırıyorlar… tip 1 diyabet zaten kişilik gelişiminin temel taşı olduğunu düşünüyorum çünkü insanlar sağlığın ne kadar değerli olduğunu anlayıp karşısındaki insanlara daha anlayışlı ve değerli davranıyorlar.. ve empati yapmanın ne kadar önemli olduğuna karar veriyorlar.. en azından kendi adıma durum bu 🙂 🙂
şimdi gelelim güzel haberlere… siteye güzel haberler vermekten çok büyük bi haz duyuyorum 🙂 en son işe girişimi haber vermiştim.. 6 ay olmuş ya:( siteye adam akıllı bişi yazmayalı… şimdideee yeni güzel bi haber… insülin pompası demosunu aldım perşembe günü.. sensörlü olanından.. doktor al 2 3 gün kurcala sonra senin en yakın arkadaşın olcak dedi 🙂 şu aralar yeni bi oyuncağım var ama bakalım takılınca ne yapacağız :S :S korkmuyorum desem yalan olacak.. ama bu HbA1c yi 6 lara düşürmenin ve Allahım kısmat nasip ederse artık bir çocuk sahibi olmanın başka bi yolu yok sanırım benim için… şimdi Esra hanım kızacak bana çocuk için değil kendi şekerinizin düzgün gitmesi hayat standartınızı yükseltmeniz için taktırın onu diyecek ama benim amaç maalesef bu… umuyorum iii gelişmeler olacak…
herkesi bu hayata bağlayan birşeyler var.. farkında olun yada olmayın.. bu değerlerimiz için hep bişeyler yapıyoruz ve yapmalıyız daa… çünkü hayat bu… siteden uzak kaldığım süre boyunca yazılan yazıları ve yapılan yorumları az çok okuduğumda tekrar anladım ki sorunlarımız bizi birleştiren.. sorun da değil aslında ama birbirimizi anlamamızı sağlayan tip 1 i iyileştirdiğimizde umarım hep sevinçlerimizi paylaşacağız…
özlemişim yazmayı hem de çok 🙂 🙂 baş şişirdiysem çok üzgünüm arkadaşlar… çok yazdım ama umutlu olmak umutlu etmeye yardımcı bir durum sanırım 🙂 o nedenle umut çıbanının başı Dr. Eda hanımın öncülüğünde 3-4 en çok 5 yıl sonra hepimizin daha umutlu ve mutlu olması umuduyla diyorum ve herkese mutlu mutlu anlar diliyorum… ve bizim gibi şekerlere de düzgün şekerli günler tabi ki…
en sinirli anınızda bile bi gülümseme kondurun yüzünüze… isteyen deli desiiiin isteyen istediğini desin…. eminim sakinleşmeye yardımcı olur 😉
merhaba
diyabet ve ozon tedavisi hakkında bi bilginiz var mı?
Gözde Hanım Merhaba,
http://www.diyabetimben.com/ozon-tedavisine-basladik.html linkinde deneyimimi paylaşmıştım. Pek bir işe yaradığını düşünmüyorum ozon tedavisinin.
sevgiler
teşekkür ederim Esra Hanım
Merhabalar,
Biyometrik Kimlik Doğrulama Sistemi diye bir şey dolaşıyor internette, aslı astarı var gözüküyor. Koşuyolu’nda bir özel hastaneye de sordum kayıt yapıyorlarmış. Özelde SGK ile muayene olamayacak mıyız bu kaydı yaptıramazsak? Bilgisi olan varsa lütfen paylaşsın.
Gulsah
bana diyetisyenim meyvenin yanında mutlaka süt olması gerektiğini söylüyor ama gebelikten midir bilmiyorum mide bulantısı yapıyor sadece meyve yense olmuyor sanırım değilmi
özlem hanım merhaba
bende tip 1 diyabet hastası ve 3 aylık hamileyim diyetisyenim ve doktorum her ara öğünde süt ayran veya yoğurt muhakkak tüketilmeli diyor. Özellikle süt için vücudumuzda eksilen kalsiyumun ve bebeğin gelişimi için çok önemli olduğu söyleniyor
Esra Hanım selamlar,
Ben ve 2 kardeşim Tip 1 diyabetiz, Oğuzhan Bey’den randevu almak istiyoruz, hastaneyi aradım önce dahiliye bölümüne gitmemiz gerekiyormuş oradan sevk alınıyormuş. Zaten diyabetim neden böyle uğraştırıyorlar bizi, kısa zamanda randevu almanın daha kolay bir yolu yok mu?
Merve Hanım,
Oğuzhan Bey tam gün yasasından dolayı hasta bakamıyor. Sebebi bu. Uğraştırmıyorlar aslında.
sevgiler
Esra Hanım,
Oğuzhan Bey ile görüşmenin bir yolu var mı? Hastası olduğunuz için size sormak istedim.
Sevgiler
Beyhan AKGÜN KOÇAK
Öncelikle ben de teşekkür ederek hikayemi paylaşmak isterim.Yalnız olmadığımı hissettirdiğiniz için.3.5 yaşında tip 1 li bir çocuğa sahip bir anne olarak bu konuda beni ancak benim durumumda olanların anlayabileceğini biliyorum.
Temmuz ayında teşhis konuldu bize.Son on gün oğlumuz Yağızda ters giden birşeyler olduğunu farkettik.Çok su içiyor ve tuvalete gidiyordu. Bu şikayetlerle çocuk doktoruna gidip idrar tahlili yaptırdık ve hiçbirşeyi yok dedi doktor havalar sıcak normal su içmesi diye ekledi.Biz bu durumun normal olmadığında üsteleyince ertesi sabah şekerine bakıldı 304. Sonucu okuyunca neler hissettiğimi anlatamam.Nasıl oldu da idrarında glikoz çıkmamıştı bilemiyorum. İnsan o an şoka giriyor ne yapacağını şaşırıyor.doktor bir endokrin uzmanına gidin dedi ama hemen gidin demedi.Ertesi gün marmara eğitim ve araştırmaya gittik.Şimdi düşünüyorum da oğlum o gece komaya girebilirdi. Orada tokluğu 495 çıkınca sarı alana aldılar bizi.Tahliller vs.Doktorların tahlil sonuçlarına sevindiklerini hatırlıyorum koma durumu gelişmediği için.Bir kaç saat sonra servise çıktık.10 gün orada kalıp gerekli ayarlamalar yapıldı eğitimler verildi.Yaklaşık 4 aydır balayı dönemindeyiz. Biliyorum bitecek ama Allaha dua ediyorum ve umut ediyorum bitmesin diye. Her sabah tarif edilemez bir acıyla uyanıyorum keşke bana olsaydı diyorum.İnsanın çocuğu ile imtihan olması en zormuş.Tek isteğim yapay pankreas olayı başlayana kadar yavrumun organlarını koruyabilmek.
Serap hocama ve o gün acilde beni teselli etmeye çalışan asistan doktorlarımıza teşekkürü bir borç bilirim…
CEVAPLA
evet bir şey daha sorcam bende kansızlık var ilaçta kullanıyorum doktorumun verdiği ama düzelirmi
Hollanda’nın üzerinde çalıştığı Inreda markalı yapay pankreas 2015 yılında Hollanda pazarına çıkacakmış ama yetkililerinden aldığım bilgiye göre diğer ülkelere ne zaman gelebileceği ve fiyatı hakkında henüz bir bilgi yokmuş.
Internette bir çok tip 1 diyabeti iyileştireceğini iddia eden ve sadece halkın umudunu sömürmeye çalışan insan var. Geçen gün internette Dr. Erdoğan Zaim isminde birinin yine tip 1 diyabeti iyileştirdiğini iddia ettiğini gördüm. Acaba bu konuda bilgisi olan var mı. Böyle haberlere inanmalımıyız. Yoksa o da diğerleri gibi insanların umudunu mu sömürüyor.
Merhaba,
Stres ve Kan Şekeri başlıklı yazıya yapmış olduğum yorumdan sonra Esra hanımın bilgilendirmesi ile (bazı firmaların ürünlerinde kullandıkları hamura şeker kattıklarını belirtti) ayda birkaç kez pizzasını yediğimiz dominos pizzaya hamura şeker katıp katmadıklarını sordum. Diyalog aşağıdaki gibi gelişti;
Yetkili – sorunmu var ?
Ben – oğlum diyabet , Tip1 diyabet
Yetkili – Bende…
Ben – Sizdemi Tip1
Yetkili – HAYIR, KEŞKE TİP1 DİYABET OLSAM. Asabi diyabetim. 2 yıldır var. düzenli spor yapmam lazım, 4 gün yapmasam yere yığılırım. Şekerimi 360’ın altına indiremiyorum…
böyle uzadı sohbet…
Bu arada sorumun cevabı: hamurlarında şeker yokmuş.
mutluluklar
SAĞLIK METRE
Maalesef her hastahanede bu teknoloji yok.şimdilik sadece medicalpark hatahanelerinde var.ama yakın zamanda dahada genelleşir.takip etmekte yarar var
Medical Park SağlıkMetre çözümü, Medical Park’ın Turkcell ile işbirliği sonucunda ortaya çıkmış olan, kronik hastaların etkin takibini amaçlayan yenilikçi bir sağlık hizmetidir. SağlıkMetre, diyabet hastalarının kan şekeri ölçümlerini Medical Park doktorlarına güvenle ileterek her an uzman sağlık ekibi tarafından takibini sağlayan cihazdır. SağlıkMetre ile beraber gelen ölçüm cihazlarıyla yaptığınız ölçümler, GSM şebekesi üzerinden otomatik olarak Medical Park uzman sağlık ekibine aktarılır. Böylece sağlık durumunuz, Medical Park doktorları tarafından 7/24 izlenir ve değerlendirilir.
SağlıkMetre Teknik Olarak Nasıl Çalışır?
SağlıkMetre kronik hastalıklarının izlenmesinde hastaların rutin olarak kullandıkları ve günlük ölçümlerini yaptıkları medikal cihazlar ile Bluetooth üzerinden iletişim kuran ve bu cihazlardan aldığı verileri içerisindeki Turkcell SIM kart ile sunucuya aktaran ve doktorlarının görüşüne sunan bir cihazdır. Medical Park SağlıkMetre çözümü çerçevesinde SağlıkMetre ile iletilen bu veriler güvenli bir şekilde Medical Park’taki uzman doktor ve hemşirelere iletilir, güvenle kayıt altına alınır, Doktorların ölçümleri takip etmeleri, analiz etmeleri ve bu doğrultuda etkin tedavi planlaması yapılması sağlanır.
SağlıkMetre cihazı ile aktarılan veriler Medical Park veri tabanına aktarılır, burada güvenli bir şekilde saklanır. Buradan hastalar, hastaneler ve doktorlar yine tarafımızdan sağlanan ara yüzler üzerinden, kendi verilerine ya da görme yetkileri olan verilere ulaşabilirler.
Sağlık verilerinin mahremiyeti esastır ve en üst seviyede güvenlik sistemleri ile desteklenmektedir. Hastalara ait verileri sadece hastanın kendisi ve hastanın onay verdiği yakını ve doktoru hastanın izni ile beraber görebilmektedir. Başka hiç kimsenin hasta verilerine ulaşma yetkisi yoktur.
Kullanım kılavuzları dışında, hastalara düzenli olarak doğru ölçümün nasıl yapılması gerektiğini anlatan mesajlar ile sürekli uzaktan eğitim de sağlanabilecek. Doktorlar kendilerine ait web ara yüzünden kendi takiplerinde olan hastaların ölçtükleri verileri gün ve saat bazında izleyebilecekler. Aynı zamanda hastalar belirlenen sıklıkta ölçüm almadıklarında ve ölçtükleri değerler belirlenen limitlerin dışına çıktığında doktorları sistem tarafından uyarılacak. Hekimler bu tip durumlarda hastalarına derhal ulaşarak önlem alabilecekler. Hastaların ödeyecekleri ücret, hizmeti aldıkları sağlık kurumları tarafından belirlenecektir.
ayrıntılı bilgi için
http://www.medicalpark.com.tr/saglikmetre
Esra hanim, kafamda karbonhidrat sayimini ogrendigimden beri bir soru var bunu sizinle ve tum arkadaslarla paylasmak istiyorum.Oglum 4,5 yasinda ve tip-1diyabet. 2 yasinda teshis kondu bu yastaki bir cocuga teshis konmasinin caresizligini ancak cocugu bu durumda olan anneler anlayabilir sanirim.(bizi tabiki sizlerde anliyorsunuz iyki varsiniz sozum yanlis anlasilmasin)Bu yasta damak zevki ve yeme aliskanliklarinin diyabete gore ayarlanmasi belkide tek avantajimiz simdi sorum su: KH Sayimi ile cocuguma her seyi tattirmak ve yedirmekmi dogru yoksa onun saglikli bir birey olarak uzun bir yasami olmasi icin sagligina zararli olacak ve alismamasi gereken butun yiyecekleri hayatimizdan cikarmak mi? Tesekkurler
Yusuf Aktan
16.12.2013 / 17:20 tarihinde gönderilmiş
Merhaba Esra hanım
uzun süre optium xceed şeker ölçüm cihazı kullandıktan sonra bugün yeni aldığım ve kullanmayı düşündüğüm plasmed şeker ölçüm cihazı hakkında sizinde cihazla ilgili bilgi ve yorumunuz varmıdır var ise yorumlarınızı paylaşırsanız çok sevinirim diğer kullanan arkadaşlarımızında bilgi yorumlarını bizimle paylaşmalarından mutluluk duyacağım
şimdiden hepinize teşekkür ediyorum
sağlıklı mutlu günler.
Merhaba Esra hanım acaba diyetisyene ne kadar sıklıkta gidiyorsunuz biz 1 senedir hiç diyetisyenle görüşmedik oğlumun şekerleri çok düzensiz bir yerde benmi hata yapıyorum diye çok sorguluyorum kendimi galiba bu iş diyetisyensiz olmuyor acaba ne sıklıkla gitmeliyiz her hafta yada her ay gitmelimiyiz
Elçin Hanım Merhaba,
Nesil Hanım ile sık sık görüşüyoruz. Mailleşiyoruz. Ayda 1 kez mutlaka tip-1 diyabetim ve beslenme sistemim üzerine konuşmaktayız.
Daha önce bir diyetisyenim vardı ve ayda 1 kez mutlaka gidiyordum. Bence doğru bir diyabet diyetisyeni bulursanız bence gitmelisiniz. Yani oğlunuzu götürmelisiniz.
İlk zamanlar biraz yorucu oluyor ama kan şekerindeki düzelmeleri görünce motive oluyorsunuz. Sonrasında 2-3 ayda 1 gitmek yeterli olabiliyor.
sevgiler
esra hanım dilekçe gönderiyom ben sürekli haberiniz olsun..gönderenlerde yazsın buraya
Esra hanim merhaba size ve blogu takip eden arkadaslara bir konuda fikir danismak istiyorum.Ogluma ilk teshis kondugunda doktorumuz bize Lantus ve Novorapid vermisti fakat eve gelince ve soku atlattiktan sonra arastirmaya ve okumaya baslayinca Lantusun prospektusunde 6 yas alti cocuklar ile ilgili bir arastirma yoktur kucuk cocuklara ait cok az deneyim vardir.(ve hatta gelisme geriligi yapabilir gibi ibareler vardi fakat simdi evde birdaha bakinca bu ibareyi bulamadim ama o zaman okudugumdan eminim)Bu durumu ilk kontrolumuzde doktorumuza soyleyince Levemire donelim dedi ve biz 1-1,5 yil levemir kullandik fakat 3 ay once ben artik dayanamadim ve levemirden memnun olmadigimizi etkisinin 24 saat surmedigini soyledim once gunde iki kere yapalim dedi sonra vazgecti artik 4,5 yasinda biz lantusa donelim dedi ve yine lantus yapmaya basladik fakat ilginctirki oglum ne KS olcumunde nede ignede hic sorun cikarmazken Lantusu yaptirmak istemiyor anne acitiyor bunu istemiyorum diyor.Ve ben hala lantus acaba oglum icin iyi bir secim mi diye sorguluyorum.Bu arada levemirlerde elimde kaldi ve onlari ne yapacagimi bilmiyorum yumurtalikta iki kutu oylece duruyor.bizim durumumuzda olan anne babalarin ve sizin bu konudaki yorumlarinizi merak ediyorum.Beni aydinlatirsaniz cok sevinirim .Bu arada iyki bu siteyi kesfetmisim iyki varsiniz 🙂 hepiniz seker ailem
Merhabalar,
Dun eczanede şaşırdığım bir olayı sizlerle paylaşmak istiyorum.
Her 3 ayda bir olduğu gibi eşimin 3 aylık insülin, lanset, split, kalem iğnesi almak için eczaneye gittim. Şifreyi verdim, ilaçlarımı aldım fakat striplere gelen zamla karşılaştım!! Bundan önce aldığımda 4 paketine 100 küsür TL veriyordum dün aldıklarımla ise 2 paketine 90 küsür TL gibi bir para ödedim. Eczacı çocuk bile şaşırdı “abla buna zam gelmiş, hem de bayağı dedi”
Şok oldum oracıkta. Hadi ben aldım, durumu olmayan insan ne yapacak? Nasıl bir eziyettir bu? Nasıl ölçecek bu insanlar şekerini? Bu konuda elimizden geleni yapabileceğimiz bir şey var mı? Yardımlarınızı ve tavsiyelerinizi bekliyorum. Bir fikir alışverişi yapalım bu konuda.
Sayın GAP2010,
Hangi marka cihazı kullanıyorsunuz?
Bloğumuzda zaten bu konularla ilgili kampanyayı aylardır yürütüyoruz. Bu konuda size bir şeyler yaptınız mı? Bloğumuzun ana sayfasında kırmızı bir duyuru alanımız var. http://www.diyabetimben.com/genel-saglik-sigortasi-ilac-ve-eczacilik-daire-baskanligina-dilekce/ linki. Siz de dilekçeyi mail yolu ile gönderirseniz seviniriz.
sevgiler
Esra Hanım,
Abbott optium xceed cihazını kullanıyoruz. İşlerimin yoğunluğundan bloga çok girememekle birlikte mail listinizden gelen e-mailleri sürekli takip ediyordum, fakat nasıl oldu atlamışım o yazınızı! Şuan kendime kızıyorum nasıl atlarım diye. Üstüme düşen o konuyla ilgili ne varsa yapacağım ve çevreme de yaptıracağım!
Saygılarımla
Gulsah
Sayın GAP2010,
Optium Xceed, Accu-chek’e ait değil. Yorumunuzu düzelttim. Abbott’a ait.
Abbott ciddi bir fiyat artışı yaptı. Kutu başına 60 TL oldu. Ciddi fiyat farkı çıkmakta.
sevgiler
Teşekkür Ederim Esra Hanım düzeltmeniz için, çok fiyat farkı var gerçekten. Hızlı cevaplarınız ve yorumlarınız için çok teşekkür ederim.
Kolay gelsin.
Esra Hanım,
Bugün Yağız’a okula yemek yedirmeye gittim.Kantine bir öğretmen geldi beni yemek yedirirken gördü.Kocaman çocuk olmuş hala peşinden okula gelip yemek mi yediriyor sunuz?yemek yedirmeye bu kadar meraklıysanız bir tana daha yapın ona yedirin dedi.O an o kadar kötü oldum ki ağlayarak eve geldim.İnanın toplum olarak bilinçlenmeye ihtiyacı olan bir çok insan var:(
Tuğba Hanım,
Siz neden tepki vermediniz? Neden böyle durumlarda sessiz kalıyorsunuz? Kendisine neymiş de öyle bir laf etme ihtiyacı duyuyor.
Bilinç. Bilinç. Bilinç diyoruz ama. Her zaman bilincin kendiliğinden oluşmasını bekleyemeyiz. Sessiz kalmayın.
sevgiler
merhaba esra hanım benim oğlum 5 yıldır diabet ve biz Accu-chek go kullanıyoruz Accu-chek performa nano duydum hangi cihaz daha gelişmitir ölcüm sonucları daha iyi veriyor bilgi verirmisiniz
Esra Hanım,
Yağız’ın yanında bir şey diyemedim.Ama pazartesi okul müdürüyle konuşacağım.Çünkü geçen gün de başka bir öğretmen aynı davranışta bulundu.Neyin ne olduğunu bilmeden,düşüncesizce konuşuyorlar.İnanın çok üzüldüm.
Merhaba,
şu anda 10 yaşında olan 4 yıldır tip 1 diyabetli bir oğlumuz var. Boyu 1.50, kilosu 36.
KH sayımını uyguluyoruz, şekerleri ve A1C’si gayet iyi gidiyor.
Günlük toplam 250 gr civarı KH alıyor. Öğün başına 70-80 gr gibi.
-Size şu anda kilosu ve aldığı KH yeterli mi ?
-Bir de sabahları 8 yemek kaşığı kadar mısır gevreği veriyoruz. Mısır gevreğinin besleyici özelliği hakkında ne söyleyebilirsiniz? 8 kaşık kadar m.gevreği vermek fazla mıdır ? azaltmalı mıyız?
Cevaplarınız için şimdiden çok teşekkürler…
Tugba Hanim, cok üzgünüm özellikle bir ögretmen ve egitmen olarak böyle seyler okuyunca cok üzülüyorum.
Murat Bey,
misirgevregi ….. ben Misir konusunda cok hassas oldugumdan hemen yazmak istedim. Misir günümüzde genleriyle en cok oynanmis yiyecektir. yani gercek Organik bulmak kolay degil … ben ya Organik ya hic diyorum…. türkiyemizde de artik halkimiz bu konuda bilinclensin isterim. Misir gevreginin bir cok ve daha besleyici alternativleri var. onlardan deneseniz desem ayip etmis olmam umarim. bütün iyi niyetimle sevgiler
sema
Sema Hanım Merhabalar,
Bir eğitimci olarak cevap vermeniz beni mutlu etti.Maalesef oluyor böyle şeyler ,beni üzen çocuğumun yanında böyle konuşmalar olması .Yoksa gereken cevabı verir,anlatırım durum bundan ibaret diye, ama onun yanında açıklama yapmak istemiyorum üzülüyor çünkü.Ne zaman yemek yedirmeye gitsem gizlenecek yer arıyor, kimsenin gözü önünde yemek istemiyor artık.Okul müdürüyle konuştum, rica ettim gerekeni beraber yapalım bilgilendirelim diye .Hatta Dilek Hanım’dan bahsettim,okulundaki yaptığı diyabet taramasını anlattım ama maalesef kimse uğraşmak istemiyor.
merhaba esra hanım.sitenizi yeni keşfettim.3.5 yıldır tıp1 diyabetim.şeker kontrolum orta sevıyede. hga1c 8 cıktı en son. sizin değerlerinizi duyunca cok şaşırdım ve kızdım kendıme.daha iyisi olabılecegını hıc dusunmemiştim.nasıl olsa hastayım deyıp onemsemıyordum hga1c yi.ankarada tavsıye edebılecegınız bır dr var mı acaba?
Burcu Hanım Merhaba,
Zorlanmadan ve iyi bir doktor ve diyetisyen ile bence siz de yapabilirsiniz.
Ankara’da Prof Dr İlhan Yetkin’i önerebilirim. http://www.diyabetimben.com/yetiskin-endokrinoloji-doktorlari-ankara/ linkinden de bakabilirsiniz doktorlara.
sevgiler
Google, diyabet hastaları için yaptı!
Akıllı gözlük ve sürücüsüz otomobilin ardından yine çok ses getirecek yeni bir projeyi daha duyurdu
17/01/14 10:20
Esra hanim merhaba dun dr.daydik oglumun parmaklari olcum yapmaktan dolayi baya kotu durumda dr.muza gosterince bana eczanede hazirlatabilecegim bir solusyon onerdi.Eau de goulaud (dogrumu yazdim bilmiyorum receteden zor okunuyo malum dr. yazisi)Bu solusyonu kullanan arkadaslar varmi bunu merak etmistim.Birde diyabet hemsiremizde parmak uclarini biraz dinlendirmek icin alternatif bolge olarak on koldan olcum yapmami onerdi (Accu check performa nano kullandigimiz icin AST bolgelerinde kullanilan bir aparat var) ama bu aparat yanimda olmadigi icin pratik yapamadim. Evde kendim denedim ama cok da iyi bir deneyim degildi ve oglum inanilmaz tepki gosterdi ve korktu bu yontemi denedinizmi? ya da deneyen arkadaslarimiz varmi acaba ha bu arada en son denemede olcum yapabildim sonuc 171 hemen parmaktan denedim 218 ? bu kadar fark cikti simdi ben ne yapacagim hangisine guveneyim parmakmi kol mu ? inanin bu sorular kafami allak bullak yapiyor artik :(((((((((((((((((((
Dilek Hanım Merhaba,
Ön kol dediğiniz neresi acaba dirsek altı mı üstümü ? Aletin içindeki şeffaf uç ile mi koldan alınabiliyor?Yağızın parmakları da iyi değil.
Evet bilekle dirsek arasi ama bilege fazla yakin degil.Bizim denememiz pek ic acici olmadi malesef ama bir sure oyle bakabilsek iyiydi parmak uclari duzelene kadar mesela .firmayi arasam yardimci olurlarmi acaba
herkese merhabalar..
ben 17 aydır tip1 diyabetim. kendimi bildim bileli hep kansızlıkla uğraştım.ama şimdi yani eski şekerden önceki halime oranla kansızlığım daha da arttı. iğneler, kan yüklemeleri pek bi faydası olmuyor. bu durum iyice tedirgin etmeye başladı. benim durumumda olan var mı. nasıl bir yol izliyorsunuz ?
esra hanım merhaba ben 4 aylık şeker hastsıyım bu işin acemisiyim hergün şekerimi ölçüyorum fakat hangi cihaz iyidir bilmiyorum sitenizi inceleyince accu chek nano permormanın iyi olduğu kanatına vardım benim bulunduğum yer küçük bir yer ben accu chek nano permorma cihazı nasıl alabilirim…
Merhaba Yaşar Bey ya da Kenan Bey,
Eczanelerden alabilirsiniz. Hangi ilde/ilçede ya da kasabada oturuyorsunuz?
sevgiler,
çok bilgilendi,m ben diyabet hastası değilim ama sanıyorum bendereaktif hipoglisemi var . ailemde diyabet yok ben çikolata pasta gibi karbonhidratli tüm yiyeceklere çok düşkündüm yani muhtemelen dış etkenler bunda rol oynadı tüm testletim de açlık daima normal hbacde öyle .sadece 1999da 3 bulgu benim kendimi diyabet diyetime sokmamı sağladı sonuçta bulgular ortadan kalktı bulgular su içme isteğim olmamasına karşın çok sık idrara çıkmam ve ağzımda şeker tadı vede kuruluktu aldığım sonuca çok şaşırdığımdanağzıma bir minik çikolata tableti aldığımda hafif bir direnç gördüm. ve bir yıl 3 saate bir diyetimi şöyle yaptım diyetisyenden 1800 kalorlik diyetten tüm ekmekleri çıkardım. hayvansal proteinlerinden sadece tavuk ve hindiyi çok az miktarda yedim.en çok kulandığım protein ara öğünlerimde kullandığım yoğurttur. ben zaten hep süt ürünlerini sevip tüketen biriyim.bir yıl sonunda 53 kşlodan 40 kiloya düştüm .peki diyetin faydalarıenerjim ikiye katlandı yapı olarak çocukluğumdan beri çok enerji doluyum halen ki 78 yaşındayım merdivenli evde oturuyorum en üst kattayım çok rahat çıkıp iniyorum , çok uzun yürüyüşlerimi,n dışında ayrıca yürümeyi çok severim zaten sporcu idim.hareket diyabetli olsdun olmasın herkes için çok geçerli ama bunu yaparken mutlaka herşeyde oolduğu gibi ölçülü olmak gerekiyor. atalarımız azı karar çoğu zarar demiş.zaten ben asla susamam spor yaparkende susamadım bunu nedeni hiç terlemem tuzu vücudum istemiyor çünkü sodyum normal sınırlarda.diyabeti hastalara önerim beynin önemini vurgulayarak zaralı olan şeylerden kaçmalarıdır unutmayınki her şeyi yöneten beyindir sen beynin hayıor demeyi empoze edesen tüm zaralı yiyeceklerden kaçab,irsin tabi bu tip için geçerli değil.. birde gençlikte adam sendecilik olduğu kesin.be bir yıl diyetimden sonra rahmetli olan pprofösör üstün korugana gittim .şimdi onu çok arıyorum açıkcası hiç bir hastanede hastayı dinleyen dr yok.bu kesin.o ise beni çok iyi diledi ve yaptırdığı testler çok iyi çıkmasına karşındiyabetli değilsiniz ama hayat buoyu diyet yapacaksınıoz dedi açıkcası 63 yaşında olmama karşın yarı dinledim yarı dinlemedim nedenide daha çok kilo verrip hasta olurum korkusuydu.çocuklarım vardı .dikkat ettim beyaz ekmek kalktı ağırlılı sebze ve baklagiyat hayvansal ürün olarak sadece tavuk ve hindiyoğurt baş yemeğim desem yalan değil.şu anda sütü gece uykum olmadığından hep 3 te uyandığımdan bir kahve fincanı sütü mutlaka içiyorum . kan şekeri m düşmesin diye mart ayında yemek sonrası uyku beni uyandırdı ve kendimi gene denek yaptım 2 yıldır diyette olmama karşın nedenini keşfettim yediğim sadece ekmektionu tamamen kaldırdığımda uyku bitti şimdilwerde her şeyi çiğ yemeğe başladı birde gözlerimde ekmek yediğimde bulanıklık oluyordu oda bitti karbonhidratı v ücudum istemiyor .gene dra gideceğim kendim testler yaptırıyorum çünkü her şeyin normal olduğunu görünce test sonuçlarında bulguları es geçiyorlar maalesef.sonuçta k,şi vücudunu dinleyip deneme yapmalı derim iyi günler ve şifalar dileğimle
Herkese Merhaba,
4 yaşında, yaklaşık 1 yıldır tip 1 diyabetli oğlumun 3 aylık şeker ortalamaları sırasıyla 12.8 ,7.4, 6.3 ve en son değerimiz 5.5 çıktı. Yani kademeli olarak 5.5’a kadar düştü.Açıkçası bu sonucu gördüğümüzde eşimle sevindik,çünkü normal insan sınırları içerisindeydi. Ama doktorumuz düşük buldu ve “6′ nın altında pek istemiyoruz.” Dedi.
Sizler de tecrübelerinizi paylaşırsanız sevinirim.
esra hanım merhaba erdoğan zaim hakkında araştırma yaptınızmı muayene 800 tl ve çok inandırıcı konuşuyor kesin tedavi ederiz diyor ama bir türlü cesaret edemiyoruz.hayal kırıklığı olabilir diye.yardımcı olurmusunuz
Kemal Bey Merhaba,
Ben de inandırıcı konuştuğum her konuda keşke bu kadar para kazanabilsem 🙂
Bu iş cesaret işi değil. Gidin. 800 TL paranız gitsin. Ve nasıl bir sonuç alacağınızı kendiniz görün derim. Size bunlara inanmayın, paranız boşa gider ve bunlar para tuzağı desem bir faydası da olur mu bilemiyorum.
Her zaman söylüyorum; tip-1 diyabetin kesin tedavisi şimdilik halen yok.
sevgiler
Pankreas adacık nakli İstanbul’da yapılacak
İstanbul Üniversitesi Diyabet Araştırmaları ve Uygulamaları Merkezi iki ay içinde İstanbul’da pankreas adacık nakli yapmaya hazırlanıyor. Pankreas adacık nakliyle diyabet hastalarının insüline ihtiyaç duymadan yaşamaları hedefleniyor.
17 Nis 2014 Güncelleme 15:03 TSİ | Konular Sağlık… (Yazının devamı ana sayfadır)
Merhaba, kısa etkili insülin olan humulin r kullanırken hızlı etkili insülin olan novarapid’e geçtik. İkisi arasındaki fark olağanüstü gerçekten. Kan şekerini artık çok rahat kontrol edebiliyoruz ve karbonhidrat sayımını daha rahat uygulayabiliyoruz. Yaklaşık 1 aydır kullanıyoruz ve çok memnunuz. Kısa etkili insülin kullanan arkadaşlar var ise mutlaka hızlı etkili insülin kullanmasını veya en azından bir denemesini tavsiye ederim. Hastane ve doktor değişikliğinden sonra yeni doktorumuz tavsiye etti. Biz daha çok iştahlı ve sürekli yemek isteyen çocuklarda kısa etkili kullanıyoruz hızlı etkili kullanmak istermisiniz diye sordu. Bizde tam aksine yemek konusunda zorluk çıkartan neredeyse zorla yemek yedirdiğmiz bir çocuğa sahipdik. Ve en büyük problemlerimizden biride buydu. Çünkü kısa etkiliyi yarımsaat önce yapıyor ve insülin oranına göre belli bir miktar yemek zorunda kalıyordu. Bu bizim için büyük bir stres kaynağı idi. Şimdi ne kadar yediyse ondan sonra ona göre hemen insülini yapabiliyoruz bu bizi çok rahatlattı. Kısa etkilide insülin vucutda uzun süre kaldığı için takibi daha zor oluyordu. İstahsız bi çocukta ara öğünlerde problem kaynağı idi. En az 20-30 karbonhidrat alması gerekiyordu. Kısa etkilide 15 karbonhidrat yeterli oluyor. Tokluk şekerleri genelde 160 180 civarı oluyordu insülin oranını arttırdığımızda açlık şekeri düşük çıkmaması için ara öğünde neredeyse bir öğün miktarı alması gerekiyordu. Sanırım insülin uzun süre kaldığı için günlük metobolizma hızına göre emilim farklılıklarıda olunca kan şekerini dengelemekte zorlanıyorduk. Genelde kan şekeri değeri 140 ile 200 arasında geziyor ara sırada hipoglisemilerde 50 ile 60 düşüyordu hb1ac miz 7.2 civarında çıkıyordu ve 7 nin altına düşmesi o kadar özen ve gayrete rağmen çok zor ulaşılacak bir hedef gibi gözüküyordu. Şimdi ise hızlı etkili insülin ile günlük şeker düzeyi 100 140 arası seyrediyor ve eminim 3 ay sonra 7 nin altında olcak hb1ac si.
iyi günler sonuclarım hakkında yardım edermisiniz lütfen.
anti gad:0,2 anti insülin antik:4,9 c-peptid:1.18 anti tpo:10,46 antitroglobulin:16,83 hba1c:11,4 bu sonuclara gore ben tip1 miyim tip2 miyim
Sayın İlgum81,
Siz İlhan Gümüş’sünüz. Zaten bir önceki yorumlarınızda doktorunuzu tip-1 diyabet teşhisi koyduğunu yazmıştınız. Tekrar neden hangi tip diyabetli olduğunuzu sorguluyorsunuz anlayamadım.
sevgiler,
Esra hanim ikinci bi doktora gittim oradada tahlil verdim. Onun sonucu bunlar. Cvb vermek isterseniz verin. Vermek istemezsenizde şilin yorumumu
İlhan Bey Merhaba,
Farkındaysanız size yardımcı olmaya çalışıyorum ya da olmaya çalışıyoruz. Neden sorduğunuzu anlamamış olmam çok normal. İkinci bir doktora gittiğinizi söyleseydiniz ilk yorumunuzda sizi cevap için yormazdık.
İkinci doktorunuzun yorumunu aldınız mı? Yani bu sonuçlara göre? Bir de yaşınız kaç? Bu da önemli. Sonra neden sorduğumu sorgulamayın.
Zira burada kimse sizin kötülüğünüzü istemez.
Sevgiler
esra hanım askerliğe gitmek için gönüllü olmam birşeyi değiştirirmi, günlük bir lantus vuruyorum sabahtan? askere gitmek istiyorum, alma ihtimalleri nedir? evlenirken önüme cıkmasını istemiyorum bu askerliğin. zaten okuduğum için 6 ay yaparım gidersem
Esra hanım merhaba.kızım 6 yasında.5 yıllık diyabetliyiz.hikayemiz çok uzun ve üzücü.o yüzden yazmıycam.hastaneden 1,5 ay oluyor çıkalı.kızım orda enfeksiyon kaptı.hastalandı.bademcikleri şişti.ciğerlere vurdu.8 iğne 3 kutu antibiyotik.ateş düşürücüler.ilaçlar.mahvolduk.hala iyileşmedi.ilk defa bu kadar hastalanıyor.bu yüzden şekerler yerle bir.bu bağdemcikleri napıcam.bi bilginiz varsa yardım lütfen.teşekkür ederim.
Sayın Asuzc,
Benim bir tecrüben yok maalesef. Ama takipçilerimiz ile bu durumu paylaşıp çocukları tip-1 diyabetli olan anne ve babalardan yardım isteriz.
sevgiler
;( teşekkür ederim
Esra hanım yaşadığım ilçede diyetisyenler Karbonhidrat sayımı nı ibilmiyor, pek yardımcı olamıyorlar.ben eşim için nasıl öğrenebilirim, insülin kalemi kullanıyor nasıl ayarlarız üniteleri acaba ???
Bu yorumu yazarken çok yazdım sildim. Çocuğu ölçüm yapmayan, pompasını takmak istemeyen ve çok duygusallaşan, herşeye küsen tip1 diyabetli çocuğu olan anneler varmı?Bu gibi durumları sağlıklı bir şekilde aşabilen,atlatabilen annelerin tavsiyelerine ihtiyacım var.
hepinize merhaba , yorumlardan okuduğum kadarıyla yani sanırım ben çok fazla insülin kullanıyorum bolusum toplamda 18 bazalımda 18 fakat. artık eskisi kadar yediklerime yada yemek saatime dikkat etmiyorum ve gunluk toplam insulin mikatrım bazen 65-70 doz oluyor fazla insülin kullanmak vücuda ne kadar zarar verir ?
Sayın Vuslat,
Öncelikle şunu söylemem gerekir ki; örneğin Esra’nın kan şekerini bu kadar insülinle yolunda gidiyorsa böyle devam etmeli. Yani bir başkasına göre fazla da yapıyor olabilir. Bu önemli değil. Kişiden kişiye insülin dozları artış ya da azalış gösterebilir.
Ama yemek düzeni kötüyse ve yiyip,içip insülin yapılıyorsa o zaman orada bir dur demek lazım. Çünkü vücuduna hem fazla yemek hem de fazla insülin vermiş oluyorsunuz. Fazla insülin yapmak; kan şekerinde önemli dalgalanmalar oluşturu, kilo aldırır. Aynı zamanda dışarıdan alınan insülin her ne kadar şekerimizi düzelten önemli bir araç olmasına rağmen tartışılan ve doğruluğu/yanlışlığı da zamanla ortaya çıkabilecek yan etkileri de olabilir. Bu sebeple size özel en doğru bir beslenme şekli ile insülin dozlarını eşleştirme yapmanız gerekiyor. Ve diyetisyen desteğinde bu süreci yönetmeniz gerekiyor.
Yaşınızı ve kilonuzu bilmiyorum ama genç ve kilosu normal biriyseniz bahsettiğiniz doz yüksek.
sevgiler
Esra hanım merhaba.
13 yıllık tip 1 diyabetliyim.Memurum ve İstanbulda yeni ikamet etmeye başladım. Takibimin yapılması için önerebileceğiniz doktor veya hastane var mıdır acaba ? İlginize teşekkür ederim. Sevgiler…
Merhaba Yoqmoq,
Marmara Üniversitesi Eğitim Araştırma Hastanesi’nin Endokrin ekibi oldukça iyidir.
sevgiler
arkadaşlar benim ara ara şekerim 400 500 lere cıkıyor bir iki hafta hiç düşmüyor. 10 adet bisküvü 100 olan sekerimi, 400 e cıkartıyor. geçendede olmuştu 1,2 hafta sonra geçti. geçende dediğim bir iki ayo luyor. bu sizede oluyormu? acaba oluyosa nedenini biliyomusunuz? bir hanımefendi burada bana salgın var ondan dolayı demişti ve 2,3 günede düzene girdi şekerim ama yine oldu. ne salgını bu. sürekli canıma tak ediyor artık iğne vuruyorum düşmüyor. 30 ünüte novorapid oluyorum düşmüyor. yardımlarınızı bekliyorum tesekkürler
Esra Hnım Merhaba,
Bloğunuzda insuped ile ilgili bilgileri okuyup ben de bir araştırma yaptıktan sonra Almanya’dan getirttim. Fakat ne yazık ki çok alerjik olan bünyeme yapışkan yerleri alerji yaptı. Çok fayda görmeme rağmen kullanamıyorum. Acaba elimdeki insuped kitini satabilir miyim?
Gülru Hanım Merhaba,
Yorumlarınız geliyor. Merak etmeyin. Mailinizi de aldım ama yorumunuzu görünce cevap yazmadığım için kendime kızdım.
Siz bana maille fiyat ve diğer bilgileri gönderin lütfen.
Bir yazı yazıp duyururuz. Almak isteyen olursa alır.
Sevgiler
esra hanım dün yorum yapmıştım ama sanırım cıkmamış. bir diyet listesi paylasmıssınız bayağı zaman önce sabah 30 kh öğlen 30 ara öğün 30 ve aksam 40 kh içeren bi liste. bu listeye uyarsam kilo kaybı yaşarmıyım ve bu listedeki besinlerin dısına cıkmazsam bir öğün icin yani 30 kh için kaç ünite ortalama insülin vurmam gerekir?
Yusuf Bey,
Bu bana göre hazırlanan bir liste. Sizin karbonhidrat sayım yöntemini bilen bir diyetisyene gidip eğitim almanız ve kendi programınızı oluşturmanız gerekiyor.
Bir de herkesin aldığı karbonhidrata göre yapacağı insülin miktarı farklı. Lütfen aynı zamanda bir doktora gidin.
Sevgiler
esra hanım anladım.
sadece merak ettiğim bu lsite ile kilo verirmiyim?
birde 30 kh ile tahmini kaç insülin vurmam gerekir mesela birisi 2 vuruyrsa diğeri 5 vurur herkesin farklı olur ama en fazla bu dur hani 2 ye 20 olacak hali yokya. merak ediyorum böyle bir liste ile insülin oranlarım kaça düşecek. ona göre gidip bir diyetisyenden liste alacağım zaten sadece bilgilenmek amacıyla soruyorum. umarım anladınız, teşekkürler
Yusuf Bey,
Tip-1 diyabeti tam anlamıyla bildiğinize emin misiniz? Ben 12 yıldır tip-1 diyabetliyim ve sizin sorduğunuz sorular gibi soru soranlara cevap vermiyorum. Çünkü örneğin ben kilom, boyum, günlük tempom, beslenme şeklim, 15 gram karbonhidrat aldığımda Vücudumun verdiği tepkim gibi durumlara göre insülin ve karbonhidrat oranlarım ayarlandı.
Size birkaç gün ayırmadan bunlara kim cevap verebilir?
Sabah 30 gram karbonhidrat için 5 ünite insülin yapan ben öğlen 3 ünite yapıyorum. Siz bu iki ünite insülinini ne kadar önemli olduğunu biliyor musunuz? Bendeki bu durum bir başkasında iki katı kadar fazla insüline bile karşı gelebiliyor.
Ve bunları ayarlamak ortalama 3 ay alıyor. Siz de hemen soruyu sorup cevap alma çabasındasınız. Doğru değil. Çünkü sizi düşünüyorum. Ve benim vereceğim cevabın size zarar vermesinden endişe ediyorum.
Kilo verip verememe durumuna gelince de ben kilo vermek için bu karbonhidrat miktarını almıyorum. Şekerimi dengede böyle tutmama yardımcı oluyor. Sizin bir de kilo probleminiz varsa bence cevabı burada bulmak için zaman kaybetmeyin.
Umarım bu yazdıklarımla daha iyi anlatmışımdır.
Sevgiler
anladım esra hanım, teşekkür ederim. size bir sorum daha olacak. bu afrezza isimli ilaç 2015 ocakta amerikada satışa sunalacaktı ama bununla ilgili bir gelişme varmı? neredeyse 50 günlük bir süre kaldı. bundan ümitliyim acıkcası, solunum problemim felanda yok ilacı kullanmaya uygun vucudum yani. bilginiz varsa yardımlarınızı bekliyorum teşekkürler:)
Merhaba Esra Hanım.4 ay oldu Oğlum ile birlikte tip-1 ile tanışalı.Takiplerimiz Göztepe SSK’da yapılıyor.Bildiğiniz daha iyi bir hastane varsa önerebilirmisiniz ?
Necmiye Hamım Merhaba,
Oğlunuzu Marmara Eğitim ve Araştırma Hastanesi’ne götürebilirsiniz.
sevgiler
teşekürler esra hanım her gün yazılarınızı okumaya çalışıyorum biz daha alışamadık bu diyabete benim pisikolojim çok bozuldu özelikle yemeklerde bir ayar tutturamıyoruz çünkü oglum sebze yemeyi sevmiyor ne yapmam gerek inanın hiç bilmiyorum her şekerine baktıkca her iğne yaptıkca oglumdan daha cok benim canım yanıyor biz kulak agrısı ile haydar paşa numuneye gittik ramazanın onaltısında ve ve şok olduk ve stresli günler başladı hepimizin allah yardımcısı olsun ben nasıl başaracagım inanın bilmiyorum
Merhaba Esra Hanım,
Ben Novorapid ve Levemir insülin kalemleri kullanmaktayım. Novorapid i göbek bölgesinden, Levemiri kol, bacak ve kalça bölgesiden değişmeli olarak kullanıyorum. Sık sık Levemirin enjektesi sonrası, enjekte edilen bölgede şişme ve ağrı oluşmakta. Levemir üreticilerine buradan seslenirdim ama neyse siz anladınız… Kullanım yanlışlığından kaynaklanan sorun sanırım 🙂 Neden böyle oluyor?? Bilgi ve tecrübelerinizi paylaşırsanız sevinirim. Şimdiden teşekkürler..
selamlar ben yaklaşık 6 aydır şeker hastasıyım daha doktorum tip 1 ya da tip 2 mi olduğumu söylemedi şekerim 500 lerde seyrettiği için direkt insüline başladı.
günde 4 kez insülin atıyorum. Adacık hücre antikoru testi yapıldı negatif çıktı. Bu tip 2 demek oluyomuş galiba. bilginiz var mı?
Bir de 2 haftadır ağız kokusu oluştu. Bu hastalığın bir komlikasyonuymuş önlemek için ne yapmak gerekir?
Fuat Bey Merhaba,
Tip-1 ya da tip-2 diyabet teşhisiniz tam olarak yapılmadan insülin uygulamasına başlamış olunacağını düşünmüyorum ama doktorunuzla lütfen tekrar iletişime geçin.
Kan şekeri ölçümünüzü yapıyor musunuz? Ağız kokusu aseton ya da alkol gibi kokuyorsa kan şekeriniz yüksek gidiyor olabilir. Kan şekerinizi normal seviyeye getirmeden de koku maalesef gitmeyecektir.
sevgiler,
Esra Hanım Merhaba,
Diyabet teşhisi konalı 2 gün sonra tam 1 ay olacak. Hastalığı kabullenmekte zorluk yaşamadım.
Yaşadığım en büyük zorluk kan şekerim ya birden düşüyor yada bir anda yükseliyor. En yakın örnek dün gece, her şey
normalken elimde titreme hissettim ve ölçüm yaptım 55 i görünce hemen bir şeyler yemeye başladım iki saat sonra 230 a
yükselmiş olduğunu görünce de moralim düştü. Bacaklarım üst kısmında yanma hissi ve kaşıntılar boy gösterince de ne
yapmam gerektiğini kestiremiyorum. Anlayacağınız acil bir durumda yani kan şekeri
yüksekliği ve düşüklüğü durumlarında ne yapmam gerektiği konusunda ve ek doz ayarlama konusunda kafam
bir hayli karışık..
Ayrıca Tip 1 diyabetli herkes günde 4 kere insülin kullanıyor fakat, sabah açlık kan şekerim 100 ile 145 arası olduğunda insilün kullanmıyorum, çünkü 145 de 2 doz kullandım ve hipoglisemiye girdim. Doktor 120 altı ise kullanmana gerek yok demişti, sizde aynı durumları yaşıyor musunuz? Yani sabah veya günün herhangi bir öğününde kullanmadığınız oluyor mu ? Gerçi siz pompa kullanıyorsunuz ama önceki tecrübelerinizden destek alabileceğimi umuyorum. Hatta ben bugün ilk defa hem sabah hemde öğlen iğne yapmadım çünkü sabah 110 du öğlende ölçüm yapmadım cihazım yoktu yanımda fakat insülin kullanacağım vakit ellerimde titreme olduğunu hissedince yapmadım. Şuan ara öğünümü yedim ve yanaklarım yanmaya başladı bir garip durum oldu ama özetle kendime nasıl davranmam gerektiğini bilmiyorum…
Zeynep Hanım Merhaba,
Ankara’da tip-1 diyabet spesifiğinde önemli doktorlar var. Sizinle galiba isimlerini paylaşmıştım. Kan şekeri yükseliği ya da düşüklüğü gibi durumlarda ne yapmanız gerektiği konularında da uzmandan destek almanız önemli. Diyabetimben.com’un site içi aramasına da aklınıza takılan şeyleri yazarak bilgi ve tecrübelere ulaşabilirsiniz.
Sürekli hipoglisemiye giriyorsanız da lütfen doktorunuzla bunları paylaşın. İnsülin dozları ve beslenme planınız iyi ayarlanmışsa bunları yaşamıyor olmanız gerekli.
Ankara’da Prof Dr İlhan Yetkin ve Türkiye Diyabet Vakfı Şubesi’nden Sevgili Öyküm Solak var. Onlar size bence iyi desteği verirler.
sevgiler,
Çok Teşekkür ederim Esra Hanım, sevgi ile kalın..
Mar 15, 2015 at 14:07 tarihte yazmıştım ama yoğunluğunuzdan atlandı galiba;
Esra hanım iyi günler. 41 yasındayım. 20 yıllık Tip 1 diabetliyim. Blogunuzun sizin sayenızde erken emeklilikle ilgili müracaatı yaptım ve diabetimden dolayı emekli oldum. Teşekkur ederim özverili gayretleriniz için. Simdi gene blogtaki yazı ve yorumları takip ettikce imsülin pompasına gecmeye karar verdim. Mayıs haziran gibi yıllık izne ayrılıp pompa tedavisine gecmek istiyorum. Ama hangi insülin pompası cok zor karar. Siz dünyada gelismelerinide takip eden bilinçli bir diabetlisiniz. Ogretmenimizsiniz bir anlamda. Sizce hangi marka ve model pompa, siz metronıc markasının hangi modelini kullanıyorsunuz.. Yurt dısından getirtmenin getirmenin avantajları dezavantajları nelerdir. Daha ekonomik olurmu?. Degermi.? Yurt dışından gelen ürünü kullanabiliyormuyuz. mutlaka raporla birlikte müracaat edip Türkiyeden mi almak lazım.Bilgilendirirseniz cok sevinirim.
Celalettin Bey Merhaba,
Bloğun faydasını almış olmanız oldukça mutluluk verici.
http://www.diyabetimben.com/turkiyedeki-insulin-pompalari-ve-sgk-odemeleri/ linkinde Türkiye’de tüm insülin pompalarından bahsetmiştim. Sizin de bahsettiğiniz gibi ben Medtronic kullanıyorum. Ben diğer pompalara göre daha avantajlı görüyorum.
Yurt dışından insülin pompası almak ise maalesef pek mümkün değil. Orada ikamet etmek ve bir doktorun kontrolünde olmak gibi şartlar var. Maliyet anlamında ise yurt dışının daha pahalı olacağını söylemek isterim. Türkiye’de olmayan bir markayı aldığınızda ve teknik aksaklık ve o marka insülin pompasını bilmeyen doktor ve diyetisyenden de destek almanız güç olacaktır.
sevgiler,
Celalettin Bey,
Emeklilik için ne gibi işlemler yaptığınızı anlatabilir misiniz? Sadece engelli raporu almak yeterli mi? emekli olduğunuz işyerinizde ne gibi işlemler yapıldı?
Açıkçası ben de aldım ve sgk ya gittim. Bana emeklilik için bu raporun yeterli olduğunu belirttiler.
Damla hanım günaydın. Uzun ve sabırlı olunması gereken bir süreç öncelikle. Sizin sigortalılık süreniz ve prim ödeme gününüz yeterlimi? http://www.engelliler.biz/forum/emeklilik/56305-engelliler-yasa-bagli-olmadan-erken-emekli-olurlar.html linkten bakabilirsiniz. Eğer yeterliyse önce vergi indiriminden faydalanabilmek için almış olduğunuz raporla birlikte vergi dairesi başkanlığına müracaat edeceksiniz . Orası raporu il sağlık müdürlüğüne gönderiyor. Oradaki komisyondan geçiyor. Vergi indiriminden faydalanabilir yazısı postayla adresinize geliyor. Yaklaşık 3 ay sürdü benimki. Sonra bu yazı ve raporunuzla SGK na ne zaman emekli olurum dilekçesi veriyorsunuz. Sigortalılık süreniz ve prim ödeme gününüz yeterliyse SGK yazıyla size bilgi veriyor işyerinden çıkış yazınızla SGK ya müracaat ediyorsunuz emekliliğiniz o tarih itibariyle gerçekleşiyor.
Çok teşekkür ederim bilgilendirme için…
Esra hanım merhaba bir konuda yardımcı olabilirmisiniz rica etsem?
şekerim bazı zamanlar 400 460 seyrediyor hiç bişey yemesem bile. insülin vursam bile düşmüyor. bu yüzden ha1cler 8 cıkıyor o dönem olmasa eminim 6.5 cıkacak. böyle bir dönemle karsılastığınız oldumu hic? ne yapmam gerek bilmiyorum yardımcı olurmusunuz. organlarıma zarar verecek diye cok korkuyorum artık.. cok yüksek gidiyor ve engel olamıyorum. normal dönemde gayet iyi ama bu dönemler 2 ayda 1 başıma geliyor.. ve 2 hafta sürüyor..
Yusuf Bey Merhaba,
Doktorunuza danışın lütfen. Yaşınızı hatırlamıyorum ama ergenlik dönemindeyseniz hormonlar etkiliyor olabilir. Doktorunuz gerekli insülin dozu ayarlaması ve takviyeleri planlar diye düşünüyorum.
sevgiler,
merhaba arkadaşlar
gerçekten çok güzel bir konu
yarım saattir okuyorum yarısına geldim yorumların okudukça içim ferahladı adeta sevgiyle doldum
değişik tecrübeler birbirine yardımcı olmak için çırpınan insanlar (başta esra hanım) gerçekten harikasınız
belirtmeden geçmek istemedim
Esra hanım Merhaba, geçen gün ayağımda bir tırnak batması oluştu.. şeker ile ilgili ayak bakımının önemini cok iyi biliyorum.. doktora gideceğim en kısa zamanda şimdilik yürümeme engel felan değil ağrısı yok.. sadece kücük bir şişlik var..
bu konuyla ilgili tecrübe, tavsiyeleriniz nelerdir..
Herkese merhabalar! bu haberi sizlerle paylaşmak istedim.
http://www.teknokulis.com/haberler/guncel/2016/01/07/ces-2016-ne-yiyoruz-kac-kalori-o-sorularimizin-yaniti-artik-kolay
Merhabalar ben birşey danışacaktım ben dün 8kutu ImDc strip yazdırdım ama kırk lira fark alınmıyordu aynı eczaneye fark almaya başladı bu neden kaynaklanıyor bir ay once eşimde kendine yazdırdı ondan fark alınmadı bir ayda ne değişmiş olabilir ImDc lerden bugüne kadar fark alınmıyordu aynı eczane fark almaya başladı dün kırk lira ödedim
Özlem Hanım Merhaba,
Ime-dc’de fark alımını ilk kez duydum. Muhtemelen bu sektörde firmaların farklı ücret politikası sergilemesinden dolayı bu farkı ödemişsinizdir. Yani firmanın maliyet politikası değişmiş olabilir.
sevgiler,
Herkese hayirli aksamlar kardesim 6 aydir diyabetli 14yasinda ankarada oturuyoruz önerebileceginiz cocuk endokrin hastane ismi yazabilir misiniz?mumkunse guler yuzlu ilgili diyabet hemsiresi ve doktorlari olan kardesimin morali cok bozuk cunku gittigimiz hastanede ne zaman diyabet hemsiresi ile gorussek morali bozuluyor göbeginden insulin yapmadi diye bi
daha boyle olacaksa sakin bu hastaneye gelme demis lutfen onerebileceginiz ve memnun kaldiginiz hastane varsa yazabilir misiniz??rica ediyorum…herkese simdiden tesekkurler…
Esra hanım merhabalar, size danışmak istediğim bi konu var, yaklaşık 3 ay önce insulin pompası taktırdım ve 10 gün kadar önce sarf malzemelerini aile hekimine yazdırmak için başvurdum ama yazmadı medula sisteminde olmadığını söyleyerek bende bu durumu sağlık bakanlığına bildirmiştim . Bunun üzerine bazı tatsızlıklar yaşandı ve biz aile hekimimizi değiştirecepiz. İnsulin pompası sarf malzemelerini gerçekten aile hekimi yazamazmı ben tekrar değiştireceğim Dr la sorun yaşamak istemiyorum. Acaba sağlık bakanlığının belirlediği bi durum varmı şu Dr lar yazabilir diye. Şimdiden teşekkürler.
Meryem Hanım Merhaba,
Aile hekimlerinin pompa sarf malzemelerini yazma yetkileri var. E-reçete yerine kağıt olarak yazmaları gerekiyor.
Ben genelde aile hekimine yazdırıyorum.
Sevgiler
Merhaba ben siteye yeni üye oldum ve tam nasıl soru sorabilcegimi anlayamadim.Neyse ben de diyabetliyim ve kilo vermek istiyorum düzenli olarak cho sayımı ve iyi bir şeker regülasyonuna rağmen kilo vermek mümkün olmuyor bunun için ne yapabiliriz cho ile birlikte kalori de mi saymalıyız? veya egzersiz yapıyorum kendim icin konuşursam sekerim düşüyor düşmemesi icin yaktığım kaloriden fazlasını yemek zorunda kalıyorum ne yapabilirim simdiden teşekkür ederim