Sensörlü Pompa Kullanmaya Başlayan Esra’nın Maceraları – Volume3
Bence sensörlü insülin pompası doğru kullanıldığı sürece amaca iyi hizmet ediyor. Bugün sabah açlık kan şekerim pompada 110 mg/dL idi. Glükometrede de aynı 🙂
Ama benim şu sensör ve pompanın birbirini görme sıkıntısı bu akşam yine oldu. Şimdi saat 20:30 gibi banyoya girdim. Girerken kendi kendime İlker Bey’in pompa ve sensör mutlaka yakınlarda mı olmalı konusu da aklımdaydı. Yatak odasında mı kalsın pompa, yoksa banyoda uygun bir yere mi götüreyim diye gidip gelirken yatak odasında bırakma kararı aldım. Keşke almasaymışım.
Bir de pompanın set değişimini de yapmam gerekiyordu. Onu da yaptım banyo sonrasında. Ama sensör ve pompanın birbirlerini görmesini inanın başaramadım. Yine önce sensör menüsünden eski sensörü bula geldim. Ve onayladım. Bulmadı. Sonra iPro’yu, kar beyazı olan kısmı, dikey setinden ayırıp biraz masaj yaptım setin üzerine sonra geri taktım kar beyazı olan kısmı. Yine olmadı. Son çare Mine Hanım’ı aramak.
Sensörlü pompa eğitimlerimi Mine Hanım verdiği için ismini mecburen yazıyorum. Bu unutmadan yazayım.Mine Hanım bana iPro’yu şarj etmek için bana bir şarj aparatı vermişti. iPro’yu 1-2 dakika şarj edelim sonra yeniden takalım dedi sete. Burada dikkat edilmesi gereken detaylar var. iPro’yu şarja taktık. Yeşil ışık yanıp yanıp sönüyor. Sonra şarj aparatından çıkarıp iPro’nun üzerindeki yanıp sönen yeşil ışığın tamamıyla sönmesini beklemek gerekiyor. Işık sönünce derimizin üstündeki set ile iPro’yu birleştirmek gerekiyor. Birleşme olduktan sonra iPro üzerindeki yeşil ışık yine yanıp yanıp sönüyor. Bu durum doğru yolda olduğumuzun göstergesi. Ama yine pompa ve sensör birbirini görmedi. Bu sefer tekrar iPro’yu çıkarıp 5-6 dakika şarj aparatından şarj olmasını sağladım. Tekrar aynı yolu izledim. Bu sefer birbirlerini gördüler. Şimdiyse kalibrasyon için pompanın uyarı vermesini bekliyorum.
Mine Hanım ile konuşurken bana; ‘keşke banyoya, duşakabine yakın bir yere koysaydınız pompayı’ dedi. Düşündüm ama yapmadım dedim 🙂 Bundan sonra da hayatta yatak odasında bırakmam pompayı. Böylece İlker Bey’in sorduğu ve benim bilmediğim ve cevaplamadığı soruya da cevap bulmuş oldum. Mesela pompa vücuda takılı iken pompa önde iPro arkada olursa birbirlerini görürler mi konusu vardı. Banyoda bile birbirini görebiliyorsa orada da elbette görecektir diyorum 🙂
Bir ders daha aldım yine. Akşam yemeği için masadayken kan şekerimi ölçüp pompaya girmem lazımdı. Sol elimin baş parmağının kenarını deldi. İlk kanı yaladım. İkinci kanı ise deliğe yakın bir yere bastırarak çıkardım. Kan şekeri 167 mg/dL. Ama pompada 127 mg/dL görünüyor. Kullandığım günden bu yana sensörlü pompa oldukça yakın değer çıkarırken 40 mg/dL fark nerden çıktı dedim. Tekrar farklı bir parmağı delip bu sefer deliğe uzaktan bir yere bastırarak kanı çıkardım. Bu sefer ilk kanı yalamadım. Diğer elime sürdüm 🙂 Bu sefer 147 mg/dL. Evde artık eski emektar Accuchek Active stripleri de olunca onla da ölçtüm farklı bir parmağımı delerek. Bu sefer sonuç 141 mg/dL. Bu 3 ölçümden yola çıkarak parmaktaki delikten kan çıkması için bastırılan yerin uzaklık ya da yakınlığı bence artık oldukça önemli. Lütfen parmaktan kan şekeri ölçümü yaparken ilk kanı silip (ya peçeteye silerek, ya yalıyarak ya da diğer ele silerek) ikinci kanı stribe vermeniz. Kanı deldiğimiz yerden çıkarmak için de deliğe yakın değil uzak olan yerden basınç uygulayın. Lütfen ama lütfen böyle yapın!!! Kan Şekeri Ölçümü yazımızı da gerekiyorsa tekrar okuyun.
Esra hanım merhaba,
Memurus familyasından olduğumdan ötürü sakal bırakamıyorum ama sizden ricam “benim bulaştığım olay yada sorduğum bir soru sonrasında ikirciklik yaşarsanız, en kötüsünü düşünerek (banyo-ipro olayındaki gibi) lütfen emniyet tedbirlerini alınız 🙂
Tedbir konusunda yaptığım başka birşey var; ailecek akşam yemeği vs için dışarı çıktığımızda, Evimize 22.00 den önce döneceğimiz halde (levemirin saati) yanımıza novarapid ve levemiri birkaç tanede fazladan iğne ucu alırız. Ne olur ne olmaz, teker patlar, AVM karantinaya alınır, dünya yüzeyi sallanır (biraz abarttığımın farkındayım) eve ulaşamaz isek insülinlerimiz yanımızda olsun.
Her ne kadar teknolojiyi sevip kullansamda bu alanda kullandığım tebdirler; mümkün olduğunca en yeni yazılımı kullanmam,eskisi en iyisidir ve bağlantılı cihazları mümkün olduğunca ayırmam,yazılım bile güncellemem bazen.
İpro şarjı ne kadar gidiyor acaba? Büyük olasılıkla 144 saat (!) civarıdır ama banyo gibi durumlarda ayrıca şarj etsek daha iyi olur düşüncesindeyim. İpro 6 günde bir, komplemi değişiyor acaba ?
Takipteyiz Esra hanım, mutluluklar 🙂