Sensörler hayatımıza girdiğinde bu detayı aslında paylaşmıştık. Ancak sensörler tip-1 diyabetli hayatlarımızın daha da merkezinde olmaya başladığından bu konuyu tekrar gündeme getirmekte fayda görüyorum.
Parmaktan ölçülen şeker direkt kapiller kan alınarak yapılır.
Kapiller damarlar en dar çaplı (7-10 mikrometre) kan damarlarıdır. Dokular ile kan arasındaki gaz ve besin alışverişi kapiller damarlarda gerçekleşir. Bu şekilde alınan kanla yapılan şeker ölçümü, glükometreniz güvenli ölçüm yapıyorsa, kesinlikle doğrudur.
Bu arada; biz insanoğlunun şekeri, yemek yemeye başladığında, ağzına ilk lokmayı attıktan 2 saat sonra yükselir. Buna tokluk kan şekeri denir.
Yemek yedikten sonra, hastalıkta vb durumlarda; şeker önce kanda sonraysa cilt altı sıvısında yükselir. Bu bilgiyi cebimize koyalım. Birazdan işimize yarayacak.
Şeker ölçüm sensörleri ise hepimizin bildiği gibi cilt altı sıvısının şekerini ölçer. Buna tüm sensörler; Dexcom, Medtronic ve Abbott’un sensörleri dahildir.
Cilt altı sıvısının şekeri ise kandaki şeker yükseldikten 15-20 dk sonra yükselir.
Örneğin Dexcom G6 sensörü kullanıyorsunuz. Sensöre 12:00’da baktınız. 150 mg/dL gösteriyor. Ama bu şeker değeri 11:40-11:45’e aittir.
Bu sebeple; kullandığınız sensörün markası, modeli ne olursa olsun, sensörün doğru ölçüm yapıp yapmadığını kontrol etmek için parmaktan ölçüm yaptığınızda sensörle aynı çıkmasını bekleyemeyiz. Yakın olmasını bekleriz.
Oldukça dramatik bir fark varsa ve bu fark hep devam ediyorsa farklı noktalara odaklanıp sorunları çözmek gerekebilir.
Yani;
1- Sensörü doğru bölgeye taktığınızdan emin olun. Firmalar ve genel literatür koldan, göbekten daha verimli ve parmakla uyumlu sonuç alındığını söylüyor. Ama bence bu durum herkes için böyle değil. Sürekli kol ya da göbek bölgenizi kullanıyor ve bir türlü parmak ölçümüyle uyumlu sonuçlar almıyorsanız popo, bel ya da baldır alternatiflerini de denemenizi tavsiye derim. Ben yıllardır popo ve belime takıyorum. Ve sensörü her bölgede deneyerek, parmakla en uyumlu sonuç aldığım bölgeleri böyle buldum.
2- Sensör takılan yerin yakınına insülin yapmayın. Sensör ölçümü şekeri düşük gösterir.
3- Sensörün üzerine yattıysanız, herhangi bir baskı uyguladıysanız sensör, şekeri düşük gösterir. Üzerine biraz masaj yaparak şekeri doğru ölçmesini bekleyebilirsiniz.
4- Mümkünse sensörü, transmitteri de kapatacak şekilde bantlayın. Sensörün daha güvenli olmasını sağlarken daha doğru ölçüm yapmasını da sağlar.
5- Sürekli sürekli kalibrasyon yapmayın. Kalibrasyon gereken sensörlerde, doğru zaman ve koşulda kalibrasyon yapılması gerekiyor.
6- Dexcom G6’da ilk 10 gün kalibrasyon gerekmiyor. 2 saatlik ısınma süresinden sonra direkt çalışıyor. Libre’de de böyle. Ancak Medtronic’in sensörlerinde kalibrasyon yapmadan sensör çalışmıyor. Kalibrasyon zamanında da sensör kalibre edilmezse çalışmasını durduruyor.
Şu anda, dünyadaki hiçbir sensör teknolojisi, parmakla aynı andaki şeker ölçüm sonucunu veremiyor. Bunun sebebi de insan olmamız. Yukarıda bahsettiğim 15-20 dk’lık gecikme bedenimizin çalışma prensibinden kaynaklı.
Sensörler sadece algoritmaları ve mühendislikleriyle tahminlemeleri iyi yapmaya çalışıyor. Benim deneyimlere göre de bunu en iyi yapan Dexcom. FreeStyle Libre ise son yıllarda ciddi atağa geçti. Farklı versiyonlarıyla sensör ölçümlerini daha iyiye götürüyorlar. Medtronic ise gelişimi yakalamakta maalesef güçlü değil. Ancak ben yine de Medtronic kullanırken ondan da memnundum 🙂
Bir yorum yapın.