Pankreas Adacık Nakli İstanbul’da Yapılacak
İstanbul Üniversitesi Diyabet Araştırmaları ve Uygulamaları Merkezi iki ay içinde İstanbul’da pankreas adacık nakli yapmaya hazırlanıyor. Pankreas adacık nakliyle diyabet hastalarının insüline ihtiyaç duymadan yaşamaları hedefleniyor.
Dünyada sayılı merkezde yapılabilen pankreas adacık nakli artık Türkiye’de de hastaların hizmetine sunulacak. Türkiye Diyabet Vakfı Başkanı Prof. Dr. Temel Yılmaz, pankreas adacık nakliyle ilgili gelişmeleri ve diyabet tedavisindeki yenilikleri Al Jazeera Türk’ten Sibel Güneş’e anlattı.
İstanbul Üniversitesi Diyabet Araştırmaları ve Uygulamaları Merkezi iki ay içinde İstanbul’da pankreas adacık nakli yapmaya hazırlanıyor. Pankreas adacık nakliyle diyabet hastalarının insüline ihtiyaç duymadan yaşamaları hedefleniyor. İÜ Diyabet Araştırmaları ve Uygulamaları Merkezi’nde görev yapan Türkiye Diyabet Vakfı Başkanı Prof. Dr. Temel Yılmaz, insandan insana pankreas adacık nakli yapabilmek için Sağlık Bakanlığı’ndan izin aldıklarını söyledi. Yılmaz, pankreastan adacık hücrelerini elde etmeyi başardıklarını belirtti:
“Pankreastan adacık hücrelerini elde etmeyi başardık. Şimdi önümüzdeki 1-2 ay içinde insandan insana pankreas adacık nakli yapacağız. Bu Türkiye’de Ortadoğu ve Doğu Avrupa’da bir ilk olacak. Pankreas adacık nakli dünyada sayılı merkezde yapılabiliyor. Türkiye’de bu merkezlerden birinin bulunduğu ülke olacak.”
Mikroinsülin pompaları geliyor
SGK verilerine göre Türkiye’de 7.2 milyon diyabet hastası bulunuyor. Bu hastaların 4 milyonu tedavi görüyor. Diyabet tedavisindeki güncel gelişmelerden birinin de mikro insülin pompaları olduğunu belirten Prof. Dr. Temel Yılmaz, “İnsülin pompaları uzun zamandır kullanılıyor. Ancak cihaz hastaya bir kabloyla bağlı. Bu da hasta uyurken, spor yaparken sorun oluyordu. Yeni insülin pompaları kola takılıyor. Ortadan kablo kalkıyor. Bu da hastanın yaşam konforunu artıran bir uygulama olacak. Ancak mikro insülin pompaları SGK geri ödeme kapsamında değil. Eğer SGK geri ödeme kapsamına girerse hastalar için önemli bir kolaylık olacak” diye konuştu.
Diyabetlinin kanında glisemik değişkenlik ölçülecek
Diyabetli hastaların tedavi başarısı 3 aylık kan şekeri ortalamasını ortaya koyan hemoglobin A1c testi ile ölçülüyor. Diyabetli hastalarda 3 aylık kan şekeri ortalamasının 6′nın altında olması ideal sayılıyor. Ancak son yapılan araştırmalarda 3 aylık kan şekeri normal olan birçok diyabetlide hastalığa bağlı, göz, böbrek, kalpte sorunlar gözlendiğine dikkat çeken Türkiye Diyabet Vakfı Başkanı Yılmaz, şunları söyledi:
“Kan şekeri normal olan hastalarda birçok sorun gözlerken, 3 aylık kan şekeri ortalaması yüksek hastalarda da bu tip sorunlar yaşanmadığını gözledik. Artık yeni bir kavramımımz var. Hastanın günlük kan şekeri dalgalanmasını da istemiyoruz. Şimdi artık 3 aylık kan şekeri ortalamasının yanısıra gün içindeki kan şekeri dalgalanmasını ortaya koyan glisemik değişkenlik dediğimiz bir ölçümü daha kullanmaya başlıyoruz. Hastanın 3 gün boyunca gün içindeki kan şekeri dalgalanmalarını ölçüyoruz. Hastanın gün içindeki şeker düzeyi örneğin 50 ile 300 arasında değişiyorsa bu hastalarda diyabete bağlı, göz, böbrek, kalp sorunları gelişme ihtimali artıyor. Gün içinde hastanın 7 kez kan şekeri ölçülerek böyle bir dalgalanma olup olmadığı belirlenecek.” (Kaynak: Al Jazeera, 17 Nis 2014)
Hadi hayırlısı, iyi haberlerle olsun inş.
Kalmış 1 ay belki de daha az.
“Birileri ömür boyu gayret edecek ki.”
“Birileri ömür boyu hayret etsin.”