Okulda Diyabet / Yeni Eğitim Dönemi İçin Rehber

Çocuklar ve T1DOkulda Diyabet / Yeni Eğitim Dönemi İçin Rehber

Okulda Diyabet / Yeni Eğitim Dönemi İçin Rehber

Okulda #Diyabet Programı

2014 Ekim ayında ülkemizde çoğu okul çağında 15.000 #diyabetli çocuğun olduğunu biliyor muydunuz?

Okullar açıldı. Ve eminim birçok anne ve baba tip-1 diyabetli çocukları için günlerce araştırma yaptı. Özellikle ilk kez okullu olacak tip-1 diyabetli çocukların aileleri ayrı bir yoruldu. Çünkü aileler çocuklarının tip-1 diyabetleriyle ilgili en ilgili okulu bulmaya çalışacaklar.

Öncelikle söylemem gerekir ki sizleri zorlu bir süreç bekliyor. Ama bu süreçte sakin olmalı ve iyi bir şekilde yönetmenizi öneririm. Okulda hemşire varsa ve çocuğunuz tip-1 diyabetli olduğu için negatif bir durum sergileniyorsa elinizden geldiğince siz de zorluk çıkarın. Ama okul koşullarında hemşire ya da revir gibi imkanlar yoksa kendi kendinize pratik çözümler üretmeniz en doğru yol olacaktır.

Sizlere bir yol haritası çizmeye çalışacağım. Atladığım yerler olursa yorum yapabilirseniz sevinirim.

  • Çocuğunuz tip-1 diyabetli. Tip-1 diyabet yönetimini anne ve baba olarak siz oldukça iyi biliyorsunuz ama okul yönetimi, öğretmenler, veliler ve diğer öğrenciler bilmiyor. Bilmek zorunda da değil. Bunu öncelikle kabul etmeniz lazım. Ki bence en önemli detay. Bu kabullenişten sonra her şeyin daha kolay ilerleyeceğini düşünüyorum.
  • Okulda sizlerin evinizdeki gibi hijyen bir ortam yok. Yani çocuğunuzun okul saati içerisinde dondurma yiyen, normal kola içen, cips tüketen, çikolata yiyen arkadaşları olacak. Bu durum oldukça normal. Çocuğunuzun canı da çekecek. Belki sizden gizli yiyecek 🙂 Bu anlar için pratik çözümleriniz olsun. Mesela çocuğunuz çikolata yiyecekse ona ne yapması gerektiğini anlatın ki ne kendini eksik ne de farklı hissetsin.
  • Yıllardır Okulda Diyabet Projesi ilgili kurumlar tarafından yürütülmeye çalışılmakta. Bu program ile amaç okul yönetimi ve öğretmenlerin tip-1 diyabetli öğrenci ve öğrencilerinin okuldaki hayatlarını kolaylaştırmak ve tip-1 diyabetli olmayan öğrencilerde tip-1 diyabet belirtileri varsa onları da tespit edebilmek. Bu sebeple http://www.okuldadiyabet.org/ sitesine girerek sitede olan belgelerin çıktısını alın. Bu yazının sonunda belgelerin linkini paylaşıyor olacağım. Aynı zamanda doktorunuzdan da okula verilmek üzere kaşeli ve imzalı bir yazı isteyin. Bu belgeleri okul yönetimi ve çocuğunuzun öğretmeninin olduğu bir ortamda ilgili kişilere teslim edin ve konu hakkında kısa bir bilgi verin.
  • Okulda hemşire varsa hemşireye çocuğunuzun tip-1 diyabetiyle ilgili temel bilgileri yazıp verin. Hangi durumda ne yapabileceğini kısaca anlatın.
  • Okulda hemşire yoksa ve çocuğunuzun öğretmeni size destek olabilecekse ondan pratik destekler isteyin. Kan şekeri ölçümü ya da insülin yapmak gibi. Ya da hipoglisemi anlarında çocuğunuzun nasıl olduğunu ve ne yapılması gerektiği gibi. Ama unutmayın; öğretmenler bunu yapma zorunda değil. İğneden ya da kandan korkma ihtimalleri olduğunu da gözardı etmeyin lütfen.
  • Okulda hemşire yoksa ve size destek olabilecek bir idareci de bulunmuyorsa iş başa düşecek. Ya kendiniz okul-ev ya da okul-iş arasında mekik dokuyacaksınız.
  • Ya da sağlık meslek lisesi mezunu ya da sağlık meslek lisesi bir öğrencisi biriyle anlaşıp bakıcı desteği alabilirsiniz. Ki bence anne ve baba çalışıyorsa en temel çözüm bu olur gibi.
  • Bazı okullar hemşireleri olmasına rağmen tip-1 diyabetli öğrencileri kabul etmeyebiliyor. Bu durumla da karşılabileceğiniz için sakinliğinizi koruyarak farklı bir okul arayışınıza girmenizi öneririm. Ama mutlaka o okula yazdıracaksanız ve bunda kararlıysanız hem sizi hem de çocuğunuzu zorlu bir süreç bekliyor.
  • İşte bu noktada ya okulu ya da öğretmeni şikayet edeceksiniz. Ama bilin ki MEB hem Okulda Diyabet Programı’nı destekliyor hem de okullara herhangi bir ilaç almayın, çocuklara sakın müdahale etmeyin diyor. Bu çelişkiler arasında umarım şikayetiniz ve mücadeleniz olumlu sonuçlanır.
  • Ya da mücadeleniz olumlu sonuçlandı. Çocuğunuz okula kabul edildi. Bu sıkıntılı süreçten sonra sizin ve en önemlisi çocuğunuzun okuldaki mutluluğu devam edebilecek mi? Konuya tam da bu noktada çok boyutlu bakmanızı öneririm.
  • İnsülin muhafazası için de buzdolabı bulamazsanız insülin taşıma cüzdanıyla bu sorunu da çözebileceğinizi unutmayın.

Okulda Diyabet Program Rehberi

Okulda Diyabet Programı Öğretmene Mektup

Okulda Diyabet Programı Öğretmene Sunum

Keşke bu tarz bir yol haritası çizmek durumunda kalmasak da sistem bize her türlü fırsatı tanısa.

Umarım yeni eğitim ve öğrenim dönemi tüm çocuklarımız ve sizler için sıkıntısız bir şekilde geçer.

NOT: Yazıyı Facebook ya da Twitter gibi sosyal medya kanallarında paylaşabilirsiniz. Alttaki Facebook, Twitter, Google+ ya da Pinterest butonlarına tıklamanız yeterlidir.

8 YORUMLAR

  1. nasıl kabul etmek istemiyorlar anlayamıyorum sürekli sağlıkta çağ atladık dedikleri böyle mi oluyor sağlık sorunu olan çocukların okumasını engelleyerek mi 2023 hedefine gidiyorlar ?

  2. esra hanım merhaba
    size bu sene hukuk fakültesine başlayacağımdan bahsetmiştim
    fakülte inşaat halinde olduğundan 1. sınıflar 13.00-17.00 saatleri arasında ders görecek ve biliyorsunuzdur istanbul hukuk gayet kalabalık bir bölüm
    benim de kendimle ilgili bazı endişelerim var öyle yemeği vaktim hemen dersten öncesine denk geliyor fakültede yemek durumunda kalabilirim
    ayrıca size görme engelimden de bahsetmiştim bu sebepten tek başıma ölçüm yapamıyorum kan miktarını iyi göremiyoum ya da kanın verileceği kısmı denk getiremiyorum tek başına insülin yapma fikri de beni korkutuyor çünkü bazen kanıyor ve ben bunu farkedemiyorum
    üniversite hayatında taktir edersiniz ki insan daha da yanlız oluyor kendine yardımcı olacak birilerini bulmak daha da zorlaşıyor
    bunlar da benim kafamı kurcalıyor ne yapacağımı kara kara düşünüyorum
    hal böyle olunca kazandığım bölümün sevinci dahi kursağımda kalıyor
    iyi günler

    • Mert Bey Merhaba,

      Yerinizde olsaydım ne yapardım? 4 mm ya da 5 mm iğne ucuyla bile karanlıkta insülin yapabilirdim. Zamanında yapmıştım. Aynı zamanda kan şekeri ölçümü konusunda da. Glükometrenizin markasını bilmiyorum ama sesi açılıp kapatılabiliyorsa bu da belki size yardımcı olabilir. Hangi sesten sonra ne yapacağınızı da planlıyor olmanız gerekiyor.

      Aslında bir gün sizinle biraraya gelip bunu beraber tecrübe edebiliriz. Hatta bunu videosunu da yayınlayabiliriz. Ne dersiniz? Aynı durumda olan kişiler varsa onlara da rehber olmuş oluruz.

      sevgiler,

      • cevap için teşekkürler
        hangi sesten sonra ne yapacağımı biliyorum fakat kanı tam yerine getirememe gibi sorunlardan ötürü etraf hep kan oluyor
        insülin yaparken de bakmak gerekmiyor ancak insan yine de birilerine sorun olmadığını onaylatmak istiyor
        video işi de benim için uygun ben insanların hayatını kolaylaştıracak her şeye sıcak bakarım

Bir yorum yapın.

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.

Diğer yazılar

%d blogcu bunu beğendi: