Öncelikle yazı ve yorumlarınız gayet profesyonel. İnsani davranış ve tutumlarınız ise harkulade.
1 aydır takip ediyorum sizleri, yazılarını, yorumlarınızı. Neden takip ediyorum ? Ben de şekerim galiba
Her neyse. Ciddi bir stresli dönem sonrası şeker dünyasına adım attık. 6 ay önce hiç bir ibare yok iken bir anda şeker olduk.
Buraya yazmak istememin sebebi bu sürede toparladığım bilgileri sizler ile naçizane paylaşmak. Şimdiden tespitlerimde oluşabilecek hatalarım için özür dilerim.
Söyliyeceklerim esasında tip-2 leri ilgilendirir ama genel anlamda şeker hastalarının diyeti ve beslenmesiyle ilgili.
Bu arada mesleğim mühendislik ve bazı tabirlerim meslek içinden olabilir.
Şeker hastalığının temel iki nedeni var;
- genetik
- çevresel faktörler ve beslenme
Genetik: endokrin sistemimiz, Çevresel faktörler: stres vb durumlar ve yediklerimiz , soğuk veya sıcak hava vs vs..
Yurt içi ve yurt dışı kaynaklardan araştırdıklarımdan yola çıkmadan önce tespitlerimi belirteyim;
- Bağırsak ameliyatı olan kişilerde tip 2 rahatsızlığı ortadan kalkabiliyor.
- Metabolizma ameliyatı olup ince bağırsağın üst ve alt kısmının yer değiştirilmesi sonrası %90 lara varan oranda tip-2 hastalığı iyileşiyor.
- Soğuk ülkelerde tip-2 ye pek sık rastlanmıyor.
- Özelikle elma sirkesi ve benzeri bağırsaktan emilim hızını azaltmak kaydı ile tip-2 ciddi kontrol altına alınabiliyor.
- Şeker hastası olan kadavralardan alınan bağırsak numunelerinde zararlı bakterilerin yararlı bakterilerden ciddi oranda fazla olduğuna dair tespitler yapılıyor.
Aslında bir çok şey daha yazabilirdik ama sadede gelirsek merkezde bağırsak ve vücudumuzun bakteri florası duruyor. Bilindiği üzere bakteri florası herkese annelerinde hediyedir. İlk floramız annemizden bize transfer olur (genetik 🙂 ).
Şekerimin ciddi anlamda yükselmesinden 1 sene önce karnımda ciddi anlamda gurultu, şişkinlik, sıkça büyük tuvalete çıkma gibi durumlar ile karşılaştım. Olaylar bundan sonra gelişmeye başladı.
İşte bu noktada iyi ve sağıklı bir bağırsak florası, mide florası elde edilirse, ince bağırsağın en alt kısmında bulunan ve insülin duyarlılığını artıran kısmı gıdaca zengin şekilde beslenecek kadar bir beslenme diyeti uygulanırsa ve artı spor yapılırsa (meletonin salgısı açısından ) bunun yanında immün sistemin temel taşı olan bu bağırsak florası çok ciddi ele alınırsa özellikle tip-2 ler için ciddi faydalar sağlanabilir.
Öncelikle bağırsak florasının ne kadar sağlıklı olup olmadığını anlamak için size tavsiyem aç karnına bir adet elma yiyin. Eğer bu elma kısa bir süre sonra gaita olarak dışarı atılmış ve ciddi anlamda sindirilmemiş ise sizdeki bağırsak florası flora değil arkadaşlarım. Çünkü elma 24 saat süre boyunca bağırsaktaki o yardım kardeşlerimiz olan bakteriler tarafından fermantasyon yolu ile sindirilir. Bakteri yoksa ya da az ise o elma sindirilmez ve olduğu gibi ve kısa sürede dışarı atılır. Eğer böyle bir durumunuz var ise ki bende var tavsiyem (tavsiyem bu durumdan etkilenmeyecek durumda olan kişiler içindir. Herkesin durumu aynı olamaz ve dikkat edilmeli);
- Çorbalarınıza azcık elma sirkesi atın.
- Her yemek öncesi bağırsak emiliminizi yavaşlatıp gıdaların ince bağırsağın sonlarına kadar ulaşabilmesi için 1 çorba kaşığı yulaf kepeği +1 bardak kefir + bir tatlı kaşı tarçın (insülin kullanımı iyileştirir) yemekten önce için.
- Mutlaka balık yiyin. Haftada en az 1 kez (çupra tavsiyem).
- Balık yiyemez iseniz mutlaka balık yağı kullanın.
- Bol bol yoğurt.
- Yeşil çay + yarım limon akşamları tavsiyem (damarları %4 oranında genişletip hücrelere enerji, glükoz , trigliserid girişine yardımcı olur.
- Eğer sağlık açısından bir sıkıntı doğurmayacaksa probiyotik destek
Tüm bunları bağırsaklarınızda elma sindirebilir hale gelene kadar yapınız
Şimdi bunlarda ne denenebilir.
- yulaf kepeği : çözünebilir lifler bağırsakta jel tabakası oluşturup emilimi tüm bağırsağa yayar
- elma sirkesi : yine buda emilimi azaltarak bağırsağın alt kısımlarına kadar gıda ulaşmasına yardımcı olur
- tarçın: insülin kullanımı kolaylaştırır. insülin direncini düşürür.
- kefir ve yoğurt : bağırsak florasının düzelmesi için yardımcı olur-
- prebiyotik : azalmış bakterilerimizi çoğaltır. (genelde 2 haftada bir noktaya getirir ama doktor tavsiyesi ile uzatmak faydalı olabilir.)
Bunları dikkate almadan önce mutlaka doktorunuza başvurun. Bilinçsizce kendi sağlık durumunuzu göz önüne almadan bu tavsiyelere uymayın.
http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3224226/ linkinde buluna geniş makalede ise bağırsak florasının cidid anlamda etkilerine dair hipotezler mevcut. Bunun yanında tip-1 diabet için de bağırsak florasının geliştirilmesine dair bir takım bilgiler de mevcut.
Ayrıca http://tr.wikipedia.org/wiki/Fruktoz linkindeki bağlantıyı da okumanızda fayda var
Hepimize Allah şifalar versin..
saygı ve sevgilerimle
Mustafa
Bu arada esra hanım bu site benim için çok faydalı oldu.hepinize sağlıklı günler dilerim.