Mevsim Geçişleri, Rakım Gibi Değişiklikler Kan Şekerimizi Nasıl Etkiliyor?

T1D Hakkında Her ŞeyMevsim Geçişleri, Rakım Gibi Değişiklikler Kan Şekerimizi Nasıl Etkiliyor?

Mevsim Geçişleri, Rakım Gibi Değişiklikler Kan Şekerimizi Nasıl Etkiliyor?

Aslında çoğumuz bazı şeyleri yaşayarak öğreniyor ve tecrübe ediyoruz!

Çoğu tip-1 diyabetli ve yakınında şu tarz tecrübeler duyabilirsiniz;

Tatilde şekerim daha düşük gidiyor.

İnsülin ihtiyacım tatildeyken daha az oluyor.

Yüksek rakımlı nir yere gittiğimizde kan şekerim dengesizleşiyor.

Yazın insülin ihtiyacım azalırken kışın artıyor.

Bu cümlelerin literatürde birebir karşılığı yani teorik açıklaması net olmasa da tecrübelere göre bu tarz durumların yaşınıldığı kanıtlanmış. Özellikle rakım konusu araştırma konularından yerini almakta.

Mevsim değişikliklerin tip-1 diyabet üzerindeki etkisi

Özellikle sıcak aylarda insülin ihtiyacımız gerçekten azalıyor. Şeker daha regüle gitmeye başlıyor.

Bunun en temel sebebi tahmin edebileceğiniz gibi “havanın sıcak” olması 🙂

İnsülin kalemi ile enjekte edilen insülin veya insülin pompasından gönderilen insülinin emilimi, sıcak havalarda daha hızlı ve iyi oluyor.

Ara bir bilgi gireyim 🙂 Cümleye devam edersem tam anlaşılmayacak.

Not: Standartta, yaptığımız insülinlerin bir kısmı vücutta aktif kullanılıyor. Örneğin 5 ünite insülin yaptıysak 4-4,5 ünitesi vücutta işlemini yapıyor. Bu insülini “cilt altına” göndermemiz sebebiyle oluyor.  Emilim ne kadar oluyor ne kadar olamıyor tam ölçemiyoruz.

Dolayısıyla yaz döneminde, yine aynı dozları yapsak da, havanın sıcak olmasından ötürü, emilim daha fazla olduğundan yaptığımız insülin de fazla bekliyormuş gibi oluyor. Aslında işte vücudun o kullanamadığı insülin bir nevi kullanılmaya başlıyor 🙂

Ve sonra diyoruz ki; şekerim iyi gidiyor ve insülin ihtiyacım azaldı 🙂

Rakım arttıkça kan şekeri ve düşüklüğü oluyor mu?

Rakım artmasından ötürü vücudumuzda oluşan belirtilerin hipoglisemideki belirtilere benzemesinden ötürü rakım artışının, kan şekeri düşüklüğüne sebep olması tam tecrübe edilememiş. Ancak yine de hipoglisemi yaşadıklarını söyleyenler var.

Ancak stres hormonunun artmasının hiperglisemiye sebep olduğu deneyimlenmiş ve araştırmalar da bunu gösteriyor.

Aynı zamanda rakım arttıkça karbonhidrat emiliminde de sorun çıkmakta. Yani insülin direnci oluşmakta. Bu durumun da ketoasidoza sebep olduğu belirtilmekte.

Tatildeyken

Aslında stres dozunun en az, hareketin en fazla olduğu bu tatil zamanlarında kan şekeri daha düzenli oluyor. İnsülin ihtiyacı daha azalıyor. Ve normalde yemediğimiz besinleri tatilde yediğimizde de şekerimi zıplamıyor 🙂

Bazı kişiler insülin yapmadıklarını dahi söylüyor 🙂 İnsan daha ne ister 🙂

 

3 YORUMLAR

  1. Tamaminin altina imzami atabilirim :). Yaklasik 13 yildir seker hastasiyim, mevsim degisimleri yasanmaya basladigi anda kan sekerim, ayni miktarda karbonhidrat almama ragmen, mevsime gore degismeye basliyor. Insulin pompasinda sirf yaz ve kis ayri olmak uzere 2 ayri ayarim var bundan dolayi. Hatta yaz sonrasi yaptirdigim A1C olcumleri daha dusuk cikarken kis sonrasi yaptirdiklarim hep bariz yuksek oluyor.

Bir yorum yapın.

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.

Diğer yazılar

%d blogcu bunu beğendi: