Mayıs 2017 İtibarıyla Türkiye’deki Şeker Ölçüm Sensörleri
Abbott
Abbott Türkiye’nin Free Style Libre’yi Türkiye’ye getirdiğiden ve Mayıs ayı sonu itibarıyla satışına başlayacağından dün Libre, Mayıs’ın Son Haftası Türkiye’de Satılmaya Başlıyor başlıklı yazımızda sizlere bahsetmiştik.
Libre, bilindiği üzere bir FGM’dir. Yani rakamsal olarak anlık ölçüm yapan bir sistemdir.
Libre iki ana aparattan oluşur. Biri receiver yani kumanda, diğeri ise sensördür. Kumanda sensöre yaklaşınca şeker değeri okunur ve kumanda üzerinden şekerinizin kaç çıktığını görürsünüz.
Libre’yi alırken başlangıç paketi olarak satın alırsanız yurt dışı fiyatı olan 170 Euro’nun Türk Lirası karşılığını ödüyor olacaksınız. Başlangıç paketinde 1 adet okucu ve 2 adet sensör bulunmakta. Ve her sensör 15 gün kullanım ömrüne sahip.
Dexcom
Dexcom ise bilindiği üzere bir CGMs’tir. Yani sürekli glikoz ölçüm sistemidir. Ve yapay pankreas çalışmalarına kullanılır.
Dexcom Türkiye’de Medsalus firması tarafından satılıyor.
Dexcom 3 ana aparattan oluşur. Transmitter, sensör ve receiver.
- Sensör 7 günde 1 kez değiştirilir. Bazı kullanıcılar bu süre bitince sensörü tekrar tekrar tanıtarak 3 hafta 4 haftaya kadar kullanmaktadır. 4’lü 1 kutu sensörün maliyeti 1.400 TL.
- Transmitterin kullanım ömrü ise ortalama olarak 1 yıldır. Siz Dexcom kutusu içerisindeki transmitter bölümünden transmitteri çıkarır çıkarmaz ömründen yemeye başlar. Bu sebeple Dexcom o an takılmayacaksa transmitter yuvasından çıkarılmamalıdır. Maliyeti ise 2.300 TL’dir. Ömrü bitince yenisini almak gerekir.
- Kumanda ise kırılana, bozulana kadar kullanılan bir aparattır. Tüm ölçüm sonuçlarınızı kumanda üzerinden görüntüleyebiliyorsunuz. Kumandanın maliyeti 2.800 TL’dir.
Dexcom’un başlangıç paketinde 4’lü 1 kutu sensör, receiver ve transmitter bulunuyor. Maliyeti ise Mayıs itibarıyla 6.500 TL. Döviz kuruna göre değişiklik göstermekte olduğunu da belirtelim.
Medtronic
Medtronic’in sensörleri bilindiği üzere bir CGMs’tir. Yani sürekli glikoz ölçüm sistemidir.
Medtronic’in sensörlü pompalarla çalışan Enlite G2 link sensörü varken yakın bir zamanda Guardian Connect olarak pompa olmadan da kullanılabilecek bir sensör çıkardığını sizlerle İki Farklı Diyabet Teknolojisi / Two Different Diabetes Technologies başlıklı yazımızda paylaşmıştık.
Enlite G2 Link Sensör Medtronic’in sensörlü pompası olan Veo modelinde ve yapay pankreasa giriş teknolojisi olan Medtronic 640G’lerde kullanılmakta. Her 1 sensörün maliyeti 97 TL.
Guardian Connect ise sensör ve transmitterden oluşuyor. Ve pompaya bağlı olmadan tek başına kullanabilen bir sensör.
Sensörden alınan şeker değerleri transmitter ile iPhone’daki Guardian Connect uygulamasına gidiyor ve sonuçları telefonda uygulamadan görüyorsunuz. Ve Dünya’nın neresinde olursanız olun ve sonuçları kiminle paylaşmak istiyorsanız gösterebiliyorsunuz.
Guardian Connect kullanırken sensör ömrü 6 gün. 6 günde sensörün değişmesi öneriliyor. Ama Dexcom’da da bahsettiğimiz gibi kullanıcılar 6 günün sonunca sensörü tekrar tanıtıyor ve aynı sensörle devam edebiliyorlar.
Guardian Connect’in başlangıç paketinde 5 adet sensör ve Guardian Connect transmitteri bulunuyor. Başlangıç paket fiyatı 3.000 TL.
Ardından da 5li 1 kutu sensöre ayda 485 TL ödüyorsunuz.
Hatırlarsanız Kasık 2016’da Dexcom, Libre ve Medtronic sensör kıyaslaması yapmıştık. Aralarındaki teknolojik farkla neler vs diye de Dexcom, Libre ve Medtronic Enlite Sensör Kıyaslaması başlıklı yazımızı okuyabilirsiniz.
Eminim Türkiye’de bu sensör teknolojilerinden en azından birini ya da ikisini tecrübe etmiş kişiler vardır? Sizce hangisi daha başarılı? Siz hangisini kullanıyorsunuz?
Bu arada hangi teknolojiye karar vermek istiyorsanız bizce detaylarını yukarıda paylaştığımız linkten okuyun, 2 yıllık maliyet hesaplaması yapın ve hangisini almak istiyorsanız onu alın.
yaş konusunda bilgi verebilir misiniz.