Malulen Emeklilik Şartlarında Son Durum

Diyabetli HaklarıMalulen Emeklilik Şartlarında Son Durum

Malulen emeklilik ile ilgili kurallar genişletildi. Birçok hastalık daha sisteme dahil edildi. 1 Eylül itibarıyla başvurular başladı.

 

Sosyal Güvenlik Kurumu’nun kapsamını genişlettiği malulen emeklilik düzenlemesi, 1 Eylül’den itibaren yürürlüğe girdi. Kanserden organ nakline, diyabetten (şeker hastalığı) çalışmaya engel teşkil edecek genetik hastalıklara kadar 21 çeşit rahatsızlığın eklendiği düzenleme kapsamında, 4 bin 250 kişi daha emeklilik hakkına kavuştu. Malulen emeklilere ödenecek maaş ise 971 lira olacak. Eski yönetmeliğe göre malullük başvurusu yapıp reddedilenlere de tekrar başvuru yapma hakkı getirildi. Düzenlemeden faydalanmak isteyenlerin sağlık raporu alarak başvuruda bulunması gerekiyor. İşte malulen emekli olmak isteyen adayların tüm soruları ve cevapları şöyle…

NASIL YARARLANILACAK?

Yeni düzenlemeden yararlanmak için rapor alınması gerekiyor. Buna göre çalışma gücünün iş kazası veya meslek hastalığı sonucu en az yüzde 60’ının kaybedildiği sağlık kurulunca raporlanacak. En az 10 yıldan beri sigortalı bulunup, toplam olarak bin 800 gün sigorta primi ödenmiş olacak. Başka birinin sürekli bakımına muhtaç derecede malul olan sigortalılar için ise sigortalılık süresi aranmaksızın bin 800 gün sigorta primi bildirilmiş olması yeterli olacak.

RAPOR NEREYE VERİLECEK?

Sosyal Güvenlik il ve ya merkez müdürlüğü, vatandaşı üniversite, Sağlık Bakanlığı’na bağlı eğitim ve araştırma ile askeri hastanelerden birine sevk ediyor. Eğer bulunulan ilde, bu niteliklerde hastane yoksa devlet hastanelerine sevk yapılıyor. Sevkte belirtilen sağlık kurulu, yüzde 60 çalışma kaybı olduğuna dair raporu düzenliyor. Vatandaş, rapor ve diğer istenen evrakları, Sosyal Güvenlik il ve ya merkez müdürlüğüne teslim ediyor.

KAÇ KİŞİYİ KAPSIYOR?

Sosyal Güvenlik Kurumu’nun malulen emekliliğin kapsamını genişletmesiyle 4 bin 250 kişiye daha emeklilik yolu açıldı. Düzenleme ile malulen emekli sayısı 114 bin 624’ten 119 bine yükseldi.

HANGİ HASTALIKLARA EMEKLİLİK HAKKI GELDİ?

Kemik iliği nakli hariç tüm organ nakilli hastaları, tüm kanser hastalarına koşulsuz maluliyet hakkı veriliyor. Böbrek nakli sonrası uygulanan kontrol muayeneleri ise kaldırıldı. Kronik böbrek yetmezliği, ağır elektrolit bozuklukları, otizm, MS, parkinson, alzheimer, demans, sara, astım, KOAH, uyku bozuklukları, sindirim sistemi kanamaları, ülseratif kolit, kaşeksi, kronik pankreatit hastalıkları kapsama alındı. Kişinin çalışmasına olanak vermeyen genetik hastalıklar maluliyet listesine alındı. Yardım olmaksızın yürüyemeyen sigortalı, malul sayıldı.
Travma sonrası stres ve obsesif-kompulsif bozuklukları maluliyet kriterlerine eklendi. Kardiyolojik hastalıklar ile ilgili kriterler ilk kez oluşturuldu. Şeker hastalığı sonucu kişinin, en az 3 organının orta ve ileri düzeyde bozulması maluliyet kriteri olarak kabul edildi.

MAAŞ NE KADAR OLACAK?

Malulen emekli olacak bu kişilere 971 lira maaş ödenecek.
Öte yandan yeni düzenleme öncesinde maluliyetten emekli olanlar maaşlarının düşük kaldığını belirtip düzeltme yapılmasını istiyor. Bu emekliler halen 400-500 lira maaş alıyor.

16 YORUMLAR

  1. merhaba arkadaşlar…

    ben muhasebecilik yaptığım için bu konu hakkında biraz bilgim var en az % 60 öncelikli raporu olan ve sigorta başlama tarihi 08/2003 olan tüm herkes başvurabilir tabi çalışma gün sayısı 1800 gun yani 60 ay olması gerekiyor en az erkeklerde ise bu (askerlik yapmış ise) 1400 e kadar düşebiliyor nedeni ise askerlikte iken yapılan sigorta tabi bunun borcu ödenmemişse sonradan ödenebiliyor eğer çalışmak sizi yoruyorsa bir kenara geçip hayatınızı dinlenerek geçirmek istiyorsanız öncelik raporuuzu kullanmak istiyorsanız 971 lira yeme içmenize yetecek bir para 🙂

  2. Selam sorun malülen emeklilik değil. Allah aşkına ben 22 yıldır şeker hastasıyım biZimle dalga geçiyorlar. Ben gözümü böbreğimi ayağımı kaybedicem devlet beni malülen emekli edicek arkadaş bunları kaybettikten sonra 1-2 seneden fazla yaşayan şeker hastası varmı….. Bizim istediğimiz sigorta süremiz dolduğunda yaşa bakmadan bizi emekli etmesi gazetecilere bile yıpranma payı veren bir devlet biZim gibi günde 4-5 kez insülin alanlara siz normalsiniz diyebiliyor

  3. Benim tek gayem birlik olup bu hakkı devletden istemeliyiz. SSK başkanı bile kendi ağzıyla şeker hastaları 15-20 sene içinde organları zarar görmeye başlar diyor. Evet arkadaşlar dünya diabet gününde bu olayı hep beraber dile getirelim………

  4. Merhaba benim babam 2 gun once kalp krizi gecirdi hic bir guvence olmadigindan gssni yaptirdik suan onaylanmasini bekliyoruz ardindan bypass olucak 30dan fazla kriz gecirmis haberi yok ayrica seker hastasiymis ve insulin kullanmaliymis :(belde kirecleme tansiyon ve kolestrolde cikti bir gozunude talihsiz bir olayda kaybetti digerini islevini azda olsa yerinipe getiriyor malulen emekli olurmu acaba bari ordan teselli olsun suan napicaz bilmiyorum

    • Yasemin Hanım Merhaba,

      Zor bir süreç içerisindesiniz. Kolaylıklar dilerim.

      Diyabet ve göz sebebiyle % 40 ve üzeri engelli raporu alırsınız ama bu malulen emeklilik fırsatı vermez. Daha yüksek oranda engel raporu gerekecektir.

      Malulen Emeklilik Şartları için SGK tarafından bu tarz bir iş kazası sonucunda uzuv kaybetme oranı %60 ve üzeri olma durumunda malulen emekliliği hak etmeyi gerektirmektedir. Malulen emeklilik için ilk olarak işi girildiği zaman malulen herhangi bir rahatsızlığın olmaması gerekmektedir. Yaşanacak maluliyetin iş girdikten sonra yaşanmış olması gerekir. Malulen emeklilik için özür oranları %40-59 arası, %60-79 arası veya %80 ve üzeri yaşanılmış olması gerekmektedir. Bu oranlara göre sigortalı prim gün sayıları değişmekte ve emeklilik yaşı ile birlikte gün sayılarının da değişimi söz konusudur.

      sevgiler

  5. Merhaba ben obsesif kompulsif hastasiyim saglik kurulu roporunda gectim ama yuzde kac rapor verdigini bilmiyorum doktor dedi senin hastaligini yazdim puannida verdim dedi bana ben merak ediyorum malulen emekli ola bilirmiyim cevep yazarsaniz sevinirim

  6. Merhaba benim babam 53 yasinda ve 3 yil oncesine kadar insaat iscisiydi beden gucuyle calisti. Ve 3 yil once ayak parmagindaki bir yaranin aylarca iyilememesi sonucunda seker hastasi oldugunu ogrendik once sag ayagin bas parmagi kesildi. Ilerleyen zamanda sol bacagi diz altindan alindi. Gunde uc ogun insulin kullaniyo cok fazla olmasada kulak ve gozlerinde sorun var ayrica bu olay sonucunda psikolojik sorunlar yasadi hala antidepresan kullanmakta. Ilk aldigimiz heyet raporunda yuzde 40 rapor verdiler ancak o zaman psikolojik , goz ve kulak problemleri gundemde degildi babam gunluk ihtiyaclarini duzgun gerceklestiremiyor ki nasil calisabilir anlamiyorum. Emekli olmasi icin olmesi lazim sanirim ne aci.. biz yuksek saglik kurulunada itiraz ettigi icin simdi dava acin diorlar nasil olacak ne yapmaliyiz bilmiyorum

  7. Slm.ben kamuda calisan bir personelim 2013 yilinda seker hastaligindan tarafima maluliyet karari verildi. Adi malul oldugum teblig edildi. Calismaya devam etmek istedigimi bildirip devam etmekteyim. Tarafima vverilen engel oranini bilmiyorum. Engel oranim %40 uzerinde ise, calistigim kurumdan malulen emekli olup, ozel bir şirkette engelli kadrosunda calisabilirmiyim.

    • Uğur Bey Merhaba,

      Özgeçmişimi incelediniz mi bilmiyorum ama İnsan Kaynakları profesyoneliyim. Malulen emekli olup engelli kadrosunda herhangi bir özel şirkette işe girebilirsiniz.

      sevgiler,

      • Selamlar esra hanım bende tip 1 diyabetliyim yaklaşık 2004 ten bu yana.1998 sigorta girişim var ve prim günüm 4000 herhangi bir sıkıntım yok erken emekli olabiliyormuyum ve ne gerekiyor ne yapmalıyım. Teşekkürler.

  8. 1 yıldır şeker hastasıyım doktorum insülin başlattı tip 1 şeker raporum var ve şekerim sabit değil birden yükselip normale dönebiliyor hac1 10.3 %40 rapor alabilir miyim gözlerimde astigmat var ikisindede

Bir yorum yapın.

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.

Diğer yazılar

%d blogcu bunu beğendi: