Karbonhidrat Sayım Yöntemi

Karbonhidrat Sayım Yöntemi

Biliyoruz ki kan şekerimizi direkt ve dolaylı olarak aldığımız şeker yükseltir. Direkt olarak meyve suları, çikolatalar, toz/küp şeker, dolaylı olarak ise ekmek, meyve, süt, yoğurt, bisküvi gibi ürünler kan şekerimizi dengesizleştirir.

Uzmanlar bu durumda şeker hastaları ne kadar karbonhidrat alacaklarını hesaplayabilirlerse ona göre inslünlerini yapar ve kan şekerleri daha iyi kontrol edebilirler dediler. Bu sebeple de karbonhidrat sayım yöntemi artık Tip-1 diyabetlilerin eli ayağı olmuş durumda.

Ben de yediğim her şeydeki karbonhidratı sayarak insülinimi yapıyorum.

“Karbonhidrat Sayımı” kan şekerini yönetmek için bir yemek planlama tekniğidir.

Karbonhidrat içeren besinler kan şekerimizi yükseltir.

Karbonhidrat Sayımı ile kişiye özel yemek listesi oluşturulur.

Yemeklerdeki karbonhidrat miktarını da hesaplayarak şeker seviyesini hedef kan şekeri aralığında tutmak için oldukça önemlidir.

Ne Kadar Karbonhidrat?

Başlangıçta bir öğünde 45-60 gram karbonhidrat yer almaktadır. Tip-1 diyabeti yönetmek için bu orandan daha fazla veya daha az karbonhidrat yemek de gerekebilir. Tip-1 diyabetlinin, doktorları ile her öğün için alınacak karbonhidrat miktarı ayarlanmalıdır.

Hangi Besinler Karbonhidrat İçerir?

Karbonhidrat İçeren Gıdalar:

Gıdalarda üç ana tip karbonhidrat vardır. Bunlar; nişasta, şeker ve diyet lifidir. Nişasta ve şeker kan şekerini beraber yükseltirler. Karbonhidrat içeren gıdalar:

  • Baklagiller
  • Tahıllar ve nişastalı sebzeler
  • Meyve ve meyve suyu
  • Süt ve yoğurt gibi süt ürünleri
  • Gazlı içecekler, meyve suyu içecekler, kek, kurabiye, şeker ve cips gibi tatlılar ve çerez

Gıdalarda Ne Kadar Karbonhidrat Vardır?

Gıda etiketleri okumak bir gıdada ne kadar karbonhidrat vardırı bilmek için iyi bir yoldur. Etiketsiz besinlerde ise tahmini olarak karbonhidrat miktarlarını hesaplayabiliriz.

15 gr karbonhidrat içeren besinlere örnek

  • Taze meyve 1 küçük bir parça
  • Konserve ya da dondurulmuş meyve 1/2 su bardağı
  • 1 dilim ekmek veya 1 tortilla
  • Yulaf ezmesi 1/2 su bardağı
  • Makarna veya pirinç 1/3 su bardağı
  • 4-6 adet kraker
  • Nişastalı sebze 1/2 su bardağı
  • Büyük bir pişmiş patatesin ¼’ü
  • 2/3 bardak yağsız yoğurt
  • 2 küçük kurabiye
  • 1/2 bardak dondurma
  • 1 yemek kaşığı reçel, jöle, şeker veya bal
  • 6 tavuk nuggets
  • Güveç 1/2 su bardağı
  • Çorba 1 su bardağı

Protein ve Yağ

Karbonhidrat sayımı ile yemeklerdeki protein ve yağ unutmamak gerekir. Kilo ve şeker dengesi için protein ve yağ da önemlidir. Ki bol yağlı ve proteinli bir öğünden sonra kan şekerinin 3-4 sonra yükselişe geçtiğini unutmamak lazım.

Gıda Etiketlerini ve Kendi Yaptığımız Yemeklerin İçeriklerini Kullanmak

Karbonhidrat sayımı için gıda etiketleri kullanılabilmektedir. Bununla beraber evde hazırladığımız ya da ev dışında beslendiğimiz zamanlarda da besinlerin içeriklerini tahmin etmek önemlidir. Bir gıda etiketine ya da besine bakarak karbonhidrat miktarını belirlemişsek o gıdadan yiyeceğimiz kadarının da karbonhidrat miktarını hesaplamak kolay olacaktır. Daha az ya da daha fazla yediğimizde kaç gram karbonhidrat alacağımız otomatik olarak ortaya çıkar.

Etiket üzerinde toplam karbonhidrat; şeker, nişasta, ve lif içerir. Ancak bu değerlerin ayrı ayrı yazıldığı etiketler de vardır. Ayrı yazılmışsa total karbonhidratı hesaplamak için şeker ve nişastanın karbonhidrat miktarı hesaplanır. Ayrıca besinin karbonhidrat miktarı eklenir. Eğer lif oranı 5 gram ve üzeri ise de hesaplanan total karbonhidrattan lif oranı çıkarılır.

Eğer kilo vermek için çalışıyorsanız bir de kalorisine bakmalısınız.

Kalp hastalığı ve inme riskiniz var ise doymuş ve trans yağ değerlerine bakılması gereklidir. Ki doymuş ve trans yağ oranı en düşük miktardaki ürünleri yemelisiniz.

Yüksek kan basıncı yani tansiyonu olan kişiler için ise sodyum oranı önemlidir. Daha az sodyum içeren gıdalar yenmelidir.

Karbonhidrat Sayımında Glisemik İndeks

Glisemik İndeks bir besinin kan şekerini yükseltme hızıdır.

GI ile yemek planlarken düşük veya orta GI sahip besinler seçilmelidir. Yüksek GI olan bir yemek yenilecekse düşük GI  bir besin ile yüksek GI olan besinin kan şekerini yükseltme hızı düşürülebilir.

Genel bir kural olarak daha fazla pişirilmiş veya işlenmiş bir besinin GI daha yüksektir. Ancak bu her zaman doğru da olmayabilir.

GI etkileyen diğer faktörler arasında birkaç spesifik örnekler ise şunlardır:

Olgunluğu ve depolama süresi – daha olgun bir meyve ya da sebze yüksek GI

Meyve suyunun meyveye oranla daha yüksek GI vardır;

Patates püresi bir bütün pişmiş patatese göre daha yüksek GI vardır,

Pişirme yöntemi: bir gıda ne kadar çok pişirilirse GI artar (al dente makarna yumuşak pişmiş makarnaya oranla daha düşük bir GI içerir.)

Araştırmalara göre; şeker hastalığı olan çoğu insan kan şekerini yönetmek için ilk araç olarak karbonhidrat sayımını baz almaktadır. Fiziksel aktivite ve diyabet hapları veya insülin ile toplam karbonhidrat alımını dengelemek ve kan şekerini yönetmek en önemli anahtardır.

Karbonhidrat türünü kullanarak beslenmenin de kan şekeri üzerinde bir etkisi vardır. Çünkü GI kan şekeri yönetiminde “ince ayar” için yardımcı olabilir. Diğer bir deyişle, karbonhidrat sayımı ile birlikte GI indekse de dikkat etmek kan şekerimizi ideale yakın tutma da önemli destek sağlamaktadır. (Kaynak: ADA ve improving-health-and-energy.com)

Bloğumuzda Karbonhidrat Sayım Yöntemi ile ilgili birçok yazıya KH Sayımı kategorimizden ulaşabilirsiniz.

 

84 YORUMLAR

    • Meryem Hanım Merhaba,

      Bu sorunun cevabı baya uzun. Şimdilik fazla detaya girmeden bir başlık altında yazacağım. Başlığın adını ilk sizinle paylaşıyorum; 🙂 “Karbonhidrat Sayım Yöntemini Öğrenirken“. Bu başlık altında birazdan bir şeyler yazacağım. Takip etmenizi rica edeceğim.

      sevgiler

  1. Esra hnm,
    Ben hala cho sayımını bilmiyorum sundan iki,bundan üç kaşıkla götürüyoruz işi.ama acemice birseyler denedim cho listesi ve değişim listesinden faydalanarAk,baktı ki arda 40cho kahvaltıda alması lazım mış ama 30 cho ancak zarzor yediriyorum ona görede insülin oluyor.acabaeksik cho alması sorun olurmu?

    • Dilek Hanım,

      Örnek veriyorum. Ben öğle yemeğinde 45 gr KH yiyeceğim. 45 gr KH için yine örneğin 5 ünite insülin yapmam lazım. Ama canım 45 gr kh değil 30 gr kh yemek istiyor. Ben 30 gr kh için yine 5 ünite insülin yapamam. KH miktarı azalırken insülin dozu da azaltılmalı. Azaltılmazsa hipoglisemiye girilir.

      sevgiler

  2. Esra hnm ben ardada denedim fakat 40cho yemek için kac dz insülin yapacağımı ayarlayamadım seker degerleri yuksek çıktı biraz.ama çözmeliyim bu işi.
    Selamlar.

    • merhaba dilek hanım,hatırlarsanız çocuklarımız aynı yaştaydı ve bizde kalori hesabına göre diyet uyguluyoruz kızıma.3gün önce diyetisyenimizle görüştüm ve cho ögretecegini ama 3,4gün düzenli hastaneye gidip ögrenebilecegimi söyledi.enkısa zamanda düzenli gidip ögrenecegim sizinlede bu bilgileri paylaşırım.

      • Sedef hnm merhaba,
        Çok sevinirim bizde 20gün sonra gideceğiz bende doktorumuza soracağim cho sayımını.buradan paylasalım ozaman bilgileri.
        Sevgiler.

      • Bende bir seneye aşkınlık şeker hastalığı var. Tip bir diabet hastalığı var. Konyadaki doktorlar ch sayımından söz etmiyorlar. Ankarada hangi doktora gidebilirim. Telefon numarası ile gönderebilirmisiniz, yardımınızı bekliyorum, Teşekkürler

    • İlker Bey Merhaba,

      KH sayım yöntemini diyetisyenler bilir elbette. Ama gelin görün ki diyetisyenlerin birçoğu bilmiyor. Bilenler de hastanelerin endokrin bölümünde değil başka bölümlerinde atamaları sebebiyle çalışıyor.

      Diyabet doktorum dahi beslenmeme müdahale etmeyip diyetisyene yönlendirmişti vakti zamanında.

      Bu arada ‘bilici’ statüsü için teşekkürler 🙂

      Sevgiler

  3. Esra hnm,bizede diyabet doktorumuz değil diyetisyen bir beslenme tablosu vermişti 2ay evvel.kendisine bir tablo hazırlamış excel de çocuğun yaşı kilosuna göre iki tuşla verdi listeyi.ben bu bloğda bir takım şeyleri fark ettim tesekkürler bütün paylaşımlarınız için.

  4. Esra Hanım Merhaba,
    Nesil Hanım ile randevumuz çok güzeldi.Gerçekten dediğiniz kadar varmış bir saat boyunca bana tek tek anlattı karbonhidrat sayımını tabiki bir defada öğrenilecek şeyler değil bundan sonra ayda bir görüşeceğiz kendisiyle.

    • Tuğba Hanım Merhaba,

      Çok sevindim görüşmeniz güzel ve verimli geçmesine 🙂 Umarım daha iyi olur bundan sonraki diyabetli hayat 🙂

      sevgiler

  5. Esra Hanım,
    Ne doktorumuz nede diyetisyenimiz bize sabah şu kadar öğlen şu kadar karbonhidrat almalısınız diye birşey söylememişti.Nesil hanımdan duydum artık ne kadar ne yedirdiğimi biliyorum buda kolaylık sağladı bize,sizin sayenizde oldu tüm bunlar çok teşekkür ederim.

  6. Merhaba,
    Bizde CHO sayıyoruz ama bazen Eren’in midesinden daha fazla yediğini düşünmekteyim, sırasıyla sabah öğle akşam öğünlerinde 45-55-50 CHO alıyoruz, sayarken yada yazarken sıkıntı değil ama yerken fazla geliyor bana. Dönem dönem daha fazla sıkıntı yaşasak dahi, çoğu öğünün sonuna doğru Eren’in mide doluyor ve öğün süresininde 25 dakikanın üzerine çıkmasıyla doygunluk hissi ile yemeğin son anlarında zor oluyor. Çocuğumun midesinin büyüdüğünü düşünüyorum, 3 aylık ilk görüşmemizde bunu soracağım.
    Diyabet olmayan çocuklar yesede yemesede, CHO’suna bakmadan büyüyorlar. Birçok çocuk (bilmeden) vucudunun ihtiyacı CHO yu yemekte değil sonrasında yedikleri abur-cuburdan almıyormu ! Eğer biz tip-1 ler sağlıklı besleniyorsak , ötekiler 3. dünya ülkesi formunda değilmi? Bu arada gittiğimiz tatillerde gördüğümüz durumu yazmadan edemiyeceğim; Anadolu insanı çocuklarının peşinden ellerinde yemek-tost vs ile koşarken anne-babasının yanında masada düzenle beslenen yabancı çocukların hayretle bakışları ! düşündürmeli…
    Eren yada diğer tip-1 ler için verilen CHO değerleri anadolu insanı için özel hesaplanan değerlermi acaba diye soruyorum bazen. Sonuçta bizimle batılıların beden ölçülerimiz, ortalamalarımız vs farklı. Örneğin (değerler yanlış olabilir, takılmayın lütfen) 5 yaşındaki ortalama bir türk erkek çocuğu 100 cm olmasına rağmen 5 yaşındaki bir alman erkek çocuğu 108 cm. İki çocukta aynı miktarda besinimi alacak?
    Dilek hanımın yukarıda belirttiği excel tablosu ilk olarak ne zaman? kim tarafından hazırlandı? birçok diyetisyende benzer proğramlar var. Şİmdi ismini hatırlamıyorum,eski diyetisyenlerden (ünlü biri) şöyle demişti “bizimkilerin çoğu çeviri diyetisyeni,amerikalı ne yazmışsa onu çeviriyor” örnek olarakta “zeytin”i vermişti, bizim BAZI diyetisyenlerin defterinde olmadığını çünki çevirdikleri kitaplarda zeytinin yazılmadığını söylemişti. NTV’de.
    Eren kasım 2008 doğumlu,ilk parağrafta verilen CHO’lar normalmi ?
    mutluluklar 🙂

    • İlker bey,tuğbahnm,sedefhnm merhaba,
      Bizim bugn ilk üç aylık kontrolümüz vardi arda eren oğlum 2,5 yaşında.3aydır daha öncede bahsettiğim excell formatında hazır bir listeyle(alt köşesinde kontrole gelirken yanında getirmeyenler muayeneye alınmayacaktır)gibi hastayi ve ailesini bunalıma sokan bu cümle ile biten yemek listemizle taburcu olmuştuk.bu listeye kesinlikle uyduk daha evvelde yazmıştım çocuğum tam yiyemiyor öğününü mesela 1dilim ekmek 3kaşık makarna yı.cok endişeleniyordum buğün sordum doktorumuza.
      1.cho yu 50 değil de 35cho alsak yemediği için sorun olur mu?
      2.cho sayımına göre insülin uygulamaya gececekmiyiz.
      1.cvp hayır çocuk ne kadar beslenebiliyorsa o kadar yesin zorlamayın.
      (Mesela ekmegi yemeyebilir)zaten pilav yada makarna ile ekmeği o kadarcık çocuk değil bende yiyemem.
      2.cvp ardanın almış olduğu insilün dozları çok az olduğu için cho sayımı bu durumda gerekli metod değildir.
      Umarım test sonuçlarımızda iyi çıkar

  7. İlker Bey Merhaba,
    Yağız da 45-85-90 CHO alması gerekiyormuş bilmiyordum.yemek listemizi götürmüşüm aşağı yukarı bilmeden birşeyleri doğru yapıyormuşum.Bazen hipoları oluyordu o da mesela 85 alması gerekirken 75 alıyrmuş en azından bunları öğrenmiş oldum.

  8. Tuğba hanım merhaba,
    Yağız kaç yaşında acaba? sabahımız aynı ama öğle ve akşam neredeyse iki katı, örnek olarak öğle / akşam yemek listenizi yazabilirmisiniz acaba ? bu arada ara öğünler kaç CHO ? bizim normal şartlarda 12-15 arası, duruma göre değişiyor.
    mutluluklar 🙂

  9. İlker Bey,
    Yağız 7 yaşında yedikleri iki katı olmasının sebebi yaş,boy ve kilo
    sanırım.
    ÖĞLE:4 köfte,4 kaşık makarna +4 kaşık yoğurt+ sos,2 dilim ekmek, 1 orta boy meyve ,1 domates veya 4 kaşık sebze yemeği
    ARA ÖĞÜN: yarım meyve, 1 çay bardağı süt
    İlker bey akşamlarıda hemen hemen aynı bizim ara öğünler 15 gece 20

  10. esra hanım merhaba.bizde cho için diyetisyene gitmek istiyoruz nesil hanım istanbuldamı görev yapıyor bize izmirde önereceğiniz bir diyetisyen endokrın varmı arkadaşlar yardımcı olursanız sevinirim.pompa taktırmaya karar verdik ama eğitimini almak isyoruz önce

  11. öyküm solak ilginize çok teşekkür ederim biz eşim için istoruz zaten dr nesil diyetisyenmi endokrinmi nasıl randevu alabiliriz biliyormusunuz

  12. Rana Hanım oradaki polikliniğe randevu alıp giderseniz doktor duruma bakıp Nesil Hanım’a yönlendiriyor direk Nesil’denrandevu alınmıyor maalesef

  13. ARKADAŞLAR BİR SORU DAHA SORABİLİRMİYİM.POMPA İÇİN FİRMA DR RAPORU İSTİYOR BİZE ÖZEL Bİ HASTANE İSMİ VERDLER İZMİRDE HEMEN ÇIKARTABİLİRSİNİZ ORDA DEDİLER.ATATÜRK EĞİTİMDEDE KOLAY ÇIKARTABİLİRMİYİZ.AYNI GÜNE VERİRLERMİ RAPORU

    • Rana Hanım,

      Medtronic’in yetkilisi Ali Güzel var İzmir’de. Medtronic’in ana ofisin numarasını
      İnternetten bulup arayın ve Ali Bey’e ulaşmak istediğinizi söyleyin. Ali Bey İzmir’deki tüm süreçlerde zaten sizin yanınızda olur. Herşey daha kolay ve hızlı olur.

      Sevgiler

  14. Dilek Hanım Merhaba,
    Çok geçmiş olsun inşallah sonuçlarınız da iyi çıkar.Doktorun dediği hoşuma gitti ekmek yemese de olur sözü.Nesil Hanım’a gitmeden önce hipolarımız oluyordu ama artık olmuyor.Ekmeği yemediği için tabi bende saymayı bilmiyordum.Şimdi artık ekmeği az yese de meyve ,çorba gibi şeylerle o açığı kapatıyoruz. Çok rahat ettik.Sizde büyüdükçe böyle yaparsınız.

  15. Tuğba hnm merhaba,
    Bende sizin kadar rAhatladım inanın sonzamanlarda zorla yemek yedirmk hiç hoş olmuyordu.tabi doktorumuz ekmeği hiç yemesin demedi pilav makarna varsa 1dilim ekmegi yemesede olur.yada 3kSık makarnayı 2kasık yerse gelişiminde sorun olmaz dedi.ne kadar yerse o kadar yesin.bunları 3 yasında bile olmayan bir çocuk yıyemiyorsa zorlaya zorlay 6 yasındaki çocuğun midesinin hacmine ulasmaz mı?zaten ard 3ayda 3 kilo almış.almay devM ederse 3ay sonra 19kğ olacak.illaki 4ünite i sülin olacak die bunları yesin die bende aslında zorlamıyordum coğu kez.
    Sizede gecmiş olsun iyi günler

  16. Dilek Hanım,
    Toplumumuz da şöyle bir şey var.Diyabetli çocuk büyümez diye beni Yağız la sokakta görenler şaşırıyor. Yağız ne kadar büyümüş diyorlar.Birde dönüp bana diyabet olan çocuk büyümez miş ama Yağız boy atmış iyi bakmış sın diyorlar.Bende aynen öyle çok iyi bakıyoruz diyorum.Bu büyüme konusu beni çok sinir ediyor.İnanın çocuklarımız büyümese millet sevinecek.Bu yüzden Dilek Hanım dikkat ettiğimiz sürece gerekli karbonhidratı aldıkları sürece çocuklarımız büyüyecek kocaman adam olacaklar.Sevgiler.

    • Tuğba Hanım Merhaba,

      Anlatsanıza bize görüşmenizde neleri konuştunuz?

      Neyi çok iyi yapıyormuşsunuz? Eksikleriniz nelermiş?

      Bence anlatın ki diğer ailelerimiz sizden bilgi alsınlar.

      Sevgiler

  17. Esra Hanım,
    Bir aydır her şey çok güzel.Henüz yolun başında olmamıza rağmen Nesil Hanım’ın dediği her şeyi aynen uyguluyoruz.Tabi ki eksiklerde var ama gide gele öğreneceğiz.Hatta bugün Nesil Hanım’a öğretin şu hesaplamayı neyi çarpıyorsunuz, neyi bölüyorsunuz dedim daha dur 1.aşamadasın dedi:D yani Nesil Hanım ile daha çok görüşeceğiz.Yorucu bir yol ama değer.

  18. Arkadaşlar Merhaba;
    Bir sorum olacak benim. Dr oetkerin şekersiz çikolatalı pudingi var. Besin değerleri tablosunda karbonhidrat miktarı mesela az şekerli için 15,23 vermiş 100g tarifine göre. Bu sütle pişirilmiş hazır puding hali mi yoksa buna 2,5 s.b sütün karbonhidrat değerini de ekliyor muyuz. Paket 41g. Ben 41g ın karbonhidrat değerini bulup üzerine sütü de ekledim. O şekilde hesapladım ona göre yedirdim kızıma ama gece ölçtüğümde şekeri 279 du. Yanlış yaptığım birşeyler var ama çözemedim
    Yardım lütfen

    • Hatice Hanım,

      Besin etiketi şu şekilde;

      Net : 41 gr

      Enerji ve Besin Ögeleri 100 gr için;

      Enerji Kcal 97
      Protein 4,46 gr
      Yağ 4,66 gr
      Karbonhidrat 9,43 gr
      Şeker 5,28 gr (Süt ve Çikolata kaynaklı)
      Lif 1,30 gr
      Doymuş yağ 2,64 gr
      Sodyum 0,05 gr

      İçindekiler : Mısır nişastası, toz kakao , bitter çikolata parçacıkları(%15,60), soya lesitini, aroma verici, kıvam arttırıcı(ksantan gam)

      Aslına bakarsanız 41 gramında ortalama 4 gr KH içeriyor. Bu KH miktarı gözardı edilebilecek bir miktar. Bir paket puding ile galiba 3 kase çıkmıştır. Her 1 kasede yaklaşık 1 bardağı biraz geçmiş süt var. 1 bardak süt 15 gr KH ise o zaman her 1 kase puding sütten gelen 15 gr KH ve süt birazcık fazla ve paketin içinde 4 gr KH’ın da 1 gramını alırsak ortalama 1 kase puding taş çatlasın 20 gr KH demek.

      Hesaplamanız bu yönde mi oldu? Besin indeksinde de göreceğiniz gibi bana yağ oranı biraz fazla geldi. O da kan şekerini geç bir saatte yükseltmiş olabilir.

      sevgiler

  19. Evet Esra Hanım

    Ben yaptığım pudingi eşit oranlarda 4 küçük kaseye böldüm. 2,5 s.b süt 25gr. karbonhidrat+pudingin k.h miktarı. 25+4=29 oldu Buna 30 desek 30/4=7,5 diye hesapladım. Ara öğünde verdim ama yüksekti sonrasında.

  20. Hatice Hanım merhaba
    Bir süre önce Servet Beyin tavsiyesiyle ben de inceledim bahsettiğiniz ürünü.Üzerinde ”tarife göre pişirilmiş 100 gr pudingte 15gr CHO içerir diyor(az şekerlide)yani süt,25gr şeker ve pudingin toz karışımı hepsi birden pişirilince yemeye hazır hale gelen ürünün 100gr mı 15 gr CHO içeriyor.Bunu bildikten sonra kaselere koyacağınız pudingin CHO miktarını istediğiniz kadar ayarlayabilirsiniz.Mesela 1 kasede 8 gr CHO olmasını istiyoruz hemen bir oran/orantı kurup:)) 100gr pudingde 15 gr CHO varsa 53 gr pudingte 8 gr CHO vardır hesabını yaptıktan sonra kaseye tartarak 53 gr puding koyabilirsiniz:))Ya da 15 gr CHO için yine tartarak kaseye 100gr puding koymanız yeterlidir:)) Umarım anlatabilmişimdir?
    sevgilerimle

    • Buket Hanım,

      Hatice Hanım’ın sorunu aslında KH hesaplaması konusunda değil. Hesaplamamı doğru yaptım ama kan şekeri fırladı noktasında sorun var.

      Ben anlatmaya çalıştım ama benimki de birer olasılık. Sizce neden doğru hesaplama yapılsa bile kan şekeri yüksek çıkmıştır?

      sevgiler

      • Esra Hanım, Hatice Hanım merhaba
        Sanırım hatayı buldum:)) Yanlış anlamadıysam eğer ikiniz de hesabınıza şeker miktarını katmamışsınız.Şöyle ki:
        2,5 sb süt = 25 gr CHO
        41 gr lık paket = 4 gr CHO(şeker olmadan sadece paketteki toz karışımın CHO su)
        25 gr şeker = 25 gr CHO(az şekerli yaptığınızı düşündüm)
        Toplam CHO 54 gr ve bir kasede de 54/4= 13,5 yani yaklaşı 14 gr CHO oluyor.Hatice Hanımın hesabının 2 katı neredeyse!Sebep budur diye düşünüyorum.:))
        Tabii yanında yenilen besinlerin glisemik indeksi ve yükü de etkili oluyor böyle durumlarda sanırım.

  21. Buket Hanım,

    Pudingin içinde zaten eser miktarda şeker var. Puding yaparken içerisine ekstra şeker konulmuyor ki!

    Ya da paketin indeks kısmındaki şeker miktarı KH miktarı içerisinde bulunuyor zaten.

    Ben yorumunuzu da anlayamadım.

    sevgiler

    • Merhaba, 35 yaşında 14 yıllık tip-1 diyabetiğim, yüksek doz intensive 4 lü insülin tedavisine rağmen regülasyon sağlayamıyorum, pompaya geçmek istiyorum ama kafamda deli sorular 😀 İş yoğunluğu nedeniyle yaklaşık 6 aydır pompaya geçemedim. Aslında bunun altında da biraz kafamdaki yanıtsız sorular yer alıyor. Pompa kullanmakta olan biriyle de direkt iletişime geçemedim. Pek çok siteyi ayrıntılı şekilde okudum ama kafam hiç net değil. Kafamdaki sorulardan bazıları:

      1 – Karbonhidrat sayımı ile birlikte pompa kullanımında daha fazla kan şekeri ölçümü yapmak mı gerekiyor? Sanırım öyle?
      2 – Pompayı aldığımızda kullanım süresi ne kadar? Maliyet olarak ek getirisi/götürüsü var mı? (SGKlıyım)
      3 – Hafta içi pompa kullanıp hafta sonu kalem ile devam etmem mümkün mü? (Yada daha başka kombinasyonlar şeklinde, örneğin bir seyehatte kalem kullanımı gibi)
      4 – Pompa da tıkanıklık vs gibi sıkıntılar ne sıklıkta yaşanıyor. Uyurken mesela dikkat edilmesi gereken bir husus var mı? Mesela pijamanıza tutturulduğu yerden çıkabilir vs.
      5 – Giyim kuşam konusunda sıkıntı olabiliyormuş. Mesela takım elbise giydiğimizde hortum nerden çıkacak (tamam pompa kemerde dursun ama iç çamaşırı, üstüne gömlek, üstüne belki bir süveter giyidiğinde bağlantı nasıl sağlanacak) ?
      6 – Ayrıca giyinip soyunurken pompayı elimizde tutup tek elimizle mi giyinicez? (Sürekli giyinip soyunmanızı gerektiren bir işiniz olduğunu düşünün?)
      7 – Ne kadar süre pompadan kendimizi ayırabiliriz?
      8 – Bir de sensörlü pompa olayı var, sürekli bu pompa ve sensörle mi ilgilenicez? Yoksa işimize nasıl odaklanıcaz?
      9 – Deniz, duş, cinsellik ve spor vb eylemler için hareket kısıtlılığı yaratmıyor mu?
      10 – Pompanın tuşları güvenli mi, sizin komutlarınız dışında çeşitli temaslarla komut alma durumu söz konusu mu?

      Şimdilik ilk 10 böyle :))

      Sevgiler

      • Arda Bey Merhaba,

        Aslında diyabetimben.com’da bu soruların tamamının yanıtı var ama denk gelmemiş olabilirsiniz.

        1 – Karbonhidrat sayımı ile birlikte pompa kullanımında daha fazla kan şekeri ölçümü yapmak mı gerekiyor? Sanırım öyle?
        Cevap-1: İlk zamanlar evet ama bir süre sonra insülin kalemi ile diyabet yönetimi yaparken ölçüm sayısı neyse onun gibi devam edebiliyorsunuz.
        2 – Pompayı aldığımızda kullanım süresi ne kadar? Maliyet olarak ek getirisi/götürüsü var mı? (SGKlıyım)
        Cevap-2: Bozulana kadar kullanıyorsunuz. Garanti süresi 4 yıl. http://www.diyabetimben.com/insulin-pompasi-hakkinda-bilmek-istediginiz-her-sey-bolum-2/ linkindeki yazıda maliyet detayları var. Yazıdakiler dışında ek bir maliyet kalemi yok.
        3 – Hafta içi pompa kullanıp hafta sonu kalem ile devam etmem mümkün mü? (Yada daha başka kombinasyonlar şeklinde, örneğin bir seyehatte kalem kullanımı gibi)
        Cevap-3: Bazı bireyler bunu özellikle yaz döneminde yapıyor. Kısa aralıklarla biraz kalem biraz pompa zorlu olabilmekte. Özellikle insülin dozu ayarlaması zor olmakta.
        4 – Pompa da tıkanıklık vs gibi sıkıntılar ne sıklıkta yaşanıyor. Uyurken mesela dikkat edilmesi gereken bir husus var mı? Mesela pijamanıza tutturulduğu yerden çıkabilir vs.
        Cevap-4: 8 yıldır kullanan biri olarak bunu 2 kez belki yaşamışımdır. Sıklık ortalamasını bu vesileyle anlayabilirsiniz. Uyurken yatağın içine bile atabiliyorsunuz. Bir sorun olmuyor.
        5 – Giyim kuşam konusunda sıkıntı olabiliyormuş. Mesela takım elbise giydiğimizde hortum nerden çıkacak (tamam pompa kemerde dursun ama iç çamaşırı, üstüne gömlek, üstüne belki bir süveter giyidiğinde bağlantı nasıl sağlanacak) ?
        Cevap-5: İnsülin pompasının setini insülin yaptığımız her yere takıyoruz. Pompanın cilde giriş yeri neresi olursa ona göre kendi çözümlerinizi üretmelisiniz. Örneğin pompa kola taktınız. Kablosunu ve cihazı atlet içinden geçirin ve pantalon cebinize pompayı koyun. Ya da belinize bir sporcu bandı takın kanguru gibi. Onun içine koyun pompanızı.
        6 – Ayrıca giyinip soyunurken pompayı elimizde tutup tek elimizle mi giyinicez? (Sürekli giyinip soyunmanızı gerektiren bir işiniz olduğunu düşünün?)
        Cevap-6: İnsülin kalemiyle yaşamı nasıl kendinize göre organize ettiyseniz insülin pompası ile de edebileceksiniz. Ben kıyafet değişimi anında pompayı vücuttan ayırma işlemini yapıyorum. Ve kıyafet değişimi bitince tekrar takıyorum. Ya da sabit bir yere koyup pompayı düşürmeden kıyafetimi değiştiriyorum.
        7 – Ne kadar süre pompadan kendimizi ayırabiliriz?
        Cevap-7: Günde max 2 saat ayrı kalınıyor.
        8 – Bir de sensörlü pompa olayı var, sürekli bu pompa ve sensörle mi ilgilenicez? Yoksa işimize nasıl odaklanıcaz?
        Cevap-8: Tip-1 diyabetli iseniz gündelik yaşamınızın her anında, işinizi ve günlük yaşamınızı da çok kısıtlamadan diyabetinizi düşünmek ve yönetmek zorundasınız. Sensör şekeri sürekli olduğu için şeker gidişatında bir sorun varsa mutlaka o anda şekerinizle zaten ilgilenmek zorunda kalacaksınız ki bu çok güzel bir durum. Zaten pompa pek sorun çıkarmadığı için onunla pek ilgilenmiyor olacaksınız.
        9 – Deniz, duş, cinsellik ve spor vb eylemler için hareket kısıtlılığı yaratmıyor mu?
        Cevap-9: Saydığınız tüm bu eylemlerde pompa setini vücuttan ayırıp sonrasında tekrar takıyorsunuz. http://www.diyabetimben.com/category/insulin-pompam/ linkindeki yazıları bence biraz daha okuyun.
        10 – Pompanın tuşları güvenli mi, sizin komutlarınız dışında çeşitli temaslarla komut alma durumu söz konusu mu?
        Cevap-10: Tuşlar elbette güvenli. Olası güvelik açıkları da yok.

        Ama yukarıda da bahsettiğim gibi http://www.diyabetimben.com/category/insulin-pompam/ linkindeki yazıları bence biraz daha okuyun. Çünkü daha birçok sorunun yanıtı bulunmakta.

        sevgiler,

        esra

        • Esra hanım, çok çok teşekkür ederim ayrıntılı yanıtlarınız için. Aslında bildiğim ve duymak istediğim cevaplar bunlardı. Bugün pompaya geçme kararını aldık doktorumla birlikte. Aslında sitedeki yazıların çoğunu hatta bazılarını birden çok kere okumuştum. Kusura bakmayın size tekrar zahmet vermiş oldum ama inanın benim için çok teşvik edici oldu yanıtlarınız. Pompaya geçiş için acele etmiycez ama mümkün olan en kısa sürede geçmeyi planladık. Tekrar çok teşekkürler…

          Sevgiler

  22. Merhaba Esra Hanım,
    Hatice Hanımın bahsettiği puding şekersiz puding; şekerini isteğinize göre siz ekliyorsunuz.Paket üzerinde şekersiz, az şekerli(20 gr şeker ilavesiyle), orta şekerli(40 gr şeker ilavesiyle) şekerli(60gr şekerle) puding için ayrı ayrı besin değerleri verilmiş.Hatice Hanım da ilk yorumunda az şekerli için Cho miktarı sorunca hesabına 20gr da eklediği şekerden gelen CHO yu eklemesi gerek diye düşünmüştüm…

  23. Merhaba Arkadaşlar size bir diyetisyen önerebilirim bu karbonhidrat sayımı meselesini bende ondan öğrendim Ali güzel beyin Ablası serap güzel bana dört dörtlük bilgi verdi memnunum sadece ben çölyak dolayısıyla yediklerim yemediğim şeylerle değişince bu yüzden oynama yaşıyorum o da benden kaynaklanıyor mesela evde tavada mısır unundan ince kuru çok yağlı ekmek yapıyoruz bu kaç gr karbonhidrat ediyor öğrenemedim gitti düzeltme bolusları çok kullanıyorum HA1C 7.1 iki defadır böyle bakalım selamlar

  24. Rana hanim bildigim kadariyla izmirde kinik ilcesinde oturuyosunuz bende bergamadayim. Bende pompa kullaniyorum istersenz gorusebiliriz esra hanimdan alabilirsiniz numarami.

  25. Esra hanım merhaba nasılsınız? siz bolus sihirbazını kullanıyormusunuz
    ben yeni başladım ona ve sormak istediğim şeyler var
    karbonhidrat sayımı yapıyorum artık pompada bazı sorularım var
    şimdi kan şekeri değerimi giriyorum sonra karbon hidrat değeri ve ordan o nekadar insülin ihtiyacı olduğu söylüyor orda ikili bolus yayma bolus ve normal bolus var ben orda normal bolusu seçiyoum diğerlerinimi seçmem gerekiyor orayı anlayamadım
    eğer bilginiz varsa cevaplarmısınız teşekkürler sağlıklıgünler diliyorum

  26. Esra hanım merhaba bir konuda bana yardımcı olursanız çok sevinirim,biz küçük bir ilçede oturuyoruz diyetisyenle yada doktorumuzla görüşmemiz 3 ayda bir oluyor kendimiz her şeker ölçümü sonucuna göre bir skala yaptık ona göre insülin yapıyoruz,düzenli şeker ölçümü yapıyoruz karbonhidrat sayımını da öğrenmeye çalışıyorum karbonhidrat insülin oranını 1/10 insülin duyarlılık faktörünü de 65 olarak hesapladı doktorumuz,mesela sabah 07:30 da 40 gr KH alıyor oğlum şekeri 100-150 arası 4 ünite insülün(humalog)yapıyorum ara öğündede 10:30 20 gr KH alıyor öğlen şekeri genelde yüksel oluyor benim mantığımca her karbonhidrat aldığında insülinde alması gerekmiyormu yani sabah:4 10:30 da 2 ünite gibi, gecede 22:00 10 ünite lantus yapıyoruz.İlginiz için teşekkür ederim hayırlı günler.

    • Hülya Hanım Merhaba,

      Humalog insülinin süresi ortalama 4-4,5 saatte bitiyor. Eğer ara öğünde insülin yaparsak bir önceki öğün ve diğer öğündeki insülinlerle birlikte hipoglisemi yaşanma olasılığı artıyor.

      Her KH alındığında insülin alınmalı ancak ara öğünlerde 20 gr KH alınıyorsa alınmasının risk oluşturacağını söyleyebilirim.

      Humalog dışında kullandığı uzun etkili insülin hangisi? Ve saat kaçta yapıyorsunuz?

      sevgiler

  27. Esra hanım merhaba ;
    Karbonhidrat sayımını tam matematiksel değerlerle yapmadığım için genelde 1-2 doz fazla insülin aldığım ve hipoglisemi yaşamamak için değerlerim düşükse meyve ile dengelemeyerek çözüm yolu bulduğum oluyor.
    ( İDF )-( K/İ ) Hesaplarken toplam insülim dozum(TDİ) apidra ve lantus toplayarakmı hesaplanıyor tam anlayamadım. 3*15 apidra 30 Lantus kullanıyorum. 1500-1800 den hangisini kullanmalıyım hesaplama konusunda yardımcı olursanız çok sevinirim.

  28. Merhaba Esra Hn. Nesil Hn . gibi İstanbulda faydalanabilecegim bir dietisyen ismi kontak bilgisi verebilirmisiniz.
    Bende KH olayını çözmek istiyorum artık ne olur.Yardımınıza ihtiyacım var.Saygılar.

    • Sayın Sümer Akatay,

      Diyabet Vakfı’nın Bakırköy ve Küçükyalı’da hastaneleri var. Orada karbonhidrat sayım yöntemini bilen iyi diyetisyenler var. Denemenizi öneririm.

      sevgiler,

  29. Yiyeceklerin Kalori,karbonhidrat,yağ,protein vs değerlerini öğrenip
    insülinlerinizi ayarlayabileceğiniz, kilo ve kalori dengesini kurabileceğiniz;
    ios ,android ve windows için geliştirilmiş ücretsiz “Fatsecret” isimli bir program (akıllı telefonu yada bilgisayarı olanlara duyurulur).
    Dün indirdim hoşuma gitti faydalı olacağını düşünüyorum.
    Şekerlere sevgilerimle.

  30. sevgili arkadaşlar bende 2009 dan beri şeker hastasıyım 1.5 sene insilün kullandım daha sonra dr kontrolünde insülini bıraktım tabi bu arada bol yürüyüş yaptım kilo verdim .kontrollerime devam ediyorum tahlil vermeye gittiğimizde malesef doktoru görmeden sekreterle işleri hallediyoruz hep aynı tahliller isteniyor bazen bizlerde bazılarını ilave ettiriyoruz mesela karbonhidrat sayımı hiç yapılmadı bunun gibi önemli ne gibi tahliller yapılması lazım bana bildirirmisiniz teşekkür ederim

    • Hülya Hanım Merhaba,

      Tip-1 diyabetli olmadığınızı anlıyorum. Doğru mudur?

      Karbonhidrat sayım yöntemi beslenme yöntemidir. Tahlil gerektirmez. Doktor değil bir diyetisyen desteği almanız gerekir.

      sevgiler

  31. esra hanim merhba
    bnm kardes’m 12 yasinda seker hstasi 8 aydir soktyz ve cok uzuluyoruz byle biseyn olmasina ve bzmde skerle ilgli cok bilgmizz yok kardesmle yardimci olamiyoruz yrumlarnizi okuduktan sonra az da olsa bilglndim bna kocaeli de onericeginiz bi doktor varmi yardimci olursaniz cok sevinirim. allah sizden razi olsun

  32. Esra Hanım adına cevap verirsek eğer Kocaeli bilemiyoruz ama size
    Prof.Dr.İlknur ARSLANOĞLU / Düzce-Düzce Üniversitesi Tıp Fakültesi Not: İnsülin pompası konusunda deneyimli.
    Önerebiliriz.
    Çok geçmiş olsun.

  33. ilginiz icin tekkrler hatice hanm
    kardesimn insulin ponpasi kullanmasi daha faydalimi olucaktir ?? gerckten bz bu konuda cok bilgsz kldik sekernin devamli yuksek olmasi bizi cok korkutuyor.

  34. Rica ederim ancak benim elimden gelen bu kadar maalesef.
    Blog olarak, bize göre insülin pompası + karbonhidrat sayım yöntemi, şu an Türkiye’deki en ileri tedavi yöntemi, yine de bu konuda size en net açıklamayı ancak
    Doktorunuz yapabilir.
    Tekrar çok geçmiş olsun.

    • Şükrü Bey Merhaba,

      Hatice Hanım size cevap vermiş. Kendisine çok teşekkür ederim.

      Düzce Üniversitesi’nde İlknur Arslanoğlu’yu önerebiliriz. Pompa konusunda tecrübeli bir ekibi var.

      İnsülin pompası ise insülin enjeksiyonuna oranla daha konforlu. Sürekli iğne yapmaktan kurtuluyor olmak bile büyük bir avantaj. http://www.diyabetimben.com/category/insulin-pompam/ kategorisinde insülin pompası ile ilgili birçok yazı ve video var. Pompanın tip1 diyabetli hayatı ne kadar kolaylaştırdığını görebilirsiniz. Aynı zamanda pompa kullanıcılarının vücutları kalem kullananlara oranla insülinsiz hiç kalmıyor. Kan şekerini düzene sokmak için insülin pompası daha iyi.

      Pompa kullanıcıları aynı zamanda karbonhidrat sayımını da öğrenirse hayat daha da kolaylışıyor. Yediklerinize göre insülin yapmanız inanın rahatlık sağlıyor.

      Tip1 diyabetle yeni tanışmış olmanız ve kardeşinizin diyabetli olması hayatınızı eminim çok değiştirmiştir. Üzülmeyin diyeceğim ama yine üzüleceksiniz. Ama umarım şu üzüntü süreci kısa sürer. Çünkü hızlıca tip1 diyabetli hayata alışmak ve tip1 diyabete dair her detayı öğrenmeniz gerekiyor.

      Biz diyabetimben.com olarak bilgi konusunda iyi olduğumuzu düşünüyoruz. Umarım size iyi bir kaynak oluruz. Aklınıza takılan her konuda rahatlıkla yazabilirsiniz.

      sevgiler

  35. merhabalar ..esra hanım kampta bize bir ünsülin yapma aparatından bahsettmişlerdi ..pompanın vücuda yapışan aparatı yani kablo yok pompa yok ama o aparattan günlük öğünlük ünsülini uygulayabiliyorsunuz aslında pompa kadar konforlu neredeyse çünkü aynı pompada olduğu gibi 3 gün ünsülinler oradan yapılıyor ve 3 günde bir değişiyor ..özellikle çocuklarımız için çok güzel olduğunu düşünüyorum 3 gün de 12 iğne yerine 1 iğne..amaa ama türkiyede yok neden yok pompa için fark ödeyen devletimiz küçük çocuklarımız için neden getirtmiyor anlamış değilim .ingiltere ve kanada da var ..internetten siperiş verilebiliyor ancak aylık maliyeti 150 dolar civarı..diyeceğim oki burada çocuğu diyabet ve kendisi diyabet olan bir sürü aileyiz bu birşleşerek sağlık bakanlığına mail atarak bu konuda bize yardımcı olmalarını isteyemezmiyiz acaba?..bu konudaki yorumlarınızı merak ediyorum ..
    sevgiler

    • Semra Hanım Merhaba,

      Tamam. Ben yanlış anlamışım. Bahsettiğiniz ürünün bazı olumsuz yönleri var. Sürekli aynı kanülden insülin yapılıyor. İnsülin yaparken bölge değişimi çok önemli. Ve kısa etkili ile uzun etkili insülinler aynı yerden yapılmaz. Etkileri kaybolur.

      Bu sebeplerle bu ürünü çok kullanışlı bulmuyorum.

      sevgiler,

  36. Esra abla kolay gelsın 22 yasında 170 cm boyunda yım karbonhidrat sayımonı bılıyorum fakat yenibir karbonhidrat sayımı öğrenmem sart simdilik en azından benım pozisyona ait 1 unut unsulınin n kadsr karbonhidrat a denk geldımı ogrenebılr miyim bu arada 80 kıloda bayım ve karbonhidrat sayımı yaparken cipsleri belirtilen yağ seker oranını karbonhidrat a ekliyor muyuz
    Son olarak İstanbul Silivri yakınlarında tavsıye edebilecek bır karbonhidrat sayımı bılenmısler diyetisyen diyabet hemşiresi yitavdıyenız vsrmı.

    • Alpay Merhaba,

      Teşekkürler.

      karbonhidrat/insülin oranı ve IDF gibi bilgilerini bulmak için diyetisyen bulup ondan destek alman lazım. Bakırköy’de diyabet diyetisyeni var ama Silivri’ye yakın maalesef bilmiyorum.

      Cipslerin etiketinde zaten karbonhidrat miktarları yazmakta. Senin eklemene gerek yok. Yağ karbonhidrat sayım yönteminde karbonhidrat değerine eklenen bir değer değil. Dolayısıyla hesaplamıyoruz.

      sevgiler

  37. 8 yıldır şeker hastasıyım ınsulun dırencım olustu artık ıgneler etkılı olmuyor vucudum kaldırmıyor ınsulun pompası ıcın karbonhıdrat sayımı cok zor ve karısık gelıyor karbonhıdrat sayımının kolay yontemlerı varmı?

    • Neriman Hanım Merhaba,

      Karbonhidrat sayım yöntemini nasıl hayal ediyorsunuz bilmiyorum ama biraz zaman ayırarak kısa sürede öğrenirsiniz. Öncelikle bir diyabet diyetisyeni bulun ve başlayın. Öğrenmesi oldukça kolay.

      sevgiler,

  38. Merhaba arkadaslar ben vandan rojda 10.5 yillik tip 1 diyabet hastasiyim bana surekli dogal yollardan onerilerde bulunanlar oluyordu hicbirini doktor tavsiyesiyle yapmadm cok duzensizdim sekerim 3 yil surekli dusuk oldu gunde iki defa dustugunden dolayi bayildgimi hatrliyorum cok zor zmnlar gecrdm ama taki gecen yil sömestır tatilinde cok uzak olmasina ragmen 15 gun hastaneye gidip bu hastalik hakkinda ders alana kadr .Adktan sonra hayatm cok olmazsada degisti
    Bu cho sayimi bunyeye gore degisen bir sey sakin burda okunnalardan bir seyler alip kndinize uygulamayin burdaki yazilan doz basina 30 derece dusenler icn hastaneye gidip bunu kndi bunyeniz icn ne kadr oldgnu ogrenmeniz lazm. Insallah yazdiklarim siz degerli kardeslerime ulasir. Unutmayin saglik her seyden dha onemli suan 18 yasndayim kendi dozlarimi istedigim gbi degistirebiliyorum. Szilerde kendinizn farkina varabilirsnz…

Bir yorum yapın.

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.