Kahvaltımın Karbonhidrat Sayımını Nasıl Yapıyorum?
Aylardır aynı standartta kahvaltı yapıyorum. Bunu sosyal medyadaki birkaç paylaşımımda da belirtmiştim.
Hafta içi ya da hafta sonu farketmeksiniz;
- 3-4 adet cherry domates,
- 4-5 adet zeytin,
- Çeyrek Avokado,
- Bazen peynir,
- Bazen de 4-5 ceviz ya da 4-5 badem…
Bu besinler direkt karbonhidrat içermiyor. Kan şekerini dolaylı etkiliyor. Bu yüzden de özellikle son haftalarda sadece “yayma bolus” yapıyorum. Daha öncesinde ise direkt tahmini bir bolus gönderiyordum. Böyle olunca şeker önce biraz yükselip sonra da düşüşe geçiyordu. Yayma bolus yapınca şeker saatlerde daha dengeli gidiyor.
Neden Bolus Değil De Yayma Bolus?
Bu öğün karbonhidrattan fakir bir öğün. Domates bir lif kaynağı. Zeytin, badem, ceviz ve avokado yağ demek. Peynir ise protein.
Karbonhidrat sayım yönteminde de bu bu tarz besinleri lütfen unutmayalım. Bazı besinler vardır. Şekerimiz direkt değil dolaylı olarak etkiler. Bunlar: yumurta, lif kaynakları (Nişastasız sebzeler), kuru yemiş, peynir, zeytin vb. Bu besinlerde ne kadar karbonhidrat var? gibi bir soru soruyorsanız karbonhidrat eğitiminiz tam değildir.
Direkt karbonhidrat içermeyen bir öğün için tahmini bir bolus gönderirsek kan şekeri hafif yükselir ve sonra da düşer. Ve gereksiz hipoglisemi de yaşanmış olur.
İnsülin pompası kullanıyorsanız “yayma bolus” ya da “geçici bazal” ile bu öğünü hasarsız atlatabilirsiniz.
Yayma bolus miktarı ve saatinin genel bir oranı var. Yenilecek öğünün karbonhidrat miktarı neyse o miktarda insülin direkt gönderilir. Gönderilen insülinin ise %20si alınarak 3 saate yayılır. Örneğin; karbonhidrat/insülin oranı 8 gram kh için 1 ünite olan bir birey düşünelim. 80 gr kh için 10 ünite insülin yapması lazım. Bu 10 üniteyi direkt göndermeli. 10 ünitenin %20’si olan 2 üniteyi de 3 saate yaymalı. Bu sadece genel bir öneridir ama yapılan bolusun yüzde kaçı kaç saate yayılmalı gibi konuları doktor ve diyetisyenle daha da netleştirmekte fayda var.
Bu sabah kahvaltısı için yayma bolus yapsaydım; hiç bolus yapmadan 2-3 üniteyi 2,5 saate yayardım.
Geçici bazal yapsaydım; ki ben genelde geçici bazalı tercih ediyorum. 2,5 saat süresince giden bazal insülini % 75 arttırırım. Sensör sürekli ölçüm yaptığından kan şekerimin de çok inişli çıkışlı olmadan iyi gittiğini görmek keyifli oluyor 🙂
Bu arada insülin kalemi kullanıcılarının yayma bolus ya da geçici bazal gibi seçenekleri olmaması pankreas gibi düşünmelerini engelleyebiliyor ama onlar için de minik çözümler elbette var 🙂 Bu yöntem; insülin kalemi ile dozu 2’ye bölmek şeklinde. Yayma bolusta olduğu gibi ilk bolusu hemen yapıp, %20lik insülini ise 1,5 saat sonra yapmak gibi. Bu yöntem de yağlı ve/veya proteinli öğünler için kalem kullanıcılarına çözüm olabiliyor.
Karbonhidrat sayımı ve doğru doz uygulamalarıyla ilgili tecrübelerimi aktarmaya devam edeceğim 🙂 🙂
Esra Hanım merhaba. Sanırım sizin yazınız. Ben yazıdan bir yeri sormak istedim. Biraz daha açıklama yapabilirseniz çok sevinirim. Yazının sonunda insülin kalemi kullananlara dozu ikiye bölmeyi önermişsiniz. Onunla ilgili olarak: 1- Diyelim ki 8 ünite total yapılacak. 6 ünitesinin yemekten önce ve 2 ünitesini de yemeğe başladıktan(yemeği bitirdikten sonra mı yoksa?) 1.5 saat sonra yapabilir diyorsunuz değil mi? Doğru mu anladım. 2- Sizin kahvaltı için de bu yapılabilir mi? Yoksa sadece Yağlı-proteinli gıdalar için mi öneriyorsunuz.
Teşekkürler-Saygı ve sevglier.