İnsülin vurulmak tarih oluyor
Prof. Dr. Bilgin, çalışmanın Avrupa Birliği tarafından desteklendiğini ifade ederek “Şeker hastalarının (diyabet hastalığı) kendi yağ hücrelerinden insülin üreten beta hücrelerini devşirip hastaya enjekte edeceğiz.
Türk Alman Sağlık Vakfı Başkanı Prof. Dr. Yaşar Bilgin önderliğinde çalışmalarını yürüten sağlık ekibi Tıp dünyasında çığır açacak bir çalışmaya imza attı.
Şeker hastalarının kendi yağ hücrelerinden insülin üretecek çalışmanın ilk bulguları oldukça olumlu çıktı.
Bu gelişmeyle birlikte pankreas yeniden aktif hale gelecek. Böylelikle hastalar insüline bağlı olmadan normal olarak hayatlarına devam edecek” dedi.
Almanya’da bugüne kadar çok sayıda başarıya imza atan Prof. Dr. Bilgin, dünyada hatırı sayılır bir oranda insüline bağlı hayatlarını sürdüren insan olduğuna işarete ederek, “Özellikle ülkemizde şeker hastası sayısı çok fazla. Şeker hastalığını yağlı yemekler, bilinçsiz beslenme ve spor yapmamak tetikliyor. İnsanlarımızın bilinçlenmesi lazım” diye konuştu.
Prof. Dr. Bilgin, “Pankreas insan hayatında önemli bir yere sahip. Ve her insanda bir milyon pankreas hücresi var. Bildiğiniz gibi şeker hastalığı pankreastaki küçük bir kuyruktaki şişmeden kaynaklanıyor. Biz bu çalışma grubu ile önce maymunda denemeler yaptık. Şimdi ise bir Alman hasta üzerinde çalıştık. Şu anda kendisi insülinsiz hayatına devam ediyor. Bu gelişme bizi çok sevindirdi. Bilindiği gibi doğal insülin insanda ya olur ya olmaz. Bu çalışma ile insan vücuduna en uygun beta hücresinin üretileceği yağ hücrelerini belirledik. Çalışmalarımızı iki yıl içerisinde sonlandıracağız ve bu süreç içerisinde meyvelerini almaya başlayacağız. Gerek Türk gerekse Alman bilim adamları uyum sürecinde sağlık sektöründe bu anlamlı ve şeker hastalığının geleceğini değiştirecek bir çalışmaya imza attıkları için çok mutluyum. Giessen Üniversitesi, Marburg Üniversitesi, Maxplank, İstanbul Bilim Üniversitesi ve Uludağ Üniversitesi’nden bilim adamlarıyla çalışmalarımızı devam ettiriyoruz” dedi. (Kaynak: Sağlıkdan Haberler, 16.02.2012)
Sevgili Dostlar,
Farklı hücrelerin insülin üretmelerinin sağlanması ile ilgili bu ilk araştırma değil. Bu alan gelecek vaat ediyor, ancak başarılı bile olsa insandan önce hayvanlarda etkili ve zararsız olduğu, daha sonra bu konuda istekli bireylerde değerlendirilmesi, sonrasında da bununla ilgili daha büyük araştırmaların yapılması gerekli. Ancak bu aşamalardan başarı ile geçerse diyabet tedavisinde kullanımı söz konusu olabilir. Henüz daha çok erken, ama yine de umarım dilediğimiz gibi sonuçlanır
Her şey gönlünüzce olsun,
Doç.Dr.Oğuzhan Deyneli