İnsülin Üreten Hücrelerin Nasıl Yok Olduğu Keşfedildi

Haberler&Gelişmelerİnsülin Üreten Hücrelerin Nasıl Yok Olduğu Keşfedildi

İnsülin Üreten Hücrelerin Nasıl Yok Olduğu Keşfedildi

Dünya genelinde önemli bir sağlık sorunu haline gelen şeker hastalığı (diyabet) için aşı umudu doğdu. İnsülin üreten hücrelerin nasıl yok edildiğini keşfeden Hollandalı uzmanlar şimdi de “diyabet aşısı” için uğraşıyor.

 

Hollanda Diyabet Araştırma Vakfı (DON) ve Diyabet Fonu, araştırmayı yapan Leiden Üniversitesi Sağlık Merkezi’ne (LUMC) 1,5 milyon euroluk destek sağladı.

Leiden Üniversitesi Sağlık Merkezi uzmanları, diyabet araştırmaları sırasında insan vücudunda insülin üreten hücrelerin nasıl yok edildiğini keşfettiler.

Uzmanlar bu keşiften yola çıkarak, şeker hastalığına karşı aşı geliştirmek için çalışmalara başladılar.

Geliştirme çalışmaları devam eden aşının, “test kişileri” üzerinde denemesi planlanıyor. LUMC araştırmacılarından Bert Roep, 2 yıla kadar diyabet aşısının “güvenli olup olmadığını” öğreneceklerini söylüyor.

Testlerin olumlu sonuç vermesi halinde şeker hastalığına karşı geliştirilen aşının birkaç yıl içinde piyasaya sürülmesi bekleniyor.

Milyonlarca kişi şeker hastası

Dünya genelinde 380 milyondan fazla kişinin yakalandığı şeker hastalığı sorunu her geçen gün biraz daha büyüyor.

2035 yılından dünya genelinde diyabet hasta sayısının 592 milyona ulaşacağı tahmin ediliyor. Diyabetle mücadele için her yıl 550 milyar dolar para harcanıyor.

2035 yılında, diyabet için yapılan giderin 630 milyar dolara yükselmesi bekleniyor.

Türkiye’de de 10 milyon dolayında şeker hastası bulunuyor. Hastalık, Türkiye’de her yıl yaklaşık yüzde 20 oranında artıyor.

Şeker hastaları organ yetmezliği, uzuvların kesilmesi ve kalp damar hastalıklarına yakalanma riski taşıyorlar. (BBC) (Kaynak: medikalakademi.com.tr)

27 YORUMLAR

  1. Eğer bir gün birileri diyabete çözüm getirirse bu durumun tıp dünyasına bilim dünyasına ve insanlığa sağlayacağı katkı hiç kuşkusuz gizli kalmasını yada engellenmesini önleyecektir. Tedaviyi bulacak bilim insanlarını kimsenin susturabileceğini zannetmiyorum. Tarih onları yazacak ve hiç unutmayacak.

  2. boşuna umut etmeyin arkadaşlar. Moral bozmak gibi olmasında milyarca dolarlık rant dönüyor dünyada bu hastalık üzerinden. Ve inanın bu insanlar o paradan vazgeçip bizi iyileştirmeyecekler.
    Çünkü şeker iyileştirildiğinde,
    ayak amputasyon oranı %70 oranında azalacak
    kalp damar rahatsızlıkları %50 oranında azalacak
    böbrek iflası %30-40 oranında azalacak….

    anlayacağınız pasta çok büyük arkadaşlar. Siz insülin iğnesi ile yaşamayı öğrenin boşverin haberleri : ]

    • insanların morelini bozmaktan başka bir şey değil yaptığın yorum. birisi diyabetten kurtulma yolunu bulsa büyük ödüller kazanır. dünyaca ünlü olur. tarihe adı yazılır. kimse ilac firmasını dinlemez sen yorma o kafanı böyle şeylere.

    • Kesinlikle katılıyorum size Onur Bey, çünkü kapitalist bir düzende yaşıyoruz ve maalesef söyledikleriniz gerçek uyanmanızı tavsiye ederim yusuf bey kimse kendini kandırmasın

  3. BEN ŞUNU MERAK EDİYORUM AŞIDAN BAHSEDİLİYOR ,BU AŞI DİYABETE YAKALANMAYANLAR İÇİNMİ YOKSA YAKALANMIŞ OLAN ÇOCUKLARIMIZADA ÇÖZÜM OLACAKMI…….

    • Canan Hanım Merhaba,(Fırat ismiyle de yazmışsınız. Ona ayrıca yanıt vermiyorum.)

      Bu haberde aslında şu mesaj verilmeye çalışılıyor; sebebini bulduk ve artık yeni diyabetlilerin olmaması için çaba gösterirken diyabetli olanlar için de bir umut ışığı doğuyor.

      sevgiler

  4. inşlallah yaa..yaklaşık 1o gün fetiye ve 2 günde antalyada kaldık. tatil boyunca oğlumun şekeri hiç yükselmedi diyabeti unuttuk resmen . acaba havasındanmı çocğun aktivetisindenmi bilmiyorum ..fetiyede yaşayan diyabetli çocuk varmı burada merak ettim.mucize gibiydi ya uzun etlkili ünsülini bile kullanmadık..ciddi ciddi oralaramı taşınsam diye düşünmedim değil ..geldik istanbula ünsüline devam:(

  5. selam esra ablacığım inşallah allah yardım eder biriliri birşeyler yapar da bizde bizim gibilerde kurtuluruz esra abla ben gece şekerim 90 -100 ile yatıyorum gece uyurken 250 -300 e kadar çıkabiliyo normalde uyurken düşmesi gerekmiyomu neden bu aralar yükseliyo yemekten sonra bişeyde atıştırmıyorum 3 aydır diyabetim sürekli seni takib ediyorum =)

    • Melisa Merhaba,

      Umarım tip-1 diyabete çare bulunur 🙂

      Doktorunla bu durumu mutlaka konuş. Yaşını bilmiyorum ama ergenlik döneminde bu tarz yükselişlerin olması hormonal olabilir. http://www.diyabetimben.com/somogi-fenomeni-geri-tepme-fenomeni-ve-safak-fenomeni/ linkindeki yazıyı okuyabilir misin? Soruna yanıt olacağını düşünüyorum. Ama dediğim gibi doktorunla paylaş bu durumu.

      Aklına bir şey takılırsa yine sor ve yaz.

      Bu arada tip-1 diyabetin daha 3 aylık 🙂 Umarım güzel bir şekilde yaşamaya devam edersin.

      sevgiler

      • esra hanım merhaba sitede bi yazıda cocugun sekeri 516 iken gece lantus 13 ünite vurup uyuması gerektiği. sabaha 100 ile uyanacağı yazıyor. şekerim 190 iken 10 ünite lantus vuruyorum sabaha 140 ile uyanıyorum? ben cokmu ağır hastayım acaba? yardımlarınızı bekliyorum 🙁

        • Yusuf Bey,

          Neye göre kime göre ağır hasta? Bu cümle çok doğru olmamış. İnsülin dozlarının azlığı ya da çokluğu ağır ya da hafif tip-1 diyabetli olduğunuzu göstermez. Herkesin ihtiyacı farklı olduğu için bu fark ortaya çıkıyor.

          13 ünite konusuna gelirsek kişi 11 ünite yapıyorsa ve sabah yüksek kalkıyorsa 1-2 ünite insülin dozunu arttırmış olabilir. Bu çok normal.

          Sevgiler

          • esra hanım insülin dozunu nasıl azaltabilirim ya da arttırabilirim detaylı bilgi verirmisiniz? yani ordaki cocugun 517 ile 13 ünite vurması benim 190 ile 10 ünite vurmam cok gairp ayrıca sabahta 140 ile uyanıyorum 🙁

            • Yusuf Bey,

              Lütfen bu konuları doktorunuzla görüşürseniz sevinirim. Biz ya da ben sizin de bildiğiniz üzere doktor değiliz.

              Yanlış bir şey söylemek istemem.

              sevgiler,

              • Esra hanım doktorum şekerin yuksek diyor kotu gidiyor diyor bu lonuya cevp vermiyor. Benim sekerim 516 olunca 13 unitemi vurmaliyim sorum bu?

                • Yusuf Bey,

                  Doğru değil bu. 516 iken ben 13 ünite yapıyorsam belki siz daha az ya da daha fazla yapacaksınız. Bunu ben bilemem.

                  Sevgiler

    • 200 şekerle yatıp, yuksek miktarda lantus yapmanıza ragmen 210 aclıkla uyanmak oldukca yuksek degerler. Diyet listenizi gozden geçirip bir endokrin uzmanına başvurmanız gerekir diye düşünüyorum zira, değerler çok içi açıcı değil ve insülinlerinizin tekrar duzenlenmesi gerekir.

      Sevgiler.
      Hayati

      • Hayati bey,
        Lantus yüksek kan şekerini düşürmek için kullanılan bir insülin değildir. lantus, vücudun yemek harici insülin ihtiyacını karşılamak için kullanılır. İnsülinlerin etkileri konusunda bilgi aldınız mı bilmiyorum ama eksiğiniz varsa belki doktorunuza danışmanız veya internette araştırma yapmanız yardımcı olabilir.

  6. Merhaba, 27 yaşındayım. Şu ana kadar aile geçmişimde şeker hastalığı teşhisi yok. yaklaşık 2 aydır çok aşırı su içme , idrara çıkma şikayetlerim vardı. Bunlara birde kilo kaybı eklenince sağlığımdan şüphelendim ve kan tahlili yaptırdım ve diyabet teşhisi kondu. İlk AKŞ değerim 236 çıkmıştı . Dahiliyeye sevk edildim ve raporu gösterdiğimde beni hastaneye yatırdılar. Mody Diyabet olduğum söylendi. Sonradan Tip 1 dediler ve 2 gün sonunda insüline başladılar. Hba1c değerim 11 çıktı. Sizce direk insülin tedavisine başlanması normal mi?

    • Yusuf Bey Merhaba,

      HbA1c değeriniz oldukça yüksek çıkmış.

      Diyabetli olmayan bir bireyde 6’nın altında olmalı.

      Sadece verdiğiniz değerlere göre değerlendirme yapmak pek doğru olmasa da direkt insülin ile başlamanın kötü bir tarafı olmadığını belirtmek isterim.

      İnsülin ile kan şekeriniz çok düşerse doktorunuz ile iletişimde olmanızı öneririm.

      sevgiler

  7. Arkadaşlar kimsenin moralini bozmak gibi bir amacım yok ben 30 yıldır tip1 diabetliyim Onur beyinde dediği gibi bu hastalıktan rant sağlayan çok fazla kesim var 20 yıldır dinliyorum böyle lafları ama hiç arkası gelmiyor inşallah bir çare bulunur ama fazla iyimser olmak akıllıca değil sadece düzenli beslenip yediklerimize dikkat edelim ve düzenli yürüyüş yapalım dikkat edersek sağlıklı bir yaşam bizleri beklemektedir sağlıkla kalın

Bir yorum yapın.

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.

Diğer yazılar

%d blogcu bunu beğendi: