İnsülin Tipleri
Diyabetlilerin (şeker hastalığı) kullandığı insülin tiplerini, günde kaç kez insülin yaptığımızı yorum kısmında paylaşırsak birbirimize faydamız dokunabilir.
İnsülinleri etki sürelerine göre üçe ayırırsak;
– Hızlı-etkili insülin (Humalog, Novolog, Apidra) ve kısa etkili insülin (Regüler insülin)
– Orta-etkili insülin (NPH)
– Uzun etkili insülin; Lantusâ (insülin glargine) ve Levemirâ (insülin detemir)
- Hızlı ve kısa etkili insülinler (Etki süresi 3-4 saat)
Hızlı etkili insülinler, deri altına şırınga edilmesinden sonra kısa süre içinde başlayan hızlı etkili insülin analoglarıdır (Humalog/Novorapid).
Etki genellikle 10-15 dakikada başlar. 30-90 dakikada etkileri doruğa ulaşır ve 3-4 saat sürer. Humalog ve Novorapidin etkileri birbirlerine benzerlik gösterir.
Kısa etkili insülinler, kristalize (regüler). İnsülinin etkisi enjeksiyondan 30-60 dakika sonra başlar. İki-dört saat sonra etki doruğa ulaşır ve etki süresi 3-6 saat sürer. Actrapid ve Humulin R kristalize insülinlerdir.
- Orta etkili İnsülin (Etki süresi 10-20 saat)
Görünümü bulanıktır. NPH insülinin etkisi 2-4 saatte başlar, 4-8 saat sonra doruğa ulaşır ve etkisi 12-18 saat sürer. NPH insülinin etkisi kişiden kişiye değişkenlik gösterebilmektedir.
- Uzun etkili insülin analogları / Lantus ve Levemir (Etki süresi 20-24 saat)
Etkileri bir-iki saat içinde başlar ve 20-24 saat sürer. Zirve etkisi yoktur. Berrak bir insülindir. Etki profili normal pankreastan gerçekleşen bazal insülin salınımına benzerlik göstermektedir.
Olağan koşullarda açlıkta karaciğerdeki şeker yapımını kontrol eden ve karaciğerden yapılan şekerin çevre dokulara geçişini sağlayan insülin salınımı bazal insülin olarak adlandırılır.
Her ne kadar hem Lantus (insülin glargin) hem de Levemir’in (insülin detemir) etkisinin 24 saat sürdüğü kabul edilse de Levemir’in çok sefer günde iki kez uygulanması gerekebilmektedir. (Görsel kaynak: diabetesmine.com)
[…] uydum. İnsülimi az yaptım. Şeker ölçümünü belki 1 kez yapmışımdır. 22:00da yaptığım bazal insülinimi yani lantusu mutlaka […]