Anasayfa İnsülin Enjeksiyon Rehberi İnsülin Tedavisinde Enjeksiyon Yöntemi

İnsülin Tedavisinde Enjeksiyon Yöntemi

12 8.347 görüntüleme

Diyabetlilerde (Şeker Hastalığı) İnsülin Tedavisinde Enjeksiyon Yöntemi Hakkında / Bölüm-2

Deri Altı Enjeksiyon İçin Hangi Vücut Bölgeleri Kullanılmalıdır?

Deri altı doku ve vücudun tüm bölgelerinde ulaşılması en kolay dokudur; uygun bölgeler karın, kalça, kol ve bacaklardır.

Karın: Göbek deliğini iki yan tarafından bir el uzaklığındadır; obezlerde dahi daha yan bölgelerin kullanılmasından kaçınılmadır. Çünkü deri altı doku yan olarak ilerlendiğinde önemli ölçüde incelir.

Bacaklar: Uyluğun ön ve yan bölgeleridir.

Kollar: Deri altı tabakanın kasa zarar vermekten kaçınmak için yeterince kalın olduğu üst dış kadran.

Kalça: Üst dış kadrana yapılmalıdır. Böylece siyatik sinire zarar vermesinde kaçınılır.

İnsan insülini, hızlı veya uzun etkili insülin ve GLP-1 analogların emilimi

  • Hızlı etkili insülin analogları, emilim oranları bölgesel farklılık göstermediğinden enjeksiyon bölgelerinin herhangi birinden verilebilir.
  • Bugünlü bilgilerimzie göre uzun etkili insülin analogları normal enjeksiyon bölgelerinin herhangi birinden enjekte edilebilir.
  • GLP-1 farmakokinetik etki bölgeye özgü görünmediğinden enjeksiyon bölgelerinin herhangi birinden verilebilir.
  • Bazal insülin olarak NPH kullanıldığında, uyluk ve kalça tercih edilen enjeksiyon bölgeleridir. Çünkü emilim bu bölgelerde en yavaştır; mümkün olduğunda,  NPH notüral hipoglisemi riskini azaltmak üzere akşamdan ziyade gece yatarken verilmelidir.
  • En hızlı emilim karında gerçekleştirildiğinden karın kristalize insan insülini için tercih edilen bölgedir.
  • Yaşlılarda kristalize insan insülinin emilimi yavaş olabilir ve bu insülinler hızlı bir etki gerektiğinde kullanılmamalıdır.
  • Karnına enjeksiyon yapan diyabetli gebe kadınlar tüm enjeksiyonlarını deri kıvrımı kullanarak yapmalıdır.
  • Gebeliği son trimesterinde enjeksiyon için karın bölgesinde göbek deliği çevresinin kullanılmasından kaçınılmalıdır.
  • Karın bölgesinde yan bölümler deri kıvrımı oluşturularak kullanılabilir.

Her hasta için enjeksiyon bölgeleri aşağıdaki özelliklere göre seçilmelidir;

  • Hastanın vücut yapısı
  • Günlük enjeksiyon sayısı ve kullanılan cihaz
  • Hastanın yaşam tarzı, el becerisi ve tercihler

(Kaynak:  9 dernek tarafından  ( Türkiye Diyabet Vakfı, Türk Diabet Cemiyeti, Çocuk ve Adolesan Diyabetikler Derneği, Diyabet Hemşireliği Derneği, Çocuk Endokrinolojisi ve Diyabet Derneği, Türkiye Endokrinoloji ve Metabolizma Derneği, Metabolik Sendrom Derneği, Türk Diabet ve Obezite Vakfı, Diyabet Obezite ve Beslenme Derneği) BD Micro-Fine‘ın koşulsuz desteğiyle sağlık profesyonelleri için hazırlanan ‘Diyabet Ekibi İçin İnsülin/GLP-1 Enjeksiyon Rehberi’.)

  • Esra Hanım Teşekkürler,
    Sayfa da 1. kısma yönlendirme butonu olmadığı için okuyamamıştım. Şimdi okudum. Ama hızlı okumadan kaynaklanan bir atlamam yok ise enjeksiyon bölgeleri ve şekli dışında sayılarına ilişkin bir bilgi göremedim. Benim yorumuma esas Ayşe Hanımın; “kalem kullananlara önerim de budur: göbeğin 2 bölgesi bacaklarımız.. toplam 4 bölge.. pazartesiden başlayarak diğer pazartesiye kadar yani 1 hafta sağ bacak sonra 1 hafta sol bacak sonra 1 hafta sol göbek sonra 1 hafta sağ göbek.. yani aynı yere insülin yapana kadar 1 ay geçiyor” önermesi ile ilgiliydi. Düşünün bir haftada sağ bacağa 14 kere enjeksiyon yapıldığını. Kalçalar bana önceden önerilmediği için bilmediğim bir yol du. Biraz da öğrendikten sonra bunu tek başıma başaramayacağımı düşündüm. Ben Sağlık Bakanlığı tarafından Eğitilen ve Seminerlerle desteklenen Diyabet Hemşirelerinin bizlere doğru bilgi vereceği kanısında olarak bu bilgiyi aktarmıştım. Benim öyküm henüz yeni Nisan sonunda başladım enjeksiyoa. Saygılarımla.

    • Tamer Bey Merhaba,

      Dediğiniz gibi ilk 2 yazıda da bölge ve sayı anlamında bir cümle filan geçmiyor.

      Ancak genel bir bilgi mahiyetinde şunu söylüyorum; her enjeksiyonda bölge değiştirmek hem insülinin daha iyi emilimi hem de cildin düğüm düğüm olmaması için gerekli.

      Şimdi siz ve Ayşe Hanım eğer 1 hafta sol kol, 1 hafta sağ kola insülin yaparsanız 1 haftanın sonuna doğru neden kan şekerim yükselişe geçiyor diye düşünmeye başlarsınız.

      4 lü enjeksiyon yapıyorsanız önce mesela sol kola, sonra sağ kola, sonra göbek deliğinin soluna ya da sağına gibi devam etmek lazım. Ama yine de lütfen diyabet hemşirenize sorun.

      Bu arada yarın özellikle bu konu ile ilgili yayınlayacağım yazıyı okuyun lütfen. 2009 yılında Atina’da yapılan 3. Enjeksiyon Çalıştayı’nda size anlattığım şekilde yazıyor enjeksiyon. Yarın bu yeni yayınlayacağım yazıyı mutlaka okuyun.

      Sevgiler

  • biz oğluma toplamda 5 iğne yapıyoruz. Sabah ve akşam bir levemir bir humalog , öğlende sadece humalog. sabahki iğneleri kalçaya, öğlenki iğneyi bir gün sağ bir gün sol kola, akşamki iğneleri ise bacaklara yapıyoruz. Göbekten iğne olmayı sevmediği ve sorun çıkardığı için sadece şekeri yüksekse emilimi hızlı oluyor diye göbekten yapıyoruz. iğne yapılabilecek altı bölge var ve biz malesef neredeyse hepsini bir günde kullanıyoruz.

  • Kısa etkili GLP-1 analogları
    Exenatide Lixisenatide
    Uzun etkili GLP-1 analogları
    Albiglutide Dulaglutide Exenatide-LAR Liraglutide

    GLP-1 analoglarının bir başka önemli etkisi glikoz bağımlı etki göstermeleridir. Bir başka deyişle kan şekeri ne kadar yüksekse, kan şekeri düşürücü etkileri o kadar güçlü; kan şekeri ne kadar düşükse, etkileri o kadar azdır. Bu sayede hipoglisemi yapıcı etkileri de son derece azalmaktadır.GLP-1 analoglarının bir diğer yararı ise “Glukagon” adı verilen hormon düzeyinde önemli bir azalma sağlayarak buna bağlı kan şekerindeki dalgalanmalar üzerinde yaptığı önemli etkilerdir. Kullanım şekillerin çok zor olmadığını, hatta insülinden daha kolay olduğunu söylemek mümkündür. GLP-1 analoglarının günde 1 defa veya diğer ürün için günde 2 defa kullanılıyor olması yaşam kalitesinde bir artışa neden olmaktadır.

    Bu konuya ilişkin bir başka husus da şudur: Günlük kan şekeri dalgalanmalarını diyabetin komplikasyonlarının gelişiminde son derece etken gibi görünmektedir. GLP-1 analoglarının bu aşırı dalgalanmalar üzerine çok iyi etkileri söz konusudur.

    GLP-1 analogları; hem günlük kan şekeri, hem de dalgalanmalarının azaltılması üzerinde son derece etkin ilaçlardır.

    Esra Hanım Kısa Ve Uzun Etkili Glp-1 İnsülinler Ülkemizde Var mı.??? Sağlıktaki gelişmemiz telefondan veya tabletten neden geri.???

  • Cevap Bırak

    This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.