Dünyada sayılı merkezlerde yapılabilen pankreas adacık nakli artık Türkiye’de de diyabet (şeker hastası) hastaların hizmetine sunulacak. Şeker hastalarının insülinsiz yaşamalarına olanak sağlayan ‘adacık nakli’ çalışmalarında büyük başarıya ulaşılırken, nakillerin önümüz yıl başlaması planlanıyor. 5 yıldır üzerinde çalışılan projede koyun, fare ve sıçanda yapılan deneme nakillerinde başarı sağlandı. Kadavradan bağışların alınması sonrası insanlar üzerinde de nakiller başlayacak.
7 MİLYON HASTAYA DERMAN
Ankara Dışkapı Eğitim ve Araştırma Hastanesi bünyesinde kurulan Adacell birimi pankreas adacık nakli yapmaya hazırlanıyor. Yaklaşık 7 milyon hastaya derman olacak projede pankreas adacık nakliyle diyabet hastalarının insüline ihtiyaç duymadan yaşamaları hedefleniyor. Adacell Başkanı Doç. Dr. Ahmet Yeşilyurt, insandan insana pankreas adacık nakli yapabilmek için 5 yıldır çalıştıklarını söyledi. Yeşilyurt, pankreastan adacık hücrelerini elde etmeyi başardıklarını belirtti.
KADAVRADAN PANKREAS NAKLİ
Proje ile birlikte kadavradan pankreas naklinin başlayacağını belirten Yeşilyurt, “Bu tedavi yöntemine 5-6 yıl önce başladık. 2-3 yıldır bağışlanan kadavralardan adacık pankreas naklini deniyoruz. Hayati tehlike ortadan kalktı. Gelecek yıl pankreas adacık nakline başlayacağız. Bu nakilde temel olarak hücre nakli gerçekleştiriliyor. Koyun, fare ve sıçan gibi deney hayvanları üzerinde denedik. Başarı sağladık. Biz burada hücrelerin ömrünü uzatmak için uğraşıyoruz” dedi.
12 SAATLİK OPERASYON
Adacık nakli operasyonu şöyle gerçekleştiriliyor: “Pankreas içinde dağılmış olan adacıklar 12 saat süren ve cerrahi, enzimatik ve mekanik işlemlerden geçtikten sonra hastanın karaciğerinin ‘kapı damarına’ enjekte ediliyor. Adacıklar pankreasın içine değil karaciğere naklediliyor. Adacık naklinin en zor kısmı adacıkların pankreastan çıkarılma yani izolasyon işlemidir. Nakil işleminin en kolay bölümü ise adacıkların hastanın vücuduna nakledilme işlemi. Bu bölüm sadece 30-45 dakika sürüyor ve hastanın genel anestezi ile uyutulması bile gerekmiyor.” (Kaynak: http://www.haberturk.com/saglik/haber/941751-ensulin-tarih-oluyor)
Esra’nın Notu
Başlık çok iddialı bir başlık ama basında bu tarz başlıkları olan haberler daha fazla okunuyor.
Nakil sonrasında bağışıklık baskılayıcı ilaçların kullanılması da gerekiyor. Yani adacık nakilleri yapıldı ve her şey normale döndü diye bir şey söylemek güç olsa gerek. Ve maalesef bu tarz operasyonlar oldukça maliyetli. Umarım Türkiye’deki araştırmalarda olumlu sonuçlar olur da SGK ve Sağlık Bakanlığı ödeme desteği sağlar.
En azından ülkemizde de bu tarz çalışmaların yapılıyor olması mutluluk verici. Ve basına yansıyıp bizim de bilgileniyor olmamız güzel. Umarım başarılı olurlar. Bu ekiple bir şekilde iletişime geçmeye çalışacağım. İletişim sağlarsam yine bir Skype görüşmesi ile karşınızda oluruz 🙂
günaydın esra hanım inşallah devamı gelirde tüm diyabetliler için güzelbir umut en azından belki birgün insülinden kurtulunur