İnsülin Saklama Koşulları Nelerdir?
Kullanılmayan (açılmamış) insülinlerin buzdolabının kapak ya da sebzelik kısmını kullanarak saklanması önerilmektedir.
Kullandığınız insülin (kalem, kartuş ya da flakon) güneş görmeyecek ve nem almayacak şekilde muhafaza edilmelidir.
Özellikle yaz aylarında sıcaklıkların yükselmesi sebebiyle insülinlerin sıcak ortamlarda bırakılmamasına dikkat edilmelidir (araba torpido gözü, kumsal gibi).
Sıcak havalarda insülininizi buz kalıbı ya da insülin taşıma cüzdanları ile taşımanız gerekir. Dikkat etmeniz gereken insülini, buz kaseti ile doğrudan temas ettirmemektir. Çünkü insülininiz donarsa bozulur. Bu nedenle insülininizi direkt buz kaseti ya da kabıyla temas etmeyecek şekilde izole edebilir (pratik olarak bir beze sarabilirsiniz) ya da insülininizi soğuk muhafazalı özel çantalar içinde taşıyabilirsiniz.
Örnek olay-1: İnsülinlerini yanlışlıkla buzluğa ya da derin dondurucuya koyanlar olabiliyor. Bu şekilde bir durum söz konusu ise insülinleri kullanmayın.
Bununla birlikte yeni açılacak ve dolaptan çıkarılan insülinler hemen kullanılmamalı, 15 dakika beklenip oda sıcaklığına geldiği zaman kullanılmalıdır.
Örnek olay-2: Dolaptan çıkarır çıkarmaz yapılan insülinler hafif yanma yapar. Bu yanmanın en temel sebebi insülinin soğuk olmasıdır.
Aynı zamanda son kullanma tarihi geçmiş, içinde küçük beyaz parçacıklar (kristalleşme) ve renk değişikliği (sarı, bulanık görüntü) olan insülinleri lütfen kullanmayınız.
Kaynak: BD Hasta Rehberi 2015
Napıcağmzı bilemez olduk yani. Haseki hastanesi diyabet hemşiresi insülin kalemlerinin de dolapta muhafaza edilmesi gerektiğini söyledi ve iki seneye yakn bu şekilde kullanyrm.