İnsülin Pompasından İnsülin Kalemine Geçiş

Tip-1'imİnsülin Pompasından İnsülin Kalemine Geçiş

İnsülin Pompasından İnsülin Kalemine Geçiş

2010 yılından bu yana insülin pompası kullanıyorum. Bu süreçte de Türkiye’deki insülin pompalarının hemen hemen tüm marka ve modellerini denedim.

Eskiye döndüğümüzde de 8 yıllık bir insülin kalemi kullanım tecrübem var.

Son aylarda değişen beslenme şeklim ve hayatıma sporun girmesi yaşantımı çok değiştirdi. Elbette kan şekeri gidişatımı da. Bu sebeple de birkaç zamandır insülin pompasından, insülin kalemine geçip geçmeme konusunu düşünüyordum. Hem yaz ayının gelmesi hem de insülin pompasının bu sıcaklarda yarattığı zorluk insülin kalemine geçmemi hızlandırdı. Sonunda geçmeye karar verdim 🙂

Geçtiğimiz haftadan bu zamana Lantus ve Humalog kullanımına başladım. Ve artık yıllar önceki gibi artık insülin kalemleri ve iğne uçları bir süre en yakın arkadaşım olacak.

Doz Ayarlamasını Nasıl Yaptım?

Zaten karbonhidrat/insülin oranım ve IDF yani insülin duyarlılık faktörüm aynı. İnsülin pompasındaki günlük toplam bazal insülinimin dozu neyse o dozda Lantus yapmaya başladım. Şekerin gidişatına göre de bazal dozun birkaç ünite arttırmak gerekebilir. Bu yüzden CGMs’ten takipteyim 🙂

Araya Önemli Not

İnsülin pompasının tip-1 diyabet yönetimine sağladığı katkı tartışılmaz. 3 günde 1 set değişimi kalem iğnesiyle sürekli enjeksiyon yapmamayı sağlıyor. Minik dozlarda giden hızlı etkili insülini bazal gibi çalıştırdığımız için vücudumuz bazal insülinsiz kalmıyor. Yenilen besine göre yayma ya da ikili bolus kullanmak, geçici bazal ayarı yapmak da diyabet yönetimine müthiş bir katkı sağlıyor. Heleki Medtronic 640G’nin sağladığı pozitif katkı harika.

Beni Neler Mutsuz Ediyor?

Özellikle yaz dönemlerinde insülin pompası hep başımın belası oldu.

Sütyen aramdaki kangurunun içinde olan insülin pompası hem bir yük gibi geldi. Ekstra terleme yapması, denize girerkenki telaşlar vs. Heleki yaz döneminde giydiğim kıyafetlerden dolayı da insülin pompasını kamufle etmek zorluyor. Hepsi kendi içinde bir soruna döndü. Bu sebeple de yaz döneminde bir deneme yaparak biraz rahatlamak istiyorum.

Dolayısıyla da insülin pompası ile yaşamı da kendi içinde kısaca kıyaslamış oldum 🙂

Bu Süreçte CGMs (Sürekli Glikoz Ölçüm Sensörü) En Yakın İkinci Dostum

Bu kritik dönüşte insülin kalemi ile kan şekerimin nasıl gideceğinden emin olamadığım için sürekli glikoz ölçüm sensörü de hep yanımda olacak.

Şu anda Dexcom G4’ü kullanmaya başladım. Ve şekerimin gidişatına göre anında müdahale etme ve yeni başladığım Lantus’un dozunun ayarını tutturmada da CGMs önemli.

Bugün İse İlk Tahlillerimi Yaptırıyorum

İnsülin kalemine geçmişken genel tüm tahlillerimi yaptırarak gidişatı da izlemek istiyorum. Umarım her şey yolunda gider ve bu yaz dönemi biraz daha rahat geçer 🙂 Tahlil sonuçlarıma göre gidişatı görmek daha anlamlı olacak.

8 YORUMLAR

  1. yasemin_simay_mehmet Peki daha sonra rezervuar alimlarinda sıkıntı yasamazmisiniz esra hanimcim. Bende sizin gibi ara vermeyi düşünüyorum çünkü yazın gerçekten sıkıntı 😒

    diyabetimben@yasemin_simay_mehmet İnsülin pompa set ve rezervuarı almaya devam edeceğim. Sonrasında reçete ettirmede malum sorun olabiliyor.

  2. Merhaba,

    insülin pompasından insülin kalemine ve insülin kaleminden insülin pompasına geçerken hangi adımları izliyorsunuz, bununlar ilgili makale yayımlar mısınız?

    İnsülin kalemine geçmek için aklıma gelen fikir şu; yatarkan uzun etkili insülini yaptıktan sonra kademeli olarak bazalı azaltacağım ve sabah vakti insülin pompasını vücuttan çıkaracağım, doğru muyum?

    Teşekkürler

Bir yorum yapın.

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.

Diğer yazılar

%d blogcu bunu beğendi: