İnsülin Pompası Hakkında Bilmek İstediğiniz Her Şey / Bölüm-1

İnsülin Pompasıİnsülin Pompası Hakkında Bilmek İstediğiniz Her Şey / Bölüm-1

Diyabetimben.com‘u 2012 yılı Şubat ayında kurmuştuk. Ve benimle birlikte çoğu insülin pompası kullanıcısı insülin pompası hakkında tüm tecrübelerini paylaşırken, maliyeti, rapor alınma süreci gibi çoğu detayı da yazdı. İnsülin pompası hakkında da hiçbir bilgisi olmayan çoğu akranımız insülin pompası ile ilgili bilgi sahibi olmaya başlamıştı.

Bu yazı geçmişten günümüze değişen süreçleri de kapsayacak güncel bir yazı dizisi olsun.

Buyrun insülin pompası hakkında çok sorulan sorulara ve insülin pompası hakkında merak edilenleri bölüm-1 yazısında okumaya 🙂

İnsülin Pompası Nedir? Ne Değildir?

  • İnsülin pompası insülin kalemi ya da insülin enjektörü yerine kullanılan,
  • 3 günde bir kez set değişimi yaparak sürekli insülin kalem iğnesinden bizi kurtaran,
  • Kan şekeri dengesizliğimizi daha dengeli hale getirmemize yarayan bir insülin gönderim sistemidir.
  • İnsülini otomatik gönderen bir sistem değildir. İnsülin pompasını ideal olarak yapay pankreasın full otomatik sistemi gibi hayal etmeyin. Kan şekerinize göre insülini gönderen ya da insülin gönderimini kesen bir sistem değil.

İnsülin Pompası Ameliyat Ya Da Minik Bir Operasyonla Mı Takılır?

İnsülin pompası takmak için ne ameliyata ne de minik bir operasyona gerek var. İnsülin kalemi ile insülin yapmak kadar kolay. İnsülin pompasının nasıl takıldığı hakkında İnsülin Pompası Set Değişimi Yapıyor Esra – Diyabet TV başlığındaki videoyu izleyebilirsiniz.

İnsülin Pompasında Hangi İnsülinler Kullanılır?

Çoğu insülin kalemi kullanıcısı günde 1,2,3 ya da 4 kez kısa, orta ve/veya uzun etkili insülinle kan şekerlerini regüle etmeye (düzene koymaya) çalışır. Ancak biz insülin pompası kullanan tip-1 diyabetliler sadece tek tip insülin kullanırız.

  • Lantus, Levemir ya da orta etkili insülinler hayatımızda yoktur.
  • Humalog, Apidra ya da Novorapid kullanırız.

Neden Orta Ya Da Uzun Etkili İnsülin Kullanmıyoruz? Hayatımızda Orta Ya Da Uzun Etkili İnsülin Olmayacak Mı?

İnsülin pompası kullanıcıları orta ya da uzun etkili insülin kullanmaz. Bunu tekrar hatırlatalım.

İnsülin pompasında sadece kısa etkili insülin (Humalog, Apidra ya da Novorapid) kullandığımızı da zaten yukarıda söylemiştik. Bu kısa etkili insülinlerden hangisini kullanıyorsak;

  • Yemek yedikten sonra her insan gibi kan şekerimiz yükselir. Yükselmemesi için yemekten önce pompayı elimize alıp karbonhidrat/insülin oranımız neyse ve o öğünde ne yiyeceksek hesaplayıp insülini pompadan kendimiz gönderiyoruz.
  • Yemeklerin dışında bir de standart olarak vücudumuzun bazal insüline de ihtiyacı var. Pompadaki kısa etkili insülin 24 saat boyunca azar azar gönderilmek üzere ayarlanır. Günün saatlerine göre ne kadar insülin gideceği doktorlarımız tarafından belirlenir. Yani kısa etkili insülini bazal insülin gibi programlamış oluyoruz. Ve 24 saat boyunca kumanda edilmiş gibi otomatik olarak gidiyor. Biz bu insülin gönderimine müdahale etmiyoruz.

İnsülin Pompası Takmaya Kendimiz Mi Doktorumuz Mu Karar Verir? Neye Göre Takılır? Yaş Sınırı Var Mı? Hastaneye Yatmak Gerekir Mi?

Kan şekerimizi insülin kalemi ile düzenleyemiyorsak, sürekli oynak bir kan şekerimiz (Brittle Diyabet) varsa ve doktorumuz bize insülin pompası öneriyorsa insülin pompası takmamız kaçınılmaz. Bu arada küçük bir not: pompa kullanıyorsak diyabetimiz çok kötü anlamına gelmiyor 🙂 Kan şekerimizi daha iyi düzenleyebilmek adına insülin pompası kullanıyoruz.

Yaş sınırı yok. Yenidoğan tip-1 diyabetli bir bebek, çocuk, ergen ya da yetişkin. Herkes insülin pompası kullanabilir. Sensörlü Pompası Olan Bebeğimiz başlıklı yazımızdaki bebişi görmenizi isterim 🙂

Eskiden hastaneye yatmak zorunlu değildi ama artık doktorlar hastaneye yatış istiyor. Tip-1 diyabetle ilk tanıştığımızda hepimiz hasteneye yattık. Çünkü hangi dozda insülin yapmamız gerektiği, beslenme düzenine göre ne kadar insülin yapmak doğru gibi birçok detay bu hastane günlerinde netleşiyor. Bu durum insülin pompasında da geçerli. Yani insülin dozu ayarlamaları için hastaneye yatış olmazsa olmaz.

Son yıllarda klinik beslenme programı olan karbonhidrat sayım yöntemi öğrenilmeden de insülin pompası takılmıyor. Dolayısıyla insülin pompası takılmasına karar verilmişse karbonhidrat sayım yöntemini de öğrenmeniz farz olmakta 🙂

Bugünlük bu kadar. Biz yeni yazıları sizlerle paylaşana kadar sizler de İnsülin Pompası Kategorisi‘ndeki içerikleri okuyabilirsiniz.

Yarın insülin pompası malzemeleri, insülin pompası markaları, maliyeti gibi detayları paylaşıyor olacağız.

Sonraki gün ise insülin pompası raporunda nelere dikkat edilmeli ve SGK süreci, insülin pompası ile günlük hayat ve karşılaşılan konular hakkında bilgi vereceğiz.

NOT: Yazıyı Facebook ya da Twitter gibi sosyal medya kanallarında paylaşın. Alttaki Facebook, Twitter, Google+ ya da Pinterest butonlarına tıklamanız yeterlidir.

4 YORUMLAR

Bir yorum yapın.

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.

Diğer yazılar

%d blogcu bunu beğendi: