Herkese Merhaba,
Hiç bilmediğim bir konu olduğu için sizlerle paylaşmayı uygun gördüm.
Takipçilerimizden Burhan Akman’ın bana gönderdiği maili sizlerle aşağıda paylaşıyorum. İnsülin kalemi kalibrasyonu hakkındaki soru oldukça önemli. NovoNordisk konusundaki soruya ise cevap bulmaya çalışacağım ama bilen varsa o soruya da yanıt verebilirsiniz.
Dediğim gibi bilmediğim bir konu olduğu için sizlere sormak istiyorum. Bilen varsa yorum yaparsa seviniriz.
Burhan Akman’ın Maili
Bir süredir arayıp, cevabını bulamadığım bir konu var. Uzun zaman önce bir yerde gördüğüme çok eminim. Novopen 3 ile actrapid kullanıyorum. Bu kalemi neredeyse 3 senedir kullanıyorum. Benim merak ettiğim konu kalemin insülin enjeksiyon miktarı zaman içerisinde kullanımdan dolayı değişebilir mi? Siz de biliyorsunuz ki gözle farkedebileceğimiz bir şey değil bu. Benim uzun zaman önce gördüğümü iddia ettiğim test biçimi ise şöyle bir şeydi hatırladığım kadarıyla. İnsülin kalemine iğne ucu takıyoruz, iğnenin ucundaki kapak açık şekilde, insülin iğnesinin şeffaf kılıfını tekrar kaleme takıyoruz. Bir miktar ki bu kısmı hatırlamıyorum insülini seçip enjekte ediyoruz. Şeffaf kapakta bir çizgiye kadar gelirse kalemin doz kalibrasyonu doğru.
İkinci bir sorum ise novo nordisk’in global sitesine baktığımda novopen 4 ve 5 gibi yeni modeller görüyorum. Bunları ülkemizde nasıl temin edebiliriz sizce? Bir süre türkiye ofis dahil görüşmeler yapmıştım ama beni sağlıklı yönlendiremediler.
Burhan Bey,
Daha önce böyle bir şey duymamıştım, internette de bulamadım. Her dozda tamamen aynı miktarda insulin enjekte edildiğini düşünmüyorum neticede bu da bir makine ve sürekli yanımızda taşıyoruz, düşünüyoruz v.b. ama değerlerin yaklaşık olduğunu düşünüyorum. Kalemin kullanma klavuzu mu dersiniz prospektüsü mü dersin artık hangisi daha doğru olur bilemiyorum ama işte içinden çıkan kağıtta da böyle bir bilgi yer almıyor.