İnsülin Enjeksiyonu Kas Dokuya Yapılırsa = Hipoglisemi Riski

İnsülin Enjeksiyon Rehberiİnsülin Enjeksiyonu Kas Dokuya Yapılırsa = Hipoglisemi Riski

Eğer insülin yağ doku yerine daha derine yani kas dokuya yapılırsa, insülin çok daha hızlı etki gösterir ve kan şekeri hızla düşerek hipoglisemiye sebep olabilir.

Kan şekerinin düşmesi hipoglisemi olarak tanımlanır. Diyabetik bir kişide genellikle kan şekerinin 70 mg/dl’nin altında olması, hipoglisemi bulgu ve belirtilerinin gözlemlenmesi ile tanı konur. Ancak özellikle kan şekeri yüksek seyreden bireylerde 70 mg/dl değerinden daha yüksek kan şekeri değerlerinde de hipoglisemi yaşanabilir.

Hipoglisemi halsizlik, soğuk soğuk terleme, baş dönmesi, çarpıntı ve titreme gibi belirtilerle kendini gösterir. Hemen önlem alınmazsa hipoglisemi derecesine bağlı olarak sinirlilik, baygınlık, nöbet, bilinç kaybı gelişebilir. Olası hipoglisemilere hemen müdahale edebilmek için yanınızda küp şeker ya da glukoz tablet bulundurmanız önerilmektedir. Kan şekerini hızla yükseltmek için yaklaşık 15 g basit karbonhidrat almanız gerekir. Hipoglisemi belirtilerini farkettiğinizde 3-4 adet küp şeker ya da 1 bardak meyve suyu tüketebilirsiniz. Böylece kan şekeriniz hızlıca tekrar yükselerek olması gereken değerlere ulaşacaktır. Ayrıca önlem olarak glukagon kiti bulundurmanız faydalı olacaktır. Hipoglisemi geçiren kişinin bilinci açık ya da yarı açıksa ıslatılmış şeker ya da bal dişler üzerine ve ağız içine (yanaklara) sürülmelidir. Kişide bilinç kaybı oluşmuşsa hemen 112 Acil Yardım aranmalıdır ve hasta yakını tarafından glukagon iğnesi yapılmalıdır. Bu sayede sağlık ekibi gelene kadar kişiye ilk müdahale yapılmış olur.

 

Kaynak: BD Hasta Rehberi 2015

Bu rehber aşağıda isimleri yer alan dernek ve kuruluşların koşulsuz katkılarıyla insülin kullanan tüm diyabetli bireylerin hizmetine sunulmaktadır.

Turkiye Diyabet Vakfı

Turk Diyabet Cemiyeti

Cocuk Endokrinolojisi ve Diyabet Derneği

Cocuk ve Adolesan Diyabetikler Derneği

Diyabet Hemşireliği Derneği

Turkiye Endokrinoloji ve Metabolizma Derneği

Diyabet, Obezite ve Beslenme Derneği

Metabolik Sendrom Derneği

Turk İc Hastalıkları Uzmanlık Derneği

Tip1 Diyabetliler Derneği

Diyabetle Yaşam Derneği

Becton Dickinson Diyabet Bolumu

Dernekler adına rehbere destek verenler:

Prof. Dr. Zeynep Oşar Siva, Prof. Dr. Şukru Hatun, Prof. Dr. Hulya Gunoz, Prof. Dr. Sait Gonen,

Prof. Dr. Aytekin Oğuz, Prof. Dr. Serhat Unal, Esra Avcı, Emine Alemdar

Bir yorum yapın.

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.

Diğer yazılar

%d blogcu bunu beğendi: