İnsülin Alerji Yapar Mı?
Diyabetliler (şeker hastalığı) için domuz ve sığırdan insülin (80’lerin ortalarından öncesine kadar) elde edilen günlerde insülin alerjisi nispeten ortak bir olay olmuştu. Rekombinant insan insülin kullanımı yaygın hale geldiğinde ise insülin alerjisi olan insanların sayısı çok azalmıştır.
İnsülin alerjisi şimdilerde nadirdir, ancak ara sıra da olsa görülebilmekte. Herhangi bir alerjik reaksiyon gibi insülin alerjisi de bağışıklık sistemi tarafından insülinin yabancı bir madde gibi algılanarak verdiği tepkidir.
İnsülin Alerjisi Olan Kişilerde Görülen Belirtiler
enjeksiyon bölgesinde, tüm vücudundan, anjiyoödem (deri yüzeyinin altında derinin şişmesi), hatta hipotansiyon, nefes darlığı ve anafilaksi üzerinde yayılan bir döküntü de kurdeşen ya da kızarıklık ile karşılaşabilmekte.
Anafilaksi olarak görülen alerjik reaksiyonda ise boğaz şişer ve nefes alma tehlikeye girdiği için boğulma riski söz konusu olabilir.
Farklı İnsülinler Kullanınca da Alerji Oluşabilir Mi?
Her insülin farklı amino asit, molekül sırası ve kombinasyonu farklı amino asit ve farklı dolgu maddesi içerir. Ayrıca bir insülin alerji yaparken diğer bir insülin yapmayabilir. Bu sebeple sık sık insülin değiştiren bireylerde alerjik reaksiyon görülme sıklığı da artacaktır.
Alerjik reaksiyonlar yaşamınızı tehdit edici olabilir. İnsülin enjekte ettikten sonra farklı bir tepki fark ederseniz mutlaka doktorunuza bunu aktarmalısınız. Tepkiniz çok şiddetli değilse doktorunuza danışarak sadece deneme amaçlı farklı bir marka insüline geçiş yapabilirsiniz.
Ancak durumunuz daha endişe verici olarak nefes almanızı da etkiliyorsa bu durumda alerji testi istenebilir. Böylece az miktarda insülin deri altına enjekte edilir ve derinin vereceği tepki test edilir. Farklı farklı insülinler ile de çapraz testler yapılmaktadır.
Bununla birlikte uzun bir süre boyunca insülin kesilmesi ile bir kez daha alerji uyandırabilir. Bu sebeple insülin kullanımının bu tip durumlarda devam etmesi önemlidir. Genellikle bir antihistaminik ve steroid grubundan bir ilaç ile, vücudun insülini kabul etmesi başlayana kadar, bağışıklık sisteminin yanıtını engellemek için verilir. (Kaynak: http://www.diabetesnews.com)
Esra’nın 2017 Kasım Ayındaki Notu
Bayadır alerji hapı kullanmıyorum.
Bir ara ultra hızlı etkili insülin olan FIAsp’ı denediğimde tekrar alerji oldum ve kısa süreli alerji hapı kullandım ama şu an herhangi bir alerji durumuyla boğuşmuyorum 🙂
Bunu da artık insülinimi değiştirmemeye bağlıyorum. Gördüm ki sık insülin markası değişimi vücudumda bir tepki yaratıyor. Artık yıllardır kullandığım Humalog ile daha az alerjisiz günler geçiyorum 🙂
Esra’nın Notu 2017 Şubat Ayındaki Notu
Alttaki tecrübemden de göreceğiniz üzere insülin değişikliği beni baya yormuştu.
İnsülin alerjisinin sebeplerinden biri olan insülin değişiminin getirdiği bir alerji olmuş oldu 🙂
Baktık olmuyor ben tekrar Humalog’a döndüm. Ve tip-1 diyabetimde uzun yıllardır ve ilk kullandığım insüline dönmek insülin alerjimi sona erdirdi 🙂
Uzun zamandır alerji hapı vs kullanmadan tip-1 diyabetli hayatıma devam ediyorum.
Esra’nın 2016 Yılındaki Notu
Hatırlarsanız ben uzun zamandır ya kaşınıyorum ya da vücudumda kabarıklıklar oluşuyor. Gittiğim doktorlar da ya kullandığım B Vitaminine ya da başka ilaçlardan olabileceğini söyledi.
Ancak cuma günü doktorum Gökhan Bey’e bu durumdan tekrar bahsedip ve bacaklarımı gösterince bu galiba insülin alerijisi olabilir dedi. Çünkü ben yıllardır Humalog kullandım. Ve 2013 yılında Apidra’ya geçtim. Apidra’ya geçtikten sonra da bu kaşıntılar başladı.
Gökhan Bey bu kaşıntılar dayanılabilecek ve antihistaminik (standart alerji hapları) ilaçlarla kontrol altına alınıyorsa Apidra’ya devam et dedi. Zira güzel bir insülin olduğunu belirtti. Normalde başka bir ilacın yan etkisini başka bir ilaçla kapatmanın mantıklı olmadığını da söyledi. Kaşıntım oldukça alerji hapları kullanmaya devam edeceğim mecburen 🙂
Fatma Merhaba,
Ne yaptın peki? İnsülinini mi değiştirdin? Yoksa kendiliğinden mi geçti?
sevgiler