İDF’den bahsetmiştim sizlere. Bu kısaltmanın açılımı; İnsülin Duyarlılık Faktörü’dür. Yani; 1 ünite hızlı ya da kısa etkili, orta ya da uzun etkili insülinin kan şekerimizi ne kadar düşürdüğünü belirten değer. Bir de aldığımız kaç gram karbonhidrat için ne kadar insülin yapmamız gerekir bunu belirlememiz lazım. Yani karbonhidrat / insülin oranını ortaya çıkarmak gerekli.
Bugün biraz matematiksel hesaplamalarla uğraşacağız.
İDF Hesaplaması
İDF hesaplanırken 1500-1800 Kuralı ile hesaplanır. Yani günlük toplam hızlı ya da kısa, orta ya da uzun etkili insülinlerimizi 1500 ya da 1800 değerine böldüğümüzde ortaya çıkan değer İDF değeridir. Biz hesaplamalarımızda daha ortalama bir değer elde edebilmek için 1700 sayısıyla çalışayım.
Mesela günlük toplam yaptığım insülin miktarı 35 ünite olsun. 1700 (sabit değer)/35 ünite yaptığımda 48,5 gibi bir değer çıkıyor. Yuvarlayarak bu değeri 50 alabiliriz. Yani 1 ünite insülin yaptığımda kan şekerim 50 mg/dL düşecek.
Özellikle kan şekeri yüksekliklerinde kaç ünite insülin yapmamızın cevabı buradadır.
Karbonhidrat/İnsülin Oranı Hesaplaması
Bu oranın hesaplanması için ise kullanılacak sabit değer 500. Sabit değer olan 500’ü yine günlük toplam insülin değerine bölüyoruz. Yani; 500/35=14,2 çıkar. Yuvarlar ve 15 alırsam, her 15 gram karbonhidrat için 1 ünite insülin yapmam gerekmektedir. Matematiksel olarak bir sonuca ulaşsak da KH/İnsülin Oranını bu şekilde bulduğumuzda bize sadece ufak bir ışık yakılacaktır. KH/İnsülin Oranı bu kadar kolay hesaplansaydı diyetisyenlere ihtiyaç duymazdık değil mi? Bu sebeple lütfen ve şartlar mümkünse karbonhidrat sayım yöntemini bilen bir diyetisyenin takibinde olun.
Bu arada her öğün için karbonhidrat/insülin oranı değişkenlik gösterecektir. Bu ayarlamaları da gittiğim diyetisyenimle daha rahat yapabilirim.
İDF ve Karbonhidrat / insülin oranı hayatımız boyunca hep aynı düzeyde gitmez. Ara periyotlarla düzenli olarak diyetisyene gitmem, günlük olarak hazırladığım yemek, insülin oranları ve kan şekerlerimi paylaşarak düzenleme yapabilirim. Ki eğer bu yöntemi çok iyi öğrendiysem doktoruma gitmeden kendimde değiştirebilirim.
Bir örnek ile daha iyi açıklayabilirim bu durumu;
Yemekten önce kan şekerim 200 mg/dL çıksın. Benim istediğim kan şekeri 120 mg/dL. Aradaki fark 80 mg/dL. İDF değerim 1 ünite insülin kan şekerimi 50 mg/dL düşürüyordu. 80/50=1,6 ünite ek insülin yapmam gerekiyor. İnsülin kalemi kullanıyorsam 2 üniteye yuvarlayabilirim. Pompa kullanıyorsam sorun yok. Zaten 1,6 ünite pompa ile yapabiliyorum. Yemekte alacağım karbonhidrat miktarı da 45 gram olsun. Her 15 gram için 1 ünite insülin yapmam gerekiyor. Yani 3 ünite insülin yapacağım yemek için. 1,6 ünite ek insülin+3 ünite yemek için insülin=4,6 ünite toplamda yapmam gereken insülindir.
Eğer kan şekerim istediğim seviyede yani 120 mg/dL olsaydı o zaman sadece yemek için yaptığım 3 ünite insülini yapacaktım.
Sizlerin de deneme yapmanız için bir örnek Hesaplama Tablosu hazırladım. Ama kendiniz denerken mutlaka diyetisyeninize de danışın lütfen.
Zaten karbonhidrat sayım yöntemini bilen ve doğru uygulayan bir diyetisyeniniz varsa bu bilgileri çok kolay edinirsiniz.
[…] halen İDF ve Karbonhidrat/İnsülin oranımızı hesaplamadıysak hesaplayalım. Bu sonuçları elde ederek karbonhidrat sayımına daha […]