Hiperglisemi Nedir?

Hiperglisemi Nedir?

Hiperglisemi (şeker yüksekliği), kan şekerinin normal seviyeden yüksek olması anlamında gelir. Peki kan şekerinin normal kabul edilmesi gereken aralığı nedir?  60 mg / dL – 140 mg / dL normal kabul edilebilen kan şekeri düzeyidir.

Kan şekerim yükseldiğinde başım çok ağrır, genital bölgemde kaşıntı, şişme olur ve sinirli olurum.

Tip-1 diyabetli olduğumu ilk öğrendiğimde kan şekerimin 360 mg / dL olduğunu tekrar hatırlatmak isterim.

Kan şekerimin 300 mg / dL olduğunu düşünelim. Pompa kullanmadan önce 1-2 ünite insülin yapar, her saat başında kan şekerimi kontrol eder, düşüyor mu düşmüyor mu diye takip ederdim.

İnsülin pompası kullandığımdan bu yana yüksek kan şekeri değerimi pompaya giriyorum. Pompa otomatik olarak ekranda şu kadar insüline ihtiyacın var diyor. Ona göre o insülini pompa yardımı ile yapıyorum.

Yani eskiden tahminen yaptığım insülin yerine pompamın yönlendirmesine göre hareket ediyorum.

Şunu da unutmamak gerekir. Yüksek kan şekeriyle karşılaştığımızda önce düşürmek için çaba harcayalım. Ana ya da ara öğün alacaksak 1-2 saat almayalım. Düşüş olursa ana ya da ara öğünümüzü daha rahat alabiliriz.

 

55 YORUMLAR

  1. merhabalar esra hanım kullanmış olduğunuz pompadan son derece memnun olduğunuz anlaşılıyor bayağı bir zamandan beride etraftan diğer diyabetli arkadaşlardan da duyuyoruz hep kalem insülinlerden insülin pompasına dönenlerinde sayısı da artmakta bende meraklanıyorum bu pompa olayına ama problem gördüğüm hareket özgürlüğü ne kadar kısıtlanıyor bilemiyorum ben işyerimde bedenen çalışıyorum eğil,çök,kalk,yaslanma,sarkma gibi.teknik hareketleri yaparken engel olurmu yada pompa cihazı bir zarar görürmü ? bunları bilemediğim için bana uygun değil düşüncesindeyim…bu konu hakkında beni aydınlatabilirseniz sevinirim..

    • Hakan Bey Merhaba,

      Yarın insülin pompası ile ilgili detaylı bilgi vermeye çalışacağım.

      Şimdilik size cevaben bilgi vermem gerekirse, daha önceleri pompa takmadığıma pişmanım. İnsülini kalemle yapmaktan daha rahat. Kan şekerini eskiye oranla daha düzenli oluyor. Ki özellikle benim gibi kan şekeri bir yüksek, bir düşük olan diyabetliler için ciddi anlamda avantaj sağlıyor. Ama herkesin rahatlık kavramı değişken olduğu için ben pompamdan memnunum.

      Ofis ortamında çalıştığım için problem olmuyor benim için.

      Ama sizin gibi çalışma koşulları olan bir kişinin kullanımda daha da dikkatli olması gerekir bence. Ama bu benim düşüncem.

      Yerinizde olsam insülin pompası satan bir medikal firma ile görüşür, pompa takmak istediğinizi ama kararsız kaldığınızı belirtirsiniz. Onla size en fazla 1 hafta kullanabileceğiniz bir demo insülin pompası verir. Siz de bu bir hafta boyunca deneyimler ve kararınızı ona göre verirsiniz.

      Yarın insülin pompası maliyetleri, cihazın toplam bedeli, devlet ne kadarını ödüyor, kullanan kişinin hayatını kısıtlıyor mu gibi detayları mutlaka yazacağım.

      sevgiler

  2. Esra hanım merhaba,
    pompa kullanımı çalışma ortamına göre denemek gerek bencede demo bir pompa ile deneyipte karar vermek en mantıklısı olucaktır. Tşk. ederim. bu arada bloğa üyelik için gerekli parolam mail adresime gelmedi henüz 2 gün gibi bir süre oldu bu işlem birkaç gün zamanmı alıyor acaba..?

    • Hakan Bey Merhaba,

      Öncelikle geç cevap verdiğim için özür dilerim.

      Sitenin arka planındaki bir kaç güncelleme sebebiyle şifre gönderimini şimdilik sağlayamamaktayım. Hafta sonuna kadar çözüp size bilgi vereceğim.

      Anlayışınız için şimdiden teşekkürler.

      sevgiler

  3. Tüm diyabetli arkadaşlara merhaba,
    En yüksek gördüğünüz şeker (hiperglisemi) değerleriniz kaçtı?
    Konuyu ben başlattığım için ilk cevap benden olsun:)=735 mg. Kendi şeker ölçüm cihazlarımızda göremeyeceğimiz rakkamlar olduğunu belirtmek isterim. (Hastane labaratuvar sonucudur.)
    sizlerinde paylaşımlarınızı beklerim. Selamlar….

    • Hakan Bey Merhaba,

      Zaten sizin de yazdığınız gibi ölçüm aletlerimiz o değeri ölçemez.

      Maximum 600 mg / dL’yi ölçüyor aletler.

      Benim de bir gün hastaneye gittiğimde 540 mg / dL ölçmüşlerdi. Ama zaten ilk teşhisi koymaya çalıştıkları zamanlardan birindeydi.

      sevgiler

  4. hakan bey merhaba ;
    benimde en yüksek şekerim 540 mg / dL oldu. ama sık sık böyle oluyor.
    genelde 400 lerden gidiyorum 🙁
    sevgiler …

    • Ece Hanım,

      Buradaki yorumunuza yine cevap vereceğim. Sizinle uzun uzadıya konuşup, yardımcı olabileceğim bir konu varsa yardımcı olacağım. Yeni tanıştınız diyabetle ama sürekli takip etmeniz gerekiyor kendinizi. Doktorunuzun kapısını sürekli aşındırmanız gerekiyor.

      sevgiler

    • Ece Hanım Merhaba,
      Evet sizinde teşhisinizde herhalde bir hayli yüksek çıkmış. Şu anki değerlerinizde bayağı
      yükseklerde ama zaman geçtikçe tecrübelriniz arttıkça diyabeti istediğiniz gibi yönetmeyi de öğreneceksiniz.
      Sonuçta hepimiz aynı süreçleri yaşadık. Şimdilerde ise diyabetimizi kontrol altında tutabilen ve hayata kaldığımız yerden devam edenlerden diyebiliriz))

      selamlar

  5. merhaba diabetman (çok özür dliyorum isminizi bilmediğim için bu şekilde hitap ediyorum)
    umarım ben şekerimi istediğim gibi yönetebilirim herzaman yüksek çıkıyor .alıştım 🙁

    selamlar .

    • Ece Hanım Merhaba,

      diabetman’in adı Hakan. Hakan Bey’de çok bilgilendirici yazılar yazıyor.

      Bu arada sizi yarın arayacağım. Kusuruma bakmayın.Sesinizi duymak iyi oldu.

      sevgiler

  6. esra hanım ;
    hakan beyede teşekür ediyorum.
    yarın beklicem aramanızı esra hanım .
    gerçekten sizin sesinizi duymakta çok iyi geldi bana teşekür ediyorum size.

    • Öyküm cüm,

      Kan şekerinin eline kimse su dökemez 🙂 .

      Ama 1.000 olan bir adam komadaydı sene 2002de Çapa’da. Vallahi nasıl yaşamışsınız o günleri ama ben herhalde maximum 540 mg/dL yi görmüştüm.

      sevgiler

  7. Açlıkta da toklukta da kan şekeri 70 – 140 mg/dl arasında olmalı..Bu değerlerin üzeri problemlere yol açıyor..Zaten 160 mg/dl üzerindeki kan şekeri değerleri glukozüriye neden oluyor..Yani böbrek fazla şekeri idrarla atıyor..Tabii bunu yaparken zamanla harap oluyor..Çok yüksek kan şekeri değerlerinde ise (240 mg/dl ve üzeri) böbrek glukozun tübüllerden emilimini bloke ediyor ve glukozüri olmuyor ve bu sefer kan şekeri uzunca bir süre yüksek kalıyor..

    Yapılması gereken glukozüriyi kesin olarak engellemektir..Bunun en basit formülü kan şekerini 70-140 mg/dl arasında tutmaktır..Açlık yada tokluk farketmez..Bu ilk başta ”zor bir hedef” olarak görülse de aslında hiç de zor değildir..

    Dukan Diyeti tarzı bir diyet + İnsülin Tedavisi ile bu hedef çok rahat tutturulabilir..Genelde kontrolsüz şekeri olan hastalarıma dukan diyeti tarzında ketojenik diyetler önerdiğim zaman ”ama kolesterolümüz çıkar” falan diyorlar ve beni çokça güldürüyorlar..Yani ortada şeker gibi bir bela varken, kolesterolden endişe etmek herhalde aslandan korkmayıp tilkiden korkmaya benziyor..Yani yapılan sayısız bilimsel araştırmada kolesterol, aşırı yüksek değilse ( 400 mg/dl ve üzeri) kalp ve damar sağlığı için bir risk faktörü oluşturmadığını gösteriyor..Hal böyleyken bir diyabetlinin ketojenik diyetlerden korkması için hiçbir sebep yok..Tam tersi bu diyetlere can simidi gibi sarılmalılar..

    Bu diyetle sınırlı karbonhidrat alındığı için zamanla karaciğer glikojen depoları azalacak ve açlık şekeri de kendiliğinden düşecektir..Yani karaciğerin glukoz üretme kapasitesi azalacaktır..Belki de sadece tokluk şekeri için çok cüzzi bir miktarda insüline gereksinim duyacaksınız..

    http://www.sabah.com.tr/Yasam/2011/03/03/tas_devri_diyetiyle_insulini_biraktilar

    • Eyüp Bey Merhaba,

      Siz profesyonel tarafta olduğunuz için bizden daha iyi kritik yapacağınıza eminim.

      Şekerimiz direkt şeker ve karbonhidratla yükseltiyor. Protein içeren et gibi besinler ve bazı sebzeler de çok alındığı takdirde kan şekerini yükseltebiliyor. Tamamıyla bireysel olarak Dukan Diyeti’ne baktığımda gerçekten protein ağırlıklı beslenmeniz olursa elbette kan şekerini yükseltmeden hayatınıza devam edebilirsiniz. Çünkü kan şekerini yükselten diğer birçok besinlerden uzak duruyorsunuz.

      Biz diyabetlilerin diyet listeleri hangi yönteme göre ayarlanırsa ayarlansın içerisinde protein, karbonhidrat, dolaylı meyve şekeri içeren besinler ve vitaminler mutlaka bulunuyor. Ben hayatımdan bunların birini çıkardığımda vücuduma lazım gelen şeyleri almamış ve diyabetten daha kötü olmasa da bazı ufak hastalıkları kendime çekmiş olacağım. Ki zaten diyabeti merkez edinmişken hayatımda ufacık bir rahatsızlıkla bile bireysel anlamda uğraşmak istemem. Örneğin haşimatom da var benim. Ve her sabah rutinde 2 adet ilaç almak bazen canımı sıkmıyor değil.

      Dolayısıyla ben en azından karbonhidrat sayarak ve iradeli bir yaşam stili ile, kan şekerimiz ara sıra da olsa yüksek gitse bile, bu şekilde yaşamayı daha uygun buluyorum.

      Bu benim bir hasta olarak görüşüm elbette ki.

      sevgiler

    • EYÜP BEY , MERHABA

      PROTEİN AĞIRLIKLI BESLENMEK ÇOCUKLAR İÇİN DE ÖNERİLEN BİR BESLENME ŞEKLİ OLABİLİR Mİ? KIZIM 5 YAŞINDA VE GECE ÖZELLİKLE KAN ŞEKERİ 300 CİVARI OLUYOR . 2 AYDIR DİYABETİZ ,

  8. Esra Hanım;

    Tabiiki haklısınız endişe etmekte..Sonuçta bugüne dek ticari tıbbın probagandalarına maruz kaldınız birçok insan gibi siz de..Dolayısı ile bu tür sıradışı bilgilere mesafeli yaklaşmanız çok normal..

    Yıllardır insanları ”et tüketimi” ile korkuttular..İnsanın atası olan primatların 5 milyon yıldır avcılık yaptığını ve et ağırlıklı beslendiğini unuttular..İnsanları karbonhidrat ve rafine gıda manyağı yaptılar..Sırf kapitalist kartellere para kazandırabilmek ve büyükbaş hayvancılığı elinde tutan köylüyü bitirebilmek için..Sonunda ne oldu ? Gerek pahalılıktan gerekse de ticari doktorların korkutmalarından ötürü halk et yemedi..Makarna,pilav,hamur işleri vb gıdalarla beslendi durdu..Ve geldiğimiz noktaya bakın..Herkes obez, herkes diyabetik, herkes kanser yada kalp hastası..Hastaneler tıkabasa dolmuş durumda..Acaba vahşilerin bilip de, modern insanın bilmediği gerçek nedir ??

    Gerçek şudur: İnsanoğlu ağzına alıp yuttuğu herşeyi yiyemez..Her canlı gibi insan DNA’sı da sadece belli gıdaları tolare edebilecek şekilde evrimleşmiştir..Bu gıdalar tamamen doğal gıdalardır..Et, yumurta,fermente süt ürünleri,sebze,meyve ve kuruyemişlerdir bu gıdalar..

    Bu gıdaların içinde çikolatalı gofret,dondurma,baklava,ekmek vs yoktur.

    Yıllarca bazı doktorlar insanları korkuttular..Ama size şu kadarını söyleyim..

    Bahsi geçen ketojenik diyetler sizi kanserden ve kalp-damar hastalıklarından tamamen korur…Kanserin en önemli sebebi aşırı karbonhidrat tüketimidir..Kalp-damar hastalıklarının bir numaralı nedeni de aşırı karbonhidrat tüketiminin yarattığı hiperinsülinemi ve bunun yarattığı kronik inflamasyonun zamanla oksidatif hasarlanmaya yol açarak damarları tıkamasıdır..

    Özellikle kanser-şeker tüketimi arasında yakın bir ilişki vardır..(( Diyabetle alakası yok bu konunun..Yanlış anlaşılmasın..)) Kanser taramasında kullanılan PET-CT tahlilinde bile ”radyoaktif madde ile işaretlenmiş glukoz” kullanılır..Kanser hücresi şekeri vakum gibi içine çeker..Yegane besini şekerdir kanser hücresinin..Hatta bu yüzden Prof.Nil Molinas Mendel gibi bazı uzman onkologlar, kanser hastalarının diyetinden önce un ve şekeri çıkartırlar..Bu besinler çıktığı zaman hastalar yüzde 50 daha uzun yaşarlar..Çünkü un ve şeker çıkınca, kanserin şalterini kapatmış olursunuz..

    Tabii kimse ”tamamen et yeyin” demiyor..Elbette karbonhidrat da tüketilecek ama sağlıklı kaynaklardan gelecek karbonhidrat…Sebzeler, az şekerli meyveler, kuruyemişler buna iyi birer örnektir..

    Mesela bu diyetlere göre rahatlıkla tüketilecek besinler:

    ** Kırmızı et, balık, köy tavuğu, hindi, yumurta vb gibi hayvani gıdalar..

    ** Patates hariç her türlü çiğ yada haşlanmış sebze

    ** Muz ve incir hariç olmak üzere ölçülü şekilde tüketilen meyve

    ** Her türlü kabuklu kuruyemişler

    ** Kefir, ayran ve yoğurt gibi fermante süt ürünleri

    vb gibi..

    Görüldüğü gibi birçok besin serbest..Un ve şeker yasak genel olarak..Uyulmayacak bir diyet değil..Aslında diyet de değil bu..Sağlıklı bir beslenme biçimidir..Kanserden ve kalp hastalıklardan da korur..

    (( Not: Amacım kafa karıştırmak yada moral bozmak değil..Yanlış anlaşılmasın..Sadece kendi görüşümü beyan etmek istedim..))

    • Eyüp Bey Merhaba,

      Bu yorumunuzu yine bir yazı formatında ana sayfada yayına aldım. Vermek istediğiniz mesajı daha doğru anladığımı düşünüyorum.

      Zaten bizim karbonhidrat sayım yöntemimizde hemen hemen aynı noktada sizin önerilerinizle buluşuyor. Tüm yiyecekleri hayatımızdan tamamen çıkarmıyoruz. Belirli ölçülerde, günün uygun saatlerine ve ne ile beraber tüketeceğimizi bildiğimiz için kan şekerlerimizi de iyi bir şekilde organize ediyoruz.

      Yorumuzun yazı formatı linki http://www.diyabetimben.com/dr-eyup-beyden-diyet-listesi-onerileri.html‘dir.

      sevgiler

  9. arkadaşlar bu medronik 754 insülin pompasıyla alakalı bilgi alacaktım kendinden ölçüm yapabiliyor ne kadar güvenli yorum yaprsanız memnun kalırım.

    • Mete Bey Merhaba,

      Medtronic’in ölçüm yapan cihazı kan şekerini yarım saat geç bildiriyor. Biz tip-1 diyabetliler için biliyorsunuz 5 dk bile oldukça önemli.

      sevgiler

  10. http://www.healthcentral.com/diabetes/c/110/9887/record-high-blood

    Kayıtlarda 5600mg/dl görülmüş ama hastanın hikayesi biraz enteresan:
    29 yaşında önceden diabet tanısı olmayan ve sağlıklı olduğu bilinen bir adam sıcaktan dolayı (artık nasıl bir sıcaksa 🙂 ) 12 lt kola, 6 kutu ananas suyu ve bir kaç litre portakal suyu içiyor. Sonrasında evinde baygın halde bulunuyor. Gelen ilkyardım ekibi, hipoglisemi zannedip 50ml %50 dekstroz veriyorlar. Acile götürdüklerinde derin komada ve su kaybetmiş halde. Testlere başlıyorlar ve ikinci bir 50 ml %50 dekstroz yüklüyorlar 🙂 , sonra tabi test sonuçları geliyor ve insülin+sıvı takviyeli tedaviden sonra taburcu ediliyor.

  11. Merhaba. Ben 5 yıldır tip 2 diyabetim. İnsilün alıyorum. Sizinle tesadüfen tanışıyorum. Yorumları okudum ve gerçekten faydalı şeyler öğrendim. Mümkünse iki konuda bilgi almak istiyorum. Bunlardan birincisi insülin pompası… İlk kez duydum. Cehaletimi mazur görün lütfen. İnsülin pompası nasıl kullanılır? Nasıl bir alet? İkinci bilgi rica edeceğim konu da şu alternatif tıp olayı. Özellikle bazı TV kanallarında bir doktor sıkı sık görülüyor ve şeker hastalığına kesin çözüm bulduğunu söylüyor. Ben telefonla aradım, yardımcısı olduğunu söyleyen biri çıktı. Bitkisel ilaçlar göndereceklerini bu ilaçları 6 ay kullanmam gerektiğini, 6 ay sonra şeker sorunumun ortadan kalkacağını söyledi. Bu konuda görüşlerinizi rica ediyorum. Bir de Balıkesir’de bir doktorun akapunktur ile şekeri normal seviyeye çektiğini ve bir daha da yükselmediğini söylediler. Hatta bu doktora giden ve şekerinin düştüğünü, artık insülin kullanmadığını söyleyen biri var. Bu konuda bilgisi olan var mı? Varsa lütfen paylaşır mısınız?

    • Yaşar Bey Merhaba,

      Özellikle tip-1 diyabetli hastaların bitkisel ilaçlara tedavi edilmesi imkansız diyebilirim. Nedeni ise şu; pankreasımızda insülin üreten hücreler yok. Olmayan ve/veya aktif olmayan hücreleri bu bitkisel karışımlar yerine getirmez diye düşünüyorum.

      Ama tip-2 diyabette bitkisel takviyeler elbette kullanılabiliyor.

      İnsülin pompası sürekli insülin kalemi ile insülin yapmaktan kurtaran ve hipoglisemi ile hipreglisemi sıklığını azaltan ve diyabette şimdilik iyi bir tedavi yöntemi.

      Şu linklerdeki yazı ve videoları izlemenizi rica edeceğim. Aklınıza takılan bir konu olursa konuşuruz.

      Videonun linki: http://www.diyabetimben.com/insulin-pompasi-set-degisimi-yapiyor-video.html

      http://www.diyabetimben.com/category/insulin-pompam

      sevgiler

  12. ESRA HANIM MERHABALAR…
    İlginize çok teşekkür ederim.BEN yaklaşık 5 yıldır diyabet hastasıyımç Kan şekerim 150- 370 arası gidip geliyor. Ama şu anda hakim durumdayım ve kontrol altında tutuyorum. 120-160 arasında. Yine de ani düşüş ve yükselişler yaşıyorum. Bunu önlemek için insülin pompası kullanmak istiyorum. Evet, gördüm insülin pompalrını. Genellikle tip 1 ler kullanıyor diyorlar. Ben kullanabilir miyim bilmiyorum. Şimdilik günlük 2 kez insülüin alıyorum.25+25 şeklinde. Bu insülin pompasını kullanmak istiyorum. Doktorumla bu konuyu görüşeceğim. Sizi tanıdığıma çok sevindim. Moral oldu. İlginize çok teşekkür ederim. Görüşmek üzere…

    • Yaşar Bey Merhaba,

      İsterseniz Medtronic Türkiye ofisi ile görüşün. İnsüline bağımlı tip-1 diyabetlilerin tamamı insülin pompasını rahatlıkla kullanabiliyor.

      Yorumunuz için de ben size teşekkür ederim. Bloğumuzda bulunmanız ve yorum yapmanız bizim için de sevinç kaynağı.

      sevgiler

  13. Yavuz Bey,

    5600 mg/dL kan şekeri çok yüksek geldi. Önerdiğiniz kaynağı da okudum. İnanılmaz bir durum.

    Ve adama bir şey olmamış. Çok ilginç.

    Bu arada siteyi de beğendim. İlginç konular var 🙂 .

    sevgiler

  14. Esra Hanım,
    Edremit’te aşırı yağış nedeniyle sel oluştu.Misafirlikteydik eve dönmek için yola çıktığımızda sele kapıldık. Bir taraftan yağmur göz gözü görmüyor eyvah gidiyoruz dedim. Çocuklar başladı ağlamaya gece 2 de evdeydik nasıl eve geldik bilmiyorum.Çok büyük bir tehlike atlattık.Eve gelir gelmez hemen Yağız’ın şekerini ölçtüm 340 olmuş.

  15. Esra Hanım,
    Bir şey sormak istiyorum.Bazen insülini yaparken dışarıya gidiyor.Gece lantusu yaparken böyle oldu.Bugün açlıklar hep yüksek şunu öğrenmek istiyorum.Bu gibi durumlarda dışarıya gittiğini anladığımız an akabinde 1-2 ünite insülin yapmak zararlımıdır.

  16. Merhaba Esra Hanım,
    Ben 26 yıllık Tip 1 diabetim, Son 1 haftadır şekerim çok dengesiz, sürekli yüksek değerlerim. 250-450 arası insülinlerimi normali2 1 kat fazlası yapıyorum ama hiç faydası olmuyor. Şekerim yüksek olduğu içinde fazla birşey yiyemiyorum. Gerçi yemek yesemde aynı değerlerde yemesemde 🙁 10 gün öncesinde çok düşüktü yemek öncesi insülinlerimi ya hiç yapmadım ya da çok az yaptım. Bu dengesizliğin nedeni ne olabilir ?
    Bu arada kullandığım insülinler
    Sabah Lantus 10, Akşam 10
    Sabah, Öğle, Akşam Actrapid 6 ünite kullanıyorum. Normal değerlerde olduğunda tabiyki 🙂
    Şimdiden çok teşekkür ederim 🙂

    • Huriye Hanım Merhaba,

      Özellikle biz kadınlarda o kadar fazla sebep var ki.

      Regl dönemine yakın olmak, stres, enfeksiyon, doğru dozlarda insülinlerinizin ayarlanmamış olması ya da insülinlerinizin bozulma ihtimali ya da yemeklerindeki değişiklikler vs. Mesela benim de 4-5 gündür kan şekerlerim oldukça yüksek gidiyordu. 350 leri filan da gördüm. Ve ortada hiçbir sebep yok. Sadece regli dönemine az kalmış olması ihtimali vardi.

      Demek istediğim şu; çok düşünüp sebeplerini sizin bulmanız lazım. Şekerşnşz yüksek diye yemek yemiyor olmanızı kınıyorum. 🙂 Şeker yüksek deyip yemek yemiyor olmak çözüm değil.

      Size net bir cevap veremiyorum ama bence bizimle yazışarak sebepleri sizce ne olabilir yazın. Belki sizin göremediğiniz bir şeyi biz görürüz. Ne dersiniz?

      sevgiler

  17. Esra hanım merhaba eşim tıp 1 diyabet hastası ve hemüz 27 yaşında kan şekeri en aşağılarda gördüğümüz seviye 240 civarları. Ve insülini doktorumuz yenı arttırmasına ragmen böle psikoloik olarak çökmüş durumda tavsiyelerinizi beklıyorum lütfen

    • Esra Hanım Merhaba,

      Eşiniz kaç yıldır tip-1 diyabetli? Eğer yeni ise insülin doz ayarlamalarını yapmak biraz zaman alacağı için sabırlı olmak lazım.

      Psikolojiyi bozacak bir şey yok ortada. Öyle ya da böyle tip-1 diyabetle yaşamak zorundayız. Neden psikolojimizi bozalım ki? Zaten tip-1 diyabetle uğraşıyoruz.

      sevgiler

  18. iyi gunler bende bir sey danismak istiyorum.tip2 olarak son 10 gundur tokluk sekerim 2 saat sonra olcumde 260 civarina cikip 1 saat icinde dusuyor.diyete devam etmeme ragmen ne sebep olabilir hb1c 6 civarinda setrediyor.dr.takip et dedi gunde 5 _6 olcum yapar oldum acken 96 tok 250 sasirdim

    • Sayın Hulagu Turan,

      Beslenmenizle ilgili bir durum olabilir mi? Tokluk kan şekeri dediğiniz için söylüyorum.

      Ya da kullandığınız ilaçlar varsa dozları artık yeterli mi gelmiyor? Bence doktorunuza gitmeniz daha iyi olacaktır. Ki bence en kısa sürede gidin.

      sevgiler

  19. Merhabalar,
    Benimde kan şekerim 300 civarinda seyrediyor.insülin yapsamda düşmüyor.Bu konuda bilgisi olan varsa bana yazsın.İnsülin pompası kullansam fayda görürümüyüm.

    • Mehmet Bey Merhaba,

      Tip-1 diyabetli misiniz bilmiyorum. Ama insülin yapıp da düşmemesi gibi bir durum olmaması gerekiyor. İnsülin pompasını kan şekerinizi düşürmek için almamalısınız. Zira insülin pompası ya da insülin kalemi aynı mekanizma ile çalışıyor. Değişen pek bir şey olmaz.

      Hormonlarınıda bir sıkıntı olabilir. Yemeklerinizde bir problem olabilir. İnsülin yaptığınız bölgelerde bir sıkıntı olabilir. Bunların her birini ayrı ayrı değerlendirmek lazım.

      sevgiler,

  20. esra abla bnm doktorum da bna pompa kullan diyor kıyafetlerin gyerken veya çkarırken zor oluyormu bna braz anlatırmısn ? Brde bnim şekerim 1 yldır hç 200’ün altına inmezdi ama su 2 haftadr 100ü gecmiyor acaba bn balayı dönemindemiym? Brde bu balayı dneminın bnım organlarımda br zarari varmı?

  21. Merhaba esra hnm, ben 2 yildir tip 1 hastasiyim ve 1 yildir insulin kullaniyorum diyet yapiyorum ama 350 400 ve bunu gormek beni cok yipratiyor sabahlari ii cikiyor 100 ve 110 ama bir salatalik bile yesem firliyor ne yapicamida bilemez haldeyim ve coj kafama takip buyutttukce daha da yukseliyor.sadece paylasmak istedim.

  22. Gülden Hanım Merhaba,
    Kesinlikle doktorunuza görünmelisiniz. Bu yükselişler hastalık, regl gibi olağan dışın dönemlerde oluşuyorsa belki farklı yol izlenmeli, belki de insulinleriniz değiştirilmeli.
    Sağlıklı günler.

  23. Benim şekerimi öğrendiğim de 690 di açlık 340 ti ama ben insülin le tanıştım ve şimdi çok şükür insulunu bıraktım şekerim şu anda açlık 100 110 tokluk 160 200 arası ve insülin kullanmıyorum çok yüksek olursa hap içiyorum yanlız kilo verdim bi aralar 100 kilo idim şimdi 82 84 arsayim ve bunu bazı bitkisel urunlerle indirdim

  24. Merhabalar benim esim seker hastası ama öyle böyle değil en son ölçümümüz 417 idi ama kendisi çok iyi ve hic bir sıkıntım yok diyor ben acayip takılmış durumdayım aynı zamanda bypass oldu 3 yıl önce acayip yemeğe düşkün ben gerçekten napıcam bilmiyorum çok üstüne gidince de aşırı sinirleniyor

  25. Benim tokluk şekerim 280-300 bazen 350 oluyor ilaç kulanmıyorum ama şeker hastalarındaki hiçbir şikayet bende oluşmuyor. Doktorun verdiği ilaçları kullandığımda sürekli yemek yemek zorunda kalıyorum.İlaç kullandığımda aniden terleyip halsiz kalıyorum. İlaç kullanmadığım zaman daha rahatım. hayat konforum daha iyi. Acaba kişiye özel şeker seviyesi olabilir mi?

    • Erdi Bey Merhaba,

      Diyabetli olmayan bireylerin kan şekeri maksimumda 110 mg/dL olmalı. Kişiden kişiye bir durum değil. Lütfen doktorunuzla ilaç kullandığınızda ve kullanmadığınızda neler yaşadığınızı anlatın. Kan şekeriniz uzun dönem bu seviyede giderse farklı sağlık sorunlarınız ortaya çıkabilir.

      sevgiler,

  26. Merhaba Esra hanım bende tıp bir diyabetim ve 16 yaşındayım 3 buçuk yıldır diyabetim diyabet olduğumu oğrendiğimde tesadüf oldu annem öylesine tahlil yapalım dedi karın ağrısından tesadüfen tahlil yaptırtık ve şekerim 230 çıkmıştı hastaneye yatarken ise 400 tu Okul beni çok zorluyor durum yiyorum şekerim 390 lara çıkıyor korkup ek insulin yapıyorum hep insülin pompası nasıl birşey okula bana sorun açar mı bende yeni duydum korkuyorum ve şekerim bu ara yüksek hep başım ağrıyor o yüzden. Benimde diyabet olalı şekerim en çok 600 çıkmıştı o gün doğum günümdü o gece çıkmıştı ve 63 kiloyum çokmuyum insulin yapmak o yüzden bana çok zor geliyor insülin çok kilo yapar mı

  27. Esra Hanım Merhabalar;
    34 yaşındayım 23 yıllık tip 1 diyabet hastasıyım. Son 15 yıllık HBA1C test sonuçlarım 6.1 i geçmedi, Lantus ve Novorapid kullanıcısıyım. Geçen hafta yaptırmış olduğum üç aylık kontrolümde HBA1C 5.7 çıktı sadece D Vit eksikliğim çıktı. Benim sorumum LANTUS hakkında olacak 12×2 olmak üzere gece 12 ve öğlen 12 şeklinde kullanıyorum ancak son 1 haftadır bir sorunla karşılaştım. Hafta içerisinde tokluk kan şekerim 140-150 olmasına karşın açlık kan şekerim 180 civarlarında çıkmaktadır. Bugün aldığım sabah tkş:143 ancak akş:174 çıktı. Devlet memuruyum bildiğiniz üzere çok hareket edemiyoruz, önceden kan şekeri sonuçlarında bir sıkıntı çıkmazdı. 1-2 haftadır böyle bir sonuçlarla karşılaşıyorum, genellikle hafta içleri lantusun bana etkisinden şüpheleniyorum.
    Yardımcı olursanız çok sevinirim..

    • Merhaba Hipnotic,

      Diyabetimben.com’un takipçisi olduğunuzu düşünerek bir doktor, hemşire ya da konunun uzmanı olmadığımı biliyorsunuzdur 🙂 Keşke olsaydım 🙂

      5.7 HbA1c değeri beni düşündürdü. Bu değerler elbette iyi ama 6’nın altında HbA1c değeri alınıyorsa kişinin tespit etmediği ya da farkında olmadığı hipoglisemiler olabilir. Genel durumunuzu görmek adına bence 1-2 hafta sürekli glikoz ölçüm sistemi takın derim.

      AKŞ değerleriniz çok yüksek değil. Ama bunun 3 sebebi olabilir. Ya akşam yediklerinizde bir değişiklik var. Ve sabaha kadar etkisi devam ediyor. Ya yatarken önce hipoglisemi ve sonrasında hiperglisemi oluyor (Somogy Fenomeni denir) ya da bazal dozlarınızı tekrar ayarlamak lazım. Bence birkaç gün gece 3 gibi de kan şekerinizi ölçerek doktora gidin. Ve hatta sensör de taktırın. Elinizde sonuçlarla gidin ki sıkıntılı bir yer varsa tam tespit edilsin.

      sevgiler

  28. Esra hanim yeni pompa kullanicisiyim siz demissiniz kan sekerimi giriyorum pompa ne kadar insulin yapacagimi bana soyluyor demissiniz bunu nerden yaptiginizi soylermisiniz 640 g kullaniyorum bnde

Bir yorum yapın.

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.