FDA Onaylı İlk Yapay Pankreas 670G ve İlk Tecrübeler

Haberler&GelişmelerFDA Onaylı İlk Yapay Pankreas 670G ve İlk Tecrübeler

FDA Onaylı İlk Yapay Pankreas 670G ve İlk Tecrübeler

Esra’nın Notu: Bu tecrübe yazısını okurken gerçekten heyecanlandım. Güzel ve detaylı bir paylaşım olmuş. En kısa sürede Medtronic Türkiye’nin 670G’yi getirmesi umuduyla 🙂

Eylül 2016’da ilk yapay pankreas onayı alınmıştı hatırlarsanız. Tüm yapay pankreas çalışmaları yapanlar arasında, ilk Yale Üniversitesi’nin çalışması FDA onayı almıştı. Eda Hanım’ın içinde olduğu bu büyük projenin ilk onaylanmaları 🙂 Bu arada bu yazıyı okuyan herkes lütfen Eda Hanım’a tüm güzel ve iyi dileklerini göndersin. Olur mu 🙂

İlk Yapay Pankreas FDA Onayını Aldı başlıklı yazımızda da sizlere Medtronic 670G FDA onayından bahsetmiştik.

Medtronic 670G kullanmaya başlayan kişilerin de ilk tecrübeleri ve objektif değerlendirmeleri yavaş yavaş ortaya çıkıyor. Healthline sitesinden Wil Dubois kendi tecrübe ve değerlendirmelerini paylaşmış 🙂

Wil Dubois, Medtronic 670G’yi; yıllardır kutsal ve önemli sayılan tip-1 diyabet yönetimini güvenli bir ele bırakmak olarak tanımlamış 🙂  Ama bir taraftan da aslında insülin pompasını yıllardır kullananların yine benzer görünüm ve sistemle olan bu pompayı neden tercih etsin karmaşasına ‘Medtronic 670G’nin eski tarz bir insülin pompası yönetimi olmadığını.’ vurgu yapıyor..

Mesela en son ne zaman deliksiz uyuduk? Ne zaman daha özgürce beslendik, yedik, içtik? Ya da ‘Bugün yemek yemek istemiyorum.’ deme lüksüne en son ne zaman sahip olduk?

İşte 670G tam da bunu sağlıyor. Unuttuğumuz özgürlükleri bize yeniden kazandıyor 🙂

670G; kan şekerinizdeki değişiklikleri bir CGM (sürekli glükoz ölçüm sistemi) aracılığıyla takip ediyor ve otomatik olarak “mikro boluslar” yaparak veya insülini durdurarak, geleneksel bir sabit bazal oranı ile, kan şekeri hedefinizi koruyacak şekilde tasarlanmış. Kullanıcıların yapmaları gereken tek şey: yenilen karbonhidratları saymak ve yemek yerken de bu verileri pompaya girmek.

Peki 670G Verdiği Bu Sözleri Tutabiliyor Mu?

Pompanın hedefi kan şekerini 120 mg / dL’de tutmak. Bu oran daha düşük ayarlanamıyor.

Wil Dubois, kan şekeri hedefini 670G’ye kadar her zaman 100 mg/dL olarak belirlemiş. 670G’nin hedefi ise şekeri gerçekten olması gereken en ideal seviyede tutmak.  Aralık olarak 70 ila 180 mg / dL arasında bireyin kan şekerini tutmayı hedefliyor.

İlk 1 haftalık tecrübesine göre de 670G’nin şekerini gerçekten de hedef aralıkta tutttuğunu ve 1 haftalık verileri Medtronic’in CareLink yazılımına yükledikten sonra, ilk haftanın kan şekeri ortalamasının 170 mg / dL olduğunu görmüş. Bu şekilde giden bir şeker değeri olursa da HbA1c değerinin 7,6 çıkacağı sonucunu çıkardı. Ama 1 haftada bu tarz bir sonucun gayet iyi olduğunu özellikle vurguluyor.

670G Her Zaman Otomatik Modda Çalışır

670G sürekli glükoz ölçüm sisteminden alacağı sensör glükoz değerlerine göre otomatik modda çalışması için programlanmıştır. Ama ola ki gece yatarken ya da günün herhangi bir saatinde sensörde bir sorun oldu vs. Ne olacak? Bu durumda sensörden ölçüm alamazsa bazal gönderimi için sistem “Güvenli Bazal” moduna geçiyor. Ve 2,5 saat boyunca da sensörden glükoz değeri alınamazsa 670G’nin otomatik sistemi “manuel moda” geçiyor ve sisteme girilen bazal değerleri neyse o bazallar gönderilmeye başlıyor.

670G’de Bazı Özellikler Artık Olmayacak

Kare ve çift dalga bolus (yayma bolus) ile geçici bazal gibi özellikle artık olmayacak.

Buradaki asıl amaç da 670G’nin sizi otomatik pilotta götürme iddia ve çabası.

Dikkat Çeken Avantaj ve Dezavantajlar

Avantajlar

  • Menü sıralaması kullanma sıklığına göre değişiyor. Sık kullandığınız özellikler/menüler varsa daha kolay erişmeniz için sıralamada öne geliyor. Böylece ufak da olsa 670G ile kişiselleştirme de devreye giriyor.
  • Ekranlarda menülerin nerede olmasını istiyorsanız da ona göre ekranı kendinize göre şekillendirebiliyorsunuz.
  • Sensör glükoz değer eşikleri günün saatlerine göre farklı farklı ayarlanabiliyor.
  • Set değişiminde Quick set dolum hızı biraz daha hızlı.

Dezavantajlar

  • CGMs yani sürekli glükoz ölçüm sistemi kalibrasyonu baya yavaş. Ki 640G’de de maalesef bu yavaşlık görülüyor.
  • Sensör değişimi de yavaş ve karmaşık. Sensör takarken Medtronic’in ürettiği bantlar halen var 🙁
  • 670G otomatik moddayken şeker değeri güvenli aralıkta olsa bile hafif yüksek şekerde bireysel ve manuel düzeltmelere izin verilmiyor.

Minimed ve Dexcom Sensörlerle 670G’yi Karşılaştırma

Wil, 670G’yi tecrübe ederken hem Minimed G3 Link sensörü hem de Dexcom G5 sensörü kullanmış. Her iki sensörün kalibrasyonunu da Bayer’in strip ve glükometresi ile gerçekleştirmiş. Minimed G3 Link sensör performansı hakkında pek de iyi şeyler duymamış. Ama, Minimed G3 Link sensör performansının Dexcom G5’i yakalamış olmasına da çok şaşırmış.

 

Medtronic’in sensörlerinde yaşanan bazı sensör glükoz değer farklarını da yaşamış 🙂 Minimed G3 Link sensörü, sensör glükoz değerini 80 mg/dl okurken, parmak ölçümü 184 mg/dL’yi göstermiş. Bu anlarda da 670G insülin göndermeyi kesmiş. Wil, sensörü kalibre etmek istemiş ama 670G kabul etmemiş bu kalibrasyonu 🙁 Ellerini yıkamış ve 15 dakika bekleyip şekerini tekrar test etmek zorunda kalmış vs.

FDA onayının sürpriz bir şekilde hızla verilmiş olması Medtronic 670G’nin tip-1 diyabetli bireylere ulaştırılmasında bir sıkıntı oluşturmakta. Bu sebeple yurt dışında Medtronic 630G, Türkiye’de is 640G olarak adlandırılan modeli satın alanlara 670G’yi almada öncelik veriliyor. Ki Medtronic Türkiye de 670G’yi Türkiye’ye getirdiğinde öncelikli satışlarını 640G kullanıcılarına yapacak. Yani ilk 640G kullananlara 670G satın almak istiyor musun diye sorulup sonrasında herkesin satın almasına sunulacak. Bunu da bir kenara not düşelim.

“Medtronic 670G’nin Beni Özgür Bırakmasına Alışmakta Güçlük Çektim”

Bu gerçekten de çok ilginç ve güzel. Wil bir süre sonra 670G’ye, her ne kadar aralarda sensör glükoz değeri sapıtsa da, güvenmeye başlamış. Artık çok da 670G ile ilgilenmiyormuş 🙂

670G otomatik modda iken mavi renkli küçük bir kare içinde sensör glükoz değerinizi ve gidişatın nasıl olduğunu trend oklarıyla da görebildiğiniz için gidişatın güzel gittiğini görmek de mutluk veriyor.

Kaynak: http://www.healthline.com/diabetesmine/first-impressions-medtronic-670G

14 YORUMLAR

  1. senemisko1@eksperduman 🙏🙏🙏

    nry1637 @diyabetimben paylaşımınızı dikkatle okudum. Güzel bilgi için teşekkürler 😊 Keşke karbonhidrat sayımını yapmasak ve gereken insülini pompa otomatik yapsa ne güzel olurdu🙁

    kevseri13 karbonhidrat sayımını yapamıyor olması ne kadar kötü

    diyabetimben @nry1637 @kevseri13 Karbonhidrat sayımı bir dönem daha olmaya maalesef devam edecek. Ama o en ideal olacak, pinpon topunun yarı büyüklüğünde olacak yapay pankreasta, karbonhidrat saymak da bitecek 🙂 Biraz daha sabır ve beklemeye ihtiyacımız var.

    kevseri13 teşekkürler böyle bir umut olduğunu öğrenmek çok iyi geldi inşallah kısa zamanda gerçekleşir.

  2. Tasha Yashutkina Sensorun bu kadar guvensiz oldugu halde nasil rahatlikla ona guvenip kendini ona birakabilirsin?

    Esra Avcı Bu kısmı okumadınız galiba.
    Minimed ve Dexcom Sensörlerle 670G’yi Karşılaştırma

    Wil, 670G’yi tecrübe ederken hem Minimed G3 Link sensörü hem de Dexcom G5 sensörü kullanmış. Her iki sensörün kalibrasyonunu da Bayer’in strip ve glükometresi ile gerçekleştirmiş. Minimed G3 Link sensör performansı hakkında pek de iyi şeyler duymamış. Ama, Minimed G3 Link sensör performansının Dexcom G5’i yakalamış olmasına da çok şaşırmış.

    Tasha Yashutkina Esra Avcı evet okudum, ama ayni anda 180 iken 80 gostermesi. Her sensorde olabilir tabi, ama bu degere gore insulin ginderiyorsa hata riski sifira yakin olmali. Ya tam tersi olsa? Dusukken yuksek gosterir ve ona gore insulin artirilsa?

    Esra Avcı Sensör teknolojisinde bunlar olabilecek durumlar. Biliyorsunuz. Ona göre de güvenlik noktaları koymuşlar. Merak etmeyin.

  3. Muharrem Hünerli 120 ‘ye sabitlenmesi benim açımdan sorun son Ha1c 5,3 gelmiş ve sıklıkla hipo yaşamayan biri olarak bu değer benim için yüksek 😀( sanki aldım 120’si kaldı diyor içimdeki ses şu an bana 😂)

    Esra Avcı İçinizdeki sesi destekliyorum 😊 Hedef 120-150 bandına kitlesin yeter 😊 daha ne ister bizim gibiler hayattan.

  4. Hülya Kılınç Esra hanım bilgilendirme için teşekkürler. bütün şeker hastalarının sabit şekerde kalma isteğine cevap vermesi çok güzel. acaba sigorta karşılayacak mı? bu çok önemli.

    Esra Avcı Ben de teşekkür ederim yorumunuz için. Şu anda buna yanıt vermek zor. Ama şu an insülin pompa geri ödemesini 3500 TL yapan bir SGK varken çok da ümitli olmamak lazım.

    Hülya Kılınç haklısınız. ama sgk karşılamazsa çok zor bizim bu masrafların altından kalkmamız. sonunda bizi iğneye döndürecekler.

    Emel Yavuz Doğru söylüyorsunuz hülya hanm

  5. Tasha Yashutkina Bu pompa 7 yas alti cocuklar ve gunde toplam 8 uniteden az insulin kullananlar icin uygun degil.
    Umarim bu yonde gelistirmek icin de calismalar yapilacak.

    Esra Avcı İnsülin pompaları için bu durum genel. Sadece bu marka ve modele özgü değil 😊

    Tasha Yashutkina Esra Avcı aaa bunu bilmiyordum! Kucuk bebeklere nasil kullaniyorlar o zaman?

    Esra Avcı 8 üniteden az kullanım çok nadir diye biliyorum. Bu markanın diğer tüm modellerini kullanan yeni doğanlar dahi var. Siz uygun değil bebekler için yazmışsınız. Ama çok az doz kullanıyorsa bebek ya da kişi zaten hiçbir marka ve modeli kullanamaz.

    Tasha Yashutkina Biz 8 altinda kullandigimiz icin bebekler daha da az kullaniyor diye varsaydim sadece. Demekki dogru degildi.
    Eyvah o zaman bosuna pompa arastiriyorum ben

    Esra Avcı Öyle görünüyor galiba. Doktorunuza hiç sormadınız mı?

    Tasha Yashutkina Henuz sormadim, once arastirayim dedim. Genel olarak pompaya olumlu bakiyor cunku

    Esra Avcı Çok çok minik dozlarla takılabileceğini düşünüyorum açıkçası. Ki takılmalı. Özellikle Medtronic’in düşük doz ayarlamaları buna fırsat sağlıyor ama doktorunuz daha iyi bilir.

    Hakan Çelen 6 yaşında bir çocukta deneniyor http://www.jhnewsandguide.com/valley/feature/kid-on-cutting-edge-in-diabetes-trial/article_8b264a6f-e6f7-5f50-bd8a-8e10468d60d5.html?utm_medium=social&utm_source=twitter&utm_campaign=user-share

  6. Nimet Egeli Woodham Medtrum mi 640G mi? Hangisi su anda daha guvenli ve pratik?

    Tasha Yashutkina 670G.
    Sorunuzun cevabini ben de ariyorum

    Esra Avcı Nimet Egeli Woodham Merhaba, Ben her ikisini de beğeniyorum. Spesifik farkları şöyle: Medtronic İrlanda menşeili, Medtrum ise Çin. Medtronic FDA onaylı bir sisteme sahipken Medtrum değil. Medtronic’in SmartGuard sistemi şeker gidişatına göre şeker düşüklüğü öncesi durdurma yaparken Medtrum da yapıyor. Ama Medtronic’in bu sistemi ciddi klinik araştırma ve FDA onayına sahip. Medtronic 640G’nin ağırlığı ve büyüklüğü Medtrum’a oranla çok fazla. Medtronic kablolu iken Medtrum değil. Medtronic kumanda ile koordine edilemezken Medtrum edilebiliyor. Bu tarz farkları hızla sıralayabilirim. Medtrum daha kullanıcı dostu çözümler üretiyor. Daha minik, daha sade ve daha özgür hissettiriyor. Maliyetler olarak da Medtronic’in süregelen maliyetleri Medtrum’a oranla oldukça uygun. Ben bu yüzden her iki marka ve modeli de önemli görüyorum. Bu arada her iki teknolojinin demosunu alıp test de edebilirsiniz. Ki siz eski Omnipod kullanıcısı birisiniz 😊 Bendeki yorumlar bu kadar 😊✌️ Tasha Yashutkina bu yorum size de gelmiş oldu 😊 selamlar, sevgiler

    Nimet Egeli Woodham Cok tesekkurler😘

    Esra Avcı Her zaman Nimet Egeli Woodham

  7. sonuç olarak en avantajlı olan hangisi o kadar karışıkki siz hem bilinçli hem araştırmacılarsınız sıfırdan kullanan için soruyorum.

  8. merhaba esra hanım benim 11 yaşında bir oğlum var 2,5 senedir tip 1 diyabet hastası sürekli sizin yazılarınız takip ediyorum gerçektet çok faydalı bilgir veriyorsunuz bunun içiçin çok teşekkür ederiz .Bu yapay Pankreas türkiyeye geldiği zaman ssk bunu karşılayacakmı birde türkiyeye geliş zamanı tahmini nezaman olur. tşk.

    • Gökhan Bey Merhaba,

      Güzel cümleleriniz için teşekkürler.

      Şu anda ideal yani tam otomatize yapay pankreas daha çıkmadı. Ama ondan önce çıkan Medtronic 670G benim tahminimce ortalama 17-18 bin TL civarında olur. Bu cihaz is 1-2 seneye Türkiye’de olur.

      Sevgiler

Bir yorum yapın.

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.

Diğer yazılar

%d blogcu bunu beğendi: