Dr. Eyüp Bey’den Diyet Listesi Önerileri
İnsanoğlu ağzına alıp yuttuğu herşeyi yiyemez..Her canlı gibi insan DNA’sı da sadece belli gıdaları tolare edebilecek şekilde evrimleşmiştir..Bu gıdalar tamamen doğal gıdalardır..Et, yumurta,fermente süt ürünleri,sebze,meyve ve kuruyemişlerdir bu gıdalar..
İzmir’den Doktorumuz Eyüp Aybek‘in http://www.diyabetimben.com/hiperglisemi linkideki yazıma yaptığı yorumları dikkatle okumanızı rica ederim.
Bence çok önemli noktalara temas ediyor. İlk bakışta yazdığı yazıya diyabetli hassasiyetiyle ‘tamamıyla proteinle beslenin’ mesajını aldığım için karşı çıkmıştım. Ama öyle demiyormuş 🙂 . Daha detaylı açıklamalar geldikçe yorum olarak değil, yazı olarak yazılanları sizlerle paylaşacağım.
Eyüp Bey’den gelen yorum şu şekilde (Daha önceki yorumlara verdiğim linkten bakın ve bu yazıya yorum yapalım. Görsel b-poshshop.blogspot.com’dan alınmıştır.);
Esra Hanım;
Tabiiki haklısınız endişe etmekte..Sonuçta bugüne dek ticari tıbbın propagandalarına maruz kaldınız birçok insan gibi siz de..Dolayısı ile bu tür sıradışı bilgilere mesafeli yaklaşmanız çok normal..
Yıllardır insanları ”et tüketimi” ile korkuttular..İnsanın atası olan primatların 5 milyon yıldır avcılık yaptığını ve et ağırlıklı beslendiğini unuttular..İnsanları karbonhidrat ve rafine gıda manyağı yaptılar..Sırf kapitalist kartellere para kazandırabilmek ve büyükbaş hayvancılığı elinde tutan köylüyü bitirebilmek için..Sonunda ne oldu ? Gerek pahalılıktan gerekse de ticari doktorların korkutmalarından ötürü halk et yemedi..Makarna,pilav,hamur işleri vb gıdalarla beslendi durdu..Ve geldiğimiz noktaya bakın..Herkes obez, herkes diyabetik, herkes kanser yada kalp hastası..Hastaneler tıkabasa dolmuş durumda..Acaba vahşilerin bilip de, modern insanın bilmediği gerçek nedir ??
Gerçek şudur: İnsanoğlu ağzına alıp yuttuğu herşeyi yiyemez..Her canlı gibi insan DNA’sı da sadece belli gıdaları tolare edebilecek şekilde evrimleşmiştir..Bu gıdalar tamamen doğal gıdalardır..Et, yumurta,fermente süt ürünleri,sebze,meyve ve kuruyemişlerdir bu gıdalar..
Bu gıdaların içinde çikolatalı gofret,dondurma,baklava,ekmek vs yoktur.
Yıllarca bazı doktorlar insanları korkuttular..Ama size şu kadarını söyleyim..
Bahsi geçen ketojenik diyetler sizi kanserden ve kalp-damar hastalıklarından tamamen korur…Kanserin en önemli sebebi aşırı karbonhidrat tüketimidir..Kalp-damar hastalıklarının bir numaralı nedeni de aşırı karbonhidrat tüketiminin yarattığı hiperinsülinemi ve bunun yarattığı kronik inflamasyonun zamanla oksidatif hasarlanmaya yol açarak damarları tıkamasıdır..
Özellikle kanser-şeker tüketimi arasında yakın bir ilişki vardır..(( Diyabetle alakası yok bu konunun..Yanlış anlaşılmasın..)) Kanser taramasında kullanılan PET-CT tahlilinde bile ”radyoaktif madde ile işaretlenmiş glukoz” kullanılır..Kanser hücresi şekeri vakum gibi içine çeker..Yegane besini şekerdir kanser hücresinin..Hatta bu yüzden Prof.Nil Molinas Mendel gibi bazı uzman onkologlar, kanser hastalarının diyetinden önce un ve şekeri çıkartırlar..Bu besinler çıktığı zaman hastalar yüzde 50 daha uzun yaşarlar..Çünkü un ve şeker çıkınca, kanserin şalterini kapatmış olursunuz..
Tabii kimse ”tamamen et yeyin” demiyor..Elbette karbonhidrat da tüketilecek ama sağlıklı kaynaklardan gelecek karbonhidrat…Sebzeler, az şekerli meyveler, kuruyemişler buna iyi birer örnektir..
Mesela bu diyetlere göre rahatlıkla tüketilecek besinler:
** Kırmızı et, balık, köy tavuğu, hindi, yumurta vb gibi hayvani gıdalar..
** Patates hariç her türlü çiğ yada haşlanmış sebze
** Muz ve incir hariç olmak üzere ölçülü şekilde tüketilen meyve
** Her türlü kabuklu kuruyemişler
** Kefir, ayran ve yoğurt gibi fermante süt ürünleri
vb gibi..
Görüldüğü gibi birçok besin serbest..Un ve şeker yasak genel olarak..Uyulmayacak bir diyet değil..Aslında diyet de değil bu..Sağlıklı bir beslenme biçimidir..Kanserden ve kalp hastalıklardan da korur..
(( Not: Amacım kafa karıştırmak yada moral bozmak değil..Yanlış anlaşılmasın..Sadece kendi görüşümü beyan etmek istedim..))
Burda da takıldım bi noktaya, muz ve incir hariç derken sırf bu meyvelerin glisemik indeksi yüksek diye sorun varsa; üzüm ve dutun glisemik indeksi muzdan fazla. Aynı şekilde kavunun da. Karpuzun da glisemik indeks değeri neredeyse muzla aynı. Demek ki bu iki meyve sırf glisemik indeks nedeniyle değil başka nedenlerle yenmemeli demiş olmalı. Acaba nedir o nedenler ? Bu arada da leblebi hariç diğer kuruyemişlerde ( fındık, fıstık vs) karbonhidrat almıyoruz zaten yoğun yağ alıyoruz. Onları karbonhidrat yerine daha doğru yağ kaynakları olarak mı gösterseymiş acaba ??