Diyabetli bireyler diyabette göz komplikasyonları bakımından diyabetli olmayan insanlara göre daha fazla risk altındadır.
Düzenli kontroller ile küçük sorunları kontrol altında tutabiliriz. Eğer büyük bir sorun ile karşı karşıya kalırsak bu sorunları giderebilecek tedavilere hemen başlamak gerekecektir. Ki tedavi yöntemleri gün geçtikçe de ilerleme göstermekte.
Glokom
Diyabetli bireylerin diyabetli olmayan bireylere göre Glokom’a yakalanma riski % 40 daha fazladır. Risk yaş ve kan şekeri düzensizlikleriyle birlikte de artar.
Teorik olarak göz basıncı artmasıyla Glokom oluşur. Bu basınç retina ve optik sinirlere kan taşıyan kan damarlarını kıstırır. Retina ve sinir hasarı nedeniyle de görme yavaş yavaş kaybolur.
Glokom için çeşitli tedaviler vardır. Bazı ilaçlar ile de göz basıncının azaltılması sağlanmaktadır.
Katarakt
Diyabetli bireylerin katarak olma olasılığı % 60 daha fazladır. Genç yaştaki diyabetlilerin katarakt olma olasılığı ve daha hızlı ilerlemesi gibi bir durum söz konusudur.
Katarakt ameliyatları uygulanmakta olan önemli bir tedavi sürecidir.
Retinopati
Diyabetik retinopati, şeker hastalığının neden olduğu retina hastalıkları için genel bir terimdir.
Diyabetik retinopatiyi tek başına bir göz hastalığı olarak düşünürsek hata yaparız. Diyabetik retinopati vücutta kanlanması olan hemen hemen tüm organları etkileyen diyabetin gözdeki bulgusudur. Ağ tabakada küçük damarlardaki tıkanıklıklar ve damar duvarı geçirgenliğinin artması sonucu beslenme bozukluğu gelişir. Bu beslenme bozukluğunun ağırlığına ve yaygınlığına bağlı olarak hastanın görmesi de etkilenir.
Retinopatinin başlıca iki tipi vardır; Daha erken evre olan nonproliferatif diyabetik retinopati (NPDR) ve de daha ileri evre olan proliferatif diyabetik retinopati (PDR).
Nonproliferatif retinopati
Retinopati en sık görülen formu Nonproliferatif retinopati’dir. Ve her diyabetlinin mutlaka karşılaşacağı bir retinopati formudur.
Proliferatif retinopati
Bazı kişilerde, retinopati, proliferatif retinopati denilen daha ciddi bir formu birkaç yıl sonra ilerler.
Daha tehlikeli olan Proliferatif retinopatide insanlar bazen hiç belirti görülmez. Bu nedenle gözlerimiz bir göz doktoru tarafından düzenli olarak muayene olmalıdır.
Retinopati İçin Riskler Nelerdir?
Çeşitli faktörler retinopati olma olasılığını tetikler;
- Kan şekeri kontrolü
- Kan basıncı seviyeleri
- Diyabetli olmak ve özellikle kaç yıldır diyabetli olduğumuz
- Genler
Retinopati Belirtileri
Diyabetik retinopati en erken evrelerde hiçbir şikayete yol açmaz. Hatta ileri evrelere kadar hastanın görme şikayeti olmayabilir veya görme kaybı yavaş yavaş ilerlediğinden kişi günlük yaşamını etkileyecek derecede görme bozukluğu gelişene kadar farkına varmayabilir.
Şikayetler genellikle görme bulanıklığı, ani görme kaybı, gözünün önünde uçuşmalardır.
Bir şeyi çok net vurgulamamız lazım, görmeyi etkileyecek derecede diyabetik retinopati bugünden yarına gelişmez.
Tip 1 diyabeti olan hemen herkes mutlaka günün birinde nonproliferatif retinopatiyle tanışacak J Fakat proliferatif retinopatiye yakalanma riski çok daha az olacak.
Bu sebeple özellikle ideal kan şekeri seviyesine en yakın kan şekeri seviyesinde kan şekerimi tutmamız gerekli.
Nasıl tedavi edilir?
Diyabetik retinopatide bir ilaç tedavisi bulunmamaktadır.
Özellikle diyabetik retinopati tedavisinde büyük adımlar atılmıştır. Lazer ile tedavi yöntemleri de oldukça önemlidir.
Lazerle yapılan tedavi yönteminde kanayan damarlar mühürlenerek kanaması durdurulur.
Önemli : Hiçbir şikayetimiz yoksa bile yılda 1 kez göz dibi muayenesi yaptıralım. Yaptırmayanları uyaralım. (Kaynak: Amerika Diyabet Vakfı ve Türkiye Diyabet Vakfı)
eyüp bey merhaba kızım sıla 6 yaşında ve yaklaşık 8 aydır tip 1 diyabetli hastaneden taburcu olduğumuzdan beri balık yağı ve b vitamini hapı kullanıyoruz dr tavsiyesiyle her defasında soruyorum kullanalımmı diye zararı yok kullanın diyor ileride bir zararı olurmu bu vitaminlerin.kan şekerimiz genelde iyi ama bazaen okul grip vs 140 ları hatta 200 leri görüyoruz nadirde olsa ama çocuk bu kurmalı saat gibi olmuyor yani sonuçta organın yapamadığını biz dışardan yapmaya çalışıyoruz birde tüm yorumlarınız genelemi yoksa yaşı büyük diyabetlileremi hitap ediyor bizim gibi yaşı küçük çocuk diyabetlilere tavsiyelerinizi ayrıca rica ediyorum.
saygılarımla hoşçakalın.