Diyabetli Çocuk Ve Ergenlerde Beslenme Yönetimi

Çocuklar ve T1DDiyabetli Çocuk Ve Ergenlerde Beslenme Yönetimi

Diyabetli Çocuk Ve Ergenlerde Beslenme Yönetimi

Günümüzde diyabet tedavisindeki en önemli ilerlemeler teknoloji alanında olmakta, özellikle “Sürekli Glukoz İzlem Sistemleri” (CGMS) ve İnsülin Pompa Tedavisi diyabet tedavisini çok yönlü olarak etkilemekte/değiştirmektedir.

Bununla beraber beslenme yönetimi, özellikle de öğünlerdeki karbonhidrat, yağ ve proteinler ile insülin dozu ve insülin yapma zamanının eşleştirilmesi hala çok önemli bir konudur. Ülkemizde çocuk diyabet ekiplerinin içinde mutlaka bir diyetisyenin bulunması, tanı anında ve sonraki izlemlerde kapsamlı bir beslenme eğitimi yapılması gerekmektedir.

Aşağıdaki linkteki metin, beslenme yönetimi konusunda en son bilgileri içermekte ve bir çok uzmanın ortak görüşünü yansıtmaktadır. Bu metni, diyabet ekibi üyelerinin yanı sıra Tip 1 diyabetlilerin ve ailelerinin dikkatle okumasında büyük yarar vardır. Benim önerim; Tip 1 diyabetli çocuk ve ailelerinin 2019’u ” Beslenme Yönetiminde İlerleme Yılı” olarak görmeleri ve ustalıklarını geliştirmeleridir.

Metni özenle çeviren Koç Üniversitesi Çocuk Diyabet Ekibinden Diyetisyen Tuğba Gökçe’ye teşekkürler.

Uluslararası Çocuk ve Adolesan Diyabet Birliği tarafından  hazırlanan  bu belgeye ulaşmak için https://arkadasimdiyabet.com/assets/Diyabetli-Cocuk-ve-Ergenlerde-Beslenme-Yonetimi-1546845167.pdf tıklayınız.

Prof.Dr.Şükrü Hatun

Koç Üniversitesi Tıp Fakültesi

2 YORUMLAR

  1. Merhaba Esra Hanım, sizinle tanışmam 10 aylık oğluma tip 1 tanısı konmasıyla oldu. Hiçbir belirti vermeyen hastalığımız maalesef ketoasidozla bizi perişan etti. 10 günlük hastane tedavimizin ardından evde elimizde insülin iğnesi sürekli kan şekeri takibi yaparak geçiyor. Oğlum anne sütü almaya devam ediyor ve bu durum işimizi biraz daha zorlaştırıyor. 4 aydır tek hayatımız oğlum Koray’ın şekeri, düştü çıktı derken maalesef düzene oturtamadık. Karbonhidrat sayımı yöntemini öğrendim, eve hemen mutfak tartısı aldım ama emmeye devam etmesi düşen kan şekerimizi özellikle geceleri yükseltebiliyor. Sürekli dalgalanmalar yaşıyoruz, pikleri görüyoruz ve anne olarak çok korkuyorum. Oluşabilecek komplikasyonlar beni düşündürüyor. 3 ay önce Medtronic ölçüm sensörü taktırdık, biraz daha kolaylaştı işimiz. Takibini yapmak daha rahat ancak bu dalgalanmalar konusunda sizden bilgi almak istiyorum. Oğlum şu an 14 aylık, diş çıkarma ve yeni yeni yürüme dönemi. Her değişim kan şekerinide çok etkiliyor. Doktorumuz bu durumun normal olduğunu söylüyor, mümkün olan en stabil şekilde tutmamızıda belirtiyor tabi. Bunu nasıl başaracağız, gerçekten çok üzgünüm. Tam rutin nasıl sağlanır?

Bir yorum yapın.

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.

Diğer yazılar

%d blogcu bunu beğendi: