“Diyabetimben İle Deneyim Paylaşımları’nın” İkinci ve Üçüncü Gününden Geriye Kalanlar…

Etkinlikler“Diyabetimben İle Deneyim Paylaşımları’nın” İkinci ve Üçüncü Gününden Geriye Kalanlar…

“Diyabetimben İle Deneyim Paylaşımları’nın” İkinci ve Üçüncü Gününden Geriye Kalanlar…

Üç gün boyunca süren “Diyabetimben İle Deneyim Paylaşımları” etkinliğinin 2. ve 3. gününden söz etmeye fırsat olmamıştı.

İlk günü “Diyabetimben İle Deneyim Paylaşımları’nın” İlk Gününden Geriye Kalanlar…  linkinde ilk günün ardındaki notları okuyabilirsiniz.

İkinci günkü konumuz: tip-1 diyabetle okul ve/veya iş hayatı idi. Canlı yayın kaydını aşağıdan izleyebilirsiniz.

 

Bu gönderiyi Instagram’da gör

 

DiyabetimBen (@diyabetimben)’in paylaştığı bir gönderi

3. günkü konumuz ise; Kullandığın diyabet teknolojilerinin tip-1 diyabetli hayatına sağladığı pozitif/negatif yönleri neler? idi.

 

Bu gönderiyi Instagram’da gör

 

DiyabetimBen (@diyabetimben)’in paylaştığı bir gönderi

Her konuşmacının deneyimleri oldukça kıymetliydi.

Tip-1 diyabetle okul ve/veya iş hayatını konuşurken ülkemiz ve dünyanın birçok yerinde olan kişiler tip-1 diyabeti hayatlarına nasıl yedirdiklerini vurguladı. İş hayatında varolan tip-1 diyabetli akranlarımız olduğu gibi okul yaşamı devam edenler de vardı. Ve hepsi bir şekilde tip-1 diyabetle yaşama alışmış, hayatlarının hangi aşamasında olurlarsa olsun tip-1 diyabeti anlamış ve onunla beraber ya iş ya okul hayatlarına devam ediyorlar.

Ada’nın bıcır bıcırlığı, Burcu ve Elif’in deneyimliliği ve diğer akranlarımızın bizde bıraktıkları. Çok kıymetliydi.

Son günde ise diyabet teknolojileri konuştuk. Herkes elindeki teknolojiden maksimum fayda sağlamaya çalışıyor. Kablosuz insülin pompası Omnipod’u Dexcom ile entegre çalıştırıp loop sisteminden faydalanmaya çalışan Özlem’in deneyimi de önemliydi. Çocuğunun tip-1 diyabeti sebebiyle tanıştığı ailelerden aldığı destek oldukça kıymetliydi. Tip-1 diyabetli olmamız yetiyor iyi insanlarla tanışmaya. Elbette aralarda “iyi olmayan insanlar” var ama öyle ya da böyle iyi iyiyi çekiyor galiba.

Şunu da tekrar anladık ve vurguladık. Giyilebilir diyabet teknolojisine sahip olmak yeterli değil. Yani bir teknolojiyi satın aldık ve bitti diye bir durum yok. Karbonhidrat saymaya devam. Sensör dedike çalışan sistemlerde sensörün doğru çalışıyor olması mutlaka önemli. Aksi halde otomatik modda kalmak mümkün değil vs vs.

Şu an için tek başına mükemmel bir sistem yok. Yani birlikte çalışan sensör ve pompa sisteminden bahsediyorum. Benim için de tek tek çalışan en iyi sistemler Dexcom G6 ve Omnipod. Bunun ikisinin birlikte çalışacağı Omnipod5’in tip-1 diyabetli hayatları ve yönetimi ne denli değiştireceğini hayal edebiliyorum. Ama bunda da karbonhidrat sayımı mutlaka ama mutlaka gerekecek vs.

Her yaştan akranımızın; Berkan’ın, Cenker’in, Duygu’nun, Ender ve İlknur’un da deneyimleri ayrı ayrı önemliydi. Zira hepsi ellerindeki diyabet teknolojilerini farklı kullanıyor ve maksimum faydayı sağlamaya çalışıyor.

Ve 3 günün sonunda da gördük ki tip-1 diyabet yönetiminde tek doğru, tek yol ve yöntem yok. Tip-1 diyabet literatüre göre tek bir isimle adlandırılsa da herkesteki etkisi ve herkesin yönetim şekli farklı. Bu farkındalıkla tamamladık.

Kim bilir belki her yıl, belli bir rutinle de tekrarını yaparız 🙂 🙂 🙂

 

1 Yorum

Bir yorum yapın.

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.

Diğer yazılar

%d blogcu bunu beğendi: