Zeynep’in Diyabet ve Hamilelik Süreci Değerlendirmesi
Uzun zamandir yazmak istiyor fakat vakit bulup bir turlu yazamiyordum. Tecrubelerimi paylasmak istedim Ben 15 yildir tip 1 diyabetli (Şeker Hastalığı), yaklasik dört bucuk yillik evliyim ve su anda 8 aylik dunyalar tatlisi bir oglum var. Basta sunu belirtmek istiyorum insan istedikten sonra DIYABET HICBIRSEYE ENGEL DEGIL…
Esimde ben de cocuk fikrine sicak bakmaya basladiktan sonra cok endiselerimiz oldu. Acaba nasil olur? Olabilir mi? Saglikli olur mu? Üstesinden gelebilirmiyiz diye… Bunun gibi yuzlerce soru sorduk kendimize ve ondan sonra tamam dedik, biz bunun ustesinden geliriz.
Cocuk istegimi once kendi diyabet doktorumla paylastim ve endiselerimi korkularimi. Oncelikle hemoglabin a1c,nin normal sinirlarda olmasi gerektigini, sonrasinda her normal bayan gibi cocuk sahibi olabilecegimi soyleyip rahatlatti beni. Sonrasinda eskisinden cok daha dikkat ettim beslenmeme tedavime. Bir dahaki kontrolde istenilen degerler ve doktorun onayi da tamamdi.
Aradan yaklasik 2 ay gecmisti. O mucize haberi yani hamile oldugumu anladigimda. Ertesi gun kendi doktorumun da arkadasi olan Prof. Kadin Dogum Uzmani’nin yolunu tuttuk. Evet 5 haftalik hamileydim ve benim bedenimde bir beden daha olusup buyuyecek ve benden bir parca gelecekti dunyaya ve bizim dunyamiza.
Ben omrumde boyle hissetmedim. 30 yasindayim ama daha once bu kadar mutlu olmadim…Uzun bir sohbetten sonra nasil bir yol izleriz, nasil en saglikli sekilde hamileligi geciririz, nelere dikkat etmem gerekir hepsini uzun uzun konustuktan sonra biraz sevinc, biraz heyecan, biraz korku, biraz endise doktorun yanindan ciktik. Evet artik hem diyabetli hem de anne adayiydim. Artik sadece kendimi degil icimde bedenimde tasidigim kalp atislarini duydugumda icim icime sigmayan bebegimi de dusunmek zorundaydim. O an basliyor anaclik annelik duygusu ve sorumlulugu. Onumde uzun bir yol vardi koca 9 ay. Kendi doktorum ve kadin dogumcumun birbirlerini taniyor olmasi isimi cok kolaylastirdi. Çunku surekli iletisim halinde oldular ve bu benim isimi cok kolaylastirdi (Eger mumkun ise herkese tavsiye ederim). Sonrasinda iyi bir seker takibi. Artik 3 ay degil her ay ve ekstra durumlarda ayrica gidiyordum diyabet doktoruma ve aynı sekilde kadin dogumcuma.
Bu asamada degismesi gereken insulinlerim degisti. İnsulin dozlarim degisti. Her gün en az 10 bazen daha fazla seker olcumu yaptim ve her hafta doktoruma yollayip akabinde telefonla gerekiyorsa dozlarda oynamalar yaptik. Ben hamileligimin son gunune kadar mide bulantisi ve kusma yasadigim icin cok hipoglisemi yasadim. En zor kismi bu oldu benim icin. Onun haricinde tum hamilelerin yasadigi sikintilari yasadim tabiki.
Doktorun bize soyledigi diyabetli bayanlarda son haftalar sikintili oldugu icin 40. haftayi beklemeden 38. haftada sezeryanla bebegi aliyorlarmis. Biz de onlar nasil uygun gorurse bize uyucagini soyledik ve sezeryana karar verdik. Son haftalar biraz sikintili gecti sekerlerim dusuk gittigi icin. Bebek biraz irilesti ve boyle olunca 37+5 gunlukken dogum oldu.
Bebegin sekeri dusuk oldugu icin 5 gun kuvezde kaldi. Onu ilk kucagima aldigim ani anlatamam. Çunku bunu size anlaticak kelime yok. Ben bulamadim. Bambaska bir duygu. Sizin bedeninizden cikmis kucuk bir insan 🙂 🙂
Ve 5 gunun sonunda kuvezden cikti. Ama doktorumuz sadece diyabetli degil normal annelerinde bebeklerinde bunu yasadiklarini, bu durumun bebeginizin seker hastasi oldugu anlamina gelmedigini soyleyince rahat bir nefes aldik. 5 gun sonunda hastaneden ciktik. Simdi gayet saglikli bir sekilde buyuyor.
Benim yasadigim tecrubeler boyle. Umarim hamilelik dusunen tum arkadaslarim umarim sizlerde duzenli bir hamilelik gecirirsiniz :))) yardimci olabilecegim bir konu olursa elimden geldigince yazarim.
Sevgiler
Zeynep Oduncu Demircan
Hatice hanim,
Ben 9 ay boyunca migde bulantisi ve kusmalar yasadik. Doguma girmeden 5 dakika once kusup oyle girdim doguma o derece yani. Ama Sizin bu yasadiklarinizi bende yasadim. Hangi aylardi tam hatirlamiyorum ama bir sure benim sekerimde yuksek gitti 300lere falan ciktigi zamanlar oldu. Doktorumla surekliniletisim halindeydik ve bu gibi durumlarda insulin dozlarini yukseltiyorduk. Ama beslenmeye dikkat etmek en onemlisi fazla karbonhidrat ve sekerli urunler yedikten sonra yukseliyorsa oncelikle onu duzene sokmak gerekiyor. Ben toplamda 9 kilo aldim ama yani kilo aliminin diyabetle cok alakali bi durum oldugunu dusunmuyorum bu yuzden. Ama insulin dozlariniz cok yuksekse ve bu kilo almaniza sebep oluyorsa onu bilemem tabiki. Bubdurumdan doktorunuzun haberi vardir tabiki ama benim size tavsiyem hicbirseyi atlamayim. Yolunda gitmeyen bir durum oldugunda hem kadin dogumcunuzun hem de diyabet doktorunuzun haberi olsun. Onlari aramaktan soru sormaktan kacinmayin sakin. Bu sizin en buyuk hakkiniz ;)) sekeriniz duzenli gittigi surece siz gerekli ozeni gosterdiginiz surece inanin hersey yolunda gider. Sakin kafanizi gereksiz sorularla doldurmayin kuruntu yapmayin. Gerekli ozeni gosterip bu zamanlarin tadini cikarin. Sormak istediginiz birsey olursa ben burdayim;)))
Sevgiler