Anasayfa Genel Bilgiler Diyabet Tedavisinde Pompanın Doğru Kullanımı / Doç. Dr. Oğuzhan Deyneli

Diyabet Tedavisinde Pompanın Doğru Kullanımı / Doç. Dr. Oğuzhan Deyneli

11 6.621 görüntüleme

Pompa tedavisinde başarılı olabilmek için kullanımın hasta tarafından çok iyi algılanması gerekiyor. Özellikle kan şekerindeki iniş çıkışların kontrolünde pompa tedavisi önemli bir destek sağlıyor.

Tip 1 diyabet tedavisinde insülin pompası kullanımı ilk olarak 1970’li yıllarda telaffuz edilmeye başlamıştı. Günümüzde ise birçok Tip 1 diyabetlinin hayatını kolaylaştıran bir tedavi yöntemi olarak gösteriliyor. Ancak pompa kullanımı hakkında yeterli bilgiye sahip olmama ya da beklentilerin yüksek olması gibi nedenlerden dolayı istenmeyen sonuçlar ortaya çıkabiliyor. Pompa kullanımında istenen başarıya ulaşma düzenli kan şekeri kontrolünden geçiyor.

Kendisi de Tip 1 diyabetli olan ve pompa kullanan Marmara Üniversitesi Endokrinoloji BD’dan Dr. Oğuzhan Deyneli, insülin pompa teknolojinin henüz kan şekerini ölçüp ona uygun insülin dozunu vermeye uygun olmadığının altını çizerek, “Şekeri ölçüp, sonucunu üzerinde gösteren cihazlar var ama bu cihazlarda şeker düşmelerini ve hızlı şeker yükselmelerini iyi algılayamıyorlar. Çünkü bu makineler aslında kanda değil, cilt altında ki sıvı da şekeri ölçüyor. Cilt altındaki şeker miktarı da kana göre daha az olduğundan doğru sonuca ulaşılamıyor” diye konuştu. Dr. Deyneli’nin anlattığına göre, pompa aslında hekimin verdiği insülin dozunun cihaz üzerinden ayarlandıktan sonra cilt altına sürekli gönderen bir cihaz. Bu sayede vücut hiç insülinsiz kalmıyor. Kişi yemek yemese dahi insüline ihtiyaç duyuyor, bu ihtiyacı yerine getirmek konusunda pompalar sürekli insülin gönderdikleri için insülin ihtiyacını karşılamada etkin bir yöntem olarak tanımlanıyor.

Pompa tedavisinde başarılı olabilmek için anlatılan bu noktaların diyabetli tarafından çok iyi algılanması gerektiğinin altını özellikle çizen Dr. Deyneli, özellikle kan şekerindeki iniş çıkışların kontrolünde pompa tedavisinin önemli bir destek olduğunu belirtti.

Yazının devamına linkten ulaşabilirsiniz. http://www.turkdiab.org/diyabetdergisi_icerik.aspx?d=5&di=16

 

  • esra hanım merhaba,
    ben insülin kalemi kullanıyorum.insülin pompası ile ilgili çok iyi şeyler duydum fakat taktrmak bana gore değil gibi sanki:)nedenini şöyle açıklıyım.sürekli vücuduma baglı bırseyle yasamak sıkıcı gibi gelıyor bana.ben eve geldıgımde saatimi,yüzüğümü vs.çıkaran biriyım.oyuzden sordum.tskler.sevgilerle…

  • merhabalar tekrar,usttekı yorumu yapalı bayagı olmus.ıns.pompasını sureklı tasımak sıkıntı verır dıye dusunmustum ama okadar da sıkıntı verecek bısey deılmıs.:)hele sekerlerınız masallah guzel gıderken:)arada oluyor tabı ama eskısı gıbı degıl.memnunum acıkcası.ınsallah ılerıde hamıle kaldıgımdada sorun yasamam.
    sevgıler:)

  • Cevap Bırak

    This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.