Diyabet Tanımı

T1D Hakkında Her ŞeyDiyabet Tanımı

Diyabet Tanımı

Diyabet hastalarındaki temel metabolik bozukluk, kan yoluyla taşınan glükozun (şekerin) hücrelerin içine girememesidir Diyabet, başta karbonhidratlar olmak üzere protein ve yağ metabolizmasını ilgilendiren bir metabolizma hastalığıdır ve kendisini kan şekerinin yüksek olması ile gösterir.

Normal koşullarda besinlerden elde edilen veya karaciğerdeki depolardan kana salınan glükoz pankreas tarafından salgılanan İNSÜLİN hormonunun yardımıyla hücre içine girer ve orada yakılarak enerjiye dönüşür. Hücrelerin üzerinde değişik maddelerin girmesine izin verilen kapılar vardır. Bu kapılar normalde kilitlidirler ve uygun anahtar varlığında açılırlar.

Diyabet, hücrelerin üzerindeki glükoz kapısının açılamaması durumudur. Bu örnekten ilerlersek diyabet, anahtar işlevi gören İNSÜLİN hormonu yetersizliğine ve/veya insülinin etkilediği reseptörlerin (hücre kapısındaki kilidin) bozukluğuna bağlı gelişmektedir.

Her zaman sizlere bahsettiğim üzere vücudumuza karbonhidrat ve/veya şekerli besinler girdiğinde kanda şekere dönüşür. Ki hatırlarsanız size şekerin kimyasal formülü ile karbonhidratın da şekere nasıl dönüştüğünü anlatmıştık. Üzerinden geçmek gerekirse; karbonhidratın simgesi C’dir. Oksijenin O” ve suyun ise ‘H’dir. Yemek yerken havadaki/besindeki/ya da içimizdeki Oksijen ve vücudumuzdaki su yani Hidrojen ile karbonhidratlı besinin içerisindeki C birleşir ve şekeri yani C6H12O6 oluşur.

Diyabetli olmayan bireylerdeki pankreasta Langerhans Adacıklar’nda bulunan beta hücreleri çalışmaya başlar ve yükselen kan şekerinin daha da yükselmemesi için çaba sarfeder. Bununla beraber pankreastaki diğer alfa hücreleri ise kan şekeri düşmesin diye glukagon yani şeker salgılar.

Diyabeti olmayan bir birey kan şekeri düzeyi açlık halinde 120 mg/dl, tokluk halinde (yemeğe başladıktan iki saat sonra) 140 mg/dl’nin üstüne çıkmaz. Açlıkta veya toklukta ölçülen kan şekeri düzeyinin bu değerlerin üstünde olması diyabetin varlığını gösterir.

Bir kişinin diyabetli olup olmadığı Açlık Kan Şekeri (AKŞ) ölçümü veya Oral Glikoz Tolerans Testi (OGTT) yapılarak saptanır. AKŞ ölçümü 100-125 mg/dl olması gizli şeker (pre-diyabet) sinyalidir. AKŞ ölçüm sonucunun 126 mg/dl veya daha fazla olması diyabetin varlığını gösterir.

OGTT’de glikozdan zengin sıvı aldıktan 2 saat sonraki kan şekeri değeri önemlidir. İkinci saat kan şekeri ölçümü 140-199 mg/dl ise gizli şeker, 200 mg/dl veya daha yüksek ise diyabet tanısı konulur.

Benim diyabetle tanışma hikayemde öğleden sonra verdiğim kan şekerimin 300 lerde çıkması da ilk diyabet tanısının konulması böylece kaçınılmaz olmuştu.

Kaynaklar:

http://www.temelyilmaz.com/?link=makaleoku&ID=5655,

http://www.turkdiab.org/page.aspx?u=1&s=12 ve

tr.wikipedia.org

Bir yorum yapın.

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.

Diğer yazılar

%d blogcu bunu beğendi: