Deri altına yerleştirilecek implant ile İnsülin tarih mi oluyor?
Yeni deri altına yerleştirilecek İmplant ile kan şekeri seviyesini iğne olmadan kontrol edebiliyor.
İnsülin enjeksiyonları devrimsel implant cihazı sayesinde, yakında tarih olabilir. İngiliz bilim adamları tarafından geliştirilen bu cihaz aynı bir pankreas gibi insülini kan dolaşımına aktarabiliyor. Karın bölgesinde insülini kana en ideal zamanda ve miktarda aktaran bölgeye bu implant yerleştirilerek insülin iğnelerinden kurtulunabilir.
- Kol saati büyüklüğündeki bir cihaz karın bölgesinin içine yerleştirilebiliyor,
- İnsülin rezervuarını bir jel ile bulunduğu bölgede tutabiliyor,
- Vücuttaki kan şekeri yükseldiği zaman jel sıvılaşıp insülinin pankeraste olduğu gibi kana geçmesini sağlıyor,
- Kan şekeri seviyesi düşüşe geçtiği zaman jel tekrar sertleşip rezervuarı tekrar kapalı hale getiriyor rezervuarın 2 haftada bir doldurulması gerekiyor,
- İnsan üzerindeki deneyler 2016 yılında başlayacak ve ilk implant yerleştirilip 10 yıl içinde milli sağlık servislerinde yerini alacaktır.
Yeni karınsal implant diyabetliler için insülin enjeksiyonun sonunu getirebilir. İmplanttaki rezervuar cildin dışına uzanan bir bölme ile her iki haftada bir yeniden doldurulabilir. Kol saati büyüklüğündeki cihaz Leicester bölgesindeki montfor üniversitesi bilim adamları tarafından geliştirildi.
Bu tedavi yönteminin diyabetli hastalar için en iyi yenilik olduğunu söylemek mümkün. Bu yöntem hastaların diyabetin kontrolünü kendileri yapma zorunluluğunu ortadan kaldırılması anlamına geliyor.
Profesör Joan Taylar, Leicester bölgesindeki Montfor Üniversitesi Eczacılık bölümü profesörü. Cihazın sadece insülini manuel iğne uygulama zorunluluğu gidermek ile kalmayıp her dozda en ideal miktarda insülini yapacağını söylemiştir.
Aynın zamanda Profesör Joan Taylar; ‘Kan şekerini etkili bir şekilde kontrol ederek, komplikasyonları azaltabilmeliyiz. Bu testleri başlatmak için yatırım yapmaya çok yakınız diabeti kontrol etmek topluma saat başı 1 milyon pound dan fazla bir miktara patlıyor. Bundan daha fazlası komplikasyonları tedavi etmek için harcanıyor.’ şeklinde açıklamada bulunmuştur.
İnsan testleri 2016 yılında başlıyacak ve bulunduğu 10 yıl içerisinde milli sağlık servisinde yerini alacaktır. Ameliyat ile yerleştirilen implant içinde insülini sertleşip yumuşayabilerek tutan bir rezervuar barındırmaktadır.
İmplant Profesör Joan Taylor tarafından bulunmuştur. Kendisi diyabet için en iyi tedavi yolunun hastanın kendi şekerini artık kontrol etme ihtiyacının kalmaması ve kontrolü implantın yapması olduğunu söylemiştir.
Araştrımacılar cihazlarının milyonlarca diyabetliyi yukarıdaki gibi olan insülin enjeksiyon yönteminden ve kötü diyabet yönetiminin getirdiği komplikasyonlardan kurtarmasını umud ediyorlar.
Kandaki şeker oranı yükseldiğinde jel sıvılaşıp insülini vücuda aktarır. Adeta pankreas davranışlarını taklit eder. İnsülin kan şekerini düşürürken jel sertleşme reaksiyonu göstererek tekrar rezervuarı kapatır. Bu günde 4 kere insülin yapma ihtiyacını ortadan kaldırırır
Bu tedavi bütün tip 1 ve bazı tip 2 diyabetlileri günlük insülin ihtiyacını gidermeye yardımcı olur.
Profesör Taylor bu cihazın ucuz ve basit olduğunu ve şeker hastalarının günlük iğne çilelerini sona erdirme potansiyeline sahip olduğunu söylemiştir.
Çeviri için Sayın Mustafa Çalışkan’a çok teşekkürler. Mustafa Bey’i hatırlamak için İlk HbA1c Testim ve Hissettiklerim, Savaş ve Biraz da Gülelim yazıları sizlere yardımcı olacaktır. Yazı kaynak: http://www.dailymail.co.uk/
Bencede çok güzel bi haber inşallah hızlandırılırda daha cabuk başlar ama fiyatının pahallı olmadığını yazıyorda türkiyeye gelince prasüdürlerden dolayı o bize pahallıya gelir,ama gelsinde nasıl gelirse gelsin….