Yaklaşık 11 yıllık bir diyabetli olarak elimden geldiğince kendimi, diyabetimi ve ailemi diyabetle ilgili geliştirmeye çalıştım.
Bir gece Eşref ile oturuyorken bu bloğu açma fikri gelmişti.
Bloğun ana amacını “kendi diyabetimi anlatmak” olarak belirlemiştim. Kendi doktorum ve diyetisyenim ve dolayısıyla onların uyguladığı ve beraber yönetmeye çalıştığımız diyabetli süreci sizlerle sansür uygulamadan paylaşıyorum.
Ürünlerin marka ismini yazmak ya da sizlerin yazması gibi kaygılarım da yok. Yazıyorum çünkü marka belirtmek bence çok önemli.
Bunlarla beraber karbonhidrat sayımı, idf ve karbonhidrat/insülin oranı hesaplamalarını kendi deneyimlerimden, diyabetle ilgili son gelişmeleri de basından takip ederek ne olursa olsun paylaşıyorum.
Bu yazıda önemle vurgulamak istediğim konu şu; ben doktor değilim. Sizler gibi diyabetliyim. Ara sıra yazdığınız sorulara bir doktor ya da diyetisyen edası ile cevap verdiğimi gördüm. Kendime bir geri bildirim vermem gerekirse bu şekilde davranmam bence yanlış. Ve hemen kendimi düzeltmem gerekiyor 🙂 . Ancak insan kendisi gibi diyabetli olanlara da elinden geldiğinin fazlasıyla da yardımcı olmak istiyor 🙂 .
Bu sebeple burada kendi aramızda yaptığımız hesaplamaları dikkate alarak tedavinizi değiştirmeyin, ama isterseniz bu hesaplamalar aklınızda olarak ta doktorunuza gidin. Ya da diyabetle ilgili gelişmeleri okurken çok fazla umutlanmayın. Çünkü senelerdir ‘diyabete son’ şeklinde binlerce haberler çıkıyor ama halen hayata tam anlamıyla geçen bir çalışma yok. Ben bu haberleri sadece bilgilendirme amaçlı yayına alıyorum.
Dolayısı ile ben dahil ve sizler de dahil hiç birimiz doktor değiliz. Burada daha güzel, deneyimlerimizi paylaşarak ve yeri geldiğinde küçük yol göstericilerle ancak birbirimize destek olabiliriz.
Lütfen bu konulara ben dahil hepimiz dikkat edelim.
Kocaman Selamlar size sevgili Esra Hanim.
Uzun zaman oldu yazmiyali sitenize, ama sanmayin ki izlemedim sizi..anasayfam nede olsa )) her konuyu her yorumu mutlaka incelerim. Ancak bir diyabetli olmadigim icin fazla karisamiyorum.
Umarim iyisinizdir ve temennimde budur.
Gelelim benim yazmak istediyim asil konuya , nihayet yegenimin yanina gidib onunla bulusa bildim, ve bir diyabetli nasil yasanar bu cocukdan oyrenmeye calisdim. Once size sormak istediyim sorular var izniniz olursa.
1) Doktorlar tahliller sonucu cocugun pankreasinin 40% insulin uretdiyini soylemisler, bu sizce iyimi kotumu ? yada fark etmezmi ?
2) Cocuk gurcistanda yasiyor, orada annesi pompa icin bas vurdu, fakat cocuklara yapmadiklarini soylemisler, sebeb cocuklar dikkatsiz olub pompayi cikara bilirler diye. biraz buyuklere yapiyorlarmi. ( bu soru deyildee sadece aldigim bilgi )
3) Yazdiginiz yorumlardan anladim ki kan sekeri 260 oldugunda spor yapmak sakincaliymis, bu cocukda bazen 260 lar oluyor , doktor aksine cocugu koshdurmak gerekdiyini, insuline gerek kalmadigini soylemis, ki bende buna sahid oldum,biraz kosdukdan sonra sekeri inmisdi bayaa.sizce nasil davranalim ?
4)Yegenim icin doktor bi gunluk diyet yazmis, ama cocuk hergun ayni yemeklerden sikiliyor haliyle, bizde diyet gunlugunu deyismek istiyoruz, sizce bunu doktormu yapmali > kendimiz hesaplayarak yapamazmiyiz ?
5) Grama girmeyen yani istediyin kadar yiye bilir diyeceyiniz bir meyve varmi ?
6) Bildiyimiz gibi marketlerde hep bi koshe diyabetliler icin, ama doktor cocuk icin simdilik boyle yiyecekler sakincali demis, bunlari buyuyunce yiye bilir demis..
Bu arada onu belirtmeki isterimki Gurcsitanda tip cok kotu seviyyede deyil fakat Turkiyede ki metodlardan hep farklidir tedavileri, cunki onlar hala Soveytler veya simdiki Rusiya tibbi uzerinde yururler, ama Turkiye ve diyer ulkeler hep Amerika ve Avrupa tibbiyla.Bence arasindaki farklilik budur..
Biraz uzun oldu sizi yoracagim belki, ama bilmeyi cok istediyim seyler. Tesekkurler onceden.
Bu arada onu belirtmek isterim ki