Biri dondurma mı dedi?
Diyabetliler (şeker hastalığı) dışarıdaki dondurmalardan tüketirken, minik ince (kağıt helva malzemesinden) külahlar 10 gr karbonhidrat. Külah boyu biraz büyük sert külahlar ve kornetler 15 gr karbonhidrat. Kornetlerin normalin iki boyu boyutunda olan ve dondurmaları içine koydukları hali 30 gr karbonhidrat, kağıt helvalar ise 40 gr karbonhidrat hesaplanır.
Dondurmalar için, 1 top (pinpon topu kadar) sade, limonlu, çilekli, böğürtlenli, karadutlu, kivili ,naneli, damla sakızlı, karışık meyveli dondurma 5 gr karbohidrattır.
1 top (pinpon topu büyüklüğünde) çikolatalı, kavunlu, muzlu, fındıklı, fıstıklı, karamelli, sade içinde çikolata parçalı, bal bademli vs dondurma ortalama 7-8 gr karbonhidrattır. 2 topu 15 olarak hesaplanır.
Dondurmaların glisemik indeksleri çok yüksek değildir. Beyaz ekmeğin biraz daha düşüğüdür. Gündüz saati rahatça tüketilebilir. Ancak altındaki külah ve kornetlere dikkat. Oldukça kilo aldırıcı özellikteler. Daha çok kornet yerine özellikle külah istemenizi önericem. Dondurma aynı zamanda biliyoruz ki iyi bir kalsiyum kaynağı.
Ancak hazır dondurma markalarının kimileri, sütle değil krema ile yapılmakta. Aynı şekilde hazır kornetler ve fast food restoranlarda ki dondurmalar da bu şekilde üretiliyor.
Bu dondurmaların krema ile yapılması demek, tamamen yağ olması demek. Tabii ki istediğinde diyabetli birey tüketebilir ancak hem sağlık açısından hem de 3. saat kan şekeri açısından gece saatlerinde bunları tüketmemek daha doğru bir seçim.
(Görsel kaynak: kobiden.com)
NOT: Yazıyı Facebook ya da Twitter gibi sosyal medya kanallarında paylaşın. Alttaki Facebook, Twitter, Google+ ya da Pinterest butonlarına tıklamanız yeterlidir.
Dondurma yerken hangi çeşidi yediğimiz gerçekten önemli. Mesela ben normal dondurma yerken antepfıstıklı, yoğurtlu veya kahveli dondurma alıyorum, deneyimlerime göre en az şeker bunlarda oluyor. Ve bir büyük toptan fazlasını yemiyorum, mümkünse de külahta değil, kapta istiyorum.
Light dondurma ise daha güvenli bence yine. Glisemik indeks korkusu olmadan, KH’yı hesaplayarak rahatça yiyebiliyorum.
Light dondurma konusunda Carte D’or’un Çilekli, Çikolatalı ve Vanilyalı (http://www.cartedor.com.tr/urunler.php?urun_id=14) ve Mado’nun sade, çikolatalı, vişneli ve çilekli light dondurmasını (http://www.mado.com.tr/gercek-dondurma/gercek_dondurma_diyet_dondurmalar.aspx) önerebilirim. Bunların yanı sıra Özsüt ve Bolulu Hasan Usta’da da light dondurma bulunmakta fakat her şubede olmayabiliyor, ben %50 bulduysam %50 de bulamadım.
Velhasılı kelam, tatlandırıcıların dozunda tüketildiği sürece bizim için şekerden daha sağlıklı olduğunu düşündüğüm için ilk tercihim her zaman light dondurma, fakat arada kaçamaklara da izin vermiyor değilim 🙂