Biontech Aşısı ve Tip-1 Diyabetime Etkisi

Tip-1'imBiontech Aşısı ve Tip-1 Diyabetime Etkisi

Biontech Aşısı ve Tip-1 Diyabetime Etkisi

Geçtiğimiz hafta Biontech aşısını oldum. Bu 3. doz aşımdı.

Aşı sırası gelince hızla randevu almıştım. Mart sonunda gelmişti sıra. Ve randevu alırken Sinovac veya Biontech seçme şansımız yoktu. Ben de ne olur ne olmaz diye 29 Mart’ta ilk Sinovac dozumu oldum.

İlk dozdan sonra şekerime herhangi bir etkisi olmadı. Ya da aşı etkisiyle herhangi bir yan etkim de.

2. doz Sinovac’ı ise 24 Nisan’da oldum. Yine ilkinde olduğu gibi herhangi bir yan etkim ve şekere negatif etki olmadı.

Temmuz ayında diyabetimden takipçilerinden biri Instagram’dan DM göndermişti. Sinovac olanlara 3. doz aşı hakkı çıktı diye. Ben de hızla MHRS’den randevumu aldım. Ve 25 Temmuz Pazar günü 3. doz aşı olarak Biontech’i oldum.

Birkaç gün şekerim 180-220 mg/dL arasında gidip geldi. Ama sonrasında düzeldi. Bu aşıya mı bağlıydı yoksa havalar vs çok sıcak ondan dolayı mıydı bilmiyorum. Aşının yapıldığı yer birkaç gün ağrıdı. Ama bu ağrı dayanılabilecek bir ağrıydı.

Normalde Biontech aşısı olan tip-1 diyabetliler ile ilgili şu uyarı yapılıyor. Aşıdan sonra grip belirtileri gibi belirtiler yaşama durumu olabilir. Bu belirtiler yani enfeksiyonel durumlar hepimizin bildiği gibi şekeri oynatmaya sebep oluyor.

Her ne kadar bu tarz enfeksiyonel durum yaşamasam da şekerimin az da olsa dengesizleşmesi beni aşıdan mı değil mi diye düşündürdü.

Bu süreçte sensör ve insülin pompa kullanımın ne önemli olduğunu tekrar deneyimlemiş oldum. Biliyorsunuz ben Dexcom G6 sensör ve Omnipod insülin pompası kullanıyorum. Sensör verilerine göre anında müdahale, şeker yükselişlerinde biliyorsunuz çok kıymetli.

Aşı tercihi

Açıkçası her iki aşı için yapılan çalışmalara baktığımda ilk aşı olurken Biontech’i tercih ederdim. Uzun süre koruyuculuğu ve virüsün mutasyonlarına karşı koruması bu aşıyı daha öne çıkarıyor. Sinovac olmak durumunda kalınca kara kara düşünüyordum; “Acaba koruyuculuğu nasıl olacak?” diye. 3. doz aşı şansı olunca da Biontech olabilmek beni mutlu etti.

Şeker dengesizliğinden endişe etmemek lazım

Biliyorsunuz biz tip-1 diyabetlilerin şekerini dengede tutması bir cambazın ipte ve gözü kapalı yürümesi gibi bir durum. Hasta olduğumuzda ya da şekerimizi dengesizleştiren ilaç kullandığımızda veya hormonlar sebebiyle şekerimiz dengesizleşebiliyor.

Aşı olunca şekerimiz yükselecek endişeniz de tip-1 diyabetli hayatınızı düşünerek bence aza inmeli. Zaten şeker yüksekliğiyle her zaman uğraşmak durumunda kalabiliyoruz.

Burada önemli olanın Covid-19’a yakalanmadan ve umarım olmaz ama hastaneye yatış gibi daha kötü maceralar yaşamadan aşıyı olmak. Aşı olduktan sonra şeker de yükselirse her zamanki tip-1 diyabet yönetim anlayışınız ile süreci yönetirsiniz.

Herkesin sağlıkta ve hedef kan şekeri aralığında kalması dileğiyle 🙂

1 Yorum

Bir yorum yapın.

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.

Diğer yazılar

%d blogcu bunu beğendi: