Kök hücre nakli ile farelerde tip 1 diyabeti (şeker hastalığı) tersine çevirmeyi başardılar
Bilim adamları genelde çocuklukta gelişip devam eden ve hayat boyunca insülin kullanımı gerektiren tip-1 diyabette tedaviye bir adım daha yaklaştıklarına inanıyorlar.
Kaliforniya’daki araştırmacılar fareler üzerinde gerçekleştirdikleri kök hücre nakli ile tip-1 diyabeti tersine çevirmeyi başardılar. Naklettikleri kök hücreler pankreastaki beta hücrelerini yeniden canlandırmayı başardı.
İnsülin olmadan vücut kandaki glükozu hücrelerde işleyemiyor. Hastalık çocuk yaşlarda ya da erken yetişkinlik döneminde başlayıp devam ediyor. Önceleri ölümcül olabiliyordu. Ancak şimdi kan şekeri ölçüm yapılıp insülin iğneleri ile tip-1 diyabet kontrol altına alınabiliniyor.
Araştırmacılar pankreastaki hasar görmüş beta hücrelerini yenilemek için uzun zamandır arayış içerisindedirler. Kök hücre araştırmalarının ana hedeflerinden birisi de tip 1 diyabeti tedavi etmek.
Ancak şu zamana kadar bazı zorluklar ile karşılaşılmıştı. Olgun beta hücreleri tekrar çoğalmıyorlardı.
Kök hücre gazetesindeki yazılar: SanFransisko’daki Gladstone Enstitüsü’ndeki bilim adamları nasıl geri adım attıklarını ve laboratuar farelerinden fibroblast dedikleri cilt hücrelerini nasıl topladıklarını tarif ediyorlar. Faktörleri yeniden programlayarak ve moleküler olarak karışık bir kokteyli fibroplasta ekleyerek fibroplastı geliştirdiler. Böylece hücreleri endoderm denilen ve erken embiriyoda bulunan hücreye dönüştürmeyi başardılar. Bu hücreler vücuttaki ana organlarda yetişkin halde bulunmaktadır. Buna pankreas da dahildir.
Gladstone Üniversite üyesi ve gazete yetkilisi olan ”Ke li” Diğer bir kimyasal karışım kullanarak bu endoderm hücreleri pankreastaki yetişkin PPLC dedikleri hücrelere enjekte ettiklerini belirtmişlerdi. Ana hedeflerinin bu farklı kimyasalları kullanarak pankrestaki olgun hücereleri PPLC olarak çevirip yeniden insülin üretmelerini sağlamak olduğunu ve bunu başardıklarını aktardı.
Takımımız bu hücreleri kan şekeri yüksek olması için genetik olarak programlanmış farelere enjekte etmiştir ve bu fareler tip-1 diyabeti insandaki gibi taklit etmektedirler.
“Ke Li “1 hafta sonra enjekte olmuş farelerin kan şekeri seviyelerinin normale düştüğünü belirtmiştir ve bu hücreleri geri aldıklarında kan şekerinin hızlı bir şekilde yükseldiğini görmüştürler. Böylece PPLC hücreleri ve hiperglisemi arasındaki bağlantıyı gözler önüne serdiler.
8 hafta sonra bilim adamları farenin pankreasındaki beta hücrelerinin yeniden tam insülin salgılar hale geldiğini kaydetmişlerdir.
Takım bunun insanların tip-1 diyabetini tedavi etmek konusunda prensipte kanıt olduğunu söylemektedir.
UCSF Diyabet merkesi Yetkilisi Mathias Hebrok bu çalışmanın insan organlarına yapılan nakil konusunda çok heyecanlı olduğunu belirtti. En önemlisi bu araştırma normal insanlardaki beta hücrelerinin neden yok olduğunu anlamamızı sağlayacaktır ki bu tedaviye en yakın adımdır. (Kaynak: http://www.theguardian.com/ Çeviri: Mustafa Çalışkan)
Görsel:arsiv.ntv.com.tr
Cok guzel bir haber umudumuzu hic kaybetmiyoruz insallah birsey bulunacak ve bu kabus sona erecek.Sevgiler Esra hanim